Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 21:28

ΣΕΚ: Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία – Μείωση κοπαδιών και εγκατάλειψη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι

Τα χρόνια προβλήματα της κτηνοτροφίας, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Παράλληλα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, «κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Έντονος προβληματισμός για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν

Η κτηνοτροφία σήμερα

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.

Το ΔΣ του ΣΕΚ ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία. Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον, όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων καθώς και η ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).

Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:

  • 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
  • Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
  • Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
Για τις τιμές γάλακτος

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.

Επίσης, αναφέρουν τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.

Επισημαίνεται από το ΔΣ ότι «αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας».

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

Οι νέες συνδεδεμένες στην κτηνοτροφία

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Έτσι, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση προτείνει:

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

– για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,

– για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,

– για τις υπόλοιπες περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,

– για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.

Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

– για τις αγελάδες : 200€ /ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.

– για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.

– για τις μοσχίδες αναπαραγωγής :500€ /ζώο.

Τα δάνεια

Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζητάμε:

α) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.

β) ειδική ρύθμιση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των κτηνοτρόφων ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 20:37

Σχετικά Άρθρα

  • Εξαπλώνεται ραγδαία η ευλογιά των προβάτων - Κλείνουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες
    Εξαπλώνεται ραγδαία η ευλογιά των προβάτων - Κλείνουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες

    Συναγερμός στις αρμόδιες Αρχές για την ευλογιά των προβάτων. Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

    Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η ευλογιά των προβάτων, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Έβρο και ήδη έχουν φτάσει στην Κόρινθο, βάζοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του OPEN, λόγω της εξέλιξης, κλείνουν τα σφαγεία για 10 με 15 μέρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια νόσος που διαρκεί ακόμα και έξι μήνες και μεταδίδεται άμεσα.

    Τα περιστατικά ευλογιάς των προβάτων έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σήμερα Τρίτη (22/10) επιβεβαιώθηκε και κρούσμα στη Μαγνησία.

    Υπογραμμίζεται ότι η ευλογιά είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι η πανώλη των προβάτων.

    Τέλος, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΣΕΚ: Έντονη ανησυχία για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Τα μέτρα αντιμετώπισης
    ΣΕΚ: Έντονη ανησυχία για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Τα μέτρα αντιμετώπισης

    Δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την πανώλη αιγοπροβάτων, ζητά ο ΣΕΚ

    Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτώντας την άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Μάλιστα, εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, ο ΣΕΚ τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».

    Τιμή αποζημίωσης ανά ζώο τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά ζητά ο ΣΕΚ

    Δίκαιες αποζημιώσεις ζητά ο ΣΕΚ

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι σε επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ «μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει επικεντρώνονται στην ανίχνευση των κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα μας, που πρέπει βέβαια να εντατικοποιηθούν περαιτέρω και απουσιάζουν άλλες ενέργειες απαραίτητες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα προστατεύσουν τον κλάδο μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά και θα αποκαταστήσουν άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους.

    Για το λόγο αυτό απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης, σημειώνοντας ότι η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά.

    Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΚ

    «Επιπλέον φαίνεται ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας της πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εφαρμόζεται σήμερα παρουσιάζει πολλά κενά που δημιουργούν κινδύνους για διάδοση ασθενειών, όπως συνέβη με την πανώλη των αιγοπροβάτων και παραπλάνηση των καταναλωτών», τονίζει ο ΣΕΚ στην επιστολή του, προτείνοντας άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

    • Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ) και Φέτας (ΕΔΟΦ), όπως ήδη έπραξε ο ομόλογος Υπουργός της Ρουμανίας.
    • Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.
    • Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). «Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μην μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς», εξηγεί.
    • Εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, η απόφαση που έχετε πάρει να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, θεωρούμε ότι πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής.

    Ζητούν επίσης, στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών.

    Πηγή: In.gr
  • Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι για την ανασυγκρότηση του κλάδου
    Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι για την ανασυγκρότηση του κλάδου

    Σε ετοιμότητα για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα» καλεί τους κτηνοτρόφους ο ΣΕΚ

    Σειρά προτάσεων για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Στις προτάσεις αυτές ο ΣΕΚ καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κτηνοτροφία, αναφέρει τα προβλήματα και τα «αγκάθια» κτηνοτροφικών προϊόντων.

    «Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Απασχολεί δυναμικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού, παράγει την πρώτη ύλη για παραγωγή σημαντικής προστιθέμενης αξίας, δίνει ζωή στην ύπαιθρο και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει προοπτικές σε νέους παραγωγούς», επισημαίνει ο ΣΕΚ στην ανακοίνωσή του, που εξέδωσε μετά την τελευταία του συνεδρίαση.

    Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμοι για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα».

    Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

    Επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, «μετά από την παρέμβαση μας, ενημερωθήκαμε από τον κύριο Υφυπουργό ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν, για πολλά λάθη θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλά και να επιβληθούν ποινές».

    Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων

    Στα μέτρα άμεσης προτεραιότητας οι κτηνοτρόφοι περιλαμβάνουν:

    Α) Άμεση εκκίνηση του ΟΣΔΕ 202. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα του ΟΣΔΕ 2023 άμεσα

    Β) Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων

    Γ) Επίλυση προβλημάτων άδειας λειτουργίας

    Δ) Συμμετοχή των εθνικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων ΣΕΚ και ΠΕΚ στην Εθνική Επιτροπή AKIS για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.

    Ε) Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

    ΣΤ) Προστασία των αγροτικών – ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις»

    Ζ) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

    Η) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΛΓΑ

    Θ) Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία

    – Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες

    – Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων (0,07 €/κιλοβατώρα)

    – Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

    – Υλοποίηση ειδικού προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο

    – Απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας

    – Ανασυγκρότηση της υπαίθρου

    – Ισχυροί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών

    – Άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση

    – Γενετική βελτίωση, εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων

    – Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων

    – Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων

    – Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

    – Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

    Η νέα ΚΑΠ και η συνδεδεμένη ενίσχυση

    Για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, ζητούν:

    Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν. Αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, με βάση τα ζώα που έχουν, να μην δικαιούνται βοσκοτοπικά δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα.

    Για τη χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης:

    – Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.

    – Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο

    Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών όπως είναι η Μηδική, η ενίσχυση να δοθεί αποκλειστικά ή έστω κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν και να παραμείνει η ενδεικτική τιμή στα 25 €/στρέμμα.

    Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών προτείνεται να διπλασιαστεί η έκταση αναφοράς, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός αντίστοιχα με την αύξηση των στρεμμάτων, να δοθεί η ενίσχυση κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και να πολλαπλασιαστεί η ενδεικτική τιμή.

    Για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές ζητάμε: Συμμετοχή σε μελέτη της για τις στρατηγικές διατροφής των προβάτων

    – Αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της Κ.Α.Π. Το ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου μέσω των συνδεδεμένων παρεμβάσεων δεν επαρκεί για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής από την Ε.Ε.

    – Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι, όπως στο βαμβάκι.

    – Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, που το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο.

    – Στήριξη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.

    – Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και διάχυση των αποτελεσμάτων της.

    Άλλα μέτρα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027:

    – Να υλοποιηθούν Μικρά Σχέδια Βελτίωσης μέσω της νέας ΚΑΠ, για στοχευμένες επενδύσεις, μικρού κόστους και με γρήγορες διαδικασίες, σε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Τα Μ.Σ.Β. ήταν μια καινοτόμος δράση του ΠΑΑ 2007-2013, πρόταση του ΣΕΚ, που με ταχύτατες διαδικασίες, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιριών τοπικής αυτοδιοίκησης.

    – Να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση δικτύου μικρών και μεσαίων τυροκομείων για την παραγωγή επώνυμων τοπικών τυροκομικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ταυτότητα, (brand name), δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και για εξαγωγές.

    – Υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές τυροκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    – Να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα στήριξης για τα νησιά και ιδιαίτερα για την Κρήτη.

    – Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας και στην κτηνοτροφία, που προσεγγίζει ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Μέτρα για την κτηνοτροφία

    Άλλα μέτρα για την κτηνοτροφία:

    – Τροποποίηση του Νόμου 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» και να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου και οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης.

    – Συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ. των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΦΕΤ.

    – Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής καθώς και των γεωργικών συμβούλων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της αγροτικής εκμετάλλευσης. Να υπάρξει διατίμηση στις τιμές των κτηνιατρικών φαρμάκων όπως στα φάρμακα για τον άνθρωπο.

    – Κίνητρα για δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και διασύνδεσή τους με την τουριστική υποδομή της χώρας μας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

    – Να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη το σύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

    Πηγή: In.gr

  • ΣΕΚ: Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
    ΣΕΚ: Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

    Η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες

    Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027 απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, από την ανάλυση SWOT των ειδικών στόχων της ΚΑΠ προκύπτει ότι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες δηλαδή εγκατάλειψης του επαγγέλματος είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

    Την ίδια στιγμή η ανάλυση καταλήγει στους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

    • Απουσία κριτηρίων για τους δικαιούχους της συμπληρωματικής ενίσχυσης.
    • Διαρκής επιδείνωση της δημογραφικής σύνθεσης απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
    • Ανεπαρκές ύψος πριμ πρώτης εγκατάστασης για την δημιουργία μακροχρόνιων ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
    • Συνέχιση της απουσίας συμπληρωματικών μέτρων εθνικής πολιτικής (φορολογία ασφαλιστικό).
    • Προβλήματα χρηματοδότησης
    • Μη ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις
    • Ελλιπή εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων
    • Μικρό γεωργικό/κτηνοτροφικό εισόδημα αναλογικά με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες σήμερα.

    Προβλήματα χρηματοδότησης και μη ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις εντοπίζει – μεταξύ άλλων – η ανάλυση SWOT των ειδικών στόχων της ΚΑΠ

    Οι 28+1 προτάσεις

    Οι λύσεις που προτείνει ο ΣΕΚ, στη νέα ΚΑΠ για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η οποία θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, στην αυτάρκεια των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια και στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι οι ακόλουθες:

    1) Επιστροφή των ποσών ενισχύσεων της ΚΑΠ στα προηγούμενα επίπεδα και αύξηση του κατά 20%, όπως πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή.

    2) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης κτηνοτρόφων κατά 100% σε σχέση με τους νέους γεωργούς, αυτό διότι για να δημιουργηθεί μια κτηνοτροφική εγκατάσταση χρειάζονται δεκαπλάσια έξοδα σε σχέση με αυτά της γεωργικής εκμετάλλευσης και τροποποίηση του νόμου αδειών εγκαταστάσεων/λειτουργίας ώστε να υπάρχει ευελιξία στις μεταβιβάσεις και στην ολοκλήρωση έκδοσης αδειών.

    3) Δικαίωμα στις συζύγους γεωργών να μπορούν να δημιουργήσουν κτηνοτροφική εκμετάλλευση μέσω του προγράμματος νέων κτηνοτρόφων. Αυτό διότι θα υπάρξει καθετοποίηση παραγωγής ζωοτροφών και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, επίσης ενισχύει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας καθώς συμβάλει στην αυτονομία της, το ίδιο ισχύει και για τον αντρικό πληθυσμό όπου οι γυναίκες τους είναι αγρότισσες και αρχηγοί εκμετάλλευσης.

    4) Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αύξηση των υπολογισμένων ζώων αφού θεωρητικά θα υπάρξει αύξηση ζωικού κεφαλαίου, όσο το ποσό παραμένει ίδιο τόσο μικρότερη θα καταλήγει η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο, (πχ αγελάδες που επιδοτούνται στην γέννα είναι υπολογισμένες 210.000 αγελάδες ανά έτος χωρίς να υπάρχει αύξηση του κονδυλίου).

    «Έτσι θα αναπτυχθεί άμεσα ο κλάδος, ειδικά της βοοτροφίας στον οποίο έχουμε σημαντικό έλλειμα ύψους 87%. Αν αναλογιστούμε ότι η πράσινη συμφωνία της ΕΕ απαιτεί να σφαχτούν τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2027 περίπου 1 εκατομμύριο αγελάδες στην ΕΕ από την οποία εισάγουμε το 87% του κόκκινου κρέατος, τότε σύντομα η χώρα μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης κόκκινου κρέατος», επισημαίνεται.

    – Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.

    – Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο.

    5) Επιστροφή των ποσών των επιδοτήσεων βοσκοτόπου στα ποσά της προηγούμενης ΚΑΠ και αύξηση τους κατά 20%, όπως πρότεινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    6) Αύξηση συνδεδεμένης ενίσχυσης από 2% του συνολικού κονδυλίου στο 4%.

    7) Εισοδηματική στήριξη στους κτηνοτρόφους με επιπλέον 160 εκατομμύρια ευρώ, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και απαιτήσεων εκτροφών.

    8) Εκχώρηση δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ανά έτος από το εθνικό απόθεμα, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο που διατηρούν και όχι μια φορά για το πρώτο έτος εκτροφής το οποίο δηλώνουν, κατάργηση του εδαφίου που προϋποθέτει ότι θα μπορούν να λάβουν επιδότηση βοσκοτόπου όσοι συντηρούν τον βοσκότοπο χωρίς να έχουν ζώα (σελ 214)

    9) Στα οικολογικά σχήματα αλλαγή της πρότασης της σελίδας 323 για την ψηφιακή παρακολούθηση διότι πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αν αυτή υπάρχει, δεν έχουμε υπόψιν μας καμία που να είναι στην ελληνική γλώσσα, που σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν

    10) Στα Οικολογικά σχήματα θα πρέπει να διευκρινιστεί το κομμάτι στην σελίδα 330, όπου αναφέρεται το ειδικό σιτηρέσιο κατάλληλο για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποιος θα το κάνει; Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία στις συμβουλές εκτροφών ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους κτηνοτρόφους.

    11) Στην σελίδα 331 αναφέρεται ότι θα δίνεται επιπλέον ενίσχυση στους παραγωγούς για μεταφορά γάλακτος από τα ορεινά στο πλησιέστερο τυροκομείο, θα πρέπει να προστεθεί κονδύλι για ειδικές παγολεκάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ώστε να παρέχεται ρεύμα στα ορεινά, όπου συνήθως δεν υπάρχει, καθώς επίσης και κάλυψη δικτύου ίντερνετ για να λειτουργήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κονδύλι για ειδικό ψυγείο μεταφοράς γάλακτος τύπου βυτίο είτε εγκατεστημένο σε αγροτικό όχημα είτε σε τρέιλερ για την ασφαλή μεταφορά του γάλακτος, σε αντίθετη περίπτωση το γάλα θα είναι χαμηλής ποιότητας με αυξημένο μικροβιακό φορτίο.

    12) Στην σελίδα 331 επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί ποιος ακριβώς θα κάνει τα σχέδια βόσκησης, αφού δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένο Σχέδιο Βοσκοτόπων και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιο σύστημα ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για γεωεντοπισμό των ζώων, πόσα κολάρα θα πρέπει να υπάρχουν στο κοπάδι, ποιες πιστοποιήσεις θα πρέπει να έχουν και αφού λάβουμε το εύλογο κόστος να υπολογιστεί το κονδύλι διότι τα 0,5 ευρώ ανά στρέμμα δεν επαρκούν για κολάρα σε κοπάδι άνω των 250 ζώων.

    13) Επεξήγηση του τρόπου Monitoring στα αγροτεμάχια, πχ αν έχουμε 5 διαφορετικά αγροτεμάχια ενοικιαζόμενα από τον ίδιο παραγωγό αυτά μπορούν να ενοποιούνται ως ένα αγροτεμάχιο στον έλεγχο ή όχι, αν όχι υπάρχει σοβαρό θέμα καθώς τα αγροτεμάχια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρού κλήρου και θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα.

    14) Στην σελίδα 315 και 316 για το μέτρο ελεγχόμενες βόσκησης δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι δικαιούχοι.

    15) Στην σελίδα 292 αναφέρονται τα φυτά επικάλυψης εδαφών όπου επιδοτούνται για ενίσχυση των ξηροθερμικών συνθηκών. Αυτά τα φυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά αναφέρουμε Κινόα, Χια, Τεφ, κτλ, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ίδιο πρόγραμμα ή με ένα ξέχωρο πρόγραμμα καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών το οποίο έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε και πάλι, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την εισαγόμενη σόγια, με ουσιαστική αύξηση ενισχύσεων άρα και κινήτρων ανά στρέμμα ώστε να υπάρξει πραγματική αύξηση της παραγωγής και όχι η πλασματική εικόνα καλλιεργειών που έχουμε σήμερα.

    16) Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής αγροτών/κτηνοτρόφων με χρήματα από το ταμείο ψηφιακού ανασχηματισμού των 47 εκατομμυρίων ώστε συνάδελφοι μας να επισκέπτονται με επιδότηση 100% του κόστους επίσκεψης αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ώστε να δούνε δια ζώσης επιτυχημένες αποδοτικές και παραγωγικές μονάδες και να αντιληφθούν τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν στις δικές τους επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των δικών μας εκμεταλλεύσεων.

    17) Στην περίπτωση γεωργικών συμβούλων, αυτοί να αμείβονται ανάλογα με την αύξηση αποδόσεων που πετυχαίνουμε στην κάθε εκμετάλλευση όπως συμβαίνει στο εξωτερικό καθώς εμείς θεωρούμε ότι η πραγματική εκπαίδευση των αγροτών έρχεται μέσα από επισκέψεις και συζητήσεις με συναδέλφους που έχουν ήδη καταφέρει να αυξήσουν πραγματικά τις αποδόσεις τους.

    18) Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο, ώστε να εξαλείψει η πρακτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη.

    19) Ενεργοποίηση του προγράμματος καλής διαβίωσης ζώων το οποίο, ενώ κατατίθεται δεν φαίνεται να ενεργοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, θα δώσει μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς.

    20) Επιστροφή των κονδυλίων που έμειναν αναξιοποίητα της προηγούμενης ΚΑΠ στην τρέχουσα για άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού.

    21) Τροποποίηση του νόμου περί κλειδώματος στο ποσό των 1.200 ευρώ ανά νέο αγρότη που αφορά νέους αγρότες του 2009 και 2023-24, ώστε να λαμβάνουν πραγματικά την εισοδηματική στήριξη που δικαιούνται.

    22) Περιορισμός της γραφειοκρατίας των παραγωγών.

    23) Να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα οικολογικά σχήματα και να μειωθεί η προαιρετική επιλογή από τα 3 μέτρα στα 1-2, ανάλογα με τις συνθήκες.

    24) Να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας χωρίς περιορισμούς και με ταχύρρυθμες αποφάσεις, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος άμεσα

    25) Εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για ελέγχους ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, να δημιουργηθεί πλατφόρμα συνεργασίας ιδιωτών γεωτεχνικών με το δημόσιο ώστε να ελέγχουν και οι ιδιώτες φυσικά με αποζημίωση της εργασίας τους (από το δημόσιο) τις δηλωμένες παραγωγές/εκτροφές φέροντας οι ίδιοι την ευθύνη. Στην συνέχεια ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα πρέπει να συμφωνεί με των ιδιωτών σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει μερίδιο ευθύνης και ο ιδιώτης γεωτεχνικός.

    26) Να δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου- (ειδικό σώμα) για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ με σκοπό, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, να διασφαλιστεί η μη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας Ονομασιών Προέλευσης (Κανονισμός 1151/2012, άρθρο 13), τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες.

    27) Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στα Ελληνικά δεδομένα και θα είναι χρήσιμα για τους κτηνοτρόφους πχ : δωρεάν γονοτύπηση θηλυκών για αναζήτηση γονιμότητας και μητρικών χαρακτηριστικών, γονοτύπηση για ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες κ.α. τα οποία αφενός θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού, αφετέρου θα μειώσουν το κόστος των ζημιών που έχουμε κάθε χρόνο ως κτηνοτρόφοι, αλλά θα μειώσουν και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται κάθε χρόνο από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν τα άρρωστα ζώα τα οποία οδηγούνται σε σφαγή.

    28) Να δοθεί περίοδος χάριτος 1-3 μήνες ώστε να διορθωθούν τα μητρώα εκμεταλλεύσεων χωρίς κυρώσεις ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικότητας και στην συνέχεια να ενταθούν και αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι εκμεταλλεύσεων με πραγματικές κυρώσεις.

    29) Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι να θεωρούνται όσοι μετακινούνται από τα πεδινά στα ορεινά και από τα ημιορεινά στα ορεινά.'

    Πηγή: In.gr

  • ΣΕΚ: Παρατηρήσεις και προτάσεις στο νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη
    ΣΕΚ: Παρατηρήσεις και προτάσεις στο νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

    Στο επίκεντρο κτηνοτροφικά πάρκα, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αγροτικά τμήματα

    Τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτο»υγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), οι οποίες αφορούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα κτηνοτροφικά πάρκα, τα αγροτικά τμήματα και τις προθεσμίες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

    «Αυτή τη στιγμή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρή τη χώρα ζητώντας στήριξη από την πολιτεία για να επιβιώσουν και όχι για να πλουτήσουν. Εκφράζουν την αγωνία τους για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων και κυρίως για το κόστος παραγωγής (ζωοτροφών και ενέργειας κ.α), για την συνεχιζόμενη και συντονισμένη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επικρατούν στην αγορά, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών για τη μείωση του εισοδήματος από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τη ζωική και φυτική παράγωγη που ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 52%», επισήμανε κατά την διάρκεια της παρουασίασης των θέσεων του ΣΕΚ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Πεβερέτος.

    Προτάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα κτηνοτροφικά πάρκα, τα αγροτικά τμήματα και τις προθεσμίες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κατέθεσε ο ΣΕΚ

    Τα αιτήματα

    «Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, για να συνεχίσουμε να παράγουμε διασφαλίζοντας τη διατροφική επάρκεια της χώρας σε αγροτικά και ζωικά προϊόντα διεκδικούμε:

    1. Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.

    2. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 €/κιλοβατώρα, από 0,15€/κιλοβατώρα που είναι σήμερα

    3. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

    4. Αναπλήρωση των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ που δεν έχουν αποδοθεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

    5. Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

    6. Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως και της αγροκτηνοτροφικής γης.

    7. Άμεσα υλοποίηση όλων των μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές και τις πλημμύρες, όπως στον Έβρο και τη Θεσσαλία κ.τ.λ

    8. Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.

    9. Εξασφάλιση ρευστότητας- Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

    Και οι παρατηρήσεις

    Για το άρθρο 3 έως 5 (Κεφάλαιο Α’ «Οργάνωση Ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών», οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν:

    Οι έννοιες της κτηνοτροφικής ζώνης και του κτηνοτροφικού πάρκου απασχόλησαν τη πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα πολλές φορές τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, χωρίς να τύχουν εφαρμογής γιατί εξετάζονται αποσπασματικά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγική, χωρίς καμία συζήτηση με αυτούς που κύρια ενδιαφέρει, δηλαδή τους κτηνοτρόφους.

    Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνδέονται άμεσα και με την ολοκλήρωση χάραξης των κτηνοτροφικών ζωνών και τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, από τα οποία θα προκύψουν η έκταση των βοσκήσιμων γαιών ανά Δήμο, η βοσκοϊκανότητα, το ζωικό κεφάλαιο κ.α.

    Πρόταση ΣΕΚ: Πρέπει πρώτα να γίνει η ολοκλήρωση της χάραξης των κτηνοτροφικών ζωνών σε όλες τις περιφέρειες και η εξασφάλιση υποδομών, όπως οδική πρόσβαση, δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, καθώς και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και ακολούθως να γίνει ο σχεδιασμός των κτηνοτροφικών πάρκων, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες και δυνατότητες και σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής.

    Όσες δε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στις εγκεκριμένες κτηνοτροφικές ζώνες να παίρνουν άμεσα άδεια λειτουργίας, εφόσον δεν διαθέτουν.

    Προθεσμίες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

    Άρθρο 6 Παρατάσεις προθεσμιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 14 και παρ. 3 άρθρου 17α ν. 4056/2012

    Μεταξύ των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι και αυτά των αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων, παρότι έχουν ψηφιστεί αρκετοί νόμοι και τροποποιήσεις νόμων στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος αυτού.

    Πολλά ζητήματα ωστόσο παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα, παρότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ που συμμετείχαν στην επιτροπή για το νόμο 4859/2021, Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, είχαν προτείνει λύσεις που δεν έγιναν αποδεκτές.

    Πρόταση ΣΕΚ: Προτείνουμε σε συνεργασία του ΥπΑΑΤ με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ το ΣΕΚ και τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων και κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους.

    Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

    Άρθρο 7 Διαδικασία εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 3 ν. 4351/2015

    Να σημειωθεί ότι όλες προσπάθειες εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, από το 2015 έχουν πέσει στο κενό με ευθύνη της πολιτείας εις βάρος της κτηνοτροφίας της χώρας μας, παρότι οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν χρόνια το σχετικό αντίτιμο για τη σύνταξή τους στις Περιφέρειες.

    Η μεταφορά της υλοποίησης τους στο ΥΠΑΑΤ από τις Περιφέρειες, που δεν θα ανταποκριθούν εντός του οριζόμενου, από το νόμο χρονικού ορίου, είναι στη σωστή κατεύθυνση για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

    Πρόταση ΣΕΚ: Οι κτηνοτρόφοι αρκετά ήδη χρόνια καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή. Τα κονδύλια αυτά να μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό του ΥπΑΑΤ, όταν αναλαμβάνει την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

    Αγροτικά τμήματα

    Άρθρο 51 Ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια – Τροποποίηση άρθρου 67 ν.4497/2017

    Είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία και το σκοπό της συγκεκριμένης διάταξης. Άλλωστε όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, με το νόμο 3874/2010, όπως έχει τροποποιηθεί, εγγράφονται υποχρεωτικά στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.). Εξάλλου τα Νομικά Αγροτικά Πρόσωπα μετέχουν στα επιμελητήρια.

    Πρόταση ΣΕΚ: Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί

    Σε ότι αφορά τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με το δευτερογενή και τριτογενή, που ήδη υπάρχει μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, οι θέσεις μας θα διαμορφωθούν, όπως αποφάσισαν οι κινητοποιημένοι αγρότες, και κτηνοτρόφοι, με τους φορείς που θα προκύψουν από:

    • τη συγκρότηση νέων συνδικαλιστικών οργάνων και ομοσπονδιών και τη σύσταση μιας νέας πανελλήνιας συνδικαλιστικής οργάνωσης όλων των κλάδων της αγροτικής – ζωικής παραγωγής και
    • τη συγκρότηση μιας νέας ενιαίας εθνικής συνεταιριστικής οργάνωσης με τροποποίηση του νόμου 4673/2020 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

    Πηγή: Ιn.gr

  • ΣΕΚ: Οι χαμηλές τιμές γάλακτος δυσκολεύουν την επιβίωση των κτηνοτρόφων
    ΣΕΚ: Οι χαμηλές τιμές γάλακτος δυσκολεύουν την επιβίωση των κτηνοτρόφων

    Να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές των κτηνοτρόφων με τις γαλακτοβιομηχανίες ζητά ο ΣΕΚ

    Να σταματήσει ο εκβιασμός από τις γαλακτοβιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που μας συνθλίβει».

    «Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση. Η αλλαγή επαγγέλματος γίνεται ρουτίνα για πολλούς από εμάς και μοιάζει μη αναστρέψιμη, ενώ η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

    Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που συνθλίβει είναι οι κτηνοτρόφοι

    Παράλληλα, καταγγέλλει την «εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν την φέτα, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο προστασίας του ΠΟΠ στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο απειλείται πολλά χρόνια τώρα από άλλες χώρες».

    Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

    Καλεί δε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεση δράση, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθώντας αυστηρές και πραγματικές κυρώσεις για όσους υποκύπτουν στη διαδικασία των νοθειών: «Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν βρεθεί με νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις, τους δίνουν περιθώριο να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό», τονίζει.

    Ο ΣΕΚ ζητά επίσης άμεση ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για όλη τη χώρα, και καλεί το ΥπΑΑΤ να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες άμεσα, ώστε «μαζί να διαμορφώσουμε την ΚΑΠ βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι συγκεκριμένων λόμπι. Μόνον έτσι μπορούμε να σταθούμε αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση και να διαφυλάξουμε τον τομέα μας και την εγχώρια παραγωγή.

    Ενωμένοι για την επιβίωσή μας και την προστασία της ελληνικής γεωργίας, καλούμε όλους σας να σταθούμε αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και να δράσουμε άμεσα, σε αντίθετη περίπτωση οι μηχανές των τρακτέρ δεν αργούν να ζεσταθούν».

    Πηγή: In.gr
  • Πρόσθετα κονδύλια για να ενταχθούν όλοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στα βιολογικά ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
    Πρόσθετα κονδύλια για να ενταχθούν όλοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στα βιολογικά ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

    Αύξηση των σχετικών κονδυλίων για μπορέσουν να ενταχθούν όσοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα βιολογικών, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

    Θυμίζουμε ότι στους νέους (μετατροπή) κτηνοτρόφους η αναλογία ένταξης ήταν 64 στους 100, ενώ στους παλιούς (διατήρηση) η αναλογία ένταξης ήταν 89 στους 100.

    Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενταγμένων ήδη στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και νεοεισερχόμενων δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογική Γεωργία».

    Με βάση τα μέτρα για την κλιματική κρίση και σύμφωνα με την κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί δυναμικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

    Για αυτό ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα, με πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, ένταξης στο πρόγραμμα όλων των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, αφού η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για τους κλάδους μας.

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ επιπλέον των 37 που δόθηκαν ζητά ο ΣΕΚ για τους κτηνοτρόφους
    Τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ επιπλέον των 37 που δόθηκαν ζητά ο ΣΕΚ για τους κτηνοτρόφους

    Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

    Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας, αλλά και από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του ΔΣ του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και τη δραματική θέση των κτηνοτρόφων.

    Η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία, επισημαίνεται σχετικά από τον ΣΕΚ.

    Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

    • Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή.
    • Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι.
    • Τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.

    Η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωϊκό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας.

    Οι προτάσεις του ΣΕΚ, έχουν εκφρασθεί σε όλη την πολιτική ηγεσία με τους πιο δραματικούς τόνους. Η κτηνοτροφία ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. Ο μειώσεις ζωϊκού κεφαλαίου που παρατηρούνται, δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν.

    Η κτηνοτροφία ζητά σημαντική ενίσχυση.

    • Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται στην κατηγορία της «κοροϊδίας».
    • Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.
    • Επιμένουμε στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.

    Πηγή: Agrotypos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο