Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:29

Η Ευρώπη βραδυπορεί στην καινοτομία για τα φυτοφάρμακα, λέει το ΕΚ

Γράφτηκε από τον

Τα κράτη μέλη έχουν αποτύχει να αντικαταστήσουν, όπως απαιτεί η νομοθεσία, τα χημικά φυτοφάρμακα με χαμηλού κινδύνου εναλλακτικές, σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 546 ψήφους υπέρ, έναντι 39 κατά και 76 αποχών, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΕΚ σημειώνουν ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην προώθηση και στην παροχή κινήτρων για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου και μη χημικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά παρασιτοκτόνα.

Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν φιλόδοξο, πανευρωπαϊκό, δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να προτείνει άμεσες απαγορεύσεις για τη χρήση φυτοφαρμάκων σε σημεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικίες, σχολεία, παιδικές χαρές, κλινικές και νοσοκομεία, όπως αναφέρουν.

«Ως εισηγήτρια αυτής της έκθεσης, έχω ασκήσει πίεση έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή μιας περισσότερο βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων. Η Οδηγία για την Αειφόρο Χρήση των Φυτοφαρμάκων πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Είναι καλό για την ανθρώπινη υγεία και την βιοποικιλότητα, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην μετάβαση της Ευρώπης σε μία πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη γεωργία», δήλωσε η Jytte Guteland (Σοσιαλιστές, Σουηδία).

Τα μέλη του ΕΚ υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα με βάση τα νεονικοτινοειδή παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών στην Ευρώπη και εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με δραστικές ουσίες που είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ή έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές.

Σημειώνουν ότι η γεωργία είναι μία από τις κύριες πηγές χημικής ρύπανσης των υδατικών συστημάτων και καλούν τα κράτη μέλη να δώσουν κίνητρα στους γεωργούς για να αποτρέψουν την εισροή των φυτοφαρμάκων στα συστήματα γλυκού νερού.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων, των πτηνών που ζουν σε γεωργικές εκτάσεις και άλλων μη στοχευμένων οργανισμών, σύμφωνα με τα μέλη του ΕΚ. Η ολομέλεια εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για τη συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και για την ανησυχητική πτώση των φτερωτών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 σχετικά με τη βιομάζα των ιπτάμενων εντόμων κατέδειξε ότι ο πληθυσμός ιπτάμενων εντόμων σε 63 προστατευόμενες περιοχές της Γερμανίας έχει μειωθεί περισσότερο από 75% τα τελευταία 27 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 17:59

Σχετικά Άρθρα

  • Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού
    Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού

    Καμπανάκι στους παραγωγούς όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή σήμαναν αρχές και φορείς στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

    Συγκεκριμένα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ραγδαίες αλλαγές στα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν αλλά και στα ορυκτέλαια καθώς αν δεν προσέξουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κριθεί ακατάλληλο το προϊόν τους και να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

    Την ενημέρωση έκανε ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, Γεωπόνος στη Γεωργική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τόνισε ότι θέλει τεράστια προσοχή μετά τις νέες οδηγίες που θέσπισε για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στα αλυσοπρίονα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παραγωγή του λαδιού.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς για κάποιους νέους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες γιατί όποιος κάνει ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται σε ατομική δεξαμενή. Αναμιγνύεται με ελαιόλαδα και άλλων παραγωγών και επομένως όπως αναλύσουμε τους καινούργιους κινδύνους μπορεί κάποιος ασυνείδητος που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων πρακτικών να ρυπάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο αλλά τεράστιες ποσότητες και άλλων ελαιολάδων και να προκύπτουν προβλήματα στην εμπορία και την τιμολόγηση του».

    Π. Γιατράς, Γεωπόνος Γεωργικής Υπηρεσίας: Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας.

    Ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι τα γεωργικά φάρμακα, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει αλλάξει, έχουν περιοριστεί και έχουν μειωθεί όσα χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
    «Αυτά που συζητούσαμε πρέπει να γίνουν πιο έντονα γιατί εκεί που είχαμε στη διάθεση μας μια μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων που έπρεπε να τη διαχειριζόμαστε σωστά, αυτή η γκάμα των γεωργικών φαρμάκων για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί. Έχουμε στα χέρια μας λιγότερες δραστικές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο μας από τους εχθρούς που είναι επιρρεπής να τον υποβαθμίσουν, με αποτέλεσμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε φάρμακα που ήταν στη συνήθη διαδικασία χρήσης π.χ. το λεγόμενο Ρογκόλ. Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας. Αν βρεθούν θα καταστρέψουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικά μηχανήματα καθώς και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην παραγωγή του λαδιού.
    «Ένας άλλος καινούργιος κίνδυνος που έχει νομοθετηθεί είναι η ρύπανση του ελαιολάδου από ορυκτέλαια. Σε αυτά τα πλαίσια η κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που έχουμε για την ελαιοσυλλογή του ελαιοκάρπου όπως είναι το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, είτε είναι ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα. Γνωρίζουμε ότι για λιπαντικό της αλυσίδας τους μέχρι πρότινος που δεν είχαν εγερθεί αυτοί οι κίνδυνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο ορυκτέλαιο. Τώρα και αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε και να προσαρμοστούμε για να βάζουμε στη δεξαμενή πλήρωσης για τη λύπανση της αλυσίδας λάδι φυτικό. Υπάρχουν και στο εμπόριο ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε παλιό μας ελαιόλαδο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ορυκτελαίου ώστε να μην αφήνει το ίχνος του στο λάδι που παρασκευάζουμε».

    Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι τώρα τα εργαστήριο κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο ελαιόλαδο και αυτό σημαίνει ότι και το παραμικρό ίχνος από ρύπανση να βρεθεί θα υπάρχει πρόβλημα.
    « Πλέον το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να βρεί ίχνος, είναι τρομερά δυνατές και αξιόπιστες οι αναλυτικές μέθοδοι. Προσέχουμε τι φάρμακο χρησιμοποιούμε και τα αλυσοπρίονα. Δεν καθόμαστε να αλλάξουμε βενζίνες που έχουν ορυκτέλαια πάνω από τα σακιά που κάνουν ελαιοσυλλογή. Προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε».

    Επίσης ο κ. Γιατράς τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά μέτρα συσκευασίας δηλαδή τα σακιά που μπαίνει ο καρπός της ελιάς να είναι κατάλληλος ώστε να μην υπάρξει φθορά ή κάποια άλλη βλάβη στο προϊόν.

    Οι δεσμεύσεις των αρχών και οι προειδοποιήσεις

    Στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας κ. Κωνσταντίνος Τσιριγώτης που τόνισε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη για την παραγωγή του λαδιού στο νησί.

    «Οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει παράνομη ουσία στο ράντισμα καλό είναι να το αναφέρουν ανωνύμως. Να έρθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουμε δείγματα και να μπορέσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στον παραγωγό που δεν κάνει παρά να καταστρέφει το λάδι της Ζακύνθου».

    Επίσης ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για να βοηθήσουν να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν.

    «Η ουσία είναι η ποιότητα του λαδιού. Πρέπει πάση θυσία όλοι οι παραγωγοί να υπακούσουν στις οδηγίες όλων των γεωπόνων. Είτε αυτών που πουλάνε φυτοφάρμακα, είτε της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού μας»

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νίκος Κόττης προειδοποίησε τους παραγωγούς όσον αφορά τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα καθώς και σε αυτά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    «Έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια. Και ένα κιλό να βάλεις απαγορευμένο σε ένα τόνο χαλάει όλο το λάδι γιατί την βρίσκουν την ουσία. Υπάρχει κανονισμός και για τα κατάλοιπα των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί όπως λένε οι οδηγίες και να γίνεται συγκομιδή όπως λένε οδηγίες γιατί αν γίνει ανάλυση για τα κατάλοιπα πάλι θα βρεθούν ακατάλληλα. Θα δείτε που την επόμενη χρονιά θα γίνουν και αυτές οι αναλύσεις. Θέλει προετοιμασία και από τους παραγωγούς».

    Ο κ. Κόττης δεσμεύτηκε ο Δήμος να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορείς για να αξιοποιηθεί το λάδι της Ζακύνθου.

    «Σαν εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν βιοκαλλιεργητής τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η Ζάκυνθος είναι ευλογημένη γη , το ελαιόλαδο είναι ευλογημένο και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους ελαιοτριβείς για την ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου».

    Σημαντική ήταν και η πληροφορία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου κ. Στάθη Κόμη για δειγματοληψίες από τον ΕΦΕΤ και κινδύνους κυρώσεων σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες που πρέπει.

    «Ήδη θα ήθελα να πω ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληψίες και έχει βρεθεί μια περίπτωση και μας έχει αποστείλει και θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα ήθελα να πω ότι όποιος γνωρίζει τέτοιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε όποιος άλλος λόγος υπάρχει να το αναφέρουν για να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις»

    Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κ. Νίκος Καλαμαράς που σημείωσε ότι οι παραγωγοί ενημερώνονται για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των ορυκτέλαιων.
    Από τον Δήμο παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παύλος Μαλούχος, όπως και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντίνος Μπέτσης στη δική του αναφορά για την ενημέρωση που έγινε σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κομμάτι των ορυκτελαίων και των φυτοφαρμάκων που έχουν υπολείμματα στα ελαιόλαδα και χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καλέσουμε τους αρμόδιους όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ. Τσιριγώτης, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς που είναι γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κόττης που είναι και βιολόγος να μας ενημερώσουν για όσα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από το Σωματείο των Ελαιοτριβείων για την ενημέρωση».

    Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το ζήτημα.

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
    Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ

    Δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν αυξημένα επίπεδα υπολειμμάτων πολλών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ, σε εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα, καταψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Αναλυτικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε δύο προτεινόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπουν ανοχές εισαγωγής, γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων, για την κυπροκοναζόλη και τη σπειροδικλοφαίνη μέσα ή πάνω πλήθος αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, σπόροι, κρέας, συκώτι και νεφρά, καθώς και για τις ουσίες benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο) μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες.

    Επισημαίνεται πως η χρήση όλων αυτών των προαναφερθέντων φυτοφαρμάκων είναι ήδη απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής

    Τα σχετικά συνοδευτικά ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ για να διασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Επίσης, το να επιτραπούν υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής.

    Οι ψηφοφορίες

    Υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κυπροκοναζόλη (cyproconazole) και τη σπειροδικλοφαίνη (spirodiclofen) ψήφισαν 522 ευρωβουλευτές, 127 κατά και 28 απείχαν.

    Για τα benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο), 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

    Σημειώνεται πως χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των εν λόγω προτεινόμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της. Οι ευρωβουλευτές την καλούν να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων στο όριο προσδιορισμού (τη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg για όλες τις χρήσεις και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής.

    Πηγή: In.gr
  • Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί
    Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από την κατανάλωση δεν απομακρύνει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

    Τον περασμένο Μάιο, ο οργανισμός Consumer Reports ανακοίνωσε ότι είχε διαπιστώσει πως το 20% από 59 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών έφεραν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε επίπεδα που δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους» για τους καταναλωτές, βάσει ανάλυσης δεδομένων που είχε συγκεντρώσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

    Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (7/8) στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακές διαδικασίες καθαρισμού των φρούτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρει ο Guardian.

    Εξετάζοντας ένα μήλο, οι ερευνητές σημειώνουν: «Τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν από το στρώμα της φλούδας στο στρώμα της σάρκας». Η μόλυνση από φυτοφάρμακα ελαχιστοποιήθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος της σάρκας.

    «Η μελέτη αυτή, που εντάσσεται στο ευρύ πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, προσπαθεί να παράσχει οδηγίες υγείας στους καταναλωτές», δήλωσε ο Dongdong Ye, καθηγητής της Σχολής Υλικών και Χημείας του Αγροτικού Πανεπιστημίου Anhui της Κίνας και συγγραφέας της μελέτης. «Αντί να καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανησυχία, η έρευνα υποστηρίζει ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με τη συχνά συνιστώμενη πρακτική του πλυσίματος».

    «Ακίνδυνα εντός των νόμιμων ορίων»

    Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές αφορούν την επαγγελματική έκθεση σε αυτά και όχι τη διατροφική. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων.

    Και οι δύο οργανισμοί παρακολουθούν τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

    Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του υπουργείου, το 99% των τροφίμων που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα που έπεφταν εντός των νόμιμων ορίων και συνεπώς «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Εδώ διαφωνεί ο οργανισμός Consumer Reports, που θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι πολύ υψηλά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αγρίνιο: Νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο στο χωριό Καινούργιο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ
    Αγρίνιο: Νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο στο χωριό Καινούργιο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

    Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου μετά τις πρώτες εξετάσεις κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του

    Συναγερμός σήμανε σήμερα στο Καινούργιο Αγρινίου για έναν νεαρό άνδρα ο οποίος φέρεται ότι κατανάλωσε φυτοφάρμακο.
    Σύμφωνα με το kainourgiopress, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι υπό άγνωστες για την ώρα συνθήκες, ενώ η δηλητηρίαση του νεαρού έγινε αντιληπτή από οικείους του που ενημέρωσαν το ΕΚΑΒ.
    Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου μετά τις πρώτες εξετάσεις κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η εισαγωγή του στην ΜΕΘ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurostat: Μειωμένες κατά 10% οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων στην ΕΕ
    Eurostat: Μειωμένες κατά 10% οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων στην ΕΕ

    Η αύξηση των τιμών έφερε πτώση των πωλήσεων φυτοφαρμάκων

    Η αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων έφερε την απότομη πτώση στις ποσότητες που πουλήθηκαν το 2022 στην ΕΕ, με την Ελλάδα να ανήκει στις χώρες, με τα χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2022 πουλήθηκαν περίπου 322.000 τόνοι φυτοφαρμάκων καταγράφοντας μείωση κατά κατά 10% σε σχέση με τις ποσότητες που πουλήθηκαν ένα χρόνο πριν, το 2021.

    Το 43% των πωλήσεων ανήκεια στη κατηγορία φυτοφαρμάκων «μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα», το 35% για τα «ζιζανιοκτόνα, καταστροφείς έλξης και θανάτωση βρύων» και το 14% για τα «εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα».

    Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία (-37%), στην Πορτογαλία (-36%) και στην Ελλάδα (-33%)

    Τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων

    Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γαλλία (21%), η Ισπανία (18%), η Γερμανία (15%) και η Ιταλία (14%) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων φυτοφαρμάκων το 2022. Αυτές οι 4 χώρες είναι οι κύριοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της ΕΕ.

    Μεταξύ 2011 και 2022, ορισμένες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν απότομη πτώση στις πωλήσεις φυτοφαρμάκων. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία (-37%), στην Πορτογαλία (-36%) και στην Ελλάδα (-33%).

    Πηγή: In.gr

  • Καθολικό ΟΧΙ των γεωπόνων της Ηλείας στην προτεινόμενη από την εταιρεία cyclos, μέθοδο ανακύκλωσης των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων
    Καθολικό ΟΧΙ των γεωπόνων της Ηλείας στην προτεινόμενη από την εταιρεία cyclos, μέθοδο ανακύκλωσης των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων

    Έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών ν. Ηλείας συγκλήθηκε γενική συνέλευση των ιδιοκτητών και των υπευθύνων επιστημόνων των καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων του νομού Ηλείας, με θέμα την ανακύκλωση των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων.

    Αρχικά όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και να γίνεται η ορθή συλλογή και διαχείριση τους. Συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο η πρόταση της εταιρίας CYCLOS, όπως αυτή εκφράστηκε στο σεμινάριο-ενημέρωση στις 14-02-24, όσο και εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

    Εκφράστηκε ομόφωνα η κάθετη αντίρρηση στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά:

    την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού. Η αντίρρηση έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας των ιδίων, των εργαζομένων, των πελατών όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία!

    Τονίστηκε η προθυμία όλων των παρευρισκομένων να συνεπικουρήσουν σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, αναλύθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου την ενημέρωση των παραγωγών, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών-χρηστών ΦΠΠ. Άλλωστε και στο άρθρο 35 ν.4036/2012 η νομοθεσία αναφέρει ότι πέρα από τη συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική καταγραφή οι γεωπόνοι είναι υπεύθυνοι να δίνουν οδηγίες στους πιστοποιημένους χρήστες γεωργικών φαρμάκων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στη δραστική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων
    ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στη δραστική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων

    Νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι έως το 2030

    Τη δραστική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων έως και 65% έως το 2030 ζητούν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους για έγκριση μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη χρήση τους.

    Στο κείμενο που εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές λένε ότι έως το 2030, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά τουλάχιστον 50% και τη χρήση των λεγόμενων «πιο επικίνδυνων προϊόντων» κατά 65%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2017. Γι’ αυτό η Επιτροπή πρότεινε ως στόχο τη μείωση κατά 50% και για τα δύο με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017.

    Οι ευρωβουλευτές καλούν κάθε κράτος μέλος να υιοθετήσει εθνικούς στόχους και στρατηγικές, με βάση τις ουσίες που πωλούνται ανά έτος, το επίπεδο επικινδυνότητάς τους και το μέγεθος της αγροτικής τους έκτασης. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επαληθεύσει εάν οι εθνικοί στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την επίτευξη των στόχων ΕΕ 2030.

    Η χρήση πιο επικίνδυνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα μειωθεί κατά 65% έως το 2030

    Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των εθνικών στρατηγικών, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να έχουν θεσπίσει κανόνες για συγκεκριμένες καλλιέργειες (τουλάχιστον για πέντε), όπου η μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

    Πού θα απαγορευτούν

    Στόχος των ευρωβουλευτών είναι να απαγορεύσουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων (εκτός από αυτά που επιτρέπονται για βιολογική γεωργία και βιολογικό έλεγχο) σε ευαίσθητες περιοχές και εντός ζώνης προστασίας πέντε μέτρων, περιλαμβάνοντας όλους τους αστικούς χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, μονοπάτια καθώς και περιοχές Natura 2000.

    Οι ευρωβουλευτές λένε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα χημικά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση, όπως ορίζεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων.

    Για τον καλύτερο εξοπλισμό των αγροτών με υποκατάστατες ουσίες, θέλουν η Επιτροπή να θέσει στόχο ΕΕ 2030 για αύξηση των πωλήσεων φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου, έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή πρέπει επίσης να αξιολογήσει μεθοδολογίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου και βιοελέγχου, καθώς οι τρέχουσες χρονοβόρες διαδικασίες αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτησή τους.

    Οι αλλαγές που εισάγονται από τους νέους κανόνες θα είναι σταδιακές για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια.

    Εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ

    Έως τον Δεκέμβριο του 2025, η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τις διαφορές στη χρήση φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα αγροτικά και αγροδιατροφικά προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα της ΕΕ και, εάν χρειαστεί, να προτείνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγές πληρούν τα πρότυπα ισοδύναμα της ΕΕ. Επιπλέον, θα απαγορευόταν η εξαγωγή φυτοφαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ.

    Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Sarah Wiener (Πράσινοι, AT) δήλωσε: «Αυτή η ψηφοφορία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη σημαντική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030. Είναι πολύ θετικό ότι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε εφικτούς συμβιβασμούς. Έχουν βρεθεί πρακτικές λύσεις για παράδειγμα σε ευαίσθητους τομείς όπου τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν εξαιρέσεις εάν χρειαστεί. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να διασφαλίσω ότι οι ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με προληπτικά μέτρα που βασίζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων θα προσφέρονται δωρεάν στους ευρωπαίους αγρότες».

    Το Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί να εγκρίνει την εντολή του κατά τη σύνοδο ολομέλειας 20-23 Νοεμβρίου 2023, μετά την οποία είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, την ανάγκη μετάβασης της ΕΕ σε μια πιο βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων και κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει έναν φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων . Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ και τον μετριασμό των οικονομικών απωλειών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

    Πηγή: In.gr
  • Φυτοφάρμακα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για υπολείμματα σε φυτικά προϊόντα
    Φυτοφάρμακα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για υπολείμματα σε φυτικά προϊόντα

    Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν στην εσωτερική αγορά και στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου

    Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους, που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανάρτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο από τις αρμόδιες αρχές τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου εντοπίστηκαν τρόφιμα φυτικής προέλευσης με χαμηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τα οποία δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στους καταναλωτές. Όμως, στους ελέγχους του Ιουλίου, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς εντοπίστηκαν και τρία δείγματα με «πιθανή επικινδυνότητα» για τους καταναλωτές.

    Τι έδειξαν τα στοιχεία

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2023 διενεργήθηκαν 408 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 382 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 26 στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 5 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs, ενώ κανένα από τα δείγματα δεν είχαν υπέρβαση σε MRLs, με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

    Αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2023 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 256 δείγματα, από τα οποία τα 237 ήταν στην εσωτερική αγορά και 19 σε Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου. Από το σύνολο των δειγμάτων τα 10 εμφάνισαν υπερβάσεις σε MRLs και 3 απ’ αυτά αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

    Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στην εσωτερική αγορά τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν στη λαϊκή αγορά, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα λιανική, σε σημείο διαλογής/μεταποίησης, στη λαχαναγορά, στον αγρό, σε κατάστημα χονδρικής διάθεσης και σε αποθήκη παραγωγού.

    Το MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

    Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo).

    Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ