Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 13:14

Γλοιοσπόριο ελιάς: Κινδυνολογικό εφεύρημα η πραγματικό πρόβλημα;

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Μιχαλόπουλου - Γεωπόνου

Το λάδι της Ηλείας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς.

Το μαζέψτε γενικά γρήγορα τις ελιές ή ψεκάστε με τα κατάλληλα χαλκούχα μυκητοκτόνα (για όσους δεν θέλουν αγουρέλαιο) για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου, το ΥΠΑΑΤ με τις Περιφερειακές του Υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να το πουν και να ενημερώσουν τους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου χωρίς καθεστώς πανικού να προγραμματίσουν την συλλογή του προϊόντος τους.

Επίσης δεν πρέπει οι "τελάληδες" που πέρσι διαλαλούσαν τη κακή ποιότητα του λαδιού στο Νομό μας (σε αντίθεση με ότι γινόταν σε άλλους νομούς) να επαναλάβουν το ίδιο λάθος ακόμα και στη περίπτωση πιθανού προβλήματος.

Το γλοιοσπόριο δεν ήρθε για να μείνει είναι εδώ από το 1920. Απλά για να μην είναι πρόβλημα θα πρέπει πλέον οι παραγωγοί να πεισθούν για την ανάγκη φυτοπροστασίας της ελιάς σε συνεργασία με τους Γεωπόνους και να μην περιμένουν μόνο τη Δακοκτονία.

Τέλος πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν φορείς πρέπει να συνεργαστούν για τη προστασία του προϊόντος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 21:04

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Το γλοιοσπόριο “έφαγε” φέτος το 30% της παραγωγής ελαιολάδου
    Μεσσηνία: Το γλοιοσπόριο “έφαγε” φέτος το 30% της παραγωγής ελαιολάδου

    Η κλιματική αλλαγή… σπέρνει θύελλες στην ελαιοκαλλιέργεια

    Αν θέλουμε να περιορίσουμε το χρόνο στο σήμερα, η φετινή ελαιοπαραγωγή, αλλά και ο τζίρος από αυτή, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

    Αν, όμως, θέλουμε να δούμε και πέρα από το δάχτυλό μας, θα πρέπει να υπάρξει έντονος προβληματισμός. Όχι τόσο για τα εργατικά χέρια που έψαχναν οι παραγωγοί και δεν έβρισκαν. Αλλά γιατί το γλοιοσπόριο, ο μύκητας που για τους Ιταλούς ονομάζεται “λέπρα”, έκανε αισθητή την παρουσία του στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, να “φάει” το 30% της παραγωγής και του τζίρου.

    Ο μύκητας αυτός είναι… παιδί των καιρικών συνθηκών. Κι αν ακούσουμε τους ειδικούς που μιλούν για κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση, τότε θα πρέπει να υπάρξει δράση αντιμετώπισής του, γιατί ήρθε για να μείνει.

    Σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Πάνο Παγάνη, πριν από μία 10ετία το γλοιοσπόριο δεν προκαλούσε πονοκέφαλο στη Μεσσηνία. Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση γινόταν όλο και πιο ενοχλητική, τόσο για τα δέντρα όσο για την παραγωγή.

    Φέτος “νιώσαμε τα δόντια του” μετά τις 10 Δεκεμβρίου, λιγότερο στην Τριφυλία, εντονότερα στις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

    Και το κόστος εμφάνισής του ήταν μεγάλο. Έντονη υποβάθμιση της ποιότητας, πτώση της παραγωγής, μείωση στις τιμές πώλησης.

    Στο παραγόμενο ελαιόλαδο, εξαιτίας της προσβολής του καρπού από το γλοιοσπόριο, παρατηρήθηκε υποβάθμιση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (αυξημένη οξύτητα, μειωμένες πολυφαινόλες, γευσιγνωστικό ελάττωμα κ.ά.), μειώνοντας έτσι σημαντικά την εμπορική αξία και, τελικά, την πρόσοδο για τον παραγωγό.

    Επιπλέον, ο Σταύρος Βέμμος, ειδικός σε θέματα ελιάς και καθηγητής, τόνισε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού δημιουργούν ήδη προβλήματα στους ελληνικούς ελαιώνες. “Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τα όρια της ελαιοκαλλιέργειας”, είπε. Μακροπρόθεσμα, ορισμένες περιοχές στη νότια Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλλιεργήσουν την ελιά, ενώ περιοχές στα Βαλκάνια ή στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες, εκτίμησε ο ειδικός.

    Χάιδεμα στ’ αφτιά

    Τους προηγούμενους μήνες, σε μια επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, μίλησε για την ανάγκη στήριξης του εθνικού εμβληματικού προϊόντος της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

    “Η ανάγκη για συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είναι δεδομένη”, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και βιώνουμε τις πρώτες οικονομικές επιπτώσεις της, κάνοντας αναφορά στις αυξημένες αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ που κατέβαλε πέρυσι ο ΕΛΓΑ λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, από τις οποίες μόνο τα 192 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και τη γεωγραφική κατανομή των καλλιεργειών.

    Στη χώρα μας το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονται από ελιές και εκτιμάται ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την ανθοφορία, την καρπόδεση και την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου προϊόντος.

    Ο ΥπΑΑΤ επικαλέσθηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες μέσα από κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές μπορεί να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς η παραδοσιακή, αειφορική καλλιέργεια της ελιάς αυξάνει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, εν αντιθέσει με την εντατική καλλιέργεια και τα υπέρπυκνα συστήματα φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής.

    Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους καλλιέργειας που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την εκπομπή λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε προτεινόμενες μεθόδους από την επιστημονική κοινότητα όπως: Η τροποποίηση του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεση. Η ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης. Η αξιοποίηση των παραπροϊόντων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος (φερτάρδευση). Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας έπειτα από κομποστοποίηση. Η ελάχιστη ή η καθόλου καλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και καταστροφής της οργανικής ουσίας. Η τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνει η κυκλική οικονομία, προκειμένου να περιορισθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών.

    Εν κατακλείδι ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ στηρίζεται σε δύο συμμάχους: Πρώτον, στην άποψη των ειδικών και την ερευνητική δουλειά. Δεύτερον, στη δυνατότητα χρήσης προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων που – κυρίως μέσω της πρόληψης- μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

    Η ουσία

    Πολύ ωραία η ομιλία του υπουργού, αλλά δε μας είπε πώς θα γίνουν όλα αυτά. Με τους γραφειοκράτες του υπουργείου και των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων; Αν γνώριζε τι γίνεται εδώ και κάποια χρόνια στη γειτονική Τουρκία με τους εκατοντάδες ερευνητές, θα μιλούσε λιγότερο και θα έκανε περισσότερα.

    Όσο για τη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ακούγεται αστείο. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, με την ενεργή βοήθεια του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και Ελιάς, “τρέχει” ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ με τίτλο “Στρατηγική της διαχείρισης της ασθένειας του γλοιοσπορίου στην ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, αλλά τα χρήματα της έρευνας, προς το παρόν, έχουν πάει για την κάλυψη άλλων αναγκών ή, αν θέλετε, pass, παρά για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

    gloio.uop. gr

    Σε κάθε περίπτωση, στην παραπάνω ιστοσελίδα περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος. Επιλέχτηκαν 50 ελαιώνες στις κύριες ελαιοκομικές ζώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η κατανομή τους έγινε βάσει του όγκου παραγωγής κάθε ζώνης και αναλογικά για τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ποικιλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Κορωνέικη, Μανάκι, Αθηνολία, Μαυρολιά, Μεγαρίτικη).

    Στη δειγματοληψία συμπεριλήφθηκε και η ποικιλία Νεμουτιάνα που καλλιεργείται στην περιοχή της Ολυμπίας και στα όρια της Αρκαδίας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του υψηλού επιπέδου φαινολικών ουσιών που παράγει και συνδέονται με ισχυρισμό υγείας.

    Έμφαση δόθηκε στις περιοχές παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ (Καλαμάτα, Κροκεές Λακωνίας, Πετρίνα Λακωνίας, Φοινίκι Λακωνίας, Κρανίδι Αργολίδας, Λυγουριό Ασκληπείου Αργολίδας, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία).

    Ταυτόχρονα, στην έρευνα υπάρχει και η ποικιλία Καλαμών για την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών. Εκτός από ΠΟΠ, είναι και εμβληματική ποικιλία για την περιοχή. Επιλέγηκαν ελαιώνες με τρόπο, ώστε στην ίδια περιοχή, με παρόμοιες εδαφοκλιματικές συνθήκες, να εφαρμόζονται καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές που αφορούν στο κλάδεμα, τη θρέψη, την αντιμετώπιση του δάκου και την εφαρμογή μυκητοκτόνων.

    Σκοπός είναι να διερευνηθεί η επίδραση των καλλιεργητικών πρακτικών στο επίπεδο αλλά και τη σύνθεση του πληθυσμού του παθογόνου σε πραγματικές συνθήκες.

    Όπως διαβάζουμε, προς επίρρωση των παραπάνω, στην Ελλάδα, παρότι η ασθένεια είναι γνωστή από το 1920, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δεν αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα τελευταία, όμως, χρόνια παρουσιάζεται μια επέκταση της ασθένειας και στις άλλες ελαιοκομικές περιοχές και, μάλιστα, εκδηλώνεται υπό μορφή επιδημίας.

    Τις δύο χρονιές της τελευταίας τριετίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προκάλεσε μείωση της παραγωγής μέχρι και 50% (σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 100%) και δραματική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

    Από τα παραπάνω το ερώτημα παραμένει: Θα δράσουμε ουσιαστικά για να προλάβουμε τα χειρότερα ή μοιραίοι και άβουλοι αντάμα θα περιμένουμε κάποιο θάμα, που μας έλεγε και ο Κ. Βάρναλης;

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Νικολακόπουλος: Το γλοιοσπόριο περιορίζει την αισιοδοξία για το λάδι...
    Νικολακόπουλος: Το γλοιοσπόριο περιορίζει την αισιοδοξία για το λάδι...

    Η περαιτέρω εμφάνιση του θα οδηγήσει σε μείωση παράγωγης - Την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου ζήτησε ο βουλευτής Ηλείας από Υπ. Ανάπτυξης και ΕΛΓΑ

    Την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος με το γλοιοσπόριο που προέκυψε στην ελιά και έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις τη μείωση της παραγωγής ζήτησε με παρέμβασή του, τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ΕΛΓΑ ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Μπορεί μέχρι τώρα η χρονιά για τον τομέα ελαιόλαδου να εμφανίζεται πολύ καλή, και οι τιμές να είναι ικανοποιητικές, ωστόσο η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία και το γεγονός ότι η συγκομιδή σε πολλές περιοχές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί έφερε και πάλι το γλοιοσπόριο που καταστρέφει τον ελαιόκαρπο, πριν από το ελαιομάζωμα.

    Ο κ. Νικολακόπουλος με βάση την παραπάνω εικόνα και τον πιθανό κίνδυνο να επιδεινωθεί το πρόβλημα κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα παρά τις αισιόδοξες πράγματι προβλέψεις ζητά να γίνουν οι ανάλογες αυτοψίες και να τεκμηριωθεί μια διαδικασία που θα μπορεί να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς μας.

    Ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης αρκετών περιπτώσεων με ζημιές σε λιοστάσια που παραμένουν ασυγκόμιστες ελιές, κυρίως σε πεδινών περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τις θερμοκρασίες της ζεστής ατμόσφαιρας.

    Δεν παρέλειψε τέλος να σημειώσει ότι η καθυστέρηση συγκομιδής οφείλεται σε ένα βαθμό και στην έλλειψη εργατών γης κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ελαιοπαραγωγοί ενώ γίνονται εντατικές προσπάθειες από την κυβέρνηση για την επίλυσή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Να καλυφθεί η ζημιά από το γλοιοσπόριο της ελιάς
    Καλαματιανός: Να καλυφθεί η ζημιά από το γλοιοσπόριο της ελιάς

    Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο Διονύσης Καλαματιανός, σχετικά με τις συνέπειες της ασθένειας του γλοιοσπορίου που οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιοκάρπου, κατ’ επέκταση και του παραγόμενου ελαιολάδου.

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία έχουν συμβάλλει στην έξαρση της συγκεκριμένης μυκητολογικής ασθένειας που απειλεί να ναρκοθετήσει τη φετινή ελαιοκομική χρονιά.

    Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις, καθώς σημαντική ποσότητα ελαιοκάρπου παραμένει στα δέντρα, εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί το ελαιομάζωμα και να ευνοείται η εξέλιξη της ασθένειας και η αύξηση των προσβολών. Χαρακτηριστικά, οι περιγραφές πολλών ελαιοκαλλιεργητών κάνουν λόγο για «μουμιοποιημένο» καρπό στα ελαιόδεντρα.

    Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για άμεση εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς και παράλληλα να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών.

    Με την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής να συνθλίβουν τον αγροτικό κόσμο, οι ελαιοκαλλιεργητές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τόνωση του εισοδήματός τους στο ποιοτικό παραγόμενο ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ικανοποιητική τιμή, προκειμένου να αποφύγουν το οικονομικό αδιέξοδο. Τώρα, πολλοί από αυτούς βλέπουν την παραγωγή τους να δέχεται κρίσιμο πλήγμα και τις προσδοκίες τους για μια καλή και ποιοτική ελαιοκομική σοδειά να καταρρέουν. Αυτό οφείλεται και στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και η μη προμήθεια ποικιλίας φαρμάκων τη φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι αποτελέσματα κυβερνητικών πολιτικών και αβλεψιών.

    Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά και να σταθεί στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών, με γρήγορη εκτίμηση της υφιστάμενης ζημιάς, που θα συνοδεύεται από τη δίκαιη κάλυψή της. Δυστυχώς, όμως, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις προθέσεις της, καθώς εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας. Αντίθετα, τα προβλήματά τους διογκώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απόγνωση. Σύντομα, όμως, μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους με άμεσο και δίκαιο τρόπο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δυτ. Ελλάδα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για γλοιοσπόριο και άλλες ασθένειες της ελιάς
    Δυτ. Ελλάδα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για γλοιοσπόριο και άλλες ασθένειες της ελιάς

    Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εκδόθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας για την καλλιέργεια της ελιάς.

    ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

    Συμπτώματα/ Κύκλος μολύνσεων:Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων -«μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

    ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ

    Συμπτώματα /Κύκλος μολύνσεων:Το παθογόνο μολύνει κυρίως τις ελιές κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης προκαλώντας σήψεις(«σαπίλα»), μειώνοντας δραματικά τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα του ελαιόλαδου σταεπιδημικά χρόνια. Από τους προσβεβλημένους καρπούς, αυτοί που παραμένουν στο δέντρο μεταβάλλονται σε μούμιες. Στους καρπούς που πέφτουν στο έδαφος παρουσιάζεται σήψη και παρουσία ρόδινης γλοιώδης μάζας, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣΟι συνθήκες της τρέχουσας φθινοπωρινής περιόδου είναι ευνοϊκές για μολύνσεις και από τα δύο παθογόνα. Ιδιαίτερα για το κυκλοκόνιο βλέπε τα γραφήματα. Συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 φθινοπωρινούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση. Συνιστάται, σε περίπτωση βροχόπτωσης σε ακάλυπτο ελαιώνα, η χρήση μυκητοκτόνων με θεραπευτική δράση.

    ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

    Συστάσεις:Την περίοδο αυτή γεννιούνται πάνω στα φύλλα της ελιάς τα αυγά της γενεάς που διαχειμάζει.Κατά κανόνα, η ζημιά στα φύλλα από την φυλλόβια γενιά δεν είναι αξιόλογη και δεν απαιτείται επέμβαση.ΦυτοπροστατευτικάΕπιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, έκδοσης 27/03/2019, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνουγια την επιλογή φυτοπροστατευτικούκαι δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας –Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα.Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης. Τηρείτε αυστηρά την αναγραφόμενη ελάχιστη απόσταση από τη συγκομιδή.

    Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΚΚΟΥΛΗ

    ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC

  • Παπαδόπουλος – Mediterre: Ανακοίνωση προς τους ελαιοπαραγωγούς για το γλοιοσπόριο
    Παπαδόπουλος – Mediterre: Ανακοίνωση προς τους ελαιοπαραγωγούς για το γλοιοσπόριο

    Ανακοίνωση - ενημέρωση

    Μετά από μια εβδομάδα συνεχών ελαιοποιήσεων στο ελαιοτριβείο μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και φέτος ανησυχητική προσβολή από γλοιοσπόριο.

    Πιο αναλυτικά και εστιάζοντας στον τρόπο συλλογής και ελαιοποίησης διαπιστώσαμε τα εξής:

    1. Το γλοιοσπόριο έχει εισχωρήσει από το άνθος αλλά βρίσκεται και στην επιφάνεια του καρπού.

    2. Όσο πιο πολύ τραυματίζονται οι ελιές κατά το μάζεμα τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

    3. Οι ελιές που μαζεύτηκαν με επιδαπέδια μηχανήματα είχαν πολύ περισσότερο πρόβλημα από αυτές που μαζεύτηκαν με έλαιοραβδίστηκα αχινούς.

    4. Οι ελιές που αποθηκεύτηκαν σε πλαστικά σακιά σάπισαν πολύ πιο γρήγορα από αυτές που αποθηκεύτηκαν σε τελάρα, παλετοκιβώτια η πάνινα σακιά.

    Συμβουλές :

    1. Κατά το μάζεμα προσπαθήστε όσο το δυνατόν να τραυματίζετε λιγότερο τους καρπούς.

    2. Μην αποθηκεύετε τις ελιές σε πλαστικά σακιά.

    3. Κρατάτε τις ελιές σε σκιερό και δροσερό μέρος μέχρι την μεταφορά τους στο ελαιοτριβείο.

    4. Προσπαθήστε να ελαιοποιήσετε αν είναι δυνατόν αυθημερόν.

    5. Όσοι έχουν προγραμματίσει να κρατήσουν τις ελιές τους για αργότερα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να επιβραδύνουν το πρόβλημα.

    Η Γεωπονική ομάδα του ελαιοτριβειου Διβριτσιωτης Γεώργιος - Τζουβάνου Κατερίνα

  • Ηλεία: Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα δάκου και γλοιοσπόριου η ελαιοπαραγωγή
    Ηλεία: Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα δάκου και γλοιοσπόριου η ελαιοπαραγωγή

    Σε αναμενόμενα επίπεδα είναι η παρουσία του δάκου στους ελαιώνες της Ηλείας, χωρίς να προκαλεί ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς σε σχέση με την περσινή σεζόν που αποδείχθηκε καταστροφική σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη του γλοιοσπόριου.

    Μιλώντας στο ilialive.gr και το Gaia365.gr ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλου, αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηλείας για την φετινή παραγωγή.

    Όπως είπε ο κ. Μικέογλου «… όσον αφορά στα επίπεδα του δάκου στην περιοχή μας αυτή την εποχή, είναι το αναμενόμενο. Δηλαδή έχουμε το βιολογικό κύκλο του δάκου, που αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στη δεύτερη γενιά του δάκου. Δεν θεωρούμε, δεν εκτιμάμε και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε κρίσιμο πληθυσμό, μεγάλο πληθυσμό όπως την περσινή χρονιά, βέβαια είμαστε στην εποχή που δάκος πολλαπλασιάζεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και αναπτύσσεται και έρχεται πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση του, ώστε να έρθει το τέλειο έντομο, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε το περσινό πρόβλημα».

    mikeoglou gaia

    Εστιάζοντας στο θέμα της δολωματικής δακοκτονίας που εφαρμόζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας «…εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήδη έχουμε ολοκληρώσει και ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών ο δεύτερος κύκλος του δολωματικού ψεκασμού και αναλόγως των συλλήψεων και την εξέλιξη της φυσιολογίας του ελαιοκάρπου που θα έχουμε θα είμαστε σε ετοιμότητα να επέλθουμε και με τρίτο χέρι. Εκτίμησή μου ότι θα γίνει αυτό αρχές με μέσα Οκτώβρη».

    Ο κ. Μικέογλου αναφέρθηκε και στο θέμα του γλοιοσπόριου που πέρυσι προκάλεσε σε συνδυασμό και με τον δάκο τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή και μεγάλες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα. «Δεν υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα μέχρι στιγμής τα οποία μας δείχνουν μηνύματα ότι θα έχουμε την περσινή καταστροφή. Βέβαια καλό είναι να περιμένουμε να δούμε πως εξελίσσεται ο καιρός, οι υγρασίες, που ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε ανεβασμένες υγρασίες και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη και σε αυτό το φαινόμενο. Οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν ολοκληρωθεί. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί στην παραλιακή μας ζώνη από Ζαχάρω, Κάστρο, Κατάκολο, Σκαφιδιά, ήδη αυτές της ημέρες μπαίνουμε στην ενδοχώρα, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή της Νέας Φιγαλίας» σημείωσε ο κ. Μικέογλου.

  • Τζαβάρας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για να αποζημιώσει τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών από το δάκο και το γλοιοσπόριο;

    Μετά τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας και κορινθιακής σταφίδας, σε απόγνωση βρίσκονται πλέον και οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας, που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που οδήγησαν στην μεγάλη υποβάθμιση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, με την αύξηση της υγρασίας εξαιτίας πολλών άκαιρων βροχοπτώσεων, ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα του γλοιοσπορίου, που προσέβαλλε τον καρπό της ελιάς και σε συνδυασμό με την αύξηση των προσβολών από δάκο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση του δολωματικών ψεκασμών, έχουν μειώσει την παραγόμενη ποσότητα λαδιού και έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα του, σε σημείο που να χαρακτηρίζεται επαρκές μόνο για βιομηχανική χρήση.

    Στην Ηλεία αναμένονταν να παραχθούν 25 με 30.000 τόννοι παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, που στην πλειονότητά τους εξάγονταν, συνεισφέροντας σημαντικά έσοδα στους αγρότες και τυποποιητές της Ηλείας αλλά και στα κρατικά ταμεία. Η καταστροφή στον καρπό φέτος υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην παραγωγή αισθητά μικρότερης ποσότητας ελαιολάδου, ως επί το πλείστον υψηλής οξύτητας με μόνη χρήση τη βιομηχανική, προκαλώντας με τους μετριότερους υπολογισμούς ζημιά στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ.

    Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικονομική καταστροφή που βιώνουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας με κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο τρόπο. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι προσβολές μυκήτων δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια να ενεργοποιήσει τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), εφόσον η ζημιά οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε φυτικές ασθένειες που προέρχονται από αυτές και δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, φτάνει δε σε επίπεδο πολύ πάνω από το 30% της ελαιοκομικής ζώνης, του ομοειδούς είδους και της μέσης παραγωγής, όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ.

    Επιπλέον, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΔΑΟΚ Ηλείας, χωρίς την επιβάρυνση των παραγωγών, για να αντιμετωπιστεί με κατάλληλους ψεκασμούς το γλοιοσπόριο, το οποίο διαχειμάζει στο έδαφος των ελαιώνων και συνεχίζει να προσβάλει τα δέντρα την επόμενη χρονιά. Τέλος, έχει υποχρέωση το Υπουργείο να δώσει επιτέλους λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δακοκτονίας. Η βέλτιστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ανά τρία χρόνια με έγκαιρη δέσμευση των πιστώσεων, εφόσον οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία σήμερα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης της ζημιάς και της συγκέντρωσης του φακέλου για την υποβολή αιτήματος χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας και να εξεταστεί παράλληλα η χορήγηση αποζημιώσεων de Minimis. Επιπλέον, ζητά μέτρα αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου στους ελαιώνες της Ηλείας χωρίς επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς και τέλος να εφαρμοστεί η ανά τριετία προκήρυξη διαγωνισμού για τη δακοκτονία.

    Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να συνδράμει τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας μπροστά στην τεράστια καταστροφή που αντιμετωπίζουν, με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες και όχι κούφιες και άνευ αντικρίσματος υποσχέσεις, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν έγκαιρα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητά τους.

  • Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθ. Επαγγελματιών Ηλείας για το γλοιοσπόριο

    Με επιστολή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Ηλείας, αναφέρεται στο γλοιοσπόριο, το μύκητα που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή.

    Στην επιστολή εξηγούν με λεπτομέρειες τα δεδομένα του μύκητα.

    Η επιστολή

    Φίλες και φίλοι,

    το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μία συζήτηση από πάρα πολλούς «ειδικούς» και μη για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως νομός, αλλά και ως χώρα γενικότερα, με τις ζημιές στον ελαιόκαρπο, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί πάρα πολύ η παραγωγή αλλά και να υποβαθμιστεί αρκετά και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
    Εμείς ως οι υπεύθυνοι επιστήμονες θεωρούμε ότι αυτός ο ορυμαγδός πληροφοριών πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση τους παραγωγούς και τους παρακινεί σε λανθασμένους χειρισμούς που και οικονομικά τους επιβαρύνουν και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν έχουν.
    Κατ΄ αρχάς να αναφέρουμε ότι σε μεγάλο βαθμό οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τον περσινό χειμώνα ως και το καλοκαίρι (απουσία χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα και υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης έως αργά το καλοκαίρι) είναι αυτές που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των δύο κυριότερων αιτιών που προκάλεσαν τα προβλήματα:
    - Το έντομο δάκος
    - Το μύκητα γλοιοσπόριο, που μας απασχόλησε και κατά το έτος 2016, με μικρότερες βέβαια ζημιές
    Το δάκο τον γνωρίζουν οι παραγωγοί πολλά χρόνια όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης του είτε ατομικά είτε μέσω των προγραμμάτων δακοκτονίας με δολωματικό ψεκασμό που διενεργούνται από την περιφέρεια.
    Το παθογόνο αίτιο που προκαλεί το γλοιοσπόριο είναι τα είδη Colletotricumspp, και προσβάλλει όλα τα όργανα της ελιάς (φύλλα, άνθη, καρπό) αλλά κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη.
    Η ασθένεια δεν εμφανίζεται μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η πρώτη αναφορά έγινε το 1899 στην Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα αναφέρθηκε από τον Πετρί το 1930 στην Κέρκυρα. Το γλοιοσπόριο εμφανίζεται κατά καιρούς σε πολλές ελαιοκομικές χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Καλιφόρνια. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Τυνησία). Η μεταβλητότητα του μεσογειακού κλίματος σε μεγάλο βαθμόεπηρεάζει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της ασθένειας.
    Με ευνοϊκές συνθήκες όπως βροχές, ήπια θερμοκρασία, υψηλή πίεση μολύσματος και σοβαρές προσβολές από δάκο κατά τη διάρκεια της ωρίμανση των καρπών, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει έως και 100% απώλεια παραγωγής καρπών.
    Κατά την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών, μέρος του καρπού καλύπτεται από κηλίδα σκούρου χρώματος και ζαρώνει. Η κηλίδα επεκτείνεται και μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον καρπό. Εφόσον υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία εμφανίζονται πάνω στις κηλίδες μαύρα στίγματα με γλοιώδεις ρόδο-πορτοκαλί μάζες που είναι τα σπόρια του μύκητα. Οι καρποί προσβάλλονται πάνω στο δέντρο και μπορεί να πέσουν ή να παραμείνουν πάνω σε αυτό, οι κηλίδες στα φύλλα αρχίζουν από την κορυφή του ελάσματος και μπορεί να επεκταθούν μέχρι το μέσο του. Στις κηλίδες αυτές τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται κατά συγκεντρικούς κύκλους. Οι «χτυπημένες» ελιές πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας (μείωση πολυφαινολών και α-τοκοφερόλης), πολύ θολό και µε υψηλό βαθμό οξύτητας.
    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι η προσβολή από δάκο μπορεί να επιτείνει την ασθένεια, αλλά δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση του παθογόνου στους καρπούς ελιάς και την εξέλιξη της μόλυνσης.
    Πηγή μολύσματος είναι προσβεβλημένοι καρποί του προηγούμενου έτους πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Αρχική είσοδος του μύκητα γίνεται από την άνοιξη κατά την ανθοφορία. Οι μολύνσεις μπορούν να γίνουν σε δύο περιόδους της ελιάς, την ανθοφορία και την ωρίμανση των καρπών.Οι μολύνσεις επιτυγχάνονται σε εύρος θερμοκρασιών από 10 έως και 30°C, με άριστο εύρος από 20-27 °C και απαιτούν σχετική υγρασία > 93%.

    Στις ελαιουργικές περιοχές όπου το γλοιοσπόριο ενδημεί, για την αντιμετώπιση του μύκητα προτείνονται:

    -Πρώιμη συγκομιδή για την αποφυγή δευτερογενών μολύνσεων

    -Αφαίρεση προσβεβλημένων κλαδιών και μουμιοποιημένων καρπών

    -Μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δέντρων µε κατάλληλο κλάδεµα για αερισµό της κόµης
    -Κατάλληλο πρόγραμμα φυτοπροστασίας ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες
    α. Προληπτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα µυκητοκτόνα,
    β. Ψεκασμοί στο κρόκιασμα της άνθησης με τα χρησιμοποιούμενα χημικά μυκητοκτόνα για το κυκλοκόνιο
    γ. Ψεκασμοί με την έναρξη των φθινοπορινών βροχοπτώσεων με τα χρησιμοποιούμενα χημικά μυκητοκτόνα για το κυκλοκόνιο
    δ. Ψεκασµός µέχρι απορροής µε χαλκούχο µυκητοκτόνοαµέσως µετά τη συγκοµιδή
    -Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης
    -Αποφυγή υπερβολικής άρδευσης
    Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι κατά τόπους συνάδελφοι- συνεργάτες σας τόσα χρόνια, είναι πάντα δίπλα σας για έγκυρη ενημέρωση έτσι ώστε να προστατευτεί σωστά και οικονομικά ένα μοναδικό προϊόν για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα, που αποτελείμία κύρια πηγή εισοδήματος αλλά και ένα προϊόν που μπορεί να μας “ανοίξει” πολλές αγορές αν καταφέρουμε ως χώρα να φύγουμε από την εύκολη λύση της χύμα διάθεσης.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ