Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 11:16

Πορτοκάλι στην Ηλεία: Μειωμένη παραγωγή, καλή ποιότητα, καλύτερη τιμή

Γράφτηκε από τον

Στον αντίποδα της ελαιοπαραγωγής, το πορτοκάλι στον Κάμπο της Ηλείας είχε μια καλή πορεία ως απόδοση στους παραγωγούς. Όπως δήλωσαν μιλώντας στο gaia365.gr η παραγωγή ήταν μειωμένη στο 50% ομως η ποιότητα του καρπού ήταν πολύ καλή και ακόμα καλύτερη ήταν η τιμή που πουλάνε το πορτοκάλι τους.

kupriotis

Ο πρόεδρος ομάδος εσπεριδοειδών Δίας Κώστας Κυπριώτης τόνισε ότι “… η φετινή παραγωγή είναι μεν ελλειπτική σε κιλά, σε σύνολο είμαστε στο 40 με 50% μείνω της κανονικής παραγωγής. Δηλαδή κάποια κτήματα έχουν κανονική παραγωγή και κάποια κτήματα δεν έχουν καθόλου. Τα πιο πολλά είναι ελλειπτικά. Οι τιμές συγκριτικά όμως με τις άλλες χρονιές είναι καλύτερες. Ακόμα στέκονται. Βέβαια θα μπορούσαν να είναι και ακόμα καλύτερες αλλά ο μέσος όρος είναι 24 με 25 λεπτά μικτά στον παραγωγό. Τα μανταρίνια πήγαν πάρα πολύ καλά, ποιοτικώς είναι πάρα πολύ καλά αλλά είναι λίγα και αυτά. Ούτε ο πάγος μας επηρέασε εδώ ούτε τίποτα, απλώς είναι μειωμένη η παραγωγή αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε. Από τέλος του μηνός και μετά θα ξεκινήσουν τα όψιμα πορτοκάλια. Όμως εικόνα για αυτά ακριβώς δεν έχω. Είναι σε άριστη ποιότητα, μέχρι τώρα τα τελευταία πέντε χρόνια πωλούνται καλά, δεν έχουν σχέση με τα άλλα πορτοκάλια”.

Tsoukalas

Ο παραγωγός πορτοκαλιών Κωσταντίνος Τσουκαλάς σημείωσε ότι “… η παραγωγή είναι λίγο μειωμένη από πέρυσι, ποιοτικά είναι πάρα πολύ καλή όμως. Αν και είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες πριν από κάποιες μέρες προς στιγμήν δε μας έχουν επηρεάσει”.

zisimos

Ο παραγωγός εσπεριδοειδών Σωτήρης Ζήσιμος ανέφερε ότι “.. .η παραγωγή ήταν στη μισή, σαν ζήτηση όμως πήγε πάρα πολύ καλά μακάρι να πήγαινε κάθε χρόνο έτσι”.

Θετική η εικόνα στον Ιάρδανο

Veroios

Καλή αποδεικνύεται η χρονιά και στην περιοχή του Ιάρδανού. Ο πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού εσπεριδοειδών και παραγωγών Ιαρδάνου, Γιώργος Βέροιος, μίλησε στο gaia365.gr για τη χρονιά. “Φέτος είναι μία καλή χρονιά για τους παραγωγούς μας, σε επίπεδο τιμών είμαστε σε καλό σημείο, τα πορτοκάλια αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 17 έως 20 λεπτά καθαρά για τον παραγωγό βέβαια οι ποσότητες δεν είναι τεράστιες, η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά λόγω της τιμής οι αγρότες θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οπότε και θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τα περιβόλια για την επόμενη χρονιά. Μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα δεν έχουμε, η ποιότητα είναι καλή, τα μεγέθη είναι καλά και γενικά είναι μία καλή χρονιά φέτος για τα εσπεριδοειδή. Απλώς οι παραγωγοί πρέπει να προσέξουν που θα δώσουν τα πορτοκάλια τους. Υπάρχουν έμποροι ειδικά της περιοχής μας που είναι αξιόπιστοι και που θα πρέπει να προτιμηθούν”.

portokalia 2

portokalia 3

portokalia 4

portokalia 5

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 22:45

Σχετικά Άρθρα

  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

    Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών

    Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

    Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές

    Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.

    «Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.

    Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.

    Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας

    Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

    «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι
    Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι

    Σε τιμές - «χρυσάφι» πωλούνται στην αγορά πορτοκάλια και μανταρίνια, με τις αξίες τους να αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, λόγω της, όπως υποστηρίζουν, μεγάλης ζήτησης αλλά και της έλλειψής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, για τις τιμές πορτοκαλιών και μανταρινιών που ζητούν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, φαίνεται ότι είναι τέσσερις ή ακόμα και πέντε φορές χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στην αγορά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, ζητάει άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι» στην αγορά, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των καταναλωτών και την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως έγινε και με το λάδι.

    «Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές»

    Λίγο ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται από τους παραγωγούς σε εμπόρους και εξαγωγείς τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, ωστόσο, οι τιμές τους αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

    «Τα πρώιμα προϊόντα της ποικιλίας πορτοκαλιού ναβαλίνα τα πουλάμε σήμερα προς 0,40-0,45 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, η τιμή τους ξεκίνησε από τα 0,35 ευρώ το κιλό και ακολούθησε πτωτικές τάσεις. Τα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνα τα πουλάμε προς 0,60-0,70 λεπτά το κιλό. Φέτος η πορεία των τιμών θα είναι αυξητική, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει έλλειψη. Στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καιρό, ενώ έλλειψη υπάρχει και στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα έχουμε καλή παραγωγή και ποιοτικά και ποσοτικά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει για εξαγωγή. Ωστόσο, υπάρχει παραγωγή, για να καλυφθεί και η εγχώρια ζήτηση. Θεωρώ δεδομένο ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

    Η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με όσα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού σε σούπερ – μάρκετ και σε μανάβικα οι τιμές είναι σχεδόν τετραπλάσιες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πενταπλάσιες.

    «Εμείς οι παραγωγοί δουλεύουμε για ένα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με τις τιμές που πουλάμε, ουσιαστικά ένα μεροκάματο βγάζουμε. Είμαστε ταυτόχρονα και καταναλωτές και νιώθουμε την ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε κανένας καταναλωτής να μη στερηθεί προϊόντα. Αν συμβαίνουν κάποια άλλα φαινόμενα στην αγορά, θα πρέπει να τα ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει σοβαρά η Ελλάδα σε θέματα διατροφής», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αντωνόπουλος.

    «Παίζεται ‘’παιχνίδι’’ σε βάρος των καταναλωτών»

    Για ένα «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και έχει ως στόχο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, κάνει λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού γίνεται υπέρβαση των ορίων της κείμενης νομοθεσίας.

    «Αυτό το ‘’παιχνίδι’’ με τα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να τελειώσει με ουσιαστική επέμβαση της Πολιτείας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βγαίνουν και μας λένε ότι το τάδε προϊόν θα πάρει τόση αύξηση, γιατί υπάρχει έλλειψη. Αυτό έκαναν με το λάδι, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι για φέτος περιμένουμε περισσότερη παραγωγή λαδιού από πέρυσι. Άρα σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι υψηλότερες τιμές. Τώρα παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τα πορτοκάλια. Παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία, για να φοβίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν σε ακρίβεια. Με διάφορες δηλώσεις τους προετοιμάζουν τον κόσμο για να αυξήσουν τις τιμές, διότι, δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν έχει φωνή», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Αλλαγές για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης
    Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Αλλαγές για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης

    Αλλαγές στις λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιομηχανική ντομάτα και το πορτοκάλι χυμοποίησης, προβλέπονται σε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν στη Διαύγεια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές, για το έτος 2023 και μόνο για τις νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθεστώς, υποχρεούνται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 να καταθέσουν την αίτηση έγκρισης στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Να σημειωθεί ότι για τη συνδεδεμένη στην καλλιέργεια του πορτοκαλιού χυμοποίησης, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 3.573.460 ευρώ ανά έτος για έκταση 8.780 εκταρίων (87.800 στρέμματα), οπότε ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.867.380 ευρώ.

    Αντίστοιχα, για τη συνδεδεμένη στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ ανά έτος για έκταση 4.363 εκταρίων (43.630 στρέμματα), οπότε ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 11.169.280 ευρώ.

    Στα 3.573.460 ευρώ η συνδεδεμένη ενίσχυση για το πορτοκάλι χυμοποίησης και στα 2.233.856 ευρώ για τη βιομηχανική ντομάτα

    Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ

    Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι αγρότες

    Οι ενεργοί αγρότες των δύο παραπάνω καλλιεργειών προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις υποχρεούνται επίσης να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την υπουργική απόφαση «Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) Άμεσων Ενισχύσεων ΣΣΚΑΠ» και ιδίως:

    Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), όπως αυτά περιγράφονται στο ΣΣ ΚΑΠ καθώς και να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας «Εφαρμογή του καθεστώτος της Αιρεσιμότητας σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2201/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τους άλλους κανονισμούς».

    Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

    Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης.

    Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του πορτοκαλιού χυμοποίησης και της βιομηχανικής ντομάτας γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να τηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση του πορτοκαλιού χυμοποίησης και της βιομηχανικής ντομάτας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους αρμόδιους φορείς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τουλάχιστον 5 έτη.

    Πηγή: In.gr

  • ΕΕ: Από πού προμηθεύεται πορτοκάλια η ευρωπαϊκή αγορά
    ΕΕ: Από πού προμηθεύεται πορτοκάλια η ευρωπαϊκή αγορά

    Στην εκστρατεία 2022/23 εισήλθαν 613.597 τόνοι πορτοκαλιών

    Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια καθώς και αυτά που προέρχονται από τη Νότια Αφρική κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης των εισαγωγών εσπεριδοειδών στην ΕΕ, στην εκστρατεία 2022/23, στις ευρωπαϊκές αγορές μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου εισήλθαν 613.597 τόνοι πορτοκαλιών. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 22,4% (+112.400 τόνοι) σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης εκστρατείας και περισσότερη κατά 9,8% (54.800 τόνοι) από τον μέσο όρο.

    Η Νότια Αφρική ήταν ο κύριος προμηθευτής πορτοκαλιών στην εκστρατεία κατέχοντας το 46,5% του συνόλου, αυξάνοντας το μερίδιό της με ποσότητες που υπερβαίνουν τον μέσο όρο κατά 19,5% (+46.600 τόνοι). Ακολουθεί η Αίγυπτος (με μερίδιο 39,4%) που αύξησε τον όγκο της κατά 40,3% (+69.400 τόνοι) πάνω από τον μέσο όρο και το μερίδιό της (+9 μονάδες). Οι ποσότητες από το Μαρόκο, αντίθετα, έχει μειωθεί σημαντικά κατά 68,8% (-20.100 τόνοι).

    Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο

    Το πρώτο τετράμηνο του 2023, η ΕΕ εισήγαγε 255.812 τόνους πορτοκάλια, ποσότητα αυξημένη κατά 54,7% και κατά 90.500 τόνους από την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και κατά 17,2% (37.500 τόνοι) περισσότερο από τον μέσο όρο.

    Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο, που έχει ανακτήσει τον όγκο παραγωγής της, αυξήθηκαν κατά 82% (+107.500 τόνοι) σε σύγκριση με το 2022 και 41% (+69.200 τόνοι) σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, η χώρα προμήθευσε το 93% όλων των πορτοκαλιών που εισήγαγε η ΕΕ αυτήν την περίοδο, αυξάνοντας το μερίδιό της κατά σχεδόν 16 μονάδες.

    Αντίθετα, το Μαρόκο έχει μειώσει τις ποσότητες του κατά 85,7% (-15.900 τόνοι) σε σχέση με τον μέσο όρο.

    Πηγή: In.gr

  • Ο σούπερ χυμός που καταπολεμά τη φλεγμονή και μειώνει τη χοληστερόλη
    Ο σούπερ χυμός που καταπολεμά τη φλεγμονή και μειώνει τη χοληστερόλη

    Ο αγαπημένος χυμός μικρών και μεγάλων είναι γεμάτος βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό και υψώνουν ένα πλέγμα προστασίας από τις χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Εσείς ήπιατε το χυμό σας σήμερα;

    Όταν χρειαζόμαστε μια γρήγορη δόση φυσικών βιταμινών αλλά δε θέλουμε να φάμε κάποιο φρούτο, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πιούμε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι.

    Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο, ο χυμός πορτοκαλιού δε θα πρέπει να λείπει από το καθημερινό μας πρόγραμμα, και ακολουθούν πέντε λόγοι που σύμφωνα με τους διαιτολόγους θα μας πείσουν.

    Πολύτιμα διατροφικά συστατικά

    Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά -απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με μόλις ένα ποτήρι, έχετε εξασφαλίσει το 67% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, προσλαμβάνοντας μόλις 110 θερμίδες. Παράλληλα, έχετε εξασφαλίσει το 15% του φυλλικού οξέος, απαραίτητου συστατικού της σύνθεσης του DNA, το 10% του καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και το 6% του μαγνησίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας καθημερινά.

    Πηγή αντιοξειδωτικών

    Πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ο χυμός πορτοκαλιού συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αποτελεί επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και το ασκορβικό οξύ.

    Μια μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 750 ml χυμού πορτοκαλιού καθημερινά αύξησε σημαντικά τα αντιοξειδωτικά. Αντίστοιχα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση 591 ml χυμού πορτοκαλιού αύξησε τη συνολική αντιοξειδωτική κατάσταση σε 24 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

    Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

    Ο χυμός πορτοκαλιού είναι διουρητικός και έχει παράλληλα την ιδιότητα να αυξάνει το pH των ούρων, καθιστώντας τα πιο αλκαλικά. Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός υψηλότερου, πιο αλκαλικού pH στα ούρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.

    Μια άλλη μικρή μελέτη συμπέρανε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πιο αποτελεσματικός από τη λεμονάδα στη μείωση διαφόρων παραγόντων κινδύνου για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Ομοίως, μια διαφορετική μελέτη σε 194.095 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά από εκείνους που έπιναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

    Σύμμαχος κατά της υψηλής χοληστερόλης

    Η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη -παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις- μπορούν να προληφθούν με την κατανάλωση του χυμού πορτοκαλιού και με ερευνητικές αποδείξεις. Μια έρευνα σε 129 άτομα διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μείωσε τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

    Περιορίζει τη φλεγμονή

    Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών. Μια άλλη μικρότερη μελέτη 8 εβδομάδων σε 22 άτομα κατέδειξε ότι η κατανάλωση τόσο φρέσκου όσο και συσκευασμένου χυμού πορτοκαλιού μείωσε εξίσου δύο δείκτες φλεγμονής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Silvia από το Pixabay
  • Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών
    Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών

    Υψηλότερες κατά 25-35% είναι οι τιµές παραγωγού για τις οψιµότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών, µε το πορτοκάλι να πλησιάζει µεθοδικά τα 27-28 λεπτά το κιλό και τα µανταρίνια Νόβα να διατίθενται σε τιµές παραγωγού πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

    Αφήνουν πίσω τους το αρνητικό κλίµα και το φουσκωµένο καρπό λόγω καλοκαιρίας οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, µε τις κοπές των οψιµότερων ποικιλιών που άρχισαν στο γύρισµα της χρονιάς να συνοδεύονται από επιστροφή σε φυσιολογικές τιµές και σταδιακή τόνωση της ζήτησης. «Στις όψιµες ποικιλίες κάνει ταµείο ο παραγωγός στα ξινά και γι’ αυτό ακολουθήσαµε στην περιοχή το συγκεκριµένο πλάνο 10ετίας στις φυτεύσεις» σηµειώνει ο Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης καταστήµατος εφοδίων από την περιοχή του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι.

    Τα µανταρίνια Νόβα φεύγουν µε ικανοποιητικό ρυθµό µε καθαρές τιµές από 30-35 λεπτά το κιλό στο Μεσολόγγι και µε 40-45 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα, έχοντας σταθερά καλή ζήτηση λόγω σκληρότητας και ανθεκτικότητας καρπού από τις αγορές του εξωτερικού. Στον αντίποδα, η ευαίσθητη Κληµεντίνη υπέστη µεγάλο σοκ και φούσκωµα από την καλοκαιρία του ∆εκεµβρίου και φέτος δεν απέδωσε τα αναµενόµενα στους παραγωγούς, αφού το εµπόριο εκµεταλλεύτηκε -και πολλές φορές εφηύρε- την ποιοτική υποβάθµιση για να πάρει το προϊόν σε χαµηλή τιµή, ενώ το 20% της παραγωγής έµεινε στα δέντρα.

    Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στα µεγαλόκαρπα µανταρίνια Ορτανίκ στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας, µε τις κοπές να ξεκινούν στα 23 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν ανοδική πορεία, εσχάτως σπάζοντας το φράγµα των 30 λεπτών. Η µόνη παραφωνία στο θετικό κλίµα που επικρατεί στις όψιµες ποικιλίες είναι η παρατηρούµενη υποκατανάλωση διεθνώς λόγω πιέσεων στο διαθέσιµο εισόδηµα, που ασκεί σηµαντικές πιέσεις στις τιµές παραγωγού, οι οποίες για τα µανταρίνια θα µπορούσαν να είναι ακόµη ψηλότερες µε την παγκόσµια παραγωγή µειωµένη.

    Όµως και το πορτοκάλι βλέπει «Φως στο Τούνελ». Μπορεί οι τιµές διάθεσης για την ποικιλία Ναβαλίνα να ήταν (και) φέτος απογοητευτικές όµως «δεν περιµένουµε πολλά άλλωστε από το πρώτο πορτοκάλι, είµαστε µαθηµένοι», θα σηµειώσει συνοµιλητής της Agrenda. Η κατάσταση αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο στα Μέρλιν και τα άσπερµα Λάνε Λέιτ, µε τις καθαρές τιµές για τα πρώτα Μέρλιν στην Αργολίδα στα 20-22 λεπτά, ενώ «ακούγονται και τα 23-25 λεπτά», όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θωµάς Φάκλαρης από το Συνεταιρισµό Σκαφιδακίου.

    Ένα στα τέσσερα Λάνε Λέιτ έχει ήδη κοπεί στο Μεσολόγγι, µε τις τιµές να βρίσκονται στα 25 µε 27 λεπτά και να γλυκοκοιτούν τα 30 λεπτά και όπως λέει ο παραγωγός Ηλίας Μαυράκης «δεν θα έχει µείνει πορτοκάλι στα δέντρα µέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Οι ποικιλίες αυτές γεµίζουν το εµπορικό ηµερολόγιο το πρώτο δίµηνο του έτους, έως ότου µπουν στην παραγωγή τα Βαλέντσια, τα οποία καιρού επιτρέποντος θα αρχίσουν να συλλέγονται την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου.

    Οι εξαγωγές µέχρι στιγµής παρουσιάζουν σταθερότητα για το πορτοκάλι και ανοδικές τάσεις στο µανταρίνι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάζεται ο Incofruit, οι εξαγωγές πορτοκαλιών την περίοδο 2022-2023 είναι αυξηµένες 4,2% σε σχέση µε πέρυσι και -4,4% από το 2020-2021, στους 144.385 τόνους. Φέτος έχουν σταλθεί 25,9% περισσότερα φορτία µε ελληνικό µανταρίνι σε σχέση µε πέρυσι και 16,6% σε σύγκριση µε την 2020-2021, µε συνολικές ποσότητες 133.379 τόνων.

    Στόχος τα 50 λεπτά για τα ντόπια λεμόνια

    Αξιοσηµείωτη σταθερότητα χαρακτηρίζει την αγορά για το λεµόνι, µε τις τιµές να ακολουθούν τις εξελίξεις και να τσιµπούν µερικά λεπτά σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιµές στην Κορινθία είναι πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό καθαρά, µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κιάτου και Τραγάνας να πληρώνει 43 λεπτά για κοµµένο και παραδοτέο προϊόν. Το κόστος της κοπής διαµορφώνεται στα 3 µε 5 λεπτά. Βέβαια, όπως εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Πάππας, στόχος είναι τα 45-50 λεπτά, αφού υπάρχει καλή εµπορική ροή και οµαλή διάθεση της παραγωγής, δίχως την παρουσία πίεσης τιµών λόγω µαζικών εισαγωγών. «Με κριτήρια άλλων εµπορικών περιόδων, οι σηµερινές τιµές κρίνονται ως ικανοποιητικές. Φέτος όµως µε µαζεµένα έξοδα δύο ετών και υψηλό κοστολόγιο, χρειαζόµαστε τιµές πάνω από 45 λεπτά για να αφήσουµε και κάτι στην άκρη», θα συµπληρώσει ο Κώστας Πάππας. Τη τρέχουσα περίοδο µαζεύεται το λεµόνι ποικιλίας Μαγλήνα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έπειτα συγκοµίζονται µόνο κάποιες διάσπαρτες όψιµες ποικιλίες. Οι παραγωγοί στη Κορινθία έχουν επίσης και στο νου τους και στο µετεωρολογικό δελτίο, αφού µπορεί µεν οι βροχές των προηγούµενων 10 ηµερών να αναπλήρωσαν µέρος του αρνητικού υδατικού ισοζυγίου, όµως για να υπάρξει καλή παραγωγή την επόµενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να πέσουν άλλα τόσα χιλιοστά βροχής το επόµενο χρονικό διάστηµα.

    Πηγή: Agronews.gr

  • KKE: Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια στην Ηλεία - Επερώτηση στον Γεωργαντά
    KKE: Εξευτελιστική τιμή για τα πορτοκάλια στην Ηλεία - Επερώτηση στον Γεωργαντά

    Κάτω του κόστους παραγωγής είναι η εξευτελιστική τιμή των 15 λεπτών για τα πορτοκάλια, προκαλώντας απελπισία και απόγνωση σε εκατοντάδες οικογένειες στο Ν. Ηλείας, ιδιαίτερα στην Ξυλοκέρα, Γαστούνη, Μακρίσια και Σαλμώνη, που ασχολούνται με την εσπεριδοκαλλιέργεια και παράγουν τόνους επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με τα χρέη που τους “πνίγουν” και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, και φυσικά τη διόγκωση της ακρίβειας σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    Οι βιοπαλαιστές αγρότες για άλλη μια φορά μένουν εντελώς απροστάτευτοι, ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για να τα "βγάλουν πέρα" μια ολόκληρη χρονιά, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν.

    Επιπλέον, είναι αντιμέτωποι και με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου και παραγωγής από τους φυσικούς κινδύνους, που φέτος οδήγησαν στη μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών λόγω του περσινού παγετού, παρόλο που οι καλλιεργητές πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα.

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

    - Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών πορτοκαλιών.
    - Τη διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής παραγωγού για το πορτοκάλι, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Την εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.
    - Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.

    Οι Βουλευτές
    Καραθανασόπουλος Νίκος
    Μανωλάκου Διαμάντω
    Παπαναστάσης Νίκος

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ