Η εκτιμώμενη συνδεδεμένη ενίσχυση είναι στα 12 ευρώ/προβατίνα ή αίγα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ.
Η αύξηση της ενίσχυσης, από τα 10 ευρώ το κεφάλι που είναι σήμερα, έχει να κάνει µε την αύξηση του προϋπολογισµού της συγκεκριµένης συνδεδεµένης.
Η ενίσχυση χορηγείται ανά επιλέξιμο ενήλικο ζώο, που είναι καταγεγραμμένο στην κτηνιατρική βάση δεδομένων και για το οποίο παραδίδεται γάλα τουλάχιστον 100 λίτρα/έτος, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ).
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 5.405.206 ζώα, που αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο των ζώων αναφοράς της περιόδου 2016-2020.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι στα 64.862.467 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι στα 324.312.336 ευρώ.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβείου κρέατος είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1) Είναι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης στη χώρα.
2) Παραδίδουν το γάλα που παράγουν σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, είτε απευθείας (με προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος), είτε μέσω φορέων συγκέντρωσης γάλακτος (π.χ. οργανώσεις παραγωγών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Οι κτηνοτρόφοι με καθετοποιημένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης, εφόσον πληρούν την έννοια του εγκεκριμένου μεταποιητή και οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο (ΚΗΜΟ), οι οποίοι ιδιοπαράγουν και διαθέτουν οι ίδιοι τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, συμμετέχουν στο καθεστώς εφόσον έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης «ΑΡΤΕΜΙΣ» στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, τις ποσότητες γάλακτος που μεταποίησαν.
3) Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της εκμετάλλευσής τους για το έτος ενίσχυσης. Αυτό διαπιστώνεται από την καταχώρηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) της εν λόγω ετήσιας απογραφής.
Για τον υπολογισμό των επιλέξιμων αιγοπροβάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος-αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών η οποία πρέπει να είναι 100:1.
Ο συνολικός αριθμός των προσδιορισθεισών για πληρωμή προβατίνων ή αιγών της εκμετάλλευσης του δικαιούχου, προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τα επιλέξιμα δηλωθέντα αιγοπρόβατα στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (κατοχή κατά την υποβολή της αίτησης και πρόθεση διατήρησης), την ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος − αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή αιγών και τα ευρεθέντα επιλέξιμα αιγοπρόβατα κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους.
Πηγή: Αgrotypos.gr