Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 12:25

Συμμαχία για την κατοχύρωση του γύρου ως ΠΓΕ

Γράφτηκε από

Συμμαχία για την κατοχύρωση του γύρου ως ΠΓΕ

Την επανακατάθεση κοινού φακέλου πιστοποίησης του γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και όχι ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) που είχε συμφωνηθεί πριν από μερικούς μήνες, συμφωνήθηκε σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτή έλαβε μέρος η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Εμμανουήλ Δομαζάκης, ο αντιπρόεδρος, Στέλιος Σκαρίμπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημερινή τους απόφαση να εγκαταλείψουν διαφωνίες και μεμονωμένες στρατηγικές και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία μια σημαντική κατοχύρωση για ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν» δήλωσε η κ. Αραμπατζή και πρόσθεσε: «Ο στόχος να κατοχυρώσουμε ότι ο γύρος έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης και παραγωγής και αυτή είναι μόνον η Ελλάδα, μας δυναμώνει απέναντι στις δυσκολίες, που θα βρεθούν, μετά από τόσα χρόνια απουσίας διεκδίκησης. Η σημερινή απόφαση ήταν η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα, που όλοι, πολιτική ηγεσία, βιομηχανία, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δώσουμε ενωμένοι».

Σημειώνεται πως η αρμόδια υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή όλων των παρευρισκόμενων για την πληρότητα και αρτιότητα του φακέλου, υποσχόμενη την αμέριστη συμπαράσταση τόσο των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡ

Πηγή: TheToc.gr - Φωτογραφία από RitaE από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 11:16

Σχετικά Άρθρα

  • «Καίει» η τιμή στο σουβλάκι - Μέχρι και 3,5 ευρώ το τυλιχτό
    «Καίει» η τιμή στο σουβλάκι - Μέχρι και 3,5 ευρώ το τυλιχτό

    «Τσουχτερή» η τιμή στο σουβλάκι με κύρια αιτία τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

    Ρεύμα, ενέργεια, σουπερ μάρκετ, όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Από τις ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το αγαπημένο έδεσμα.

    Ο λόγος για το σουβλάκι που, παρά τις προσπάθειες των καταστηματαρχών της εστίασης να συγκρατήσουν την τιμή του, απαντάται πλέον μέχρι και στα 3,5 ευρώ ή και περισσότερο το τυλιχτό, ενώ το απλό έφτασε τα 2,2 ευρώ το τεμάχιο.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αιτία για αυτές τις ανατιμήσεις είναι οι αυξήσεις που βλέπουν και οι ίδιοι τόσο στο ρεύμα όσο και στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο να είναι στην κορυφή της λίστας.

    Οι συγκεκριμένες αυξήσεις μετακυλίονται στους πελάτες, ωστόσο το απαισιόδοξο είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές και πότε το μέχρι πρότινος «φθηνό φαγητό» για τους Ελληνες θα γίνει και πάλι προσιτό.

    Δείτε μερικά παραδείγματα από το ρεπορτάζ του Mega

    • Καλαμάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο): Το 2021 η τιμή κυμαινόταν στο 1.70 -1.80 ευρώ, ενώ φέτος έχει φτάσει έως και στα 2.20 ευρώ.
    • Πίτα (τυλιχτό): Πέρυσι η τιμή του έφτανε έως και τα 2.60 ευρώ, ενώ φέτος ως και τα 3.50.

    Σχεδόν 20 ευρώ το γεύμα για ένα ζευγάρι

    • 2 πίτες (τυλιχτά)

    • 3 καλαμάκια

    • 1 μερίδα πατάτες

    • 2 αναψυκτικά

    Επομένως από 15€ πέρυσι η τιμή για το γευμα εκτινάχθηκε στα 19,60€ φέτος.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ηλεία: Η ακρίβεια απογειώνει το σουβλάκι - Φλερτάρει με τα 3-3,5 ευρώ το πιτόγυρο
    Ηλεία: Η ακρίβεια απογειώνει το σουβλάκι - Φλερτάρει με τα 3-3,5 ευρώ το πιτόγυρο

    Το πιο δημοφιλές γρήγορο φαγητό των Ελλήνων και των Ηλείων, το σουβλάκι ετοιμάζεται να “απογειωθεί” ως προς την τιμή. Το σύνολο των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή του, έχουν ακριβύνει και η άνοδος των τιμών που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρει πεδίο και στην Ηλεία. Το ilialive.gr μίλησε με ιδιοκτήτες ψητοπωλείων, οι οποίοι ανέφεραν πως όσο κι αν προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές και να απορροφήσουν τις αυξήσεις, δεν γίνεται πλέον να το κάνουν.

    Πέρα από το ηλεκτρικό ρεύμα, ακρίβυνε το προπάνιο για το ψήσιμο, οι πρώτες ύλες (κρέατα, πατάτες κλπ), τα έλαια, οι μπύρες και τα αναψυκτικά…

    Zafeiropoulos

    Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος ιδιοκτήτης του “ΣουβλακοTherapy” ανέφερε πως “… τα πράγματα δεν πάνε καλά, έχουν ακριβύνει τα πάντα, από τις πρώτες ύλες μέχρι την τελευταία, το ρεύμα, το προπάνιο, τα λάδια, τα κρέατα, οι πατάτες ακόμα και τα αναψυκτικά και η μπύρα. Ο Θεός βοηθός… Η λογική λέει ότι αν δεν αυξήσουμε κι εμείς θα πρέπει να κλείσουμε…Οι αυξήσεις δεν έχουν σταματημό. Κάθε μέρα αυξάνονται όλα. Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να απορροφήσουμε αλλά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Κάποια στιγμή ή θα κλείσουμε ή θα πάμε την πίτα στα 3,50 € που ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να την πάρει και πάλι θα αναγκαστούμε να κλείσουμε…”.

    Strekas

    Ο ψήστης Ανέστης Στρέκας από τη “Θράκα” δήλωσε από την πλευρά του ότι “… λόγω της αύξησης των προϊόντων, των μεταφορικών και της πρώτης ύλης, στο μαγαζί μας έχουν αυξηθεί λίγο οι τιμές, σε φυσιολογικά πλαίσια βέβαια και όχι σε βάρος του καταναλωτή αλλά περισσότερο εις βάρος του μαγαζιού. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τη μεγαλύτερη αύξηση έτσι ώστε να είναι οι πελάτες μας ευχαριστημένοι και να τους παρέχουμε την καλύτερη ποιότητα. Από κει και ύστερα όμως δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές, αλλά το σίγουρο είναι ότι την μεγαλύτερη αύξηση την απορροφά το μαγαζί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν όπως είναι οι τιμές”…

    Papagiannis

    Ο Γιώργος Παπαγιάννης ιδιοκτήτης της “Ψησταριάς του Γιώργη” δήλωσε πως “… οι αυξήσεις των πρώτων υλών, μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και αναγκαστικά έχουμε αυξήσει κι εμείς τις τιμές. Ήδη έχουμε πάει την πίτα 2,50 ευρώ αλλά όπως καταλαβαίνουμε και 3 να πάει δεν θα βγαίνουν τα έξοδα. Το υγραέριο έχει πάει 15 € η μπουκάλα πάνω, το ηλιέλαιο έχει φτάσει 10 € επάνω, τα κρέατα ανέβηκαν, το κοτόπουλο, τα κοτοσουβλάκια, τα χοιρινά δεν έχουν ανέβει, κοντεύουν κι αυτά και το ρεύμα έχει διπλασιαστεί. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και θα δούμε πως θα το παλέψουμε. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει και η δουλειά έχει κάτσει πάρα πολύ. Ανάλογα με τις τιμές, όσο θα ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβαίνουμε κι εμείς”.

    Vrettou

    Ο Ιωάννα Βρεττού από την ψησταριά “Ποιοτικό” σημείωσε ότι “… όλα έχουν πάει επάνω, τα κάρβουνα, το προπάνιο, το κρέας θα πάρει αύξηση, το κοτόπουλο έχει αυξηθεί. Η τιμή βέβαια που λένε τα 4 € ότι θα πάει, θεωρώ ότι είναι υπερβολικά υψηλή. Αν όμως φτάσουν το κρέας σε τιμές που δεν πρέπει, αναγκαστικά θα μπει αυτό το πλαφόν. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…”.

    souvlakia 2

  • Το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν - ΕΠΙΠ θα είναι ο Ελληνικός Γύρος

    «Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να πιστοποιηθεί ο “Ελληνικός Γύρος” ως ΕΠΙΠ».

    Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος(ΣΕΒΕΚ) με θέμα τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: Τάσεις και Ευκαιρίες Ανάπτυξης» στην Αθήνα. «Με την πιστοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Αραχωβίτης, «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του Ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η ‘συνταγή’ του».
    Χαιρετίζοντας την ημερίδα, αρχικά, ο υπουργός επισήμανε ότι «ο κλάδος του κρέατος και οι φορείς του αντιστέκονται, δείχνοντας σιγά σιγά σημάδια ανάκαμψης και εξωστρέφειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο τομέας του κρέατος αλλά και ευρύτερα των τροφίμων είναι από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας. Ο ΣΕΒΕΚ προσφέρει προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα».

    Από την πλευρά του υπουργείου, πρόσθεσε, «με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και με τον ΕΦΕΤ, εξασφαλίζει την διενέργεια αυστηρών ελέγχων, στις εγκαταστάσεις και στα τρόφιμα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια τροφίμων, η ποιότητα και να προστατεύεται ο καταναλωτής. Δουλεύουμε για ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα επίσημων ελέγχων που να προασπίζει τη δημόσια υγεία και αποτελεί πρόκληση για την χώρα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στοχεύουμε στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Αραβικές χώρες».

    Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του κρέατος, που έλαβε τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Από τον Απρίλιο του 2018, είναι ενεργό το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης κρέατος από το σφαγείο μέχρι τα σημεία πώλησης του κρέατος. Είναι πλέον υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής των κρεοπωλείων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν δυναμικά οι ελληνοποιήσεις, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο με εντατικούς ελέγχους επιστρατεύοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Περιφέρειες)».

    Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην «ανάδειξη της κτηνοτροφίας ως κύριο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», εξηγώντας ότι «η σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου είναι πολύ μεγάλη. Βρισκόμαστε σε συνεργασία όλοι φορείς που εμπλέκονται με τον κλάδο της κτηνοτροφίας για να υπηρετήσουμε τον παραγωγικό τομέα της χώρας, τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα, τον παραγωγό στη μεταποίηση, την επιχείρηση που εξάγει τα προϊόντα της ελληνικής κτηνοτροφίας».

    Όσον αφορά τον τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας κρέατος, ο υπουργός είπε ότι «το ΥΠΑΑΤ με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ, 2014-2020) επιδοτεί επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος, μεταξύ άλλων, από την εξειδικευμένη Δράση 4.2.1, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση είναι σφαγεία βοοειδών, χοιρινών, αιγοπροβάτων και πτηνοσφαγεία, επιχειρήσεις παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων κ.λπ. Όσον αφορά στον κλάδο του κρέατος, στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ