Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 10:16

Ημερίδα για τα καμένα ελαιόδεντρα στην Αρχ. Ολυμπία

Γράφτηκε από τον

Τον περασμένο Αύγουστο ο νομός Ηλείας επλήγη, για μία ακόμα φορά, από καταστροφικές πυρκαγιές. Οι συνέπειές τους στις καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία αλλά και στο δάσος θα μας «ακολουθούν» για πολλά χρόνια.

Αντιλαμβανόμενος την μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία της καλλιέργειας της ελιάς στις πληγείσες περιοχές, που ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί και μονοκαλλιέργεια, ο Σύλλογός Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Ηλείας, διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 π.μ. στην Αρχαία Ολυμπία, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν σωστά οι παραγωγοί ελιάς για τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς στους καμένους ελαιώνες καθώς και στους χειρισμούς των ζιζανίων που αναπτύσσονται σε αυτούς.

Ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο Πέτρος Ρούσσος, καθηγητής δενδροκομίας - ελαιοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Τραυλός Επίκουρος καθηγητής γεωργίας - ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και γεωπόνος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πατρών για να ενημερώσει για τη διαδικασία αποζημιώσεων των παραγωγών από το πέρασμα των φωτιών.

"Έχοντας την πεποίθηση ότι ο σωστά ενημερωμένος παραγωγός θα κάνει όλες εκείνες τις σωστές καλλιεργητικές ενέργειες που θα του επιτρέψουν να δει την καλλιέργειά του να επανέρχεται στην πρότερή της κατάσταση το συντομότερο δυνατό, ευελπιστούμε με τη συγκεκριμένη ημερίδα να βάλουμε ένα λιθαράκι στην σωστή αντιμετώπιση των κατεστραμμένων δένδρων" αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:30- 11:00 Έναρξη-χαιρετισμοί
11:00-11:20 « Προτάσεις για την αποκατάσταση ζημιωθέντων ελαιοδένδρων»
Πέτρος Ρούσσος Καθηγητής Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

11:20-11:40 « Ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων σε πυρόπληκτους ελαιώνες»
Ηλίας Τραυλός Επίκουρος καθηγητής Γεωργίας-Ζιζανιολογίας
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

11:40-12:00 Διάλλειμα-καφές

12:00-12:20 «Η διαδικασία αποζημιώσεων μετά τις πυρκαγιές»
Γεωπόνος υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πατρών

12:20-12:45 Τοποθετήσεις- ερωτήσεις από το κοινό

Μετά το πέρας των ομιλιών θα γίνει επίδειξη κλαδέματος σε πληττόμενο από τις πυρκαγιές ελαιώνα.

afisa

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 10:29

Σχετικά Άρθρα

  • Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας: Πρωτοβουλίες για τις αφίδες στις καλλιέργειες καρπουζιών και πεπονιών
    Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας: Πρωτοβουλίες για τις αφίδες στις καλλιέργειες καρπουζιών και πεπονιών

    Την φετινή καλλιεργητική περίοδο στις καλλιέργειες του καρπουζιού και του πεπονιού (αλλά και σε άλλες καλλιέργειες), παρατηρήθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί αφίδων, που σε αρκετές περιπτώσεις οι παραγωγοί αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα με την αντιμετώπισή τους. Αυτό είχε παρατηρηθεί και την περσινή περίοδο αλλά φέτος η έκταση και η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγαλύτερες.

    Ο σύλλογός μας προσκάλεσε για την παρατήρηση του φαινομένου στην περιοχή μας τον καθηγητή εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύση Περδίκη και την Παρασκευή 07/06/2024 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε καλλιέργειες καρπουζιού για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος στο πεδίο.

    Μετά από τις επισκέψεις στους αγρούς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του ΔΣ του δήμου Λεχαινών. Στην σύσκεψη αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση από τον κ. Περδίκη και από τους γεωπόνους που συμμετείχαν. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη μείωση των δραστικών ουσιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ως απόρροια και της πράσινης συμφωνίας εντός της ΕΕ, καθώς και στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν από την εγκατάσταση των καλλιεργειών ως τη συγκομιδή τους (κυρίως οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα) αλλά βεβαίως και η διαχείριση της καλλιέργειας από γεωπόνους και παραγωγούς..

    Κατόπιν σχετικής απόφασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τρίτη 11/07/2024 με τον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τον καθηγητή Διονύση Περδίκη, υπηρεσιακούς παρόντες της ΠΔΕ και εκπροσώπους του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδος και του συλλόγου. Στη συζήτηση αναλύθηκε το πρόβλημα και ζητήθηκε από την ΠΔΕ να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα που θα ¨τρέξει¨ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρακολούθηση του πληθυσμού των αφίδων για να μην παρουσιαστούν ξανά τα ίδια προβλήματα στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

    sul geop afides 2

    sul geop afides 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καθολικό ΟΧΙ των γεωπόνων της Ηλείας στην προτεινόμενη από την εταιρεία cyclos, μέθοδο ανακύκλωσης των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων
    Καθολικό ΟΧΙ των γεωπόνων της Ηλείας στην προτεινόμενη από την εταιρεία cyclos, μέθοδο ανακύκλωσης των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων

    Έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών ν. Ηλείας συγκλήθηκε γενική συνέλευση των ιδιοκτητών και των υπευθύνων επιστημόνων των καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων του νομού Ηλείας, με θέμα την ανακύκλωση των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων.

    Αρχικά όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και να γίνεται η ορθή συλλογή και διαχείριση τους. Συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο η πρόταση της εταιρίας CYCLOS, όπως αυτή εκφράστηκε στο σεμινάριο-ενημέρωση στις 14-02-24, όσο και εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

    Εκφράστηκε ομόφωνα η κάθετη αντίρρηση στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά:

    την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού. Η αντίρρηση έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας των ιδίων, των εργαζομένων, των πελατών όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία!

    Τονίστηκε η προθυμία όλων των παρευρισκομένων να συνεπικουρήσουν σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, αναλύθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου την ενημέρωση των παραγωγών, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών-χρηστών ΦΠΠ. Άλλωστε και στο άρθρο 35 ν.4036/2012 η νομοθεσία αναφέρει ότι πέρα από τη συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική καταγραφή οι γεωπόνοι είναι υπεύθυνοι να δίνουν οδηγίες στους πιστοποιημένους χρήστες γεωργικών φαρμάκων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύλλογος Γεωπόνων Ελ. Επαγγ. Ηλείας: Προσοχή επιτήδιοι “χτυπούν” και εξαπατούν
    Σύλλογος Γεωπόνων Ελ. Επαγγ. Ηλείας: Προσοχή επιτήδιοι “χτυπούν” και εξαπατούν

    Ενημέρωση για περιπτώσεις απάτης, απόπειρες ή τετελεσμένες, δίνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας,

    Σε επιστολή προς τα μέλη του αναφέρει τα όσα έχουν πληροφορηθεί μετά από καταγγελίες συναδέλφων.

    “Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει καταγγελίες από πολλούς συναδέλφους ανά το νομό, ότι γινόμαστε αποδέκτες απόπειρας ή ακόμα και επιτυχούς εξαπάτησης. Oι μέθοδοι αρκετές, γνωστές καλά οργανωμένες από τα κυκλώματα των απατεώνων και πάντα σχετίζονται με ηλεκτρονικές πληρωμές.

    Σε πρώτη φάση σε προσεγγίζουν χρησιμοποιώντας κάποιο «γνωστό» σου όνομα με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου. Σε δεύτερη φάση σου αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται για αγορά κάποιου προϊόντος που κινείται αυτή την εποχή, π.χ. λίπασμα ελιάς ή ζιζανιοκτόνο.

    Κατόπιν και αφού σε έχουν πείσει για τις προθέσεις τους, σου αναφέρουν ότι θα σε πληρώσουν μέσω τράπεζας με τη μέθοδο του «λεφτά στο λεπτό». Επειδή δεν πρόκειται για ιδιαιτέρως χρησιμοποιούμενη μέθοδο από τους επαγγελματίες, έχουν τον τρόπο να σου αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό (200 ευρώ είναι το ανώτερο).

    Επίσης, να είμαστε γενικά υποψιασμένοι σε μεταφορές χρημάτων από τράπεζες εκτός ΔΙΑΣ, π.χ. ATTIKA, συνεταιριστικές ανά την Ελλάδα, επειδή σε αρκετούς επαγγελματίες μιλούν για ανύπαρκτες καταθέσεις που αργούν δύο ημέρες να εμφανιστούν τα ποσά στο λογαριασμό τους, και έτσι ζητούν να τους επιστραφεί κάποιο ποσό γιατί από «λάθος» μεταφέρθηκε μεγαλύτερο.

    Επειδή φαίνεται ότι ¨στοχοποιούν¨ κατά καιρούς και διαφορετική επαγγελματική ομάδα, π.χ. καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, ταξί κτλ θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή προς αποφυγήν περαιτέρω εξαπατημένων και φυσικά ο μόνος τρόπος είναι να είμαστε ενημερωμένοι και υποψιασμένοι” καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας: Χωρίς ανησυχητικά προβλήματα η ελαιοπαραγωγή
    Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας: Χωρίς ανησυχητικά προβλήματα η ελαιοπαραγωγή

    Ανακοίνωση για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής στην Ηλεία εξέδωσε σήμερα και ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας.

    Σε αυτή αναφέρει όπως και η ΔΑΟΚ Ηλείας, ότι δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές.

    Δείτε παρακάτω τι αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας:

    "Φίλες και φίλοι ελαιοκαλλιεργητές,

    Πλησιάζοντας προς τη συγκομιδή των ελιών, ήδη τα πρώτα αγουρέλαια παρήχθησαν, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις όπως η περσινή.

    Μετά την συνεχή ενημέρωση από μέρους μας, και με την ημερίδα που διοργανώσαμε, αλλά και από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών ενήργησε σωστά παίρνοντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα.

    Οι κλιματοικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την άνοιξη και του καλοκαιριού, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων και εντόμων. Οι δακοπροσβολές φέτος ήταν αρκετά μειωμένες και με συνδυασμό τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς, που προχώρησαν αρκετοί παραγωγοί, για την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου και των υπόλοιπων μυκητολογικών ασθενειών,διαπιστώνετα ότι μας έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτοπροστασίας.

    Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

    Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

    Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου. Για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

    Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΤΑΣΟΣ

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ"

  • Το 2019 να είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά - Επιτυχημένη η ημερίδα των γεωπόνων
    Το 2019 να είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά - Επιτυχημένη η ημερίδα των γεωπόνων
    Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας.
    Το βασικό προϊόν της Ηλείας, το ελαιόλαδο, ήταν το θέμα που κυριάρχησε, ενώ τέθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές-προτάσεις για τους παραγωγούς. Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα όσα ανέφερε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Τσάκωνας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ελαιόλαδο, είναι ένα βασικό προϊόν της Ηλείας. Πέρυσι είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά κι ευελπιστούμε ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλύτερη για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Μέσα από την γνώση που παίρνουν οι παραγωγοί μπορούν να φτιάξουν ένα ανώτερο ποιοτικό προϊόν.
    Το 2018 ζήσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες και μέσες θερμοκρασίες και αυτό ευνόησε και το δάκο και το γλοιοσπόριο. Αν έγκαιρα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ελαιόκαρπο και βοηθήσουν βεβαίως και οι καιρικές συνθήκες, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε φέτος ποιοτικό προϊόν. Εμείς οι γεωπόνοι πάντα μέσω των μαγαζιών που εκπροσωπούμε, προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εμάς η δουλειά μας είναι να παράγουμε ποιοτικό προϊόν, αυτός είναι ο στόχος μας. Αν καταφέρουμε να παράγουμε 1 κιλό ελαιολάδου παραπάνω ανά δέντρο, κάποιος ο οποίος έχει 1000 δέντρα, θα έχει έναν τόνο λάδι παραπάνω. Φαίνεται απλό, αλλά σε οικονομικά μεγέθη βλέπετε γιατί μιλάμε. Εμείς οι ελεύθεροι γεωπόνοι (σαν μαγαζιά), είμαστε δίπλα στον αγρότη γιατί έχουμε και καθήκον και συμφέρον να έχουμε ένα καλύτερο προϊόν στον τόπο μας.
    Η Ηλεία έχει την τύχη να έχει πολλά και καλά γεωπονικά μαγαζιά από άκρη σε άκρη του νομού. Απευθυνόμενος στους παραγωγούς θα ήθελα να πω ότι μπορείτε να βρείτε ένα ή δύο από αυτά με τους γεωπόνους που σας «ταιριάζουν» και εμπιστευτείτε τους. Η σωστή κατεύθυνση θα μας φέρει στο σωστό αποτέλεσμα. Όσον αφορά το πώς θα μπορέσουμε αυτό το προϊόν να το προωθήσουμε, εγώ θα έλεγα κάντε ομάδες, συνεργαστείτε μεταξύ σας. Ένας παραγωγός που έχει 5 τόνους λάδι δεν μπορεί να πάει πουθενά, ενώ 10 παραγωγοί που έχουν 50 τόνους λάδι, έχουν κάποια προοπτική».
    imerida elaio1

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας: «Το ελαιόλαδο είναι σημαντικό προϊόν όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για όλη τη χώρα. Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε εξαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο και η πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου έξτρα παρθένου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό. Το 2018 όπως και το 2016 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χωρίς να είναι ακραίες ήταν ασυνήθιστες και βοήθησαν στην ανάπτυξη εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπότιο και ο δάκος και είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να πέσει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το ΓΕΩΤΕΕ ήρθε σε επαφή με τα μέλη μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πελοποννήσου και καταθέσαμε δέκα προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο υπουργος υιοθέτησε ένα μέρος των προτάσεων αυτών και τις έστειλε στους περιφερειάρχες ζητώντας να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε τρείς άξονες. Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε στη γεωργία ακριβείας, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία όπως κάνουν άλλες χώρες εδώ και 15 χρόνια.

    Το δεύτερο είναι ότι προτείνουμε αλλαγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για το δάκο. Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να είναι τριετής και να εξασφαλιστούν γι αυτό τα κονδύλια να μην περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή και μέχρι αρχές Μαΐου να έχουμε ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες. Το τρίτο που προτείνουμε είναι να αξιοποιήσουμε την Πανεπιστημιακή γνώση, τα Παν/μια και τους γεωπόνους. Σε αυτό το επίπεδο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Ελαίας έτσι όλο το χρόνο να ασχολείται με την ελιά και το ελαιόλαδο γιατί είναι εθνικό μας προϊόν. Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με «όπλο» την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του».

  • Ημερίδα για τον «πράσινο χρυσό» από το Σύλλογο Γεωπόνων Ελ. Επαγγελματιών Ηλείας
    Ημερίδα για τον «πράσινο χρυσό» από το Σύλλογο Γεωπόνων Ελ. Επαγγελματιών Ηλείας

    Η παραγωγή, τα προβλήματα καλλιέργειας και η προώθηση - Πύργος, συνεδριακό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (νομαρχία) - Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 10:00 πμ

    Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, θα προχωρήσει σε διοργάνωση ημερίδας με θέμα :

    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: «Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ...η παραγωγή, τα προβλήματα καλλιέργειας και η προώθηση…

    Ο κλάδος παραγωγής του ελαιολάδου είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους ελάχιστους που στην περίοδο κρίσης διατηρεί τα μεγέθη του με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.

    Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με όπλο την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του.

    Η φετινή δύσκολη χρονιά όμως για την ελαιοπαραγωγή, φαίνεται να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της παραγωγικής αλυσίδας και ιδιαίτερα στον εξαγωγικό προσανατολισµό των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.

    Μπροστά λοιπόν στα νέα δεδομένα ο σύλλογος μας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν ξεχωριστοί ομιλητές που θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν ότι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου.

    Είναι αλήθεια άλλωστε, ότι παράγουμε σημαντικές ποσότητες, όμως είναι κρίσιμη η σημασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για την είσοδό του σε απαιτητικές αγορές αλλά και να βοηθήσει τον παραγωγό να κατανοήσει τους τρόπους και τις μεθόδους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμίσει ποιοτικά το προϊόν του αλλά και να το προβάλει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη μας , τους παραγωγούς αλλά και οποιονδήποτε σχετίζεται με το σοβαρό αυτό θέμα, έτσι ώστε να συνεισφέρουμε με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση των εισοδημάτων και της παραγωγικής δραστηριότητας.

    Με εκτίμηση

    Ο πρόεδρος Η γραμματέας

    Αναστάσιος Τσάκωνας Μαρία Μακρυγιάννη

    afisa imerida

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ