Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 08:54

Ηλεία: Καρπούζι και πατάτα - Το ένα στο ζενίθ το άλλο στο ναδίρ

Γράφτηκε από τον

Διαφορετική είναι η εικόνα που επικρατεί για τις καλλιέργειες της εποχής στην Ηλεία. Το καρπούζι στις πρώιμες παραγωγές έχει μια καλή πορεία διατηρώντας τιμή αλλά και προοπτική στις εξαγωγές, παρά την κρίση του κορωνοϊού που επηρεάζει πάρα πολύ την Ευρώπη. Στον αντίποδα η πατάτα έχει πέσει στα 15 λεπτά του ευρώ στον παραγωγό. Στην Ηλεία οι παραγωγοί είναι οργισμένοι και κατηγορούν την Κυβέρνηση πως επιτρέπει τις εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα η ελληνική και ποιοτική πατάτα να έχει πολύ χαμηλή τιμή που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος του παραγωγού.

Καλύτερη τύχη για το καρπούζι

Vaxliotis1

Ο γεωπόνος Χρήστος Βαχλιώτης, αναφέρθηκε στην εικόνα που καταγράφεται για το πρώιμο καρπούζι. “Η κατάσταση είναι ενθαρρυντική, έχει τιμή, οι αποδόσεις δεν κυμαίνονται πάρα πολύ υψηλές λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που είχαμε το βράδυ και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας το πρωί με τη νύχτα. Απ’ ότι βλέπω εγώ, δεν έχει επηρεάσει ο κορονοϊός τη ζήτηση του καρπουζιού γενικότερα στο εξωτερικό. Μετέπειτα θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα” τόνισε.
Κάνοντας μια εκτίμηση για τις εξαγωγές και την πορεία του καρπουζιού, δήλωσε ότι “… οι επόμενες σκάλες, στο υπαίθριο θα ξεκινήσουν τέλος Μαΐου, γιατί οι θερμοκρασίες πάνε καλά, δεν έχουμε βροχές, έχουμε καλή γονιμοποίηση οπότε δεν έχουμε απορρίψει γονιμοποιήσεις, τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου ανάλογα με το πότε φυτεύθηκαν. Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως στην Ιταλία, την Ρουμανία, φέτος εγώ πιστεύω ότι θα έρθουν πολλοί στην Ελλάδα για καρπούζι, γιατί λόγω κορονοϊού στην Ιταλία και στην Ισπανία που δεν είχαν εργατικά χέρια, έχουν μειωθεί πάρα πολύ εκεί. Οπότε πιστεύω ότι θα υπάρξει ζήτηση που σημαίνει οτι όταν υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και τιμή. Η Γερμανία θέλει επίσης καρπούζι, το Βέλγιο η Γαλλία”.

Iliopoulos2

Ο παραγωγός καρπουζιού από τα Δουνέικα, Θοδωρής Ηλιόπουλος, σημείωσε πως “… το πρώιμο καρπούζι πάει μια χαρά η τιμή του είναι από 60 λεπτά μέχρι 70, ο κορονοϊός πιστεύω ότι επηρέασε θετικά το καρπούζι”. Αναφερόμενος όμως και στην παραγωγή της πατάτας τόνισε πως “… βέβαια επηρέασε τις πατάτες αρνητικά. Οι πατάτες στον παραγωγό είναι τζάμπα 15 λεπτά και δεν την θέλουν. Η πατάτα δεν έχει καθόλου ζήτηση, θα μείνουν στα χωράφια. Για τις πατάτες θα θέλαμε μία βοήθεια από την πολιτεία”.

karpouzi1

karpouzi2

Απελπιστική η κατάσταση με την πατάτα

Mitsopoulos4

Ο παραγωγός και μέλος της διοίκησης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Σωτήρης Μητσόπουλος αναφερόμενος στην παραγωγή της πατάτας ήταν ιδιαίτερα καυστικός στα όσα ανέφερε. “Οι πατάτες ειδικά εδώ στην Ελλάδα στο φουλ της η παραγωγή φτάνει μετα βίας 800.000 με 900.000 τόνους το χρόνο. Είναι ένα προϊόν το οποίο αποθηκεύεται πάνω από 6,7 μήνες στα ψυγεία με πολύ καλές προοπτικές. Η κατανάλωση πατάτας στην Ελλάδα, ξεπερνάει τους 1.200.000 τόνους. Μπορούμε κάλλιστα οι έλληνες παραγωγοί να καλύψουμε την ντόπια αγορά. Έχουμε όλες τις δυνατότητες. Έχουμε τον καιρό, έχουμε τα χωράφια, έχουμε το κλίμα. Αλλά με αποφάσεις της Ευρωπαΐκής Ένωσης γίνεται ποσόστωση με κατανομή ότι η Ελλάδα πρέπει να εισάγει κατά βάση από την Αίγυπτο και μετά από διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Με ποσόστωσή τρίτη χώρα αντί να χούμε προτιμησιακές συμφωνίες βάσει αυτού του προτιμησιακού καθεστώτος της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγεται από την Αίγυπτο και συντρίβει τους ντόπιους παραγωγούς. Εδώ με απόφαση της κυβέρνησης πριν ακόμα ξεκινήσει η συλλογή της πατάτας στη Μεσσηνία, στην Ηλεία και στην Αχαΐα εισήγαγαν πάνω από 15.000 με 20.000 τόνους από την Αίγυπτο και έτσι συνετρίβη η πατάτα πριν καν βγει από το χωράφι. Ήταν με εντολή της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα δουλεύει για μία χούφτα εισαγωγέων, για μία χούφτα που διαχειρίζονται την πατάτα και συντρίβει και τον παραγωγό συντριβεί και τον καταναλωτή. Σήμερα μπορούμε να φάμε φτηνές και καλές πατάτες αλλά τα κέρδη συγκεκριμένων εταιρειών δεν αφήνουν να γίνει η δουλειά όπως πρέπει. Έρχονται οι σκούνες στο Κιάτο, εισάγεται η πατάτα σε σάκους μεγάλους με 500 αιγύπτιους μέσα, πηγαίνουν στα τοπικά συσκευαστήρια των μεγάλων εταιρειών εκεί συσκευάζεται, ελληνοποιείται και πωλείται. Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται. Συνετρίβη ένα προϊόν το οποίο έχει καλές προδιαγραφές. Πρέπει να ξεσηκωθούμε από αυτό το μακάρειο ύπνο υποτίθεται της ελεύθερης αγοράς.Μένει απροστάτευτος και ο καταναλωτής, και το τονίζω και το φωνάζω. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής. Τους ενδιαφέρει μήπως χαθούν τα κέρδη” κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Kotsonis3

Ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θεόδωρος Κοτσώνης αναφέρθηκε στην καλή εικόνα που παρουσιάζει το καρπούζι και την πατάτα που έχει εντελώς αντίθετη πορεία. “Προς το παρόν το καρπούζι των θερμοκηπίων πάει πάρα πολύ καλά όσον αφορά τις τιμές. Γιατί απ’ ό,τι μαθαίνω οι παραγωγές μέσα στα θερμοκήπια δεν είναι τόσο καλές ώστε να μπορεί ο παραγωγός σε γενικό σύνολο να έχει ένα σεβαστό κέρδος. Ευελπιστώ ότι τα υπαίθρια καρπούζια που βγαίνουν περίπου σε 15 ημέρες θα πάνε εξίσου καλά γιατί έτσι ξεκίνησε και η πατάτα με πάρα πολύ καλές τιμές και τώρα με την πατάτα είναι ίσως η πιο ξεφτιλισμένη χρόνια των τελευταίων 20 ετών. Εδώ και 38 χρόνια πατάτες βάζω, δεν έχω θυμηθεί ποτέ 20 Απριλίου με 25 Απριλίου οι πατάτες να έχουν 20 λεπτά, δεν το έχω θυμηθεί ποτέ αυτό, δεν έχω θυμηθεί ποτέ η πατάτα 5 Μαΐου να έχεις στον παραγωγό 15 λεπτά και ρωτάω εγώ τώρα. Μία μεσαία ποσότητα που μπορεί να έχεις σε καλά χωράφια και σε καλούς παραγωγούς να είναι τέσσερις τόνους το στρέμμα. Επί 15, είναι 600 €. Ας έρθει οποιοσδήποτε παραγωγός ή οποιοσδήποτε μπορέσει να μου πει ότι πάει 1 € λιγότερο από τα 900 €. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει πάρα πολύ καλά αυτό, ποιο είναι το κοστολόγιο. Το κοστολόγιο είναι 900 € το λιγότερο, σε σωστές παραγωγές. Τώρα αν δε ρίξουμε λίπασμα ή αν δε ρίξουμε φάρμακα μπορεί να στοιχίσει και 500 €. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα πρέπει να είναι πολυ μάγκας ο παραγωγός, πολύ ποιοτικός, με καλά χωράφια για να βγάλει και να πληρωθεί τέσσερις τόνους. Τέσσερις τόνους επί 15 είναι 600 €. Από τα 600 € μέχρι τα 900 € είμαστε μέσα 300€. Και ζητάμε από την κυβέρνηση όπως βοήθησε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθήσει και τους παραγωγους που ακόμα δεν έχει εξαγγείλει τίποτα” είπε οργισμένος ο κ. Κοτσώνης.

“Εδώ δε μας έχει δώσει ούτε τα περσινά λεφτά του 2019 τις αποζημιώσεις που πάθαμε ζημιές από ανεμοθύελλες, από πλημμύρες. Σε πρώτη φάση ζητάμε αυτά τα χρήματα.
Σε ό,τι αφορά την πατάτα, πολλοί λένε οτι η τιμή της πατάτας έπεσε επειδή είναι πολλές οι ποσότητες. Αυτό δεν ισχύει, γιατί δεν είχαν βγει οι πατάτες μετά το Πάσχα, που οι τιμές ξεφτιλίστηκαν. Αυτό οφείλεται στις αθρόες εισαγωγές πατάτας. Είναι τρεις μεγάλο-έμποροι που έφεραν την Μεγάλη Εβδομάδα μεγάλες ποσότητες πατάτας εισαγωγής από την Αίγυπτο. Την Μεγάλη Εβδομάδα την στιγμή που έβγαζε η Καλαμάτα και έχει αρχίσει δειλά δειλά να βγάζει και η Λακόπετρα. Γιατί κύριοι της κυβέρνησης επιτρέπεται ανεξέλεγκτες ποσότητες εισαγωγής πατάτας από την Αίγυπτο; Ανεξέλεγκτα φέρνουν πατάτες στη Θεσσαλονίκη, στο Αίγιο, διοχετεύουν πατάτες και τις προωθούν. Το χειρότερο είναι ότι διοχετεύουν στο πρώην ανατολικό μπλοκ όπως είναι η Πολωνία ποσότητες αιγυπτιακές, και δεσμεύουν κι εμάς που στέλνουμε στην Πολωνία πατάτες. Τις βαφτίζουν ελληνικές και τις στέλνουν σε χαμηλότερη τιμή στην Πολωνία. Ζήτηση από την ελληνική αγορά δεν υπάρχει. Το θέμα είναι η εξαγωγή. Η πατάτα στον παραγωγό έχει 15 λεπτά πόσο πρέπει να την φάει Αθήνα; Να την φάει 40 λεπτά. Όχι 75 με 90. Κύριε υπουργέ γιατί δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;” αναρωτήθηκε ο κ, Κοτσώνης.

patata1

patata2

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 01:38

Σχετικά Άρθρα

  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας
    Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας

    Στον πρωτογενή τομέα η συγκομιδή όψιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας προχωρά με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ζήτηση τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

    Οι καιρικές συνθήκες όμως δε βοηθάνε καθώς η ανομβρία και ο καύσωνας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση. Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ένας από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους παραγωγούς καρπουζιού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού οι γεωτρήσεις τραβούν αλμυρό νερό ενώ είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τα καρπούζια με ειδικές μεμβράνες, για να μην τα καταστρέψει η ζέστη.

    Δείτε το ρεπορτάζ του Best-TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ