Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 11:25

Ζάκυνθος: Εκπέμπουν SOS οι μελισσοκόμοι - Η ξηρασία απειλεί το μέλι με έλλειψη και ποιοτική φθορά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η έλλειψη στο μέλι είναι μια ακόμα από τις πολλές επιπτώσεις της φετινής ξηρασίας που πλήττει το νησί.

Οι μελισσοκόμοι στην Ζάκυνθο βλέπουν την παραγωγή τους να πέφτει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% της παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν μέλι από τους παραγωγούς που εμπιστεύονται προτού αυτό να τελειώσει.

Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο και Πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων Ζακύνθου, Παναγιώτη Μάργαρη, η παραγωγή μελιού στην Ζάκυνθο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας, όπως εξηγεί: «Η παραγωγή είναι μηδενική, η άνοιξη ήταν χάλια, εφόσον δεν είχε βροχές, αλλά και το καλοκαίρι είναι ακόμα χειρότερο γιατί τα έκαψε όλα. Είναι ζήτημα για το αν θα ζήσουν τα μελίσσια. Θα είναι πολύ μεγάλη η φθορά που θα δημιουργηθεί».

Αν και παρόμοια φαινόμενα ξηρασίας είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Ζάκυνθο, η φετινή είναι η πρώτη φορά για τον κ. Μάργαρη που το φαινόμενο εκδηλώνεται με τέτοια ένταση. «Πρόβλημα τέτοιο σαν το φετινό δεν έχει ξανά γίνει, είχε γίνει και το 2009 – 2010, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα. Δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος, είναι όλα τα νησιά και ειδικά η Κρήτη, είναι τραγική η κατάσταση», επισημαίνει.

Πράγματι, φαινόμενα ξηρασίας εκδηλώνονται φέτος σε Ελλάδα -και όχι μόνο- φέρνοντας άμεσο αντίκτυπο κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, σε ότι αφορά την παραγωγή του μελιού φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κυρίως τα νησιά και τα νότια της χώρας, καθώς τα προβλήματα είναι λιγότερα στην βόρεια Ελλάδα που συναντάμε ανθοφορίες, όπως είναι το πεύκο, έλατο και το βελανίδι. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ζάκυνθο τονίζει ότι, «εδώ δεν έχουμε κάτι άλλο, δεν υπάρχει χορταράκι πουθενά, έχουν ξεραθεί τα πάντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα με τα μελίσσια στην Ζάκυνθο, ήδη θα χαθούν πάρα πολλά φέτος».

Μείωση στην παραγωγή

Ερωτηθείς για την επάρκεια της φετινής παραγωγής απάντησε: «Έχει μείνει πολύ λίγο περσινό μέλι και υπάρχει λίγο και από φέτος. Δεν θα είναι για πολύ καιρό, μέχρι τέλη Καλοκαιριού ή για άλλους μέσα στον Σεπτέμβρη, θα έχει τελειώσει. Δεν θα είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια που εμένα μου έμενε και για την άλλη χρονιά».

Σημαντική μείωση στην φετινή παραγωγή μελιού παρατηρεί από την πλευρά του και ο μελισσοκόμος, Θοδωρής Λειβαδάς. Το μέλι φέτος στην Ζάκυνθο δεν επαρκεί, εξηγεί: «Λόγω της μειωμένη παραγωγής δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε την ζήτηση για μέλι. Ελπίζουμε να μην προχωρήσει άλλο το θέμα και να μην συνεχιστεί η φετινή ανομβρία και τον επόμενο χρόνο… Σίγουρα η φετινή χρονιά είναι χαμένη γιατί οι παραγωγοί έχουν τρομερή μείωση, εγώ έχω μείωση σε ένα ποσοστό 80% με ένα 90% και ξέρω ότι άλλοι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου να καλύψουν».

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά τα προβλήματα που σημειώνονται στην παραγωγή μελιού είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, «Είχε μεγάλη ανομβρία, δεν είχαν έκκριση τα άνθη και τα φυτά σε γύρη και κυρίως σε νέκταρ που είναι απαραίτητα», διαπιστώνει και εξηγεί ότι τα αποθέματα του παραγόμενου μελιού που φτιάχνουν και διατηρούν οι μέλισσες για τον χειμώνα τους είναι μειωμένα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αντλήσουν μέλι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «όχι μόνο δεν μπορούμε να πάρουμε, αλλά θα αναγκαστούμε και να τις ταΐσουμε για να έχουν και τον χειμώνα».

Ποιοτική φθορά

Οι κλιματικές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού, αλλά και στην ποιότητα του η οποία εξασφαλίζεται από την ποικιλία των ανθέων. Ο κ. Λειβαδάς εξηγεί: «όταν τις ταΐζουμε εμείς αναγκαστικά για να επιζήσουν δεν είναι ότι καλύτερο, ιδανικά θα πρέπει οι μέλισσες να καταναλώνουν το μέλι που παράγουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, να τα ταΐσουν τον γόνο τους και να μπορέσουν τα μελίσσια να τραφούν σωστά. Αν τις ταΐζουμε εμείς και δεν μπορούν να καταναλώνουν την τροφή που θα παράξουν, θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ασθένειες θα εμφανιστούν και μείωση πληθυσμών θα υπάρξει».

Ζητήματα γνησιότητας

Αν και όπως εξηγεί ο κ. Λειβαδάς η τιμή του μελιού από τους παραγωγούς θα ανέβει αναγκαστικά προκειμένου να καλύψει το χαμένο κόστος ακολουθώντας την συνολική ακρίβεια της εποχής, η τιμή του στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Μάργαρη θα παραμείνει σταθερή και αυτό γιατί θα αυξηθούν οι προσμίξεις με άλλα σιρόπια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος η νοθεία του μελιού είναι μια πρακτική που γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, για αυτόν τον λόγο συμβουλεύει τον καταναλωτή «να επιλέξει να πάρει το μέλι από παραγωγό και από κάποιον που έχει μελίσσια».

Πηγή: ImeraZante.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 10:32

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας
    ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη νότια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητές του να παράσχει βοήθεια περιορίζονται από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

    Εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας, πέντε χώρες, αριθμός ρεκόρ, έχουν κηρύξει «κατάσταση καταστροφής» και ζητούν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθύμισε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ. Πρόκειται για το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε. Η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά και περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά είναι υποσιτισμένα.

    «Εάν δεν λάβουμε πρόσθετους πόρους, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βιώσουν τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, χωρίς βοήθεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του WFP, Τόμσον Φίρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Το WFP σχεδιάζει να προσφέρει τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετρητά, σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις επτά χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα, για να καλύψει τη δύσκολη περίοδο μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τον Μάρτιο. Σημείωσε όμως ότι έχει λάβει μόνο το ένα πέμπτο από τα περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται.

    «Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα ζώα χάθηκαν και τα παιδιά είναι τυχερά αν τρώνε ένα γεύμα την ημέρα. Η κατάσταση είναι φρικτή και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο Φίρι.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Ζάκυνθος: Εντοπίστηκε ο 65χρονος που εξαφανίστηκε στην Παναγούλα
    Ζάκυνθος: Εντοπίστηκε ο 65χρονος που εξαφανίστηκε στην Παναγούλα

    Εντοπίστηκε σήμερα, Παρασκευή(11/10), το πρωί στην περιοχή Νερατζούλες ο 65χρονος που αγνοούταν από εχθές από δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου και εθελοντών.

    Από χθες Πέμπτη (10/10) είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του, ενώ φυσικά και συγγενείς και φίλοι του τον έψαχναν όλη νύχτα.

    Τελικά σήμερα το πρωί βρέθηκε σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση, όταν σύμφωνα με πληροφορίες άκουσε και τη φωνή της γυναίκας του και απαντήσε. Να πούμε ότι μεταφέρθηκε με φορείο. Περίπου 10 άνδρες τον κουβαλούσαν, λόγω της δυσκολίας του υπεδάφους καθώς γλιστρούσε, προκειμένου να φτάσει στο ασθενοφόρο που ήδη βρισκόταν στο σημείο. Άμεσα διακομίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του και ανταποκρινόμενος στα καλέσματα που του έγιναν.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Προϊστάμενη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη. «Ήταν μια πραγματικά δύσκολη διάσωση, γιατί δεν είχαμε κανένα σημάδι από πουθενά, καμία καταγραφή από τις κάμερες που βρήκαμε στην ευρύτερη περιοχή, και ούτε κάποιος τον είδε. Αυτό ήταν το τρελό, ότι κανείς δεν τον είχε δει μέχρι την ώρα, που για χιλιοστή φορά, βγήκαμε με τα συνεργεία και τους ανθρώπους που τον ψάχναμε όλοι μαζί».

    Εχθές να πούμε ότι στην περιοχή είχε σηκωθεί και drone με γεωθερμική κάμερα από την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ζακύνθου και εδώ μπορείτε να δείτε και το σχετικό δημοσίευμα εχθές από την “Ημέρα με τις έρευνες που έγιναν.

    Πηγή: ImeraZante.gr
  • Ασθενής σεισμική δόνηση 3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου
    Ασθενής σεισμική δόνηση 3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

    Στα 19 Χλμ. νοτιοδυτικά του Αγίου Λέοντα Ζακύνθου το επίκεντρο του σεισμού

    Ασθενής σεισμική δόνηση 3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στα ανοιχτά της Ζακύνθου.

    rixter-seismos-zakinthos

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ζάκυνθος: 14χρονος επιχείρησε να κλέψει συμμαθητές του, απειλώντας τους με μαχαίρι
    Ζάκυνθος: 14χρονος επιχείρησε να κλέψει συμμαθητές του, απειλώντας τους με μαχαίρι

    Ο 14χρονος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα στη Ζάκυνθο για bullying σε συμμαθητή του.

    Σύμφωνα με νέες καταγγελίες που έγιναν στην Ασφάλεια Ζακύνθου, 14χρονος από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτώβρη μέσα στο σχολείο προσπαθούσε να ληστέψει μα μαχαίρι συμμαθητές του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε βάρος του έχει σχηματιστεί νέα δικογραφία, αλλά και δικογραφία σε βάρος των γονιών του για παραμέληση εποπτείας.

    Ο 14χρονος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα στη Ζάκυνθο για bullying σε συμμαθητή του.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Ζάκυνθος: Οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών διεκδικούν τον «Παναγιώτη» στον Αρειο Πάγο… μέχρι τότε καμία παρέμβαση στο πλοίο
    Ζάκυνθος: Οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών διεκδικούν τον «Παναγιώτη» στον Αρειο Πάγο… μέχρι τότε καμία παρέμβαση στο πλοίο

    Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση της παραλίας

    «Μπλόκο» στην προσπάθεια των αρχών να επέμβουν για να σώσουν τον «Παναγιώτη» στον όρμο του Ναυαγίου προκαλεί η εκδίκαση της υπόθεσης στις 4 Δεκεμβρίου, η οποία είχε αναβληθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 και αφορούσε την αίτηση αναίρεσης των κληρονόμων των ιδιοκτητών του «Παναγιώτη», οι οποίοι διεκδικούν την ιδιοκτησία του πλοίου από το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και χρόνια.

    Η δικαστική διαμάχη όπως είχε αναφέρει το protothema.gr είχε ξεκινήσει το 2016 μεταξύ των κληρονόμων των ιδιοκτητών, του Δήμου Ζακύνθου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όταν υπήρξαν τα ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου που κατατέθηκαν.

    Ένα χρόνο μετά τελικώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο, το οποίο απέρριψε και αυτό τα ασφαλιστικά μέτρα. Τελικά το 2021 οι κληρονόμοι των τριών ναυτικών κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου στον Άρειο Πάγο.

    Επίσης αξίζει να αναφέρουμε όπως είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας τον Φλεβάρη του 2024 ότι σύμφωνα με το πιστοποιητικό κυριότητας πλοίου, το οποίο εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου του 2014 από τον τομέα νηολογιών και ναυτικών υποθηκολογιών του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ιδιοκτήτες του «Παναγιώτη» εμφανίζονται οι τρεις ναυτικοί.

    Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης μιλώντας στην «Ημέρα» αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και στο πόσο σημαντικό είναι να βγει κερδισμένος ο Δήμος από αυτή την υπόθεση σαν ενδιαφερόμενος.

    «Μπροστά μας έχουμε ένα δικαστήριο στον Άρειο Πάγο στις 4 Δεκεμβρίου που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό, γιατί το θέμα του νηολογίου όσο υπάρχουν κληρονόμοι και ιδιοκτήτες δεν μπορεί να γίνει διαγραφή από το κράτος.

    Συγκεκριμένα δεν μπορεί να αγγίξει κανείς το καράβι γιατί αφού έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς την ώρα που θα το ακουμπήσει μπορεί να κάνει ασφαλιστικά μέτρα όπως έκανε την προηγούμενη φορά. Επομένως μένει να τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη υπόθεση που έγινε δικαστικώς γιατί στο ζήτημα του νηολογίου δεν υπάρχει η δυνατότητα της διαγραφής από το νηολόγιο, όσο υπάρχουν ιδιοκτήτες και κληρονόμοι».

    Μάλιστα ο κ. Ακτύπης σημείωσε ότι υπήρξε και η σχετική ενημέρωση και από το Υπουργείο Ναυτιλίας όπου ελέγχθηκε βάσει νόμου τι ισχύει, ώστε να μπορέσουν να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις που χρειάζεται ο «Παναγιώτης», ωστόσο τα χέρια των αρχών μένουν δεμένα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

    «Το κοιτάξαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ελέγχθηκε και βάσει νόμου δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση. Αυτό είναι και μια απάντηση σε αυτούς που κάνανε τις ερωτήσεις για το ιδιοκτησιακό, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια εκ μέρους του δημοσίου να γίνει η αντίστοιχη κίνηση. Οι ίδιοι ιδιοκτήτες έκαναν το δικαστήριο και χάσανε το πρώτο πρωτόδικα. Οι ίδιοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και όπως καταλαβαίνετε η απόφαση θέλουμε και πιστεύουμε θα είναι η ίδια η πρωτόδικη απόφαση που τους έλεγε ότι δεν μπορούν να διεκδικούν ένα καράβι που δεν το διεκδίκησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και το άφησαν και καταστράφηκε και έχει γίνει παλιοσίδερα. Επομένως είναι εκ του περισσού αυτή η διεκδίκηση όπως έλεγε η πρωτόδικη απόφαση. Άρα θα εκπροσωπηθεί ο Δήμος όπως οφείλει γιατί ζήτησε την αναβολή που ήταν τον Φεβρουάριο το δικαστήριο για να μπορεί να είναι ενήμερος για τα γεγονότα. Είχε βάλει τότε δικηγόρο, θα βάλει και τώρα καλό δικηγόρο για να τελειώσουμε με το θέμα του ιδιοκτησιακού. Μόνο δικαστικά μπορούμε να τελειώσουμε με το ιδιοκτησιακό θέμα»

    Ο κ. Ακτύπης επισήμανε ότι δεν μπορεί να σβηστεί έτσι απλά το νηολόγιο από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους και επισήμανε ότι μέχρι τώρα κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

    «Δεν μπορεί να σβηστεί το νηολόγιο από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους. Δεν μπορεί να σβηστεί αλλά από τη στιγμή που το ζητούσανε παλιότερα έπρεπε να έχουν κάνει και αυτή την ερώτηση. Δεν είχαν ασχοληθεί για να ξέρουν ότι δεν υπάρχει τρόπος διαγραφής παρά μόνο δικαστικώς, αλλά τώρα μας διευκόλυναν οι ιδιοκτήτες και έχουμε εξέλιξη από τους ίδιους».

    Άμεση ανάγκη η επέκταση της παραλίας – Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ

    Πιο θετικά είναι τα νέα σχετικά με την επέκταση της παραλίας στο Ναυάγιο που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση με τον κ. Ακτύπη να τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη άμεσα, ενώ ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσφερθεί να κάνει το έργο της μελέτης.

    «Η χρηματοδότηση είναι όπως έχουμε πει εξασφαλισμένη για να υλοποιηθεί η μελέτη του Πολυτεχνείου. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση για να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ την εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση της παραλίας. Είναι σημαντική παρέμβαση αλλά προηγείται η περιβαλλοντική μελέτη. Δεν μπορείς να κάνεις 30 μέτρα επέκταση της παραλίας χωρίς περιβαλλοντική μελέτη εκτός και αν εμείς βρούμε την Αμερική σε άλλο σημείο.

    Υπάρχει ραντεβού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπακογιάννη και με εκπρόσωπο από το ΤΑΙΠΕΔ για να συζητήσουμε τα διαδικαστικά και τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία πρέπει να είναι πολύ σύντομα»

    Ο κ. Ακτύπης υποστήριξε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του Ναυαγίου κάτι που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν.

    «Εμείς κάνουμε τα βήματα που πρέπει να γίνονται και τα κάνουμε όσο πιο γρήγορα, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Τώρα έχει μια περιβαλλοντική μελέτη, τώρα βγήκε η χρηματοδότηση. Θα γίνει και θα την κάνει το ΤΑΙΠΕΔ όπως κάνει και άλλες μελέτες χωρίς να πληρώνουμε κάτι. Μακάρι να είχαν γίνει αυτά τα βήματα πριν από μένα να ήμασταν στο δια ταύτα. Δυστυχώς πρέπει να κάνω όλα αυτά που δεν έγιναν πριν”

    Δήμαρχος Ζακύνθου: «Πιάνουμε το κουβάρι και το ξεδιπλώνουμε για το Ναυάγιο»

    Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος δεν θέλησε να πει πολλά, ωστόσο σημείωσε πως ό,τι χρειαστεί από την πλευρά του ο Δήμος θα το κάνει ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το δικαστήριο του Δεκεμβρίου.

    «Το επόμενο διάστημα είναι το τελικό δικαστήριο για το σκάφος, οπότε προσπερνώντας το εμπόδιο αυτό θεωρούμε ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για τη σωτηρία του καραβιού. Είναι ένα σοβαρό θέμα. 40 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς και πιάνουμε το κουβάρι και το ξεδιπλώνουμε. Η νομική υπηρεσία του Δήμου ήδη συνεργάζεται και παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα. Αρχές Φλεβάρη έγινε το Δικαστήριο που ήταν στην αρχή της δικής μας θητείας και δεν θα θυσιάζαμε το Ναυάγιο και για αυτό ζητήσαμε να πάρει αναβολή η υπόθεση για να ενημερωθούν οι δικηγόροι»

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ζωτικής σημασίας οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου για το λάδι στην Ζάκυνθο 
    Ζωτικής σημασίας οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου για το λάδι στην Ζάκυνθο 

    Προσοχή στην χρήση φυτοφαρμάκων εφιστά ο κ. Μπέτσης

    Σωτήριες για την φετινή παραγωγή λαδιού ήταν οι πρόωρες βροχές του φθινοπώρου, οι οποίες εξοβέλισαν, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τις αρνητικές επιπτώσεις της ξηρασίας που σημειώθηκαν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

    Το ξηρό κλίμα της φετινής χρονιάς εμπόδισε την ανάπτυξη του δάκου ευνοώντας την παραγωγή διπλά, εφόσον λειτούργησε αποτρεπτικά για την χρήση φυτοφαρμάκων και περαιτέρω ψεκασμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Ελαιοτριβέων Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνο Μπέτση, φέτος φαίνεται να είναι μια καλή παραγωγική χρονιά, αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και να υπάρξει λελογισμένη και σωστή χρήση φυτοφαρμάκων, εφόσον αυτά χρειαστούν.

    «Είναι ένα κομμάτι το οποίο μας απασχόλησε και την περσυνή χρονιά, βρήκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη τιμή στην πώληση του ελαιόλαδου», εξηγεί ο κ. Μπέτσης τονίζοντας το πόσο βλαβερά μπορούν αυτά να αποδειχθούν για την παραγωγή και την πώληση.

    «Τα φυτοφάρμακα και ορυκτέλαια είναι τα δύο φάρμακα τα οποία μας ταλανίζουν και υποβαθμίζουν το προϊόν μας και σε αυτό φταίμε και εμείς που τα χρησιμοποιούμε», επισημαίνει.

    Για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί ο ίδιος, πρέπει φέτος να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να είναι πιστοποιημένα, αλλά και να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης ιδιαίτερα ως προς την ποσότητα του φαρμάκου και την ημερομηνία συγκομιδής.

    «Ξέρουμε πολύ καλά ότι το λάδι το οποίο βγαίνει από την κορωνέικη ελιά είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Καλό είναι να μην το υποβαθμίζουμε και να μην το υποτιμάμε, αλλά να το υποστηρίξουμε όσο μπορούμε και σαν παραγωγοί και σαν ελαιοτριβεία με την ελαιοποίηση, γιατί παίζει ρόλο και αυτό», τονίζει ο κ. Μπέτσης.

    Ως προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει την αποφυγή ορυκτελαίων στα αλυσοπρίονα τα οποία είναι εξίσου ανιχνεύσιμα και βλαβερά, αντιθέτως όπως εξηγεί οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιο άλλο φυτικό προϊόν ή ακόμα και ελαιόλαδο το οποίο κάνει για αυτή την περίπτωση.

    Όσον αφορά τον ψεκασμό του μύκητα ο ίδιος εξηγεί, «υπάρχου κάποια ψεκάσματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί για τον μύκητα του γλοιόσπορου με κάποια εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα και μπορούν να βάλουν και κάποιο λίπασμα μέσα με κάλιο».

    Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα δεδομένα, η φετινή ξηρασία δεν κατάφερε να επηρεάσει την παραγωγή στις περισσότερες περιοχές του νησιού, βέβαια όπως επισημαίνει και ο κ. Μπέτσης αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί με το τελικό ποσοστό του λαδιού το οποίο θα δείξει και την απόδοση του δέντρου.

    Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος φαίνεται ότι, «σε μερικές περιοχές οι ελιές έχουν υποστεί ζημιά και δεν θα συγκομίσουν καθόλου».

    Τιμή ελαιόλαδου

    Σταθερή με πτωτικές τάσεις φαίνεται να είναι η τιμή του ελαιόλαδου την φετινή χρονιά. Αυτή την στιγμή η μέση τιμή ανά λίτρο κυμαίνεται στα 5ευρώ με 5,30 ευρώ ανά λίτρο με την τιμή να αυξομειώνεται ανάλογα και την ποιότητα.

    Όπως εξηγεί ο κ. Μπέτσης η τιμή είναι σταθερή όλα δείχνουν ότι θα έχει μια πτώση, παρόλα αυτά είναι ακόμα νωρίς και οποιαδήποτε εκτίμηση θα είναι επισφαλής.

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού
    Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού

    Καμπανάκι στους παραγωγούς όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή σήμαναν αρχές και φορείς στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

    Συγκεκριμένα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ραγδαίες αλλαγές στα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν αλλά και στα ορυκτέλαια καθώς αν δεν προσέξουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κριθεί ακατάλληλο το προϊόν τους και να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

    Την ενημέρωση έκανε ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, Γεωπόνος στη Γεωργική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τόνισε ότι θέλει τεράστια προσοχή μετά τις νέες οδηγίες που θέσπισε για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στα αλυσοπρίονα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παραγωγή του λαδιού.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς για κάποιους νέους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες γιατί όποιος κάνει ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται σε ατομική δεξαμενή. Αναμιγνύεται με ελαιόλαδα και άλλων παραγωγών και επομένως όπως αναλύσουμε τους καινούργιους κινδύνους μπορεί κάποιος ασυνείδητος που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων πρακτικών να ρυπάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο αλλά τεράστιες ποσότητες και άλλων ελαιολάδων και να προκύπτουν προβλήματα στην εμπορία και την τιμολόγηση του».

    Π. Γιατράς, Γεωπόνος Γεωργικής Υπηρεσίας: Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας.

    Ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι τα γεωργικά φάρμακα, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει αλλάξει, έχουν περιοριστεί και έχουν μειωθεί όσα χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
    «Αυτά που συζητούσαμε πρέπει να γίνουν πιο έντονα γιατί εκεί που είχαμε στη διάθεση μας μια μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων που έπρεπε να τη διαχειριζόμαστε σωστά, αυτή η γκάμα των γεωργικών φαρμάκων για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί. Έχουμε στα χέρια μας λιγότερες δραστικές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο μας από τους εχθρούς που είναι επιρρεπής να τον υποβαθμίσουν, με αποτέλεσμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε φάρμακα που ήταν στη συνήθη διαδικασία χρήσης π.χ. το λεγόμενο Ρογκόλ. Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας. Αν βρεθούν θα καταστρέψουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικά μηχανήματα καθώς και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην παραγωγή του λαδιού.
    «Ένας άλλος καινούργιος κίνδυνος που έχει νομοθετηθεί είναι η ρύπανση του ελαιολάδου από ορυκτέλαια. Σε αυτά τα πλαίσια η κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που έχουμε για την ελαιοσυλλογή του ελαιοκάρπου όπως είναι το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, είτε είναι ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα. Γνωρίζουμε ότι για λιπαντικό της αλυσίδας τους μέχρι πρότινος που δεν είχαν εγερθεί αυτοί οι κίνδυνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο ορυκτέλαιο. Τώρα και αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε και να προσαρμοστούμε για να βάζουμε στη δεξαμενή πλήρωσης για τη λύπανση της αλυσίδας λάδι φυτικό. Υπάρχουν και στο εμπόριο ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε παλιό μας ελαιόλαδο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ορυκτελαίου ώστε να μην αφήνει το ίχνος του στο λάδι που παρασκευάζουμε».

    Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι τώρα τα εργαστήριο κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο ελαιόλαδο και αυτό σημαίνει ότι και το παραμικρό ίχνος από ρύπανση να βρεθεί θα υπάρχει πρόβλημα.
    « Πλέον το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να βρεί ίχνος, είναι τρομερά δυνατές και αξιόπιστες οι αναλυτικές μέθοδοι. Προσέχουμε τι φάρμακο χρησιμοποιούμε και τα αλυσοπρίονα. Δεν καθόμαστε να αλλάξουμε βενζίνες που έχουν ορυκτέλαια πάνω από τα σακιά που κάνουν ελαιοσυλλογή. Προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε».

    Επίσης ο κ. Γιατράς τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά μέτρα συσκευασίας δηλαδή τα σακιά που μπαίνει ο καρπός της ελιάς να είναι κατάλληλος ώστε να μην υπάρξει φθορά ή κάποια άλλη βλάβη στο προϊόν.

    Οι δεσμεύσεις των αρχών και οι προειδοποιήσεις

    Στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας κ. Κωνσταντίνος Τσιριγώτης που τόνισε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη για την παραγωγή του λαδιού στο νησί.

    «Οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει παράνομη ουσία στο ράντισμα καλό είναι να το αναφέρουν ανωνύμως. Να έρθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουμε δείγματα και να μπορέσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στον παραγωγό που δεν κάνει παρά να καταστρέφει το λάδι της Ζακύνθου».

    Επίσης ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για να βοηθήσουν να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν.

    «Η ουσία είναι η ποιότητα του λαδιού. Πρέπει πάση θυσία όλοι οι παραγωγοί να υπακούσουν στις οδηγίες όλων των γεωπόνων. Είτε αυτών που πουλάνε φυτοφάρμακα, είτε της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού μας»

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νίκος Κόττης προειδοποίησε τους παραγωγούς όσον αφορά τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα καθώς και σε αυτά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    «Έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια. Και ένα κιλό να βάλεις απαγορευμένο σε ένα τόνο χαλάει όλο το λάδι γιατί την βρίσκουν την ουσία. Υπάρχει κανονισμός και για τα κατάλοιπα των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί όπως λένε οι οδηγίες και να γίνεται συγκομιδή όπως λένε οδηγίες γιατί αν γίνει ανάλυση για τα κατάλοιπα πάλι θα βρεθούν ακατάλληλα. Θα δείτε που την επόμενη χρονιά θα γίνουν και αυτές οι αναλύσεις. Θέλει προετοιμασία και από τους παραγωγούς».

    Ο κ. Κόττης δεσμεύτηκε ο Δήμος να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορείς για να αξιοποιηθεί το λάδι της Ζακύνθου.

    «Σαν εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν βιοκαλλιεργητής τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η Ζάκυνθος είναι ευλογημένη γη , το ελαιόλαδο είναι ευλογημένο και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους ελαιοτριβείς για την ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου».

    Σημαντική ήταν και η πληροφορία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου κ. Στάθη Κόμη για δειγματοληψίες από τον ΕΦΕΤ και κινδύνους κυρώσεων σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες που πρέπει.

    «Ήδη θα ήθελα να πω ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληψίες και έχει βρεθεί μια περίπτωση και μας έχει αποστείλει και θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα ήθελα να πω ότι όποιος γνωρίζει τέτοιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε όποιος άλλος λόγος υπάρχει να το αναφέρουν για να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις»

    Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κ. Νίκος Καλαμαράς που σημείωσε ότι οι παραγωγοί ενημερώνονται για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των ορυκτέλαιων.
    Από τον Δήμο παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παύλος Μαλούχος, όπως και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντίνος Μπέτσης στη δική του αναφορά για την ενημέρωση που έγινε σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κομμάτι των ορυκτελαίων και των φυτοφαρμάκων που έχουν υπολείμματα στα ελαιόλαδα και χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καλέσουμε τους αρμόδιους όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ. Τσιριγώτης, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς που είναι γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κόττης που είναι και βιολόγος να μας ενημερώσουν για όσα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από το Σωματείο των Ελαιοτριβείων για την ενημέρωση».

    Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το ζήτημα.

    Πηγή: ImeraZante.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο