Στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων που ζούμε, στην προσπάθεια ανασύνταξης από την οικονομική κρίση, σ’ ένα καινούριο και μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου πρωταγωνιστούν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, ο Δήμος Ήλιδας επιχειρεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης. Μόνο έτσι μπορούν να βρεθούν οι τρόποι ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα αναπτυξιακά βήματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και των πεδίων με τα οποία συνδέεται.
Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος Ήλιδας την Κυριακή έκανε το «πρώτο βήμα» με την ημερίδα που πραγματοποίησε στο νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό του Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Να συγκεντρώσει δηλαδή όλες τις παραγωγικές τάξεις, οι εκπρόσωποι των οποίων θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Το συμπέρασμα που εξήχθη από τις τοποθετήσεις των σημαντικών προσκεκλημένων και απ’ το διάλογο που ακολούθησε είναι πως ο φύσει αγροτικός δήμος Ήλιδας, οφείλει να ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις στην αγροτική ανάπτυξη. Η ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν. Ο Δήμος φιλοδοξεί να κάνει το Συνεδριακό Κέντρο, -σ’ ένα κτίριο που για πέντε χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητο- σημείο αναφοράς των δράσεων και των πρωτοβουλιών από τους παραγωγικούς φορείς, τις οποίες θα ενισχύει με κάθε τρόπο.
Γιάννης Λυμπέρης : «Να ενώσουμε όλες τις παραγωγικές τάξεις»
«Η ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στην γεωργία είτε στην κτηνοτροφία, είναι κορυφαίας σημασίας για τον δήμο μας» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο «οικοδεσπότης», Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης για να συνεχίσει λέγοντας : Επιλέξαμε αυτό το θέμα για την ημερίδα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την μεταποίηση και το μάρκετινγκ.
Καθώς η τεχνολογία στο γεωργικό τομέα προχωρά με άλματα, απαιτείται η γνώση και η εισαγωγή νέων επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών και αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από το Τμήμα Γεωπονίας και το Εργαστήριο Εδαφολογίας». Αναφορικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει το Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ο κ Λυμπέρης είπε : «Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις παραγωγικές τάξεις. Να καθίσουν όλοι μαζί και να βρουν τον αναπτυξιακό τους βηματισμό. Το κτίριο που σήμερα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε έχει κατασκευαστεί για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό. Με αυτό το αφήγημα καταθέσαμε πρόταση, και πήραμε τις εγκρίσεις. Σήμερα με καθυστέρηση πέντε χρόνων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμά μας για τη συνεννόηση – συνεργασία των ανθρώπων κυρίως του πρωτογενή τομέα, να παίρνει σάρκα και οστά».
Δημήτρης Μελάς : «Μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων»
Μονόδρομο, χαρακτήρισε ο κ Δημήτρης Μελάς, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την «ανάπτυξη των συνεργατικών σχημάτων» επισημαίνοντας : « Δεν επενδύσαμε σε υποδομές το προηγούμενο διάστημα, δεν επενδύσαμε σε συνεργατικές μορφές, απαξιώθηκε ο θεσμός του συνεργατισμού. Σήμερα είναι μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, είτε αυτό λέγεται ομάδα είτε αυτό λέγεται οργάνωση, είτε λέγεται αγροτικός συνεταιρισμός. Ένα συνεργατικό σχήμα το οποίο θα μπορεί να κινείται και παραγωγικά πλέον».
Η νέα περίοδος έχει ένα νέο διακύβευμα, είπε ο κ Μελάς, και είναι «ο χαρακτηρισμός της νέας ΚΑΠ σαν μια επιχειρηματική και παραγωγική, με ότι μπορεί να περιλαμβάνει, όπως μείωση κόστους, αύξησης υπεραξίας, σεβασμό στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην κλιματική αλλαγή».
Ακολούθως ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα που είναι η διαχείριση νερού και η έλλειψη ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων.
«Η άρδευση είναι αναγκαίο να γίνεται με σύγχρονες, αειφορικές μεθόδους, που θα εξοικονομούν τον πολύτιμο φυσικό πόρο του νερού. Η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, θα στηριχθεί από την Πολιτεία, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα και καινοτόμες ιδέες με πολλές δράσεις. Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας».
Π. Μπαρούχας : «Το Εδαφολογικό Εργαστήριο είναι εγχείρημα συνεργασίας»
Εγχείρημα συνεργασίας είναι για τον κ Παντελή Μπαρούχα, Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών το « Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας». Πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη, αφού όλοι συμφωνούμε για την συνέχιση και τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας. Σήμερα, συζητάμε για την Γεωργία στην Ελλάδα, με όρους 2- 3 δεκαετιών πριν, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλούν για ρομποτική γεωργία. Βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα».
Ως Εδαφολογικό Εργαστήριο, συνέχισε ο κ Μπαρούχας «από το 2005 υλοποιούμε στρατηγικές σύμπραξης και συνεργασίες δικτύωσης. Αναδεικνύουμε την καινοτομία, αναζητούμε χρηματοδοτικά «εργαλεία». Στόχος είναι το Εδαφολογικό Εργαστήριο να γίνει εργαλείο Γεωργικής Ακρίβειας στην Δυτ. Ελλάδα».
Θ. Βασιλόπουλος : «Διαμετακομιστικό Κέντρο Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα»
Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η κατασκευή Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα, το οποίο θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.
«Ως Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας» είπε στη συνέχεια «δίνουμε μεγάλη σημασία στην τόνωση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων μας για να τα κάνουμε γνωστά έξω από τα σύνορα της Ηλείας Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την ανάπτυξη και υιοθέτηση του Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων του δήμου Ήλιδας, με στόχο να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name με την επωνυμία «ΗΛΙΔΑ».
Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προχωράμε στην ανάδειξη της ελιάς Ήλιδας ως ΠΟΠ προϊόντος με ονομασία προέλευσης.
Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την σύσταση Ομάδων Παραγωγών και αξιοποιούμε το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να υποστηριχτεί ολόκληρη η Δυτ. Ελλάδα σε προβλήματα φυτοπροστασίας, δίνοντας οδηγίες για βιολογική φυτοπροστασία – καταπολέμηση».
Α. Γεωργόπουλος : «Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν»
Τη βεβαιότητα πως «Αγροτική και Τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν» εξέφρασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ Αθανάσιος Γεωργόπουλος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης Δήμου Ήλιδας
«Η κτηνοτροφία αναπτύσσεται ανατολικά της Αμαλιάδας» τόνισε ο κ Γεωργόπουλος και κυρίως στην περιοχή της Πηνείας με υψηλές και εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ποσότητες παραγόμενων προϊόντων, όσο και σε ποιότητα. Η Ηλεία είναι ο τρίτος στη σειρά σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ πρώτη είναι η Λάρισα και δεύτερη η Αιτωλοακαρνανία, νομοί διπλάσιοι γεωγραφικά από την Ηλεία. Στην ουσία, αναλογικά με την έκταση κάθε νομού, η Ηλεία έρχεται πρώτη στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πρώτη και στην ποιότητα».
Η στήριξη της κτηνοτροφίας, επεσήμανε στη συνέχεια «προϋποθέτει πάνω από όλα την στήριξη του κτηνοτρόφου, διότι παρά την αύξηση στην παραγωγή γάλακτος, ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Ο δήμος Ήλιδας δεν κατέχει μόνο προνομιούχα θέση μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά και στην γεωργική παραγωγή. Όμως, δεν έχουν εξελιχθεί όσο θα έπρεπε οι επενδύσεις στην περιοχή του δήμου Ήλιδας. Βασικό είναι η ίδρυση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κτηνοτροφικών κα γεωργικών προϊόντων, που θα μειώσουν το χιλιομετρικό κόστος προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών»
Σ. Δρυς : «Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο Δήμο Ήλιδας»
Φιλοδοξούμε με τον δήμαρχο Ήλιδας και τον Αντιπεριφερειάρχη να ενισχύσουμε το δήμο στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που αφορούν στη χρήση γης, με την ενοικίαση εκτάσεων, αλλά και την ίδρυση ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, επεσήμανε ανεβαίνοντας στο βήμα της ημερίδας ο κ Στέλιος Δρυς, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FoodstandardSA
Η Πολιτεία, συμπλήρωσε «θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως ο ορισμός του επαγγέλματος, η δημιουργία επαγγελματικών οργανώσεων όπου θα ταυτιστούν οι παραγωγοί με τους επαγγελματίες, για να καθορίσουν την πορεία του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι. Η πράξη λέει ότι η Ηλεία και η Ήλιδα είναι μια πολύ - αν όχι η δυνατότερη – περιοχή, κυρίως στα κηπευτικά.
Θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο, αν και το μεγάλο όραμα της χώρας είναι να γίνει ένα Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, για την διαμόρφωση των τιμών των συμβολαίων».