Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 18:14

Στην «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αβγών

Γράφτηκε από

Τι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» που κατέθεσε προς συζήτηση το ΥπΑΑΤ στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου προβλέπεται η ένταξη των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας αβγών κατανάλωσης στην ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την επίτευξη του αποτελεσματικού ελέγχου ισοζυγίων, ιχνηλασιμότητας και αντιμετώπισης των αθέμιτων πρακτικών και ιδίως των ελληνοποιήσεων.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη προσθήκη προβλέπεται η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον έλεγχο των ενωσιακών προτύπων εμπορίας και διακίνησης των αβγών με τη χρήση ισοζυγίων.

Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου χορηγείται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έκδοση απόφασης καθορισμού των υποχρεώσεων των παραγωγών και των εμπόρων αβγών κατανάλωσης, της διαδικτυακής διασύνδεσης των επιχειρήσεων παραγωγής, συλλογής/συσκευασίας και εμπορίας αβγών στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», των διενεργούμενων ελέγχων τήρησης των υποχρεώσεων, των διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και της διαδικασίας επιβολής τους, της σύστασης και συγκρότησης συλλογικού οργάνου επιβολής κυρώσεων ή/και εξέτασης ενστάσεων κατά αποφάσεων επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τον έλεγχο της αγοράς αβγών κατανάλωσης, των θεμιτών εμπορικών πρακτικών, της ιχνηλασιμότητας και της παραπλάνησης του καταναλωτή.

Πηγή: NeaPaseges.gr - Φωτογραφία από Couleur από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 18:53

Σχετικά Άρθρα

  • Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία
    Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

    Σφιχτά ή μελάτα; Γνωρίστε τα οφέλη των βραστών αυγών και ανακαλύψτε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα καθενός από τα δημοφιλή σημεία βρασμού

    Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;

    Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται. Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

    Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

    Ο βρασμός αυγών είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Παρ’ όλο που, κατά το βρασμό, υπάρχει μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η απώλεια είναι σχετικά μικρή, σύμφωνα με την ιατρική συγγραφέα, Shaziya Allarakha, επιτρέποντας στα αυγά να διατηρήσουν την υψηλή διατροφική τους αξία.

    Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

    Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

    Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

    Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

    Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

    Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

    Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

    Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

    Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

    Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
    ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

    Από εχθές 2 Ιουλίου 2024, επανεισάγονται οι δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

    Τα αναθεωρημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την αυτόματη ενεργοποίηση φρένου έκτακτης ανάγκης για επτά γεωργικά προϊόντα, εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος αυτός όρος είναι 23.188,96 τόνοι και 262.652,68 τόνοι αντίστοιχα.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει νέους δασμούς για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία. Αυτό μόνο σε περίπτωση που οι εισαγωγές υπερβούν το 1/12 του ορίου που ορίζεται για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση ορίζεται σε 9.662,07 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438,62 τόνους.

    Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

    Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Παρόλο που το μαγείρεμα των αυγών κάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει άλλα.

    Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και κάνει επίσης ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα.

    Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται .

    Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί το 91% της πρωτεΐνης από τα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% από τα ωμά. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα οφείλεται στο ότι η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του αυγού.

    Στα ωμά αυγά, οι μεγάλες πρωτεϊνικές ενώσεις διαχωρίζονται η μία από την άλλη και συσπειρώνονται σε πολύπλοκες, συστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται, όμως, η θερμότητα σπάει τους ασθενείς δεσμούς που τις συγκρατούν στο σχήμα τους. Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες σχηματίζουν νέους δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτοί οι νέοι δεσμοί στο μαγειρεμένο αυγό είναι πιο εύπεπτοι για το σώμα σας.

    Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού μετατρέπονται από παχύ ζελέ σε ελαστικό και σταθερό.

    Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του μικροθρεπτικού συστατικού βιοτίνη. Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η.

    Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού που ονομάζεται αβιδίνη δεσμεύει τη βιοτίνη, καθιστώντας την μη διαθέσιμη για τον οργανισμό σας. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική στη δέσμευση της βιοτίνης. Αυτό καθιστά τη βιοτίνη ευκολότερη στην απορρόφηση.

    Πού κάνει κακό το μαγείρεμα του αυγού;

    Από την άλλη πλευρά όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των αυγών μείωσε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%, ενώ πολλές πηγές μαρτυρούν πως το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα αυγά.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνήθεις μέθοδοι μαγειρέματος - συμπεριλαμβανομένου του βρασμού και του τηγανίσματος των αυγών - μείωσαν τον αριθμό ορισμένων αντιοξειδωτικών κατά 6 έως 18%.

    Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) διατηρούν «ζωντανά» περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

    Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα αυγά ψήνονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν τηγανίζονται ή βράζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερόλη

    Οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης, δηλαδή το 71% της συνιστώμενης πρόσληψης των 300 mg ημερησίως. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει πλέον κανένα συνιστώμενο ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη σε αυτά μπορεί να οξειδωθεί και να παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό το γεγονός; Μα γιατί η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Τα τρόφιμα που περιέχουν οξειδωμένη χοληστερόλη και οξυστερόλες θεωρείται ότι συμβάλλουν στα επίπεδα των εν λόγω ενώσεων στο αίμα, ενώ οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης μπορεί να είναι τα τηγανητά τρόφιμα του εμπορίου, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα ψάρια και οι τηγανητές πατάτες.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται στο σώμα θεωρείται πιο επιβλαβής από την οξειδωμένη χοληστερόλη που τρώμε.

    Μην ξεχνάτε όμως: Oι μελέτες δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους!

    Πηγή: Healthline

  • Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα
    σε Plus +
    Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα

    Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν: καμία διαφορά δεν υπάρχει στη διατροφική αξία καφέ και άσπρων αυγών

    Έχετε αναρωτηθεί μπροστά στα ράφια με τα αυγά στα σούπερ μάρκετ γιατί τα καφέ αυγά είναι κατά τι ακριβότερα από τα άσπρα; Σκεφτήκατε ότι για να είναι πιο ακριβά κάποιος λόγος θα υπάρχει που σχετίζεται με τη θρεπτική της αξία; Αν ναι, οι ειδικοί μας έχουν νέα: δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

    Καθόλου δεν έχει να κάνει με το ότι τα καφέ είναι πιο υγιεινά ή θρεπτικά ή παρήχθησαν με πιο φυσική διαδικασία από τα άσπρα αυγά.

    «Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

    Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Για να το πάρουμε από την αρχή: Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Τι σημαίνει αυτό για τον αυγοπαραγωγό;

    Οι φυλές που κάνουν καφέ αυγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

    Ακόμη, τα καφέ αυγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, μιλώντας στο eatthis.com, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

    Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε –λευκό ή καφέ– καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

    «Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».

    Συνεπώς… για όλα φταίει η κότα.

    Πηγή: ΟΤ

  • Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;
    Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;

    Πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως και ποια είναι η διατροφική τους αξία

    Πολλοί πιστεύουν ότι τα αυγά προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης και έτσι αποφεύγουν να τα καταναλώνουν, όμως αυτό δεν ισχύει καθώς είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ωφελούν τον οργανισμό μας.

    «Η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση» λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου

    «Γνωρίζουμε τώρα ότι η διαιτητική χοληστερόλη έχει πολύ μικρότερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, καθώς παράγεται ενδογενώς από το συκώτι μας», λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Συνεχίζοντας για τον «μύθο» ότι τα αυγά επηρεάζουν τη χοληστερίνη, η κ. Ηλιάδου προσθέτει μάλιστα ότι «η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση».

    Ο καλεσμένος της εκπομπής του MEGA και ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος συμφωνεί: «Τα αυγά είναι κάτι εύκολο και πολύ θρεπτικά».

    Η κ. Ηλιάδου συμπληρώνει στη συνέχεια ότι αν καταναλώσουμε 5 με 7 αυγά σε εβδομαδιαία βάση δεν υπάρχει κανένα θέμα.

    «Εκτός από τις πρωτεΐνες που όλοι γνωρίζουμε, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, τα αυγά περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, σελήνιο» καταλήγει η ίδια..

    Πηγή: in.gr
  • Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε
    Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε

    Το αυγό θεωρείται ιδανική τροφή για το πρωινό - Μήπως, όμως, υπάρχει και καλύτερη; Ερευνητές προτείνουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική

    Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αυγά βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση. Υπάρχουν εκείνοι που «κατηγορούν» το τρόφιμο ως υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί μύθων και ότι το αυγό αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα για το πρωινό γεύμα.

    Μια ομάδα μελετητών, ωστόσο, ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε μια καλύτερη και πιο υγιεινή εναλλακτική του αυγού για το τόσο σημαντικό πρώτο γεύμα της ημέρας. Προτείνουν, λοιπόν, να αντικαταστήσετε το πρωινό σας αυγό με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, μια ποσότητα μόλις 25-28 γραμμαρίων ξηρών καρπών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτά τα αίτια κατά 17%.

    Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί βλαβερής επίδρασης των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθιστώντας τους μια καλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για το πρωινό.

    Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιστημονικής ανασκόπησης που διερεύνησε πώς τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου, όταν προτιμώνται έναντι των ζωικών.

    Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μετρήσιμο όφελος από την αντικατάσταση ψαριών και θαλασσινών με επιλογές φυτικής προέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και η εναλλαγή τους με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με πολύ μικρή μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

    Ωστόσο, η επιστημονική ανασκόπηση υπογραμμίζει εκ νέου τα αποδεδειγμένα οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι άνθρωποι που αντικατέστησαν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) με την ίδια ποσότητα οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, διέτρεχαν:

    • 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο) ή να πεθάνουν από αυτή
    • ακόμα μικρότερο κίνδυνο (27%) εάν έτρωγαν 28 έως 50 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί για το επεξεργασμένο κρέας.

    Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (36%) παρατηρείται σε άτομα που αντικαθιστούν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως, τονίζει η ανάλυση. Επιπλέον, η αλλαγή 50 γραμμαρίων πουλερικών, που ισοδυναμούν με περίπου το 1/3 του στήθους κοτόπουλου, με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από αυτόν. Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου (21%) παρατηρήθηκε όταν το επεξεργασμένο κρέας αντικαταστάθηκε από ξηρούς καρπούς.

    Η ερευνήτρια Δρ Sabrina Schlesinger από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αυγό για πρωινό, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να αντικατασταθεί από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αντικατάσταση των πουλερικών με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά παραμένουν ανεπαρκή».

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, καταλήγοντας, ότι δεν συστήνουν τον πλήρη αποκλεισμό των αυγών από τη διατροφή, απλώς τη μερική αντικατάστασή τους από ξηρούς καρπούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά απευθείας από το ψυγείο
    Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά απευθείας από το ψυγείο

    Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε αφού βγάλουμε τα αυγά από το ψυγείο για να τα μαγειρέψουμε.

    Είτε βραστά, είτε σε μορφή ομελέτας, τα αυγά αποτελούν ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες.

    Φυσικά, το πιο συνηθισμένο μέρος για να αποθηκεύσουμε τα αυγά μας είναι το ψυγείο, όπου και μπορούν να παραμείνουν περίπου 3 – 5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία παραγωγής. Τα βραστά αυγά (με το τσόφλι τους) μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες, ξεκινώντας το μέτρημα από την ημέρα που τα βράσαμε.

    Είτε είναι βραστά είτε όχι, φροντίστε τα αυγά σας να βρίσκονται μακριά από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές που τυχόν έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο σας, αφού τείνουν να «απορροφούν» τις κοντινές οσμές. Επίσης, θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας αφότου πιάσετε τα αυγά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας, ακόμα και πάνω στα τσόφλια. Το ίδιο ισχύει και για τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει τα ωμά αυγά.

    Περιμένετε πριν τα βράσετε

    Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα «Eggs Info», που εξειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αυγά, θα πρέπει να βγάλουμε τα αυγά μας από το ψυγείο και να τα αφήσουμε σε περιβάλλον θερμοκρασίας δωματίου για 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κρόκος μπορεί να μην προλάβει να ζεσταθεί επαρκώς.

    «Βγάλτε τα από το ψυγείο μισή ώρα πριν τα μαγειρέψετε για τα βέλτιστα αποτελέσματα, αλλιώς η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να σπάσει το τσόφλι ή να μειώσει την ικανότητα που έχει το αυγό να ‘δένει’ τα υλικά σε φαγητά και γλυκά», αναφέρουν οι ειδικοί του Eggs Info.

    Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι για να μην μαγειρέψουμε τα αυγά αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο.

    Ειδικότερα, ένα γράμμα στην εφημερίδα «Guardian», αναφέρει:

    «Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο όπου σπούδαζα ισχυριζόταν ότι εάν σπάσουμε το αυγό απ’ ευθείας από το ψυγείο στο τηγάνι, για να το τηγανίσουμε, μπορεί να μοιάζει έτοιμο μετά από λίγα λεπτά, αλλά στην πραγματικότητα ο κρόκος δεν θα έχει ζεσταθεί καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο σαλμονέλας».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν
    Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν

    Ένα μικρό σε μέγεθος τρόφιμο με τεράστιο θρεπτικό πλούτο θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών οι γονείς, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την υγιή τους ανάπτυξη και να τα βοηθήσουν να φτάσουν στο βέλτιστο ύψος

    Το πρωινό πρέπει να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων της ημέρας. Το συστήνουν παροιμίες από την Άπω Ανατολή, το επισημαίνουν και οι ειδικοί μιλώντας στο ygeiamou. Κίνηση-κλειδί σύμφωνα με μελέτες, είναι το πρωινό να περιλαμβάνει αυγά, αφού έτσι μπορούμε να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Στα παιδιά, ωστόσο, στα οφέλη από την κατανάλωσή του προστίθεται και ένα ακόμη σημαντικό όφελος: τα βοηθά να ψηλώσουν.

    Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να εγγυηθεί ότι το παιδί δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το ύψος ή το βάρος του. Έτσι, ακόμα και αν δεν είναι επιθυμία σας να το δείτε στην πρώτη γραμμή της παρέλασης, έχετε σημαντικούς λόγους να τα εντάξετε στη διατροφή του.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 μηνών στον Ισημερινό. Κατόπιν τυχαίας διαλογής, μια ομάδα (πειραματική) ακολούθησε για 6 μήνες μια διατροφή που περιλάμβανε ένα αυγό την ημέρα ενώ και χωρίς καθόλου αυγά για το αντίστοιχο διάστημα μια ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου:

    • τα παιδιά με την καθημερινή κατανάλωση αυγών κατέγραψαν 47% μικρότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία εν μέρει οφείλεται στην κακή διατροφή
    • κατά 74% λιγότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

    «Τα ευρήματα για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτής της παρέμβασης δεν μας εξέπληξαν» σχολίασαν οι ερευνητές, ενημερώνοντας ότι η μελέτη διενεργήθηκε με μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις στα αυγά, χωρίς εντέλει να αναφέρεται κάποιο περιστατικό με την ανεπιθύμητη ενέργεια. Τα αυγά, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούν μια ασφαλή και σημαντική διατροφική πηγή για τα παιδιά.

    Ένας περιορισμός της μελέτης είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στην διατροφή των παιδιών της πειραματικής ομάδας, γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από RDNE Stock project: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6529785/
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ