Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 13:39

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Αλλαγές για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης

Γράφτηκε από

Αλλαγές στις λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιομηχανική ντομάτα και το πορτοκάλι χυμοποίησης, προβλέπονται σε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν στη Διαύγεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές, για το έτος 2023 και μόνο για τις νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθεστώς, υποχρεούνται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 να καταθέσουν την αίτηση έγκρισης στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι για τη συνδεδεμένη στην καλλιέργεια του πορτοκαλιού χυμοποίησης, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 3.573.460 ευρώ ανά έτος για έκταση 8.780 εκταρίων (87.800 στρέμματα), οπότε ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.867.380 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τη συνδεδεμένη στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ ανά έτος για έκταση 4.363 εκταρίων (43.630 στρέμματα), οπότε ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 11.169.280 ευρώ.

Στα 3.573.460 ευρώ η συνδεδεμένη ενίσχυση για το πορτοκάλι χυμοποίησης και στα 2.233.856 ευρώ για τη βιομηχανική ντομάτα

Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι αγρότες

Οι ενεργοί αγρότες των δύο παραπάνω καλλιεργειών προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις υποχρεούνται επίσης να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την υπουργική απόφαση «Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) Άμεσων Ενισχύσεων ΣΣΚΑΠ» και ιδίως:

Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), όπως αυτά περιγράφονται στο ΣΣ ΚΑΠ καθώς και να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας «Εφαρμογή του καθεστώτος της Αιρεσιμότητας σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2201/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τους άλλους κανονισμούς».

Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του πορτοκαλιού χυμοποίησης και της βιομηχανικής ντομάτας γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.

Επίσης, πρέπει να τηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση του πορτοκαλιού χυμοποίησης και της βιομηχανικής ντομάτας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους αρμόδιους φορείς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τουλάχιστον 5 έτη.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 11:47

Σχετικά Άρθρα

  • Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών
    Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas για το επιτραπέζιο σταφύλι και το ακτινίδιο

    Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», καλή πορεία διαγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ τα φαινόμενα διακίνησης ακατάλληλων φορτίων ακτινιδίων, συνεχίζονται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 6.817 τόνους έναντι 2.411 τόνων το 2023, εκ των οποίων από την Τουρκία προήλθαν οι 4.617 τόνοι έναντι 1.779 τόνοι πέρσι. Να σημειωθεί ότι μέχρι 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.

    Ακτινίδιο: Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για τις πρόωρες κοπές

    Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντοματών από τις αρχές του 2024 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων (μειωμένες κατά 5,1%) το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.

    Αύξηση για τα σταφύλια

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Τη φετινή περίοδο όπως και τις προηγούμενες παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, αυτή οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες, με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων».

    Τα ακτινίδια

    Η διακίνηση των ακατάλληλων αυτών φορτίων με ακτινίδια (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων.

    Οι εξαγωγείς αν και χαιρέτισαν την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας), όπως επισημαίνουν «ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward, που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές από 1/9/2024 έως και 27/9/202 ανέρχονται σε περίπου 3.800 τόνους έναντι 2.129 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία αλλά και προς Βραζιλία και άλλες τρίτες εκτός ΕΕ χώρες.

    Πάντως για ακόμη μία φορά εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024 ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδήςτης κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης τους.

    «Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

    Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών

    Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

    Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές

    Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.

    «Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.

    Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.

    Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας

    Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

    «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Ο ζουμερός χυμός με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που εξολοθρεύει τα βακτήρια
    Ο ζουμερός χυμός με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που εξολοθρεύει τα βακτήρια

    Η αξιοποίηση φυσικών συστατικών στη «μάχη» κατά των βακτηριακών λοιμώξεων ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη φυσικών, εύκολων και προσιτών θεραπειών

    Η σαλμονέλα είναι ένα γνωστό υπερβακτηρίδιο που μεταδίδεται συνήθως μέσω των τροφίμων, προκαλώντας φόβο και ανησυχία, καθώς συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες περιστατικά σαλμονέλλωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 400 πεθαίνουν, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.

    Το νέο εύρημα μιας ομάδας ειδικών από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λοιπόν, για ένα συγκεκριμένο συστατικό, που μοιάζει ικανό να καταπολεμήσει τη σαλμονέλα καθώς και άλλα βακτήρια, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Microbiology Spectrum, ο χυμός ντομάτας είναι εκείνο το φυσικό συστατικό που μπορεί να μας προστατεύσει από τις βλαπτικές δράσεις μιας σειράς βακτηρίων, που προσβάλλουν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και τα Salmonella Typhi και E. coli.

    Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, συγκεκριμένα, ότι ο χυμός ντομάτας περιέχει ορισμένα πεπτίδια με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά του κατά της σαλμονέλας. Δύο πεπτίδια, ειδικότερα, το tdAMP-1 και το tdAMP-2, έδειξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ακόμη και έναντι ανθεκτικών στα φάρμακα και υπερ-ιικών στελεχών της Salmonella Typhi. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες, που δρουν διασπώντας τη βακτηριακή μεμβράνη και προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων. Η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική από τον τρόπο δράσης των παραδοσιακών αντιβιοτικών, προσφέροντας μια νέα, πολλά υποσχόμενη νέα οδό για την αντιμικροβιακή θεραπεία.

    Σε δεύτερο στάδιο, η μελέτη διερεύνησε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του ευρήματος, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα του χυμού ντομάτας και των tdAMPs έναντι άλλων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της μη τυφοειδούς σαλμονέλας και της ουροπαθογόνου E. coli. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα των προϊόντων με βάση την ντομάτα ως ένα φυσικό, προσιτό μέσο καταπολέμησης διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.

    «Κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε αν η ντομάτα και ο χυμός της μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella Typhi, και, αν ναι, ποιες είναι οι ιδιότητες στις οποίες οφείλουν αυτή την ευεργετική δράση», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Jeongmin Song, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Cornell. «Η έρευνά μας έδειξε ότι μπορούν να απαλλάξουν τον οργανισμό από εντερικά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα».

    Δεδομένης της παγκόσμιας πρόκλησης που έχει δημιουργήσει η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, οι ερευνητές λένε ότι ευρήματα όπως αυτά ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, με τη χρήση καθημερινών διατροφικών ειδών. Η μελέτη αυτή όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση των οφελών της ντομάτας για την υγεία, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, φυσικών αντιμικροβιακών θεραπειών. «Οι ντομάτες είναι άμεσα διαθέσιμα και προσιτά λαχανικά, που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, λόγω των βιοδραστικών ενώσεών τους, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα αντιμικροβιακά. Σε αντίθεση, όμως, με τις ευρέως αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ντοματών, οι αντιμικροβιακές τους ιδιότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες», επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Δεδομένης της διαθεσιμότητας, της προσιτής τιμής και της δημοτικότητάς τους, οι ντομάτες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες.

    Πηγή: Ygeiamοu.gr - Φωτογραφία από Renato Rocca: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8796312/
  • ΚΑΠ: Τροποποιήσεις στη συνδεδεμένη ενίσχυση για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης
    ΚΑΠ: Τροποποιήσεις στη συνδεδεμένη ενίσχυση για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης

    Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια τροποποιήσεις των αποφάσεων, που αφορούν τον καθορισμό λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Βιομηχανική Τομάτα και στο Πορτοκάλι Χυμοποίησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Βιομηχανική Τομάτα στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή»

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων εκτάσεων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

    Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί κάθε έτος στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, τον αριθμό επιλέξιμων εκταρίων βιομηχανικής τομάτας ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνολικά.

    Επιπλέον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βιομηχανικής τομάτας που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να παραλάβουν πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να έχουν σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με απόφασή του εκδίδει κάθε έτος τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων βιομηχανικής τομάτας που δύναται να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων.

    «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στο Πορτοκάλι Χυμοποίησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή»

    Ομοίως και στην εν λόγω απόφαση το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων εκτάσεων. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί κάθε έτος στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, τον αριθμό επιλέξιμων εκταρίων Πορτοκαλιού Χυμοποίησης ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνολικά.

    Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις Πορτοκαλιού Χυμοποίησης που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να παραλάβουν πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να έχουν σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με απόφασή του εκδίδει κάθε έτος τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων Πορτοκαλιού Χυμοποίησης που δύναται να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

    Δείτε εδώ τις αποφάσεις.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι
    Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι

    Σε τιμές - «χρυσάφι» πωλούνται στην αγορά πορτοκάλια και μανταρίνια, με τις αξίες τους να αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, λόγω της, όπως υποστηρίζουν, μεγάλης ζήτησης αλλά και της έλλειψής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, για τις τιμές πορτοκαλιών και μανταρινιών που ζητούν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, φαίνεται ότι είναι τέσσερις ή ακόμα και πέντε φορές χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στην αγορά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, ζητάει άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι» στην αγορά, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των καταναλωτών και την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως έγινε και με το λάδι.

    «Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές»

    Λίγο ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται από τους παραγωγούς σε εμπόρους και εξαγωγείς τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, ωστόσο, οι τιμές τους αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

    «Τα πρώιμα προϊόντα της ποικιλίας πορτοκαλιού ναβαλίνα τα πουλάμε σήμερα προς 0,40-0,45 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, η τιμή τους ξεκίνησε από τα 0,35 ευρώ το κιλό και ακολούθησε πτωτικές τάσεις. Τα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνα τα πουλάμε προς 0,60-0,70 λεπτά το κιλό. Φέτος η πορεία των τιμών θα είναι αυξητική, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει έλλειψη. Στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καιρό, ενώ έλλειψη υπάρχει και στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα έχουμε καλή παραγωγή και ποιοτικά και ποσοτικά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει για εξαγωγή. Ωστόσο, υπάρχει παραγωγή, για να καλυφθεί και η εγχώρια ζήτηση. Θεωρώ δεδομένο ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

    Η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με όσα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού σε σούπερ – μάρκετ και σε μανάβικα οι τιμές είναι σχεδόν τετραπλάσιες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πενταπλάσιες.

    «Εμείς οι παραγωγοί δουλεύουμε για ένα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με τις τιμές που πουλάμε, ουσιαστικά ένα μεροκάματο βγάζουμε. Είμαστε ταυτόχρονα και καταναλωτές και νιώθουμε την ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε κανένας καταναλωτής να μη στερηθεί προϊόντα. Αν συμβαίνουν κάποια άλλα φαινόμενα στην αγορά, θα πρέπει να τα ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει σοβαρά η Ελλάδα σε θέματα διατροφής», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αντωνόπουλος.

    «Παίζεται ‘’παιχνίδι’’ σε βάρος των καταναλωτών»

    Για ένα «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και έχει ως στόχο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, κάνει λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού γίνεται υπέρβαση των ορίων της κείμενης νομοθεσίας.

    «Αυτό το ‘’παιχνίδι’’ με τα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να τελειώσει με ουσιαστική επέμβαση της Πολιτείας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βγαίνουν και μας λένε ότι το τάδε προϊόν θα πάρει τόση αύξηση, γιατί υπάρχει έλλειψη. Αυτό έκαναν με το λάδι, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι για φέτος περιμένουμε περισσότερη παραγωγή λαδιού από πέρυσι. Άρα σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι υψηλότερες τιμές. Τώρα παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τα πορτοκάλια. Παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία, για να φοβίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν σε ακρίβεια. Με διάφορες δηλώσεις τους προετοιμάζουν τον κόσμο για να αυξήσουν τις τιμές, διότι, δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν έχει φωνή», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λακωνία: Εντοπίστηκε ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας
    Λακωνία: Εντοπίστηκε ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας

    Πρόκειται για ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της ντομάτας και της πιπεριάς

    Σε καλλιέργεια νωπής ντομάτας υπό κάλυψη στη Λακωνία εντοπίστηκε ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV)

    Η παρουσία του ιού διαπιστώθηκε μετά από θετική απάντηση δείγματος φυτών ντομάτας από το επίσημο εργαστήριο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο είχε ληφθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας στο πλαίσιο της επίσημης επιβεβαίωσης της παρουσίας του ιού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λακωνία το 2020 κατά την εφαρμογή του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων σε καλλιέργειες νωπής ντομάτας υπαίθριας και υπό κάλυψη.

    Πρόκειται για ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της ντομάτας και της πιπεριάς.

    Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λακωνία το 2020

    Η επικινδυνότητα του ιού βασίζεται στην ικανότητα του να υπερνικά την ανθεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων υβριδίων ντομάτας, να μεταδίδεται με το σπόρο και με μεγάλη ευκολία μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών και με τις καλλιεργητικές φροντίδες.

    Επισημαίνουμε ότι θεραπευτικά μέτρα για τον ιό δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση του βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά μέτρα πρόληψης και υγιεινής της καλλιέργειας.

    Τα συμπτώματα

    Τα συμπτώματα του ιού στους καρπούς (Εικ. 1) περιλαμβάνουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα φύλλα (Εικ. 2) εμφανίζουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλόχρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και στενώσεις. Οι καρποί καθίστανται μη εμπορεύσιμοι, ενώ τα ασθενή φυτά μπορούν να εμφανίσουν μείωση της παραγωγής μέχρι και 70 %.

    Η κοινοτική φυτοϋγειονομική νομοθεσία που διέπει τον επιβλαβή οργανισμό είναι ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2023/1032 της Επιτροπής της 25ης Μαΐου 2023.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό τα φυτά προς φύτευση και οι σπόροι ντομάτας και πιπεριάς που εισέρχονται στην κοινότητα θα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας και τα καταγόμενα από την ΕΕ που διακινούνται εντός αυτής θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και να φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

    Πηγή: In.gr
  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόσβαση στην αγορά του Ισραήλ για τα ελληνικά Καρπούζια, Τομάτες και Κολοκύθια - Φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόσβαση στην αγορά του Ισραήλ για τα ελληνικά Καρπούζια, Τομάτες και Κολοκύθια - Φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή

    Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon) καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo) έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την ημερομηνία την σημερινή σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    1. Φρέσκοι καρποί τομάτας (Solanum lycopersicon):

    A) Οι καρποί έχουν παραχθεί στην ελληνική επικράτεια, η οποία βάσει των ετήσιων επισκοπήσεων χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από το έντομο Bactrocera dorsalis.

    Β) Οι καρποί κάθε φορτίου που προορίζονται για εξαγωγή, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από φύλλα και φυτικά υπολείμματα.

    Γ) Οι καρποί έχουν παραχθεί σε χώρους παραγωγής με πλήρη φυσική προστασία από το έντομο Leptinotarsa decemlineata και πριν την εξαγωγή έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία (Εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων Νο. 31 - ISPM 31, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και όριο ανίχνευσης προσβολής 0.5%, σύμφωνα με την υπεργεωμετρική κατανομή) και έχουν βρεθεί απαλλαγμένοι από το έντομο αυτό.

    Δ) Οι καρποί συσκευάζονται σε καθαρά και σε μη χρησιμοποιημένα υλικά συσκευασίας.

    Ε) Τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο καρπών, συμπεριλαμβανομένων και των ξύλινων υλικών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη, υποστήριξη ή σφήνωση του εν λόγω φορτίου, πληρούν τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων ISPM15 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC/FAO).

    Στ) Μετά από τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων, η αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία εκδίδει Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας κατά το άρθρο V, παράγραφος 2, σημείο β) του νέου αναθεωρημένου κειμένου της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3495/2006 (Α' 215), με την ακόλουθη πρόσθετη δήλωση (Σημείο 11. Additional Declaration):

    “The fruits originate in Greece. Greece is free from Bactrocera dorsalis. The fruits originate in a production site with physical protection against Leptinotarsa decemlineata and the fruits have been officially inspected prior to shipment according to the International Standard on Phytosanitary Measure ISPM 31, at a confidence level of 95% and detection level of 0.5%, and found free from Leptinotarsa decemlineata. ”

    2. Φρέσκοι καρποί καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo): A) Οι καρποί έχουν παραχθεί στην ελληνική επικράτεια, η οποία βάσει των ετήσιων επισκοπήσεων χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από το έντομο Bactrocera dorsalis.

    Β) Οι καρποί κάθε φορτίου που προορίζονται για εξαγωγή, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από φύλλα και φυτικά υπολείμματα.

    Γ) Οι καρποί πριν την εξαγωγή έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία (Εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων Νο. 31 - ISPM 31, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και όριο ανίχνευσης προσβολής 0.5%, σύμφωνα με την υπεργεωμετρική κατανομή) και έχουν βρεθεί απαλλαγμένοι από τους εξής επιβλαβείς οργανισμούς: Dysaphis crataegi, Colletotrichum orbiculare, Phytophthora capsici, Plectosphaerella cucumerina, Acidovorax citrulli andXanthomonas cucurbitae .

    Δ) Οι καρποί συσκευάζονται σε καθαρά και σε μη χρησιμοποιημένα υλικά συσκευασίας. Ε) Τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο καρπών, συμπεριλαμβανομένων και των ξύλινων υλικών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη, υποστήριξη ή σφήνωση του εν λόγω φορτίου, πληρούν τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων ISPM15 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC/FAO).

    Στ) Μετά από τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων, η αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία εκδίδει Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας κατά το άρθρο V, παράγραφος 2, σημείο β) του νέου αναθεωρημένου κειμένου της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3495/2006 (Α' 215), με την ακόλουθη πρόσθετη δήλωση (Σημείο 11. Additional Declaration):

    “The fruits originate in Greece. Greece is free from Bactrocera dorsalis. The consignment has been officially inspected prior to shipment, according to the International Standard on Phytosanitary Measure ISPM 31, at a confidence level of 95% and detection level of 0.5%, and was found free from Dysaphis crataegi, Colletotrichum orbiculare, Phytophthora capsici, Plectosphaerella cucumerina, Acidovorax citrulli and Xanthomonas cucurbitae.”

    Η Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ