Την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή τόσο της εγχώριας όσο και της εισαγόμενης ντομάτας στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας οι εγχώριες ντομάτες πωλούνταν (επικρατούσα τιμή) στη χονδρική αγορά 0,90 ευρώ το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου έφτασαν το 1,40 ευρώ ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου το 1,50 ευρώ το κιλό. Η αντίστοιχη επικρατούσα τιμή πέρσι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήταν στο 1 ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγόμενες, η τιμή τους στις 12 Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στο 1,30 ευρώ το κιλό έναντι 1 ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα και στο 1,60 ευρώ στις 19 Σεπτεμβρίου.
«Οι τιμές έχουν ανέβει σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν παρατηρούνται ωστόσο οι τεράστιες αποκλίσεις που βλέπουμε στην ελληνική αγορά» επισημαίνει στο CNN Greeece ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «οι παρούσες συνθήκες δεν δικαιολογούν την υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε κάποιες αγορές της χώρας». Ουσιαστικά δηλαδή αν και οι αυξήσεις μπορούν να αποδοθούν στη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη καθώς και στη μειωμένη φετινή παραγωγή, εντούτοις οι υπέρογκες ανατιμήσεις, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Η πορεία των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, σε ορισμένους τύπους ντομάτας και βάσει των στοιχείων της ΕΕ, οι τιμές υποχώρησαν τον Αύγουστο έναντι των υψηλών τιμών του Ιουλίου ωστόσο τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε νέα αύξηση ακόμη και κατά 50%. Η μέση τιμή του προϊόντος ήταν πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας εδώ και αρκετό καιρό και αυξήθηκε περαιτέρω και την 37η εβδομάδα του έτους. Σε αυτό συνέβαλε πέραν της μειωμένη παραγωγής, η διακοπή της τροφοδοσίας από το Μαρόκο που αποτελεί πλέον τον πρώτο προμηθευτή των ευρωπαϊκών αγορών, λόγω του σεισμού που έπληξε τη χώρα.
Στην Ελλάδα όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ντομάτας από την εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτεται, λόγω του τουρισμού της χώρας ωστόσο για τη φετινή χρονιά πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Οι επιπτώσεις μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας (που χρησιμοποιείται ωμή στη σαλάτα) στην περιοχή της Θεσσαλίας, φτάνει σε μία κανονική χρονιά περί τους 20.000 τόνους όταν η συνολική παραγωγή της χώρας ανέρχεται στους 450.000 τόνους.
Μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ο ίδιος εξηγεί πως εκείνο που κατά κύριο λόγο διαταράχθηκε είναι η δυνατότητα για τον εφοδιασμό των αγορών στη χώρα, εξαιτίας της δυσκολίας στις μεταφορές
Θα παραμείνουν οι υψηλές τιμές;
Ο κ. Πολυχρονάκης εκτιμά ότι ομαλοποίηση της αγοράς αναμένεται προς το δεύτερο 15ημέρο του Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας πάντως πως οι τιμές αναμένονται μεν χαμηλότερες σε σχέση την τρέχουσα περίοδο, ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά από 1 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5.082 τόνους (έναντι 1.602 τόνων το 2022) εκ των οποίων από Τουρκία 3.400 τόνοι. Αντίθετα, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.
Πηγή: cnn.gr