Εγκρίθηκαν από το ΕΚ την Τρίτη τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργική άρδευση.
Ο νέος νόμος ορίζει τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το ανακτημένο νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική άρδευση. Θέτει επίσης τις υποχρεώσεις για τους φορείς παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης, καθώς επίσης και μέτρα διαχείρισης κινδύνου.
Το ανακτημένο νερό (αστικά λύματα που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα αποκατάστασης) θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση καλλιεργειών τροφίμων, καλλιεργειών μεταποιημένων τροφίμων και καλλιεργειών που δεν αφορούν τρόφιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει εντός πέντε ετών κατά πόσον τα ανακτημένα ύδατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με άλλος τρόπους.
Τα μέλη του ΕΚ υποστηρίζουν ότι στο μεσοδιάστημα τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση ανακτημένου νερού και με άλλους τρόπους, όπως είναι η βιομηχανική επαναχρησιμοποίηση νερού και εκείνη που συνδέεται με την αναψυχή και το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων αλλά και γενικότερα το περιβάλλον προστατεύονται πλήρως.
Δήλωση της εισηγήτριας
«Πρέπει να κινηθούμε προς μια κυκλικού τύπου οικονομία, η οποία θα περιλαμβάνει και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και επαναχρησιμοποιούμε το νερό» δήλωσε η εισηγήτρια Simona Bonafè (Σοσιαλιστές, Ιταλία). «Θα μπορούσαμε πιθανώς να φτάσουμε στο σημείο να επαναχρησιμοποιούμε 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο μέχρι το 2025, συγκριτικά με το σημερινό 1,1 δισεκατομμύριο ετησίως. Αυτό απαιτεί μια επένδυση λιγότερων από 700 εκατομμυρίων ευρώ και θα μας επιτρέψει να επαναχρησιμοποιήσουμε περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού όγκου νερού που προέρχεται από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην ΕΕ και θεωρητικά είναι διαθέσιμο για άρδευση, αποφεύγοντας περισσότερο από 5% της άμεσης εξαγωγής από υπόγεια ύδατα και απορρίμματα» πρόσθεσε.
Επόμενα βήματα
Το νομοθετικό σχέδιο υιοθετήθηκε με 588 ψήφους υπέρ, έναντι 23 κατά και 66 αποχών. Οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών θα ξεκινήσουν αφού το Συμβούλιο υιοθετήσει τη δική του θέση.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Οι υδάτινοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε πιέσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους και τη λειψυδρία. Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και η ξηρασία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των γλυκών υδάτων που απαιτούνται για την αστική ανάπτυξη και την γεωργία.
Η διασφάλιση της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, ειδικά στην γεωργία, θα μπορούσε να μειώσει την άντληση από τις υδατικές αρχές και τα υπόγεια ύδατα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συχνότητα και η ένταση των ξηρασιών και ο περιβαλλοντικός και οικονομικός τους αντίκτυπος έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι ξηρασίες του καλοκαιριού του 2017 μπορούν να απεικονίσουν περαιτέρω το μέγεθος της οικονομικής ζημίας. Μόνο ο ιταλικός αγροτικός τομέας κατέγραψε απώλειες της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η υπερκατανάλωση νερού, ιδίως για άρδευση γεωργικών προϊόντων, αλλά και για βιομηχανική χρήση και αστική ανάπτυξη, αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για το υδάτινο περιβάλλον της ΕΕ.