Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 20:36

Νικολακόπουλος: Αναγκαία η εξεύρεση του τρόπου στήριξης των μελισσοκόμων μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η συνάντηση που είχε με νέους παραγωγούς του τομέα ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος - «Τους αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτό που κάνουν και πρέπει να τύχουν ανάλογης προσοχής και ενίσχυσης από την κυβέρνηση…»

Είναι ενθαρρυντικό ότι νέοι άνθρωποι επενδύουν στην Μελισσοκομία, ασχολούνται με αγάπη και μεράκι σε αυτό που κάνουν και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να τους στηρίξουμε, ενισχύοντας την προσπάθειά τους.

Αυτό δήλωσε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, μετά από συνάντηση με Ηλείους μελισσοκόμους, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τρόποι που η πολιτεία είναι δυνατόν να τους βοηθήσει αντιμετωπίζοντας το υψηλό κόστος της παραγωγής τους.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι οι μελισσοκόμοι είναι μία κατηγορία που έχει πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, γι’ αυτό και σήμερα προσπαθεί να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτή την κατάσταση. Και αναντίρρητα είναι άδικο κάτι τέτοιο για τους ίδιους, αφού γνωρίζουμε την εξαιρετική παραγωγή τους στο νομό μας και την άριστη ποιότητα του προϊόντος.

nikolakopoulos melissokomoi sun 2

Είναι αναγκαίο λοιπόν να ενταχθούν σε προγράμματα στήριξης και να ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δυσκολίες και πράγματι – ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος – θα προσπαθήσω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις και με οποιοδήποτε πρόγραμμα «τρέχει» για να αξιοποιηθεί συγκεκριμένα από τους μελισσοκόμους μας.

Γεγονός πάντως είναι – πρόσθεσε ο ίδιος – ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει κάθε μέθοδο και μέτρο στήριξης της Μελισσοκομίας ώστε να μπορέσει να τύχει ενίσχυσης, όπως συνέβη και με άλλες κατηγορίες παραγωγών που χτυπήθηκαν από την κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω ζητήσει και εγώ να υπάρξει λύση και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί ο τρόπος που θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους συγχαίρω για μια φορά ακόμη για το έργο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά…

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 19:17

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: 10.485 ανήλικοι δράστες στο εννιάμηνο του 2024 - Προστατεύτηκαν 3.656 ανήλικα θύματα
    Νικολακόπουλος: 10.485 ανήλικοι δράστες στο εννιάμηνο του 2024 - Προστατεύτηκαν 3.656 ανήλικα θύματα

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και της διαδικασίας των Επικαίρων Ερωτήσεων, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας της Κ.Ο «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλύει συνεχώς τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, κάνει εγκληματολογική ανάλυση αυτών και στη συνέχεια λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, τα οποία αναπροσαρμόζονται, επικαιροποιούνται και εντείνονται κατά περίπτωση για να είναι αποτελεσματικά, ενώ ανέφερε κάποια από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ήδη από τις υπηρεσίες, σχετικά με τη συχνότητα αλλά και τα είδη των αδικημάτων, τα οποία διαπράττονται από ανηλίκους.

    «Έχουμε εντείνει την εμφανή αστυνόμευση και αυτό έχει αποτέλεσμα ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, ενώ αναφέρω ότι την εβδομάδα από 14 - 20 Οκτωβρίου 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 6.428 έλεγχοι ατόμων, 368 προσαγωγές, 194 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις. Το πρώτο 9μηνο του 2024 έχουμε 10.485 ανήλικους δράστες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο, ήταν 7.422, γεγονός που δείχνει ότι πολλά περιστατικά ήταν «κρυμμένα» και πλέον οι ανήλικοι μιλάνε και πολλές περιπτώσεις «βγαίνουν στο φως», ενώ προστατεύθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. αυτό το διάστημα, 3.656 ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Σε αυτό συντέλεσε η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής, του πενταψήφιου αριθμού «10201», αλλά και η, υπό δημιουργία, εφαρμογή «Safe Youth», που θα ενημερώνει ανήλικους και γονείς και θα περιλαμβάνει εργαλεία για την υποβολή καταγγελιών, μεταξύ των οποίων το «Emergency Button» που θα καθιστά εφικτή την άμεση ενημέρωση της Άμεσης Δράσης για την παροχή βοήθειας», είπε.

    Ο κ. Υφυπουργός τόνισε, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό, για το οποίο χρειάζεται η σύνδεση περισσοτέρων ενεργειών, ενώ υπενθύμισε την απόφαση του Πρωθυπουργού, με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, για τη συνολική επισκόπηση των μέτρων, δράσεων, την αποτύπωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, την καταγραφή βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και την υποβοήθηση των διυπουργικών ομάδων που σχετίζονται με αυτή την εθνική στρατηγική.

    «Είναι ένα πολυσύνθετο, πολυπαραγοντικό και ευαίσθητο θέμα, και σε αυτό κάθε πρόταση, κάθε συνεργασία είναι επιζητούμενη, καθώς δεν χωρά στείρα πολιτική αντιπαράθεση για ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, είναι διαχρονικό, και για το οποίο πράγματι έχει αναπτυχθεί πολύ σημαντική συνεργασία με άλλα Υπουργεία και επιστημονικούς φορείς, τις οποίες πρέπει να εντείνουμε και να συνεχίσουμε», είπε και στη συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς, όλες εκείνες τις κοινές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την προστασία των ανηλίκων.

    Αναφέρθηκε στις συχνές επισκέψεις στα σχολεία από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και διαλέξεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές πάνω στα θέματα αυτά, στις κοινές εκδηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ. με επιστημονικούς φορείς, στις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων κατά ανηλίκων στο Κυβερνοχώρο, στη συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας με την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «EΛIZA», όπου εκπονήθηκε το «Πρωτόκολλο οδηγιών διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης ανήλικου», με στόχο την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου «πρώτης γραμμής», στη συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην επέκταση για τα έτη 2021 - 2025, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ο.ΚΑ.ΝΑ., στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση (2022 - 2027), στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, στον ορισμό εκπροσώπου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και στις 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων που έχουν γίνει σε συνολικά 1.550 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από εξειδικευμένους εισηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας.

    «Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, για ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει με κοινές προτάσεις και όχι στείρα πολιτική αντιπαράθεση, και νομίζω ότι έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο κ. Υφυπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του.

  • Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ
    Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ

    Αποτελεσματική η συνεργασία Ανδρέα Νικολακόπουλου με Θ. Λιβάνιο, Χρ. Τριαντόπουλο και τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα

    Σημαντική χρηματοδότηση για ένα από τα βασικά αιτήματα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    Ικανοποίηση από τον Ηλείο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που είχε αντιληφθεί αμέσως την σπουδαιότητα του προβλήματος στην περιοχή

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε σχέση με τα νευραλγικά του οδικά δίκτυα, όπως είναι ο δρόμος που έχει καταστραφεί από καθιζήσεις και άλλες ζημιές στην περιοχή του Κάστρου, αναμένεται να αντιμετωπισθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς εξασφαλίστηκε μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών καταστροφών.

    Για την συγκεκριμένη πίστωση και για την αποκατάσταση της εικόνας, μετά από αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος από την πρώτη στιγμή αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα επίλυσης του προβλήματος, πίεσε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο όσο και προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την ενίσχυση του Δήμου και την υλοποίηση έργου αποκατάστασης, και πάντα σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

    Ο Ηλείος Υφυπουργός ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί και οι δύο ανταποκρίθηκαν θετικά τους ευχαρίστησε, ενώ σημείωσε ότι και η συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τους συνεργάτες του υπήρξε διαρκής, αγαστή και αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται και από την δρομολόγηση του αιτήματος.

    nikolako lentzas livanios 2

    Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο κ. Νικολακόπουλος είχε μεταβεί στο σημείο του δρόμου και είχε δει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, περπατώντας σε όλα τα τμήματα των ζημιών και ζητώντας την ανάλογη ενημέρωση.

    Η χρηματοδότηση του ενός εκατ. ευρώ εντάσσεται στο προαναφερόμενο πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές σε υποδομές της Αυτοδιοίκησης και Νομικών της Προσώπων.

    Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης πλέον οφείλει να «τρέξει» σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών τις διαδικασίες που απαιτούνται από εδώ και στο εξής, κυρίως όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα εντός των υποδεικνυόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Θα παραταθούν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν στα Δασαρχεία το Σεπτέμβριο και απολύονται στις 31/10;
    Κατρίνης: Θα παραταθούν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν στα Δασαρχεία το Σεπτέμβριο και απολύονται στις 31/10;

    Σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της αντιπυρικής προστασίας και της αποκατάστασης των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή τον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις ΙΔΟΧ στα Δασαρχεία της χώρας για το 2024.

    Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό και την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Μ. Χριστοδουλάκης, τομεάρχης περιβάλλοντος της κοινοβουλευτικής ομάδας, το υπουργείο προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού ΙΔΟΧ στα Δασαρχεία της χώρας για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών της αντιπυρικής περιόδου, με τους περισσότερους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις μέσα στο Σεπτέμβριο, που όμως όλες έχουν ως ημερομηνία λήξης την 31η Οκτώβρη.

    Ο Ηλείος βουλευτής θέτει το βασικό ερώτημα αν οι προσλήψεις αυτές έγιναν τελικά για εποχικές ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, οπότε θα έπρεπε να ξεκινούν από την 1η Μαΐου και να διαρκούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου ή για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές (π.χ. πυρκαγιές), οπότε, ανεξάρτητα από την έναρξή τους, δεν θα έπρεπε να έχουν ως ημερομηνία λήξης το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, αλλά το τέλος των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν. Επισημαίνει μάλιστα, ότι στις ανακοινώσεις των προσλήψεων αναφέρεται πως αυτές έγιναν με βάση το άρθρο 36 του ν. 4765/2021, το οποίο ρυθμίζει τα σχετικά με τις προσλήψεις για απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες και ορίζει η διάρκεια αυτών των συμβάσεων μπορεί να έχει διάρκεια έως οχτώ μήνες, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη εποχή και περίοδο. Θέτει επομένως το ερώτημα στον υπουργό, εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν λίγο πριν από την απόλυση τους, επεκτείνοντας τις συμβάσεις τους μέσα στο όριο των οχτώ μηνών που προβλέπει ο ν. 4765/2021, με βάση τον οποίο προσλήφθηκαν.

    Καταλήγοντας, ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των προσληφθέντων, το χρόνο που εγκρίθηκαν οι σχετικές πιστώσεις, το αρχικό ποσό που εγκρίθηκε και το τελικό ποσό που δαπανήθηκε από αυτές τις πιστώσεις προκειμένου να πληρωθεί το προσωπικό ΙΔΟΧ που προσλήφθηκε στα Δασαρχεία. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό των Δασαρχείων, δεδομένων των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, και γιατί αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται με μόνιμες προσλήψεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις
    Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις

    Ομιλία της Αντιπροέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στην 3η Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας

    Στις εργασίες της 3η Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, έλαβε μέρος η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Σύνοδος διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας, με τη συμμετοχή αποστολών από 62 εθνικά κοινοβούλια και διεθνείς οργανισμούς ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα σε απευθείας σύνδεση.

    Στην ομιλία της, η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες συνέπιες του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε τη σταθερή στάση της IPU κατά της στρατιωτικής επίθεσης και την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας που δεν είχε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας μέχρι τον πυρήνα τους» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του τρέχοντος γεωπολιτικού τοπίου.

    avgerin krimaia omil 2

    Η Δρ. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την έντονη καταδίκη της IPU για τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, αναφέρθηκε στα δύο ψηφίσματα με τα οποία απορρίφθηκε σθεναρά η παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και κάλεσε όλα τα έθνη να τηρήσουν αυστηρά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. Μιλώντας για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, καταδίκασε κάθε απειλή ή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουν ιδιαίτερο καθήκον να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της απαγόρευσης της χρήσης βίας, που αποτελούν το θεμέλιο του διεθνούς συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο των βουλευτών στο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και την συνεργασία. «Η διάρκεια και το εύρος του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν βαθιά ανησυχία. Το φάσμα αυτού του πολέμου ως προοίμιο για έναν ευρύτερο παγκόσμιο πόλεμο πρέπει να αποφευχθεί. Ως βουλευτές, έχουμε έναν μοναδικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτή τη διαδικασία», επεσήμανε.

    Παράλληλα τόνισε ότι για περισσότερα από 135 χρόνια, η IPU υπερασπίζεται την ειρήνη μέσω της κοινοβουλευτικής δέσμευσης. Αναφέρθηκε, δε, στην πρόσφατη Διακήρυξη της Γενεύης για την Κοινοβουλευτική Διπλωματία της IPU, η οποία αναγνωρίζει την κοινοβουλευτική διπλωματία ως βασικό εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων και τη δημιουργία γεφυρών σε περιόδους κρίσης.

    avgerin krimaia omil 3

    Μιλώντας για το έργο της Ομάδας Εργασίας της IPU για την ειρηνική επίλυση του Πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι προτάσεις της υπήρξαν καθοριστικές για την προώθηση του διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα όπως η πυρηνική ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια, την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, την προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των παιδιών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών. «Ακόμη και στην ομίχλη του πολέμου, η επιλογή για διπλωματία και διάλογο πρέπει να διατηρηθεί και οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν βιώσιμοι ώστε να περιοριστούν οι τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου και όταν έρθει η ώρα, οι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να συμβάλλουν σε μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η διαρκής ειρήνη πρέπει να οικοδομηθεί στις αρχές της ανθρώπινης ασφάλειας και της κοινής ασφάλειας. «Η ανθρώπινη ασφάλεια περιλαμβάνει την ευημερία χωρίς φόβο και αναξιοπρέπεια, το να ζει κανείς σε μια δίκαιη, δημοκρατική και ισότιμη κοινωνία, όπου οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και πόρους για να ευδοκιμήσουν. Η κοινή ασφάλεια, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στην κατανόηση ότι η ασφάλεια κανενός έθνους δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας ενός άλλου, ότι η ασφάλεια μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των γειτόνων της και της παγκόσμιας κοινότητας» κατέληξε στην ομιλία της.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Σύνδεση του "Πάτρα-Πύργος" με το αεροδρόμιο του Αράξου
    Καλαματιανός: Σύνδεση του

    Την ανάγκη σύγχρονης οδικής σύνδεσης της Ηλείας με το αεροδρόμιο του Αράξου, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως επισημαίνεται σε ερώτηση που συνυποβάλλει με Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η οδική σύνδεση του αεροδρομίου του Αράξου με την Ηλεία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική και εν γένει οικονομική πρόοδο της περιοχής μας. Είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στον νομό, αυξάνοντας και διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει τα εξής:

    «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης μετέθεσαν τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του "Πάτρα-Πύργος" αρκετά προς τα πίσω. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο απεντάχθηκε το 2013 από την κατασκευή του συνολικού αυτοκινητόδρομου "Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα", με απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Το 2018, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο εγκρίθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το 2019 ξεκίνησε να κατασκευάζεται και σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις που εκτελούνταν πριν τις ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα ολοκληρωνόταν το 2023, δίχως διόδια. Δυστυχώς, οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης φόρτωσαν το έργο με επιπλέον χρόνια καθυστέρησης και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα, δηλαδή, που θα χρεωθούν οι πολίτες για πληρωμή διοδίων και αποζημιώσεις σε εργολάβους.

    Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το "Πύργος-Τσακώνα", το οποίο παραμένει στον αέρα, δίχως να υπάρχει καμία πρόοδος και κανένα χρονοδιάγραμμα.

    Ελπίζουμε, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολίτες της Ηλείας, που εδώ και 5 χρόνια βλέπουν κρίσιμα έργα υποδομών όπως τα προαναφερόμενα "Πάτρα-Πύργος" και "Πύργος-Τσακώνα", η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης και συνολικά του αρδευτικού δικτύου του νομού, η αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού, να βαλτώνουν και να καθυστερούν. Για το "Πάτρα-Πύργος", θα περιμένουμε τις ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης του έργου. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και η άμεση σύνδεσή του με το αεροδρόμιο του Αράξου, γεγονός που θα προσφέρει στους επιβάτες γρήγορη, άνετη και ασφαλή πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς της Ηλείας. Αυτό ζητάμε και με κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, καλώντας τον να απαντήσει αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει -και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης- αυτή την κρίσιμη αναπτυξιακή παρέμβαση προς όφελος του νομού μας.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας

    Ζητήματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Μάλιστα, ο Υπουργός εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Ηλεία το επόμενο διάστημα, ύστερα από πρόταση του Βουλευτού, ώστε να διερευνηθούν έτι περαιτέρω πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία.

    Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας

    Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση, με ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών καλλιεργειών, μέσα από την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη συλλογικών επενδύσεων στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο προώθησης και εξαγωγής του προϊόντος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Υπουργός έχει άλλωστε θέσει την σταφίδα ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα προτεραιότητας για περαιτέρω προώθηση και "rebranding". Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η σύγκληση σύσκεψης, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με στόχο την οργάνωση της Διεπαγγελματικής που θα ενισχύσει την προοπτική αειφορίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Ένταξη της Ηλείας στο πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Εξάλλου, συζητήθηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι προοπτικές ανάπτυξής του και στην Ηλεία, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 88η ΔΕΘ και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών.

    O κ. Τσιάρας, ο οποίος έχει σημαντική γνώση της αναπτυξιακής δυνατότητας του Ν. Ηλείας, τόνισε ότι η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, θα προκηρυχθεί δε ως το τέλος του έτους, ενώ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ηλεία. Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, τα θερμοκήπια προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά.

    Μέριμνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

    Η κα. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Τσιάρα και το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και ως εκ τούτου στο αγροτικό εισόδημα, ζητώντας την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς αναγνωρίζεται από μέρους της η μεγάλη συμβολή των παραγωγών μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο εξετάζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την δυνατότητα δημιουργίας νέου ταμείου που να μπορεί να καλύπτει ανάλογες ζημίες. Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα, καθώς τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Παράλληλα, από την Ηλεία Βουλευτή τέθηκε το θέμα του πλαφόν που ισχύει για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές. Το συνολικό ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει οριστεί στις 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες, ωστόσο με τις σημερινές συνθήκες που οι ζημίες είναι εκτεταμένες, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να συνεχίσουν αρκετοί αγρότες να καλλιεργούν, θέμα που θα εξετασθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει
    Κατρίνης: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει

    Η έκδοση Τουρκικής ΝΑVTEX, με αφορμή την εγκατάσταση καλωδίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, επιβεβαιώνει ότι το αφήγημα των "ήρεμων νερών" που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, πάσχει ποικιλοτρόπως.

    Η Τουρκία θεωρεί ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο.

    Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ετοιμάζεται για τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο