Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπισθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα
Αποφασισμένη να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Δυτική Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην χώρα είναι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καθημερινά η διοίκηση δέχεται δεκάδες αιτήματα από αυτοδιοικητικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και φαίνεται να εισηγείται την υποβολή νομοθετικής ρύθμισης από πλευράς υπουργείου ώστε με το νέο ΟΣΔΕ να ξεμπλοκάρουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά όπου τον ενημέρωσε για τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν και διαπίστωσε αχτίδα φωτός ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη έχει σταλεί και σχετική επιστολή στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη όπου αναφέρει όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων είχαν επισημανθεί τα παρακάτω:
« Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που προέκυψαν στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους μετά την μερική κύρωση των δασικών χαρτών. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το Υπουργείο Γεωργίας επί σειρά ετών και με βάση τον Αγροτικό Κώδικα και όλη τη σχετική νομοθεσία, αποκατέστησε ακτήμονες καλλιεργητές παραχωρώντας τους Τίτλους Κυριότητας (Παραχωρητήρια) με οριστικές Διανομές ή με Αναδασμούς. Η κύρωση αυτών και η έκδοση Τίτλων Κυριότητας αποτελούν σύννομες πράξεις της Διοίκησης, οι οποίες είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη. Αυτό άλλωστε προκύπτει και στο υπ’ αρίθμ. 153393/918/12-04-2017 έγγραφο του Τμήματος Δασολογίου, Απογραφής & Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου, της Δ/νσης Δασικών Έργων & Υποδομών, της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ. με οδηγίες για περιοχές του αναρτημένου δασικού χάρτη με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι «σε εκτάσεις που παρουσιάζονται ως δασικές στην παλαιά κατάσταση και μη δασικές στην πρόσφατη (ΔΑ), οι οποίες αποτελούν οριστικά παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμούς της αγροτικής νομοθεσίας, τελούν σε καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης ή αλλαγής του χαρακτήρα τους με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, όπως ισχύουν εν συνδυασμό με τις δασικές διατάξεις, δεν υφίσταται υποχρέωση, ούτε ανάγκη για υποβολή αντιρρήσεων, αφού δεν υπάρχει αντικείμενο ανατροπής του περιεχομένου του δασικού χάρτη, ο οποίος έχει καταγράψει πραγματική κατάσταση (α/φ έτους 1945), που δικαιολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής και αγροτικής νομοθεσίας».
Συνεπώς, τους κληρούχους δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί καθόλου η σύνταξη του δασικού χάρτη ούτε να υποχρεωθούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις γιατί τα τεμάχια τους πήραν χαρακτηρισμό ΔΑ ή ΧΑ από τη στιγμή που ο χαρακτηρισμός προέκυψε συγκρίνοντας τις αεροφωτογραφίες του 1945 (που σαφώς και οι εκτάσεις αυτές ήταν δάση) και του 2007, που νομίμως είχαν πια αλλάξει χρήση ως καλλιεργήσιμες. Αντί αυτού με την παρ. ε του αρθρου 3.7 της υπ’ αριθμ. 146776/2459/21-10-2016 «Καθορισμός θεμάτων σχετικών με την παράγραφο 1 εδάφια β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ του άρθρου 21 του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει» (ΦΕΚ Β’3532/03-11-2016) Απόφασης, υποχρεώθηκαν οι κληρούχοι να υποβάλλουν αντίρρηση συνυποβάλλοντας βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ.Α.Ο.Κ / Τμήμα Πολιτικής Γης και Εγγείων Βελτιώσεων) ότι η εν λόγω έκταση εμπίπτει σε Διανομή ή σε Αναδασμό για να δικαιωθούν τελικά κατά την εξέταση των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ΕΠ.Ε.Α. Τα παράδοξα πολλά, πρώτον απίστευτη ταλαιπωρία του πολίτη, δεύτερον εξαιρετικά τεράστιος όγκος δουλειάς στις αποδυναμωμένες υπηρεσίες και τρίτον περιττός όγκος δουλειάς στις ΕΠ.Ε.Α σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.
Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αρμόδιες Δ/νσεις Δασών δεν αξιοποίησαν το αρχείο οριοθέτησης εποικιστικών εκτάσεων για 31 Νομούς, το οποίο επισήμως τους διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. 151582/252/01-02-2017 έγγραφο του Τμήματος Δασολογίου, Απογραφής & Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου, της Δ/νσης Δασικών Έργων & Υποδομών, της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ., σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 314/10332/31-01-2017 εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικών Μελετών, Κατασκευών & Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το ίδιο κάνει τώρα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και παρόλο που έχει στην κατοχή του στο Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων, όλο το αρχείο με τις διανομές και του αναδασμούς της χώρας, έρχεται και με τη συνήθη πρακτική του, προχωρά σε μείωση επιδοτήσεων ή επιβάλει πρόστιμα επί αυτών, με μεγάλη ευχέρεια και με μόνο πρόσχημα την ενημέρωση που έχει από το δασικό χάρτη. Η πρόσβαση δε των αγροτών είναι ιδιαίτερα δυσχερής και η τύχη των ενστάσεών τους ιδιαίτερα αρνητική, λόγω των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης του οργανισμού.»