Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 13:58

Στα 5,7 ευρώ το στρέμμα συνδεδεμένη σκληρού, πληρωμή τον Φεβρουάριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα κυλούν αυτό το διάστηµα οι διοικητικοί έλεγχοι επί των προγραµµάτων και της ενιαίας της περσινής χρονιάς, προκειµένου να πληρωθούν όσοι έµειναν εκτός της εξόφλησης του ∆εκεµβρίου.

Με καλό ρυθµό, µετά το κλείσιµο της σχετικής εφαρµογής για την υποβολή των αιτήσεων, ξεκίνησαν και οι σχετικοί έλεγχοι για τις ενισχύσεις που αφορούν την αγορά ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ, µε στόχο η πίστωση να τρέξει µέσα στο µήνα.

Το µεγάλο βάρος, ωστόσο, σε αυτή τη φάση, όπως κάθε χρόνο πέφτει στην πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων, µε το ενδιαφέρον να εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,150 εκατ. στρέµµατα, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι πληρώθηκαν 11.263.883,97 ευρώ σε 32.433 δικαιούχους στην καλλιέργεια σκληρού σίτου µε 5,71 ευρώ το στρέµµα.

Ωστόσο, αυτό που φέτος θα κάνει τη διαφορά είναι η ηµεροµηνία της πληρωµής του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων, δεδοµένου ότι τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω µπλοκαρίσµατος του συστήµατος από την «περιβόητη δυναστεία του ΟΣ∆Ε», η πίστωση είχε µετατεθεί ένα µήνα πίσω. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πέρυσι η ενίσχυση στο σκληρό πιστώθηκε πιο αργά από ποτέ και µάλιστα µαζί µε την ειδική βάµβακος λίγο πριν την 25η Μαρτίου. Για φέτος, ο στόχος είναι να επανέλθει ο προγραµµατισµός στο προ τριετίας πλάνο των αρµοδίων, µε τις πρώτες πιστώσεις από τα µέσα Φεβρουαρίου.

Έλεγχος στα καρτελάκια για τη συνδεδεµένη στο σκληρό

Εν τω µεταξύ, στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας προχωρούν αυτές τις ηµέρες οι διοικητικοί του φορέα στους προβλεπόµενους ελέγχους, προκειµένου να ακολουθήσει η πληρωµή της συνδεδεµένης σκληρού σίτου. Βάσει του κανονισµού, πρέπει να γίνουν οι µηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιµότητας, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις, για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Ειδικότερα, οι αρµόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ µετά τον δειγµατοληπτικό διοικητικό έλεγχο για την καλλιέργεια σκληρού σίτου καλούνται να ελέγξουν τις ποικιλίες που χρησιµοποιήθηκαν και τις ποσότητες του πιστοποιηµένου σπόρου, όπως αυτές αναγράφονται είτε στις ετικέτες είτε σε τιµολόγια αγοράς και δελτία αποστολής. Σύµφωνα µε εγκύκλιο του οργανισµού, οι εγκεκριµένες ποσότητες σπόρων σκληρού σίτου προκύπτουν από τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιµολογίων/αποδείξεων, τα οποία είναι:

  • Τα πρωτότυπα τιµολόγια-δελτία αποστολής ή τιµολόγια να έχουν εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό να έχει εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022 και το τιµολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, να έχει ηµεροµηνία έκδοσης µέχρι 15/02/2022.
  • Οι πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιηµένου σπόρου σίτου αφορούν αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί µέχρι και τις 31/01/2022.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 13:31

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή
    Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών – Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, «δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς. Για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για το έτος 2024.
    • Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει μηδική και τριφύλλι και το χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα III της παρούσας.
    • Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
    • Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
    • Να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/ οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

    Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

    i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

    ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,

    iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

    Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης».

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα
    Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα

    Ελληνικών συμφερόντων είναι το πλοίο που χτυπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ μετέφερε ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

    Πηγές του ναυτιλιακού κλάδου είπαν ότι πρόκειται για το μεταφοράς χύδην φορτίου «Aya» που έφερε σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.

    Η τελευταία αναφερθείσα θέση του πλοίου ήταν στα ανοιχτά του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζας σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης ναυσιπλοΐας, το πλοίο έχει σταματήσει να πλέει.

    Το Κίεβο, δια στόματος αρχικά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το πλοίο βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο ενώ είχε ήδη απομακρυνθεί από τα ουκρανικά ύδατα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

    Λίγο αργότερα μια πηγή τόνισε στο Reuters ότι το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη από ρωσικό πύραυλο.

    Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντίμτρο Πλετεντσούκ τόνισε πως το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο. Πρόσθεσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι το ρωσικό πλήγμα στο πλοίο ήταν μια «θρασύτατη επίθεση» στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

    Η ρουμανική Ναυτική Αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.

    «Το μόνο που μπορώ να σας πω για το εν λόγω πλοίο τη στιγμή εκείνη δεν βρισκόταν στα χωρικά μας ύδατα», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της Αρχής, Ιρίνα Πουσκάσου. «Δεν μας ζητήθηκε με κανέναν τρόπο να παράσχουμε βοήθεια», συμπλήρωσε.

    Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί
    Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί

    Στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), ο αραβόσιτος για καρπό και ενσίρωμα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση

    Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο για τους παραγωγούς, λόγω των φετινών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εκπέμπει το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

    Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση ο αραβόσιτος για καρπό και για ενσίρωμα, σε γόνιμα πεδινά αγροτεμάχια που κατά κανόνα αρδεύονται και αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, με άριστη ποιότητα παραγόμενου προϊόντος όλα τα προηγούμενα χρόνια (1.500 κιλά καρπού/στρέμμα), καθιστώντας έτσι την περιοχή, μια από τις σημαντικότερες της χώρας όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας για το συγκεκριμένο προϊόν.

    Τη φετινή χρονιά όμως, όπως επισημαίνει το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, είναι έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό αλλά και για ενσίρωση, καθότι στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνοι/ενσιρώματος.

    Φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα

    Οι αιτίες

    «Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι είναι:

    • Η παρατεταμένη, έντονη και γενική ανομβρία και ξηρασία φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
    • Η εξάντληση τόσο των υπογείων αποθεμάτων νερού (γεωτρήσεων) όσο και των ταμιευτήρων νερού της περιοχής (π.χ φράγμα Θησαυρού και λίμνη Κερκίνης) που αρδεύουν τον αραβόσιτο και τις υπόλοιπες καλλιέργειες στις πεδιάδες Σερρών και Νέστου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ελλειμματικής ή καθόλου άρδευσης. Για δε τις γεωτρήσεις, που συνεχίζουν να έχουν νερό, η ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εκτίναξε περισσότερο το κόστος άρδευσης.
    • Η ταπείνωση έως εξαντλήσεως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Τενάγη Φιλίππων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση στην περιοχή, μια μέθοδο παθητικής άρδευσης των καλλιεργειών στα Τενάγη, ώστε όλες οι καλλιέργειες των Τεναγών Φιλίππων πλέον να πλήττονται από την ξηρασία. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τυρφώδους δομής του εδάφους δεν μπορεί να γίνει η ανόρυξη γεωτρήσεων διότι αχρηστεύονται σύντομα, λόγω έμφραξής τους. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι έγινε φέτος μια συντονισμένη και φιλότιμη προσπάθεια των 2 περιφερειών, των 3 περιφερειακών ενοτήτων (τα Τενάγη Φιλίππων διοικητικά υπάγονται στις ΠΕ Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και της Διεύθυνσης Υδάτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Τενάγη Φιλίππων, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, λόγω της έντονης εκδήλωσης του φαινομένου.
    • Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, θερμών και ξηρών ανέμων (ο λεγόμενος λίβας) κατά την περίοδο ανθοφορίας της καλλιέργειας σε συνδυασμό ή μη με την έλλειψη εδαφικού νερού, προκάλεσε μειωμένη καρπόδεση στην καλλιέργεια του αραβοσίτου και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι ο καλλιεργούμενος αραβόσιτος έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και επιφανειακό ριζικό σύστημα.

    Οι επιπτώσεις

    Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία και στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας, Ιδιαιτέρως σήμερα που η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις κλονίζουν το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

    Οι κυριότερες επιπτώσεις στους αγρότες μας και όχι μόνο θα είναι:

    • Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβόσιτου, η οποία λόγω φετινών χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού και οριακού κόστους παραγωγής καθίσταται αντιοικονομική.
    • Η δε προσπάθεια κάποιων παραγωγών να αρδεύσουν τα καλαμπόκια τους με τη χρήση γεωτρήσεων και άλλων ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης, φοβούμενοι μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τους επιβάρυνε με κόστος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Διότι στη φετινή χρόνια ούτε και με άρδευση μπορούσε κάποιος παραγωγός να επιτύχει απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών/στρέμμα
    • Η ελληνική κτηνοτροφία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή αραβοσίτου (καρπού και ενσίρωμα) για τη διατροφή σχεδόν σε όλα τα εκτρεφόμενα ζώα. Συνεπώς με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβοσίτου η κτηνοτροφία μας θα βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο σε εισαγόμενες ζωοτροφές αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας (περιπτώσεις αφλατοξινών).
    • Η εγχώρια βιομηχανία θα στερηθεί την πρώτη της ύλη, καθότι ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων (πλαστικά, βιοδιασπώμενοι αφροί, κόλλες, βιοαιθανόλη κ.ά).

    Ιδιαιτέρως δε στα Τενάγη Φιλίππων λόγω του τυρφώδους εδάφους δεν υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες πέραν του αραβόσιτου, οι οποίες επιπλέον αποδίδουν σαφώς χαμηλότερη πρόσοδο.

    Τι ζητείται

    Με βάση τα παραπάνω, ζητείται τουλάχιστον για φέτος, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, που διαμορφώνονται να μην ισχύει η υποχρέωση της πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού στον αραβόσιτο και 4 τόνοι/στρέμμα ενσιρώματος, για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία (ΠΕ Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

    Επιπρόσθετα όμως ζητείται να διερευνηθεί και η δυνατότητα αποζημίωσης των καλλιεργητών αραβοσίτου, για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί. «Μόνο έτσι θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό η ζημία που έχουν υποστεί φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου και δεν θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, ή έστω δε θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, χαμηλότερης όπως προσόδου, που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως κάνει ο αραβόσιτος», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο (73,398 ευρώ/στρέμμα) ανέρχεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.

    Στην εγκύκλιο, όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες για να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για την περίοδο 2024/25, η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

    Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025

    Οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

    Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

    Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά.

    Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

    Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.

    Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

    Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

    Πηγή: In.gr
  • Πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου
    Πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου

    Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/7/2024, συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς. Οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

    • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή.
    • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.
    • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

    Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

    Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

    Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

    Οι συνυπογράφοντες Α.Σ.

    1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
    2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
    3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
    4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
    5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
    6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
    7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
    8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
    9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
    10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ηλεία: Στα "κάγκελα" οι αγρότες με την καθυστέρηση της συνδεδεμένης – Για σήμερα η νέα παράταση
    Ηλεία: Στα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών καθώς ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέμεναν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου, η διαδικασία φαίνεται ότι “σκόνταψε” στη λευκή απεργία των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η νεότερη ενημέρωση ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία των πληρωμών την σημερινή.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των παραγωγών που φτάνουν στο γραφείο του για το θέμα αυτό είναι πολλά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογες καθυστερήσεις.

    valianatos kyknos

    «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανακοινώσει ότι οι συνδεδεμένες θα πληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εκκρεμούν δηλαδή οι πληρωμές για την βιομηχανική τομάτα, την κορινθιακή σταφίδα, τα καλαμπόκια κ.α.

    Όπως μας ενημερώνουν οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί σε τίποτα. Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει τις καταστάσεις στην τράπεζα για να προχωρήσει η πληρωμή.

    Οι παραγωγοί εκφράζουν τα παράπονά τους καθώς η συνδεδεμένη έπρεπε να έχει πληρωθεί. Μια τελευταία ενημέρωση που μας ήρθε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι μέχρι σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου, θα γίνουν πληρωμές. Περιμένουμε…» επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος.

    Την αίσθηση ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας έχει αποκομίσει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης.

    Koulouris TOEV

    «Εμείς οι αγρότες είμαστε παραμελημένοι από την πολιτεία. Είχαν πει από το υπουργείο ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρώσουν την συνδεδεμένη που δεν πληρώθηκε πολύς κόσμος εξαιτίας δικών τους λαθών, βιολογικά υπόλοιπα του 23. Τώρα έχουμε Ιούλιο, δεν πλήρωσαν, μας αγνοούν χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Βλέπουμε μια αδιαφορία για τον αγροτικό κόσμο. Είναι λεφτά δικά μας και πρέπει να μας τα δώσουν».

  • Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση
    Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

    Κατόπιν καθοριστικών ενεργειών και χρήσιμων παρεμβάσεων της ΕΘΕΑΣ, τροποποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθορίζεται στα 349,23 ευρώ/εκτάριο (34,92/στρέμμα). Πρόκειται για διόρθωση μιας προηγούμενης εσφαλμένης απόφασης, που δημιουργούσε πρόβλημα στους πορτοκαλοπαραγωγούς.

    Δείτε εδώ τη σχετική τροποποίηση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25
    FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25

    Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Χαρακτηριστικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου βασικών προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ενώ παρέμεινε μειωμένος κατά 3,4% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και κατά 24,9% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.

    Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 6,3% από τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος υψηλότερα από τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που περιορίζουν τις αποδόσεις για τις συγκομιδές του 2024 σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

    Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο, ωθούμενες από τις ανησυχίες για την παραγωγή τόσο στην Αργεντινή, λόγω της νόσου Spiroplasma (επίσης γνωστή ως ασθένεια του καλαμποκιού), όσο και στη Βραζιλία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αγορές σιταριού και της περιορισμένης δραστηριότητας πωλήσεων στην Ουκρανία.

    Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενος από την αυξημένη ζήτηση από τους τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών εστίασης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να πέσει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα. Η ανανεωμένη ζήτηση εισαγωγών για άμεσες προμήθειες από ορισμένες χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αύξησε επίσης τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 7,5% από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πίεσης από την καλή έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής στη Βραζιλία. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου άσκησαν επίσης καθοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης, μειώνοντας τη ζήτηση.

    Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Απρίλιο. Οι χαμηλότερες τιμές φοινικέλαιου λόγω των εποχιακών αυξήσεων της παραγωγής και της συνεχιζόμενης ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές του σογιέλαιου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τον τομέα των βιοκαυσίμων, και τις αυστηρότερες τιμές των κραμβελαίων και των ηλιελαίων λόγω κυρίως της μείωσης των διαθέσιμων εξαγωγών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε οριακά, κατά 0,2%, καθώς οι διεθνείς τιμές των πουλερικών και των βοοειδών μειώθηκαν, ενώ εκείνες του χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν.

    Πρώτη παγκόσμια πρόβλεψη σιτηρών για τη σεζόν 2024/25

    Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024/25 (Ιούλιος/Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

    Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις προβλέψεις.

    Η συνολική χρήση των παγκόσμιων σιτηρών το 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 00,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2.851 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ρυζιού.

    Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,5% πάνω από τα αρχικά τους επίπεδα στο επίπεδο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων. Τα αποθέματα αραβοσίτου, κριθαριού, σόργου και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εκείνα του σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση πιθανότατα θα παραμείνει στο 30,9%.

    Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα μειωθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος σε 481 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων εμπορικών προοπτικών για τον αραβόσιτο. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί δυναμικά.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο