Ο Τομέας της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη περνά στην ...αντεπίθεση, προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες που δέχεται διαρκώς για τον ρόλο της στην κλιματική αλλαγή όπως και τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στην υγεία.
Η εκκίνηση έγινε από την καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, όπου εγκαινιάστηκε η καμπάνια Meatthefacts, που χρηματοδοτείται από τη European Livestock Voice, στην οποία συμμετέχουν οργανισμοί που εκπροσωπούν την κτηνοτροφία.
Στόχος της καμπάνιας είναι να πεισθεί το ευρύ κοινό ότι οι υπεραπλουστεύσεις, η παραπληροφόρηση και οι εκκλήσεις για δραστική μείωση της κτηνοτροφίας παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα για τον τομέα, με ολέθριες επιπτώσεις τόσο στη αγροτική βιοποικιλότητα της Ευρώπης όσο και στις αγροτικές κοινωνίες.
Οι οργανώσεις πίσω από την καμπάνια τονίζουν ότι η μέχρι τώρα πληροφόρηση που παρέχεται είναι μονόπλευρη και παραβλέπει την τεράστια συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιοποικιλότητα, τη βιοενέργεια και την αγροτική οικονομία. «Μια ΕΕ χωρίς κτηνοτροφία δεν θα έχανε μόνο τρόφιμα που παράγονται τοπικά, αλλά κρίσιμους βιότοπους. Θα σήμαινε ακόμη ότι θα υπήρχε σημαντική αύξηση των πυρκαγιών, έλλειψη φυσικών λιπασμάτων και πράσινης ενέργειας, και φυσικά θα σήμαινε τη μαζική έξοδο από την ύπαιθρο» εξηγεί η καμπάνια.
Μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Nature, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βόειου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά 90% για να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 14.5% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Η καμπάνια Meatthefacts, όμως, αντικρούει αυτό το επιχείρημα, υπογραμμίζοντας ότι οι πραγματικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας αναλογούν μόλις στο 6% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ.
Επισημαίνεται, δε, ότι τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν είναι πανάκεια, καθότι και εκείνα διαθέτουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ τονίζουν το -αυτονόητο- πως η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με «πράσινες» εναλλακτικές θα έχει πολύ πιο σημαντική ευεργετική επίδραση στο κλίμα.
Η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης των κτηνοτρόφων με τα ψευδή στοιχεία που διαδίδονται. Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Meatthefacts, αλλά και τις κινήσεις που προτίθενται να κάνουν, εξηγεί σε άρθρο του ο Ramon Armengol, αντιπρόεδρος της Cogeca.
Οι αγρότες έχουν αγανακτήσει με τα ψευδή στοιχεία
«Πρόσφατα εγκαινιάσαμε την καμπάνια European Meatthefacts, που έχει ως στόχο να διαψεύσει τις λανθασμένες πληροφορίες και τους μύθους γύρω από την εκτροφή ζώων και το κρέας. Σκοπός είναι αντικρούσουμε, με επιστημονικά επιχειρήματα και αντικειμενικά στοιχεία τις αμέτρητες κατηγορίες που δέχεται ο τομέα της κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δείξουμε στο κοινό τις πιθανές συνέπειες που θα υποστεί η κοινωνία εάν σταματήσει η κτηνοτροφική παραγωγή.
Απλοϊκά μηνύματα και τίτλοι, με στόχο να προκαλέσουν σοκ στο κοινό, έχουν πλήξει το κύρος της κτηνοτροφίας. Βασικά, κατηγορούμαστε για κακομεταχείριση των ζώων. Σήμερα, με την πίεση που ασκούν οι ομάδες για την ευζωία των ζώων, η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και έχουν γίνει βελτιώσεις στη νομοθεσία, τις οποίες έχουμε εφαρμόσει με θετικό τρόπο στις φάρμες μας. Θα χρειαζόταν πολλή επιμορφωτική προσπάθεια και ευαισθητοποίηση προκειμένου να εξηγηθεί για ποιόν λόγο εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρακτικές, συχνά για να προστατευτούν τα ίδια τα ζώα (η κοπή της ουράς και των κεράτων κλπ) και μια αστικοποιημένη κοινωνία πιθανότατα δεν θα καταλάβαινε. Αλλά τώρα δεν αρκεί απλώς να εξηγήσουμε τις πρακτικές μας καθώς οι ακραίες ακτιβιστικές ομάδες παρενοχλούν τον Τομέα ευθέως, ζητώντας την εξάλειψη κάθε είδους κτηνοτροφικής παραγωγής.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία μας, η έκθεση του διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο σχετικά με τους κινδύνους από την υπέρμετρη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, διαψεύσθηκε πρόσφατα από μια ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ΠΟΥ βιάστηκε να καταλήξει σε συμπεράσματα. Χωρίς να θέτουμε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας, πρέπει να εξετάσουμε την αναθεώρηση των επιχειρημάτων. Η διατροφή είναι μια υπερβολικά σύνθετη υπόθεση για να μπορούν να αποδοθούν σε ένα τύπο τροφής εντελώς θετικές ή αρνητικές ιδιότητες. Όπως τόνισε η βουλευτής Κλάρα Αγκιλέρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας Meatthefacts, το σημείο αναφοράς μας πρέπει να είναι η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά ταυτόχρονα και κρέας.
Η έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή περιελάμβανε περισσότερα από 28 μέτρα, αλλά- και δεν προκαλεί έκπληξη- μόνο η ανάγκη για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος έτυχε σημαντικής κάλυψης από τα ΜΜΕ. Παρότι δεν θέλουμε να κατηγορούμαστε για την κλιματική αλλαγή, αποδεχόμαστε την περιβαλλοντική πρόκληση χωρίς δισταγμό. Προσαρμοζόμαστε στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και διαθέτουμε την τεχνολογία για να το πράξουμε. Ένα παράδειγμα είναι η βελτίωση κατά 40% στις γεωργικές ισοτιμίες την τελευταία δεκαετία.
11 ευρωπαϊκοί Οργανισμοί συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της κτηνοτροφίας ενώνοντας τις φωνές τους σε μία, ώστε να δοθεί ένα τέλος στα μηνύματα που συνδέουν χωρίς λόγο ζητήματα υγείας, περιβαλλοντικές πληροφορίες και επιχειρήματα, ιδωμένα μέσα από ένα ανθρωπομορφικό πρίσμα. Η παραπληροφόρηση και οι μύθοι αρχίζουν να εδραιώνονται στην κοινωνία. Παρότι η συστηματική χρήση αντιβιοτικών έχει απαγορευτεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, μόλις το 38% των Ευρωπαίων το γνωρίζουν. Πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνται αδιακρίτως. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αντίληψη ότι είναι καλύτερα να φάει κανείς ένα επεξεργασμένο μπέργκερ λαχανικών, που περιέχει περισσότερα από 20 συστατικά, παρά μια απλή και θρεπτική μπριζόλα.
Το μήνυμα είναι σαφές, η κτηνοτροφία είναι κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος. Διαδραματίζουμε έναν σημαντικό ρόλο στη διατροφή ενός πληθυσμού που αυξάνεται, στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και στην προώθηση ενός κυκλικού αγροδιατροφικού συστήματος. Οι συνεταιρισμοί έχουν φύσει την αξία ότι στηρίζουμε τη λειτουργία μας στην κυκλική οικονομία και για το μέλλον αυτού του συστήματος συνεργαζόμαστε στενά με τους παραγωγούς μας, βοηθούμε στην ενσωμάτωση του κόστους, αφιερώνουμε πόρους στην έρευνα και παρέχουμε τα εργαλεία για να καθοδηγήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, κερδίζοντας κάθε μέρα σε βιωσιμότητα».
Πηγή: neapaseges.gr - edokhellas.com