... από την Ελλάδα και 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τη διακήρυξη της συνεργασίας για «Ένα έξυπνο και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και την ύπαιθρο» (“A smart and sustainable digital future for European agriculture and rural areas”) υπέγραψε η Ελλάδα μαζί με άλλα 23 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εκδήλωση «Digital Day 3», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου.
Για λογαριασμό της χώρας μας, τη διακήρυξη υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο Υπουργός συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την «Ψηφιοποίηση της Γεωργίας και των Αγροτικών Περιοχών» (Digitalisation of Agriculture and Rural Areas) με συναδέλφους του από πέντε χώρες και τους Επιτρόπους Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel και Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε:
- Στo νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει η αγροτική παραγωγή, τώρα που η Ελλάδα έχει βγει από την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων.
- Στα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της γεωργίας στην Ελλάδα.
- Στη στήριξη των μικροκαλλιεργητών, τους οποίους θα βοηθήσουν οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας, οι τεχνολογίες αιχμής και η συνεργατική/συνεταιριστική οικονομία.
- Στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, που εκπονεί η Ελλάδα, και στα βασικά του στοιχεία, το οποίο θα παρέχει εξατομικευμένες ειδοποιήσεις και συμβουλές στους αγρότες.
Οι 24 χώρες, που υπέγραψαν τη διακήρυξη, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν μία σειρά δράσεων, προκειμένου να υποστηρίξουν την επιτυχή ψηφιοποίηση της γεωργίας στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα των νέων τεχνολογιών να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών, κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Μεταξύ άλλων, τα κράτη-μέλη θα συνεργαστούν στενά για:
Α) Να ενθαρρύνουν τη στήριξη της έρευνας σε τομείς, όπως η ευφυής γεωργία και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων.
Β) Να δημιουργήσουν μια πανευρωπαϊκή υποδομή καινοτομίας για έναν «έξυπνο» αγροδιατροφικό τομέα.
Γ) Να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για έξυπνες εφαρμογές αγροδιατροφής.
Ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, το blockchain, οι Υψηλής Απόδοσης Υπολογιστές (HPC), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων - Internet of Things (IoT) και τα δίκτυα 5G έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδόσεις στα γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και να βελτιώσουν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά τους.