Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 14:15

«Πρωταθλητής» στις τιμές του γάλακτος και φέτος ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

Γράφτηκε από τον
Στα 1,07 ευρώ η μέση τιμή πρόβειου γάλακτος που απολαμβάνουν οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι.

Ψηλά κρατά για ακόμη μια φορά την τιμή του πρόβειου γάλακτος ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η οποία φτάνει τα 1,07 ευρώ, μακράν η καλύτερη τιμή πανελλαδικά και με καλύτερους όρους πληρωμής.

Πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό (με κύκλο εργασιών 28 εκατ. ευρώ (το 2018) και κέρδη μετά φόρων 1,944 εκατ. ευρώ), που διατηρεί και ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής, με την κτηνοτροφία να αποτελεί πηγή ζωής για τα Καλάβρυτα και παρέχοντας στους κτηνοτρόφους της την καλύτερη τιμή στην ελληνική αγορά και υποστηρίζοντάς τους με ρευστότητα, καθώς επίσης με φάρμακα, εφόδια, ζωοτροφές άτοκα.

Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των συμφωνιών που πρόκειται να κλείσουν οι κτηνοτρόφοι με τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων επισημαίνει ότι:

«Τα τελευταία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος παλεύει να επιβιώσει, βλέποντας την κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλατος. Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι οδήγησαν στην κατάρρευση του κλάδου, την έλλειψη ρευστότητας. Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των «φημών» περί αύξησης της τιμής, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εξαπατηθούν αλλά και να μην υποκύψουν σε πρακτικές εκφοβισμού. Με αποφασιστικότητα και συσπείρωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να δράσει ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, να ανταμειφθεί ο κόπος του και να διατηρήσει το βιός του».

Και ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους υποχωρούν σε όλη την Ελλάδα, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολούθησε και συνεχίζει να στηρίζει και να κρατά σε υψηλά επίπεδα την τιμή του παραγωγού διατηρώντας και ενισχύοντας έτσι την κτηνοτροφική του δραστηριότητα. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αποτελούμε ένα από τα δυνατά χαρτιά του πρωτογενή τομέα τόσο της περιοχής μας αλλά και πανελλαδικά, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να διατηρήσουμε και να τονώσουμε την τοπική απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας και τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς μας», επισήμανε ο Παύλος Σατολιάς.

Τα επενδυτικά σχέδια

Σε αυτό, καθοριστικός παράγοντας είναι και τα επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν στην περιοχή με τον εκσυγχρονισμό της τυροκομικής μονάδας στο Σκεπαστό, μία επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ καθώς και την επένδυση 1,85 εκατ. ευρώ για σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών στη Δάφνη.

Με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης η επιχείρηση επιθυμεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση (κύρια από το εξωτερικό) για παραγωγή τυριού στον κλάδο του γάλακτος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων, ανταποκρινόμενη έτσι στις απαιτήσεις των καταναλωτών κάνοντάς τα πιο ελκυστικά μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας τους.

Ταυτόχρονα, με τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών και συνοδευτικών υποδομών, την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής ροής, θα γίνει επέκταση κατά 3.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει νέες κτιριακές υποδομές, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός θα επεκταθεί και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου που θα χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου των τυροκομικών προϊόντων στο χώρο των ψυκτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αγίας Άννας στο Σκεπαστό.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο, αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας του δήμου Καλαβρύτων καθώς η προβλεπόμενη απασχόληση θα είναι αυξημένη κατά 1,0 ΕΜΕ σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση πριν, ενώ άνω του 30% και ίσο με 50% ( = 0,5 ΕΜΕ) από το νέο προσωπικό θα είναι πτυχιούχοι εξειδικευμένοι, αφού θα εμπλέκονται με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η πρακτική των τελευταίων χρόνων

Δυστυχώς, όπως έχει δείξει η πρακτική των τελευταίων χρόνων, κάποιες γαλακτοβιομηχανίες ασυδοτούν σε βάρος των προβατοτρόφων, ρίχνοντας τις τιμές ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Την ίδια στιγμή θέτουν σε επικίνδυνα μονοπάτια το εθνικό μας προϊόν την Φέτα. Η πτώση των τιμών, που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα κατέστησε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Είναι αλήθεια ότι η ανάγκη για επιβίωση έστρεψε αρκετούς νέους ανθρώπους στην εκτροφή ζώων, η οποία συνοδεύτηκε σε πολλές περιπτώσεις από επιστροφή στην ελληνική ύπαιθρο. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες της αυξημένης γαλακτοπαραγωγής που συναντάμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 2013 ήταν 646.568 τόνοι (σύνολο πρόβειου και γίδινου μαζί), το 2014 677.453 τόνοι, το 2015 679.214 τόνοι, το 2016 748.948 τόνοι και το 2017 792.660 τόνοι.

Πηγή: neapaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 00:35

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους
    Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού

    Αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές για τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει μέτρα.

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου θεωρείται το να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά κρέατος.

    Για ανεπαρκή μέτρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

    Στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων». Από την πλευρά τους, όμως, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι, τα μέτρα της πολιτείας δεν είναι επαρκή, για τη ζημιά που έχουν υποστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας καθώς, στις αποθήκες, δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα, πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο
    Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο

    Ένα νεογέννητο έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Κατεχόμενων της Κύπρου, όταν νοσηλεύτρια φέρεται να μπέρδεψε το μπουκάλι με το οινόπνευμα και το έβαλε σε γάλα που ετοίμαζε για τα μωρά.

    Το βρέφος 20 ημερών άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ άλλα έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και θα παραμείνουν υπό κράτηση για τρεις μέρες.

    Εξετάζεται αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι στη βάρδια όπου τα μωρά ήπιαν γάλα με οινόπνευμα και ο πέμπτος συλληφθέντας εργαζόταν στην προηγούμενη βάρδια.

    Σύμφωνα με την τουρκικοκυπριακή ιστοσελίδα bugunkibris, έχει ήδη πραγματοποιηθεί νεκροψία- νεκροτομή στο μωρό που έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τα προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι οι γονείς των μωρών έμαθαν την Κυριακή από τα ΜΜΕ τι είχε συμβεί και έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν αναλυτικά.

    Έπειτα από αρκετές ώρες ο Υπουργός Υγείας, Χακάν Ντιντσγιουρέκ, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμβεί, σημειώνοντας ότι δεν έγινε άμεσα γνωστό το τραγικό περιστατικό, καθώς οι Αρχές ήθελαν να συλλέξουν όλες τα στοιχεία και να μην προσπαθήσουν κάποιοι να τα αποκρύψουν.

    Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όποιος ευθύνεται για την τραγωδία θα τιμωρηθεί και εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

    Οι οικογένειες του νεκρού βρέφους και των υπολοίπων έξι που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα υποβάλουν μηνύσεις τόσο κατά του υπουργείου Υγείας, όσο και κατά των διοικητικών υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των νοσοκομείων.

    Μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να βρουν δικαίωση.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς
    ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς

    Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή των μέτρων αναφορικά με το νωπό γάλα αιγοπροβάτων για την αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

    Επισημαίνεται ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό, είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

    Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.

    Μέτρα βιοασφάλειας για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων

    1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
    2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:

    2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.

    2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.

    2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.

    2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.

    2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.

    2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).

    2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναριών και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.

    2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.

    1. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
    2. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
    3. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.

    Αναλυτικότερα, δείτε το έγγραφο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο ΕΔΩ και τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]
    Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]

    Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνονται το αμέσως επόμενο διάστημα κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για να διαμορφώσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να κλειστούν εγκαίρως τα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς. Μια χρονιά, που έχει σημαδευτεί από τις ζωονόσους της πανώλης αιγοπροβάτων και ευλογιάς, ενώ εμφανή είναι ακόμα τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

    Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει το …παζάρι, με στόχο προς τα τέλη του μήνα να κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες γάλακτος. Τυροκόμοι και σούπερ μαρκετ, όπως όλα δείχνουν, ακολουθώντας την γνωστή τακτική τους και με πρόσχημα τα απούλητα αποθέματα φέτας, ήδη ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητα τα κέρδη τους.

    Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και πέρσι το φθινόπωρο, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς λόγω Daniel, με αποτέλεσμα η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, να υποχωρήσει από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

    Το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής γάλακτος, της πρώτης ύλης παραγωγής φέτας ΠΟΠ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν διασφαλίζει την επιστροφή της κατανάλωσης φέτας, καθώς στο ράφι η τιμή παραμένει πολύ υψηλή.

    Όμως η φέτα καταγράφει καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 έφτασαν τους 87.424 τόνους (αύξηση κατά 0,68%, με την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 21,24% στα 736,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024, οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τους 12.436 τόνους από 11.036 τόνους, το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, βελτιωμένες κατά 12,68%.

    Μειωμένες παραδόσεις γάλακτος

    Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος όσο και οι τιμές παραγωγού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά.

    Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την μέση τιμή νωπού γάλακτος στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079.

    Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό).

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις»

    Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού εκφράζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Μπαλούκας, ευελπιστώντας ότι «οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μείωση, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ειδικά, με την όλη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, την πανώλη των αιγοπροβάτων, αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα τότε αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ότι μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή γάλακτος για τον παραγωγό θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει αλυσίδα, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει τίποτα».

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα γίνει αυτό φέτος. Εμείς θέλουμε να κλειστούν τα συμβόλαια νωρίς, να γνωρίζουμε με τι τιμή θα πουλήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων ώστε κάθε κτηνοτρόφος να κάνει το κουμάντο του, το τι θα πρέπει να κάνει ώστε να είναι βιώσιμος και αυτή τη χρονιά.

    Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα, δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση από το 1,5 ευρώ/κιλό. «Έχουμε ζήσει 3 μήνες παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας, δημιουργώντας πρόβλημα στις παραγωγές μηδικής (τριφύλλι) και χονδροειδών ζωοτροφών, που είναι και ο μεγάλος όγκος που ταϊζουμε. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι τιμές υψηλές. Ειδικά η τιμή στο τριφύλλι αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 0,33 ευρώ/κιλό με 0,35 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 0,23 – 0.25 ευρώ/κιλό). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και λόγω της πανώλης, αφού κλείσαμε τα κοπάδια μέσα. Είναι μια πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά η φετινή και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή θα είναι πραγματικά καταστροφική», τονίζει.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού
    Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

    Aνακαλείται γάλα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού.

    Στην προληπτική ανάκληση μπουκαλιών γάλακτος προχωρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση διαπιστώθηκε πως «με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού».

    Όπως προστίθεται «ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές», ωστόσο «το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων».

    Η ανάκληση στο γάλα αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενημερώνει τους καταναλωτές ότι διαπιστώθηκε πως με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού. Το παραπάνω φαινόμενο δημιουργείται κυρίως κατά τον απότομο χειρισμό ανοίγματος της φιάλης.

    Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν πέσουν μικροσκοπικά ρινίσματα στο γάλα, τα οποία συνιστούν ξένα σώματα, ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων.

    Η ανάκληση αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: dnews.gr

  • Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία
    Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία

    Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - «Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», λέει ο Άκης Σκέρτσος

    Μια ακόμη αρνητική πρωτιά σημείωσε η χώρα μας στο θέμα της ακρίβειας, καθώς το 2023, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

    Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια - λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών να βρίσκονται 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

    Το 2023, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 5,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ 27, κάνοντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα σε αυτή την κατηγορία.

    Στα έλαια - λίπη, η Ελλάδα ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα, με τιμές 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το ψωμί επίσης είναι ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27, ενώ οι τιμές στο κρέας και τα φρούτα - λαχανικά ήταν αντίστοιχα 6,3% και 14,10% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα τσιγάρα και εν γένει τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές στην Ελλάδα (27,10% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.).

    Eurostat
    Eurostat

    Δεύτερη ακριβότερη στις τηλεπικοινωνίες

    Η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι κατά 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Βέλγιο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

    Το θέμα της ακρίβειας, εν συγκρίσει, μάλιστα, με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το κεντρικό ζήτημα της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας χρήση στοιχείων της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ».

    Με τίτλο της ανάρτησης, «Περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει αναλυτικά: «Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».

    Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή - δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ - αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

    Ενώ στη συνέχεια της ανάρτησής του παραθέτει τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, «δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». Συγκεκριμένα:

    • «Σύμφωνα με την Eurostat, σε 9 κατηγορίες τροφίμων η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό ΦΠΑ από την Ελλάδα. Κι όμως στις 8 από αυτές ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό. (Πίνακας 1).
    • Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελ. 17 διαπιστώνεται σε γράφημα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα της τάξης των 1-2 μηνών (με σχήμα U κυκλωμένο στα γραφήματα) ενώ στη συνέχεια οι τιμές του πληθωρισμού ανακάμπτουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα και τη μείωση καρπώνονται οι μεσάζοντες. (Γράφημα 2).
    • Σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το κόστος αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς τα εισοδήματα παραμένουν ακόμη χαμηλά και σημειώθηκε υψηλός πληθωρισμός τα 2 προηγούμενα χρόνια που κινήθηκε όμως στον μέσο όρο της ευρωζώνης».

    Επίσης, αναφέρει, «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με την μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ο,τι στην μέση ευρωπαϊκή χώρα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eurostat: Σχεδόν 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγε η ΕΕ το 2022
    Eurostat: Σχεδόν 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγε η ΕΕ το 2022

    Οι εκμεταλλεύσεις  της ΕΕ  παρήγαγαν περίπου 160 εκατ. τόνους νωπού  γάλακτος  το 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1η Ιουνίου).

    Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ παραδίδεται σε γαλακτοκομεία. Μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν σε αγροκτήματα, καταναλώθηκαν από την οικογένεια του αγρότη, πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές, χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές ή μεταποιήθηκαν απευθείας.

    Από τους 149,9 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γάλα από προβατίνες, κατσίκες και βουβάλια.

    Μεταξύ των νωπών προϊόντων που ελήφθησαν, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης και 7,7 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Όσον αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν:

    • 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος.
    • 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και
    • 16,9 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος·
    • 3 εκατομμύρια τόνους γάλακτος σε σκόνη και
    • 55,9 εκατομμύρια τόνους ορού γάλακτος.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές για κατανάλωση είναι το αγελαδινό γάλα
    Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές για κατανάλωση είναι το αγελαδινό γάλα

    Με τη γρίπη των πτηνών να έχει ανιχνευθεί ευρέως σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, το BBC News απευθύνθηκε σε ειδικούς σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος.

    Η επιδημία της γρίπης των πτηνών στα αμερικανικά γαλακτοπαραγωγά βοοειδή δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης τις τελευταίες εβδομάδες, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν αγελάδες μολυσμένες με τον ιό H5N1. Ο ιός δεν μεταπηδά συνήθως από τις αγελάδες στον άνθρωπο, αλλά τον Απρίλιο ένας εργάτης σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών.

    Υπολείμματα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για τη θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο ιός H5N1, αφήνοντας πίσω μη μολυσματικά, ανενεργά θραύσματα του ιού. Όσο για το νωπό γάλα, που δεν είναι παστεριωμένο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνιστά έντονα να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

    Είναι το παστεριωμένο γάλα ασφαλές;

    Σε μια αρχική μελέτη, ο FDA εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από HPAI στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», έγραψε ο FDA στα πορίσματά του.

    Καθώς όμως η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας πίσω τους σπασμένα υπολείμματα όπως το DNA ή κομμάτια του πρωτεϊνικού περιβλήματος, το επόμενο βήμα ήταν να διαπιστωθεί αν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλώς ανενεργά θραύσματα.

    Οι δοκιμές ήταν αρνητικές, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα. «Αυτό απέδειξε περίτρανα ότι η συνήθης παστερίωση αδρανοποιεί την επιρροή όταν το νωπό γάλα υφίσταται επεξεργασία», κατέληξε ο οργανισμός.

    «Η παστερίωση ισοδυναμεί με ασφάλεια», λέει στο BBC News ο Michael Payne, ερευνητής στο Δυτικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης διατηρεί τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».

    Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όλοι οι ιοί, εκτός από τους παρβοϊούς, είναι «ευάλωτοι στη θερμική θανάτωση». Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τους ιούς στο παστεριωμένο γάλα, λέει ο Payne. «Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα - βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.».

    Όμως, προσθέτει ο Payne, η γρίπη των πτηνών στα βοοειδή είναι μια «ολοκαίνουργια παρουσίαση της ασθένειας» και γι' αυτό οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα γι' αυτήν.

    «Πριν από δύο μήνες, δεν υπήρχε κανένας ερευνητής γαλακτοκομικών προϊόντων ή ασφάλειας τροφίμων που να περίμενε ότι θα εξετάζαμε τη γρίπη των πτηνών στους ιστούς ή στα προϊόντα των αγελάδων», λέει ο Payne. «Μέχρι στιγμής, όλες οι εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνές μας δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια αγελάδα να μεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο».

    Τι γίνεται με το νωπό γάλα;

    Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών από νωπό γάλα, η πώληση του οποίου επιτρέπεται μόνο σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει μια ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Λιστέρια και το κολοβακτηρίδιο.

    Όσον αφορά ειδικά τη γρίπη των πτηνών, είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος, λέει ο Jeremy Luban, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

    «Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια ευρύτερη εικόνα, επειδή υπάρχει έλλειψη πληροφοριών», λέει, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο ιός μετακινείται μεταξύ των ειδών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

    «Λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την πιθανή μετάδοση του ιού H5N1 μέσω του νωπού γάλακτος, ο FDA συνεχίζει να εξετάζει όλες τις τρέχουσες επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με τα HPAI στο βοοειδές γάλα», αναφέρει εκπρόσωπος του FDA στο BBC. «Ο FDA συνεχίζει να συμβουλεύει έντονα κατά της κατανάλωσης νωπού γάλακτος και συνιστά στη βιομηχανία να μην παρασκευάζει και να μην πωλεί νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος».

    Παρά τον κίνδυνο, όλο και περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν την πώληση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2023, η Αϊόβα έγινε η τελευταία πολιτεία που ήρε τους περιορισμούς.

    «Δεν έχω καμία ανησυχία, ότι θα μειωθεί η κατανάλωση νωπού γάλακτος», λέει ο Aaron McAfee, πρόεδρος της Raw Farm στην Καλιφόρνια, που παράγει μόνο νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε ζωονοσογόνο απειλή, συμπεριλαμβανομένων των HPAI. Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουμε τα HPAI στο κοπάδι μας, ελέγχουμε το γάλα και κάνουμε καθημερινές επιθεωρήσεις του κοπαδιού για συμπτώματα».

    «Δεν υπάρχουν υποστηρικτικά στοιχεία για τη μετάδοση ιών από το νωπό γάλα στον άνθρωπο», λέει η μικροβιολόγος Peg Coleman. «Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν το νωπό γάλα και τα προϊόντα νωπού γάλακτος».

    Τα αναπάντητα ερωτήματα

    Ο Jeremy Luban του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τον ιό της γρίπης των πτηνών που μεταδίδεται μέσω του νωπού γάλακτος, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής η κατανάλωσή του. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία όλοι θέλουν απαντήσεις και χρειάζεται χρόνος για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα», λέει.

    «Πώς μολύνθηκαν αρχικά οι αγελάδες; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει να κάνει με άγρια πτηνά. Πώς θα μπορούσε ένα πουλί να μεταδώσει έναν ιό σε μια αγελάδα; Πώς μπαίνει στο γάλα; Υπάρχουν πολλές εικασίες σε αυτό το σημείο».

    Ο Payne συμβουλεύει τους καταναλωτές γάλακτος να είναι ασφαλείς. «Δεν θα άφηνα κανέναν για τον οποίο νοιάζομαι να καταναλώσει νωπό γάλα, ειδικά από κοπάδι όπου ο ιός κυκλοφορούσε στα βοοειδή», λέει. «Το να πίνεις νωπό, μη παστεριωμένο γάλα ήταν πάντα σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Αυτό ισχύει τόσο τώρα όσο και πριν από 150 χρόνια. Με την γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί, μόλις προσθέσαμε άλλη μια σφαίρα».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ