Τα κράτη μέλη έχουν αποτύχει να αντικαταστήσουν, όπως απαιτεί η νομοθεσία, τα χημικά φυτοφάρμακα με χαμηλού κινδύνου εναλλακτικές, σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 546 ψήφους υπέρ, έναντι 39 κατά και 76 αποχών, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΕΚ σημειώνουν ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην προώθηση και στην παροχή κινήτρων για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου και μη χημικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά παρασιτοκτόνα.
Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν φιλόδοξο, πανευρωπαϊκό, δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να προτείνει άμεσες απαγορεύσεις για τη χρήση φυτοφαρμάκων σε σημεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικίες, σχολεία, παιδικές χαρές, κλινικές και νοσοκομεία, όπως αναφέρουν.
«Ως εισηγήτρια αυτής της έκθεσης, έχω ασκήσει πίεση έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή μιας περισσότερο βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων. Η Οδηγία για την Αειφόρο Χρήση των Φυτοφαρμάκων πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Είναι καλό για την ανθρώπινη υγεία και την βιοποικιλότητα, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην μετάβαση της Ευρώπης σε μία πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη γεωργία», δήλωσε η Jytte Guteland (Σοσιαλιστές, Σουηδία).
Τα μέλη του ΕΚ υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα με βάση τα νεονικοτινοειδή παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών στην Ευρώπη και εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με δραστικές ουσίες που είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ή έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές.
Σημειώνουν ότι η γεωργία είναι μία από τις κύριες πηγές χημικής ρύπανσης των υδατικών συστημάτων και καλούν τα κράτη μέλη να δώσουν κίνητρα στους γεωργούς για να αποτρέψουν την εισροή των φυτοφαρμάκων στα συστήματα γλυκού νερού.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων, των πτηνών που ζουν σε γεωργικές εκτάσεις και άλλων μη στοχευμένων οργανισμών, σύμφωνα με τα μέλη του ΕΚ. Η ολομέλεια εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για τη συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και για την ανησυχητική πτώση των φτερωτών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 σχετικά με τη βιομάζα των ιπτάμενων εντόμων κατέδειξε ότι ο πληθυσμός ιπτάμενων εντόμων σε 63 προστατευόμενες περιοχές της Γερμανίας έχει μειωθεί περισσότερο από 75% τα τελευταία 27 χρόνια.