Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 07:42

Ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία: Πυρκαγιές, ακαρπία, γλοιοσπόριο τα βασικά προβλήματα - Ικανοποιητική η τιμή

Γράφτηκε από τον

Πλησιάζουμε στα τέλη Νοέμβρη και η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η φετινή χρονιά περιμέναμε ότι θα έχει αρκετά προβλήματα με πρώτο το πλήγμα από τις πυρκαγιές κυρίως στις περιοχές του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Όμως έχουν προηγηθεί ο επηρεασμός από τις καιρικές συνθήκες που ξεκίνησε από την άνοιξη και συνεχίστηκε και το φθινόπωρο και λιγότερο από το γλοιοσπόριο και το δάκο. Η ποιότητα του ελαιολάδου όπως ανέφεραν οι ελαιοτριβείς είναι καλή, ενώ και οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Σε γενικές γραμμές όμως με σωρεία προβλημάτων η χρονιά δεν είναι η καλύτερη για τους παραγωγούς.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βούναργο Περικλής Τσουκαλάς ανέφερε ότι “…φέτος η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι, υπήρχε και σοβαρό πρόβλημα με το γλοιοσπόριο κυρίως στην αρχή, τώρα σιγά-σιγά βελτιώνονται οι ποιότητες του λαδιού αλλά γενικότερα ο καρπός είναι λίγος για φέτος. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές αλλά η σοδειά μικρή. Επίσης η ζήτηση από Ιταλία είναι μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι γιατί έχουν πέσει οι καταναλώσεις. Οι πυρκαγιές επίσης έχουν δημιουργήσει προβλήματα και φανταστείτε ότι όλα τα ελαιοτριβεία δεν παίρνουν ελιές μόνο από την έδρα τους. Οι φωτιές έχουν μειώσει το ποσοστό της παραγωγής, πιστεύω πάνω από 40% στο νομό Ηλείας”.

Sarakinis

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βούναργο Διονύσιος Σαρακίνης, μίλησε για την φετινή σεζόν και τα προβλήματά της. “Ξεκινήσαμε την καινούργια ελαιοκομική περίοδο σιγά-σιγά αρχίζει και μπαίνει ο κόσμος, έχουμε έλλειψη όμως από εργατικά χέρια. Οι ποιότητες είναι σε αρκετά καλό επίπεδο και οι τιμές ικανοποιητικές για φέτος. Σε εμάς ακόμα προβλήματα δεν υπάρχουν με την ποιότητα, οι ελιές όμως που έρχονται από τα παραθαλάσσια έχουν κάποιο πρόβλημα με το γλοιοσπόριο όχι όμως ιδιαίτερα μεγάλο γιατί οι καιρικές συνθήκες, οι βροχές και ο αέρας τις έχει ρίξει στο έδαφος. Υπάρχει όμως μεγάλη μείωση παραγωγής σε αυτές τις ελιές και οι συγκεκριμένες έχουν και μειονέκτημα στην ποιότητα του ελαιολάδου. Συγκριτικά με πέρσι από την τιμή είμαστε καλύτερα αλλά λόγω κόστους θεωρώ ότι είμαστε σε χειρότερο επίπεδο. Διότι είναι τρομερά τα κόστη ειδικά στο ανοξείδωτο και στα σίδερα δεν τα ακουμπάμε με τίποτα”…

Giannikopoulos

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Παλαιοβαρβάσαινα ο Γιώργος Γιαννικόπουλος σχολίασε ότι είναι “… δύσκολη χρονιά η φετινή λόγω ακαρπίας και ζημιάς λόγω φωτιάς. Η τιμή έχει ξεκινήσει ενδεικτικά σε καλά επίπεδα, δεν ξέρω κατά πόσο θα κρατηθεί όμως αλλά η χρονιά είναι δύσκολη λόγω ακαρπίας. Το γλοιοσπόριο μέχρι τώρα έχει κάνει μικρή ζημιά θα δείξει όμως και η πορεία του καιρού”…

Koufolias

Τέλος ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Μακρίσια. Βασίλης Κουφωλιάς, ανέφερε ότι “… δεν είναι και η καλύτερη μας χρόνια, έχουμε μείωση παραγωγής από τις πυρκαγιές, και από την κακή ανθοφορία την άνοιξη. Είναι μία μέτρια χρόνια. Για τα ελαιόλαδα παρότι είναι μειωμένη παραγωγή μας δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η χρονιά γιατί έχουμε και θέματα με τον δάκο και είμαστε σε αναμονή προκειμένου να δούμε πως θα έρθουν τα πράγματα στην πορεία. Επειδή δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενώ ξεκινήσαμε με μεγαλύτερες τιμές, υπάρχε πτωτική τάση. Ελπίζουμε ότι κάπου εδώ θα σταματήσει. Υπάρχει και ένα μικρό ίχνος γλοιοσπορίου μετά τις βροχοπτώσεις και την αυξημένη θερμοκρασία” σημείωσε.

elaioparagogi 2

elaioparagogi 3

elaioparagogi 4

elaioparagogi 5

elaioparagogi 6

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 12:25

Σχετικά Άρθρα

  • Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία
    Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

    Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να υπάρξει άμεση στήριξη στους παραγωγούς.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και ασυνήθιστους καύσωνες, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απώλεια εισοδήματος γίνεται απειλή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ελιά, που καλλιεργείται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής γεωργίας και ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής, με το ελαιόλαδο να αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και τις βρώσιμες ελιές περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΚΕΠΕ, 2023). Ωστόσο, παρόλο που η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία είναι ανεκτίμητη, οι ελαιοπαραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να ανέρχονται μόλις στο 25% των εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι.

    Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες ζημιές, κάτι που επιτείνει το αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας στον κλάδο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις και σύγχρονες πολιτικές στήριξης, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα και την κοινοτική πολιτική.

    Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων για την άμεση ανακούφιση των καλλιεργητών και την προστασία της παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν να εκπονηθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος που να αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

    Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές επικεντρώνονται και στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και η ασταθής απόδοση των ελαιόδεντρων καθιστούν επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων για να προστατευθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

    Η οικονομική και ιστορική σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, καταλήγουν οι βουλευτές, απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη δράση, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 
    Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η παραγωγή ελαιόλαδου στη Ζάκυνθο, μετά τους πολύ αυστηρούς ελέγχους οι οποίοι κατέδειξαν ως «μολυσμένα» πολλά Ζακυνθινά λάδια.

    Η υπόθεση αφορούσε περσινή παραγωγή και η εμπορικότητα τους μειώθηκε δραστικά, αφού κάποια πουλήθηκαν 2- 3 ευρώ το κιλό για βιομηχανική χρήση και κάποια άλλα, για μη βρώση, σε χαμηλή τιμή.

    Ο επιστημονικός τρόπος εντοπισμού φυτοφαρμάκων, καυσαερίων από βενζινοκίνητα πριόνια, καψίματος στο ελαιοτριβίο κλπ, μπήκε πλέον στην καθημερινότητα μας.

    Οι κανόνες είναι αυστηροί, τα εργαστήρια εντοπίζουν με ακρίβεια και οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον από την αγορά, αλλά από την ποιότητα του ελαιόλαδου.

    Μεγάλοι χαμένοι οι λιτρουβάρηδες, αφού, ο τρόπος πληρωμής τους από τον παραγωγό, ανέκαθεν γίνεται με παρακράτηση ποσότητας λαδιού.

    Οι συγκεντρώσεις πολυποικιλίας από διάφορους μικροπαραγωγούς και το ανακάτεμα ποσοτήτων σε δεξαμενές ελλοχεύουν κίνδυνο να «μολυνθεί» η συνολική ποσότητα, από κάποιους μη ασυνείδητα προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις των καιρών.

    Κοινώς, ένας μικροπαραγωγός που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ραντίζοντας το λάδι θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή, κινδυνεύει να μολύνει μεγαλύτερη ποσότητα στην ίδια δεξαμενή. Εννοείται ότι και το δικό του λάδι θα μείνει αδιάθετο ή τελικά θα το πουλήσει για βιομηχανική χρήση.

    Και τώρα τι κάνουμε;

    Πριν από δύο χρόνια η υπόθεση αυτή ταλαιπώρησε την μεγαλοπαραγωγό περιοχή της Μεσσηνίας. Ολόκληρη χρονιά τινάχτηκε στον αέρα, ώστε μετά από δύο χρόνια, οι παραγωγοί κατάλαβαν πως το έργο πρέπει να παιχτεί με άλλους κανόνες.

    Έτσι σήμερα, μπορεί η τιμή να είναι καλή ή να γίνει ακόμη καλύτερη, αλλά αυτό αφορά προϊόν με ποιότητα, καθαρό από φάρμακα και όχι καμένο στα ελαιοτριβεία.

    Από πέρσι και ειδικά φέτος, η υπόθεση έρχεται και στη Ζάκυνθο ώστε να δημιουργήσει κανόνες προστασίας του προϊόντος και του τελικού καταναλωτή.

    Ρυθμιστής αυτονόητα θα είναι ο ενδιάμεσος, που είτε είναι έμπορος, είτε το ελαιοτριβείο.

    Με τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο το λάδι έχει πλέον ταυτότητα που διαμορφώνει καθοριστικά την τιμή του.

    Ουδείς έμπορος, εισαγωγέας, πελάτης της επισιτιστικής βιομηχανίας, θα αγοράζει λάδι χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Αυτό είναι πλέον «νόμος».

    Και οι μικροπαραγωγοί;

    Εδώ οι απόψεις είναι διττές… δεδομένου του κόστους της εργαστηριακής ανάλυσης που αγγίζει τα 150 ευρώ. Ένας μικροπαραγωγός δεν μπορεί να διαθέσει το παραπάνω ποσό για μια μικρή παραγωγή.

    Έτσι το ρίσκο αναλαμβάνει εκείνος που συγκεντρώνει το λάδι και το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνέψει να μολύνει τις δεξαμενές του με αγνώστου μητρώου ακατάλληλη μικροποσότητα!

    Τι θα πρέπει να γίνει χθες

    Ο παραγωγός πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων στο λάδι ανιχνεύεται άμεσα. Άρα δεν μπορεί κανείς να ραντίζει αλόγιστα και κυρίως με απαγορευμένα, από χρόνια, φάρμακα παραεισαγωγής από βαλκανικές χώρες.

    Ακόμη και αν ραντιζει ο γειτονάς του, πλέον ανιχνεύεται.

    Ο εργαστηριακός έλεγχος, εντοπίζει ακόμη και το είδος του φυτοφάρμακου που χρησιμοποιήθηκε.

    Πηγαίνουμε σε μια νέα εποχή που όσο πιο καθαρό είναι το προϊόν τόσο καλύτερη θα είναι η τιμή του.

    Η λογική της μεγαλύτερης ποσότητας ανά τσουβάλι, με «κάψιμο» στο ελαιοτριβείο, επίσης περνάει στο παρελθόν, αφού το λάδι που θα πιάνει τιμή είναι εκείνο που παράγεται με ψυχρότερη διαδικασία…

    Οι καρκίνοι και το μυαλό μας…

    Είναι δεδομένο ότι οι ντόπιοι, έχουμε μια περίεργη «σοβινιστική εξάρτηση» με το Ζακυνθινό λάδι μας (!) και παντού ακούς ότι «λάδι σαν το Ζακυνθινό» δεν υπάρχει…

    Εσφαλμένη εντύπωση, αφού η εργαστηριακή πραγματικότητα άλλο έχει δείξει.

    Το φρέσκο «νιό λάδι» του Οκτώβρη και του Νοέμβρη μπορεί να έχει αρώματα, αλλά αποδεδειγμένα, έχουμε καταναλώσει στα σπίτια μας μεγάλες ποσότητες φουλ στο φυτοφάρμακο…

    Ειδικοί εντόπισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με κυριολεκτικά αλόγιστα ραντίσματα γίνεται στην περιοχή από Αλυκές προς Πλάνο.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται παντού…

    Τα φυτοφάρμακα είναι καρκινογόνα και ένας θεός ξέρει τι κατανάλωση έχει γίνει… και πιθανόν συνεχίζει να γίνεται…

    Χαρακτηριστική η πληροφορία που κυκλοφορεί στους κύκλους των Ζακυνθινών ελαιοτριβείων, για την περίπτωση παραγωγού, που μια σημαντική του ποσότητα βρέθηκε πλήρως μολυσμένη. Του προτάθηκε να το δώσει για βιομηχανική χρήση, αλλά ο τετραπέρατος συμπολίτης, δεν κουράστηκε να το μεταφέρει από μεγάλη δεξαμενή σε πολλές δεκάδες «λάτες», ώστε να το δώσει από χέρι σε χέρι και από στόμα σε στόμα (ειδικά μέσα στο καλοκαίρι) ως γνήσιο εξαιρετικά παρθένο Ζακυνθινό ελαιόλαδο που ανασταίνει και πεθαμένους… Και τα κατάφερε…

    Τώρα ποιος το έφαγε, αυτό ποσώς τον ενδιαφέρει αφού δεν ζημιώθηκε η τσέπη του…
    Κοινώς έγκλημα!!!

    Τα πράγματα δεν είναι απλά ή είναι πολύ απλά!

    Σήμερα η λύση είναι η πειθαρχεία στις οδηγίες που υπάρχουν παντού ακόμη και σε ειδικά φυλλάδια που μοιράζονται και ο τρόπος είναι ένας.

    Καμία επαφή με χημικά, χρήση οικολογικών παγιδών για το δάκο, όχι στα καύσιμα από δίχρονα πριόνια που καίνε βενζίνη με λάδι… Όχι στα φυτοφάρμακα του γείτονα…

    Καλύτερα μικρότερη ποσότητα μαζεμένη στην ώρα της και υψηλότερη τιμή ποιοτικού προϊόντος…

    Και να μην το καταλάβουμε «γιατί είμαστε κακοί χωριάτες», θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά… και στην τσέπη μας και στην υγεία μας…

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή
    Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανομβρίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που αφορούν στο νομό.

    Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η ανομβρία στη φετινή ελαιοπαραγωγή του νομού ήδη είναι μεγάλες, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 60%, ενώ φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, κάθε μέρα χωρίς βροχή προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα.

    Από την πλευρά τους, η Δημοτική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με τον ΑΕΣ-ΟΠ “Νηλέας”, πραγματοποίησαν συγκέντρωση όλων των ελαιοπαραγωγών, παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ευρύτερη περιοχή, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα Rex στη Χώρα, προκειμένου να συζητήσουν και να δρομολογήσουν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που βιώνει η περιοχή και οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νηλέας: “Όσο παρατείνεται η ανομβρία οι ζημιές θα αυξάνονται και δε θα καταστραφεί μόνο η φετινή παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να απειλείται το εισόδημα και των επόμενων χρόνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για εμάς και τον τόπο μας”.

    Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι… προσευχές, ώστε να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του “Νηλέα», Γ. Κόκκινου, στο “Θ” το προηγούμενο διάστημα, για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, “αυτό που πρέπει να γίνει και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι να δημιουργήσουμε αποθέματα υδάτινων πόρων, με κατάλληλα έργα που πρέπει να γίνουν όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, για να μπορέσουμε, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδυσώπητη, να παράγουμε προϊόντα και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε λογικές τιμές και να μην έχουμε φαινόμενα με μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα.

    Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας άλλης εποχής, εξαιρετικά δύσκολης, που δεν μπορεί πλέον η γεωργία να παράγει χωρίς υποστήριξη. Και υποστήριξη δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά επιδοτούμενα έργα που θα μπορέσουν να μας δώσουν ανάσα και να μπορούμε να συνεχίσουμε”.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, καθώς και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

    Τέλος, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από τη “Νέα Πελοπόννησο” και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών
    Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

    Μεγάλη κλοπή σημειώθηκε σε ελαιοτριβείο στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού, όπου άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν 600 κιλά ελαιόλαδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του messolonghivoice.gr, οι δράστες εισέβαλαν στην αποθήκη του ελαιοτριβείου και κατάφεραν να αποσπάσουν το ελαιόλαδο, το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο σε μεγάλες κάδες.

    Η αξία του κλεμμένου ελαιόλαδου εκτιμάται σε περίπου 5.000 ευρώ, ενώ το περιστατικό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνέβη στο διάστημα από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει έντονη ανησυχία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση
    Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση

    Ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παρατεταμένης ανομβρίας καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές στη Ζαχάρω. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αγγίζει έως και το 30% από μια ήδη κακή περσινή χρονιά, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, που για την πλειοψηφία αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, προωθεί σειρά ενεργειών προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την αποζημίωση των αγροτών.

    Στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας). Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, οι δυσκολίες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι ήδη ορατές κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα την επικράτηση έντονου προβληματισμού.

    «Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει και το 30% σύμφωνα με υπολογισμούς των καλλιεργητών» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ζαχάρως, σημειώνοντας ότι «οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ κ.α. ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και τις απώλειες ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν όσο το δυνατό συντομότερα» καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ