Με βήµατα ανόδου µπαίνει στο 2022 η εγχώρια αγορά ελαιολάδου που µε την τελευταία πράξη στα 3,65 ευρώ το κιλό, από τα 3,60 ευρώ µε τα οποία έκλεισε το 2021, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ελλείψεις στη βιοµηχανία τυποποίησης.
Με δεδοµένο ότι η περίοδος συγκοµιδής κλείνει τις επόµενες εβδοµάδες και ότι από εκεί και πέρα τα αποθέµατα θα µειώνονται, οι προσδοκίες του κλάδου κατευθύνονται προς τη διαµόρφωση νέων υψηλών, που θα φέρουν την αγορά σε επαφή µε τα 4 ευρώ το κιλό. Άλλωστε η φετινή ελαιοκοµική σεζόν ξεκίνησε µε πράξεις στα 4,20 ευρώ, 55 λεπτά δηλαδή πάνω από τα σηµερινά επίπεδα της αγοράς. Η πρώτη πράξη της χρονιάς στα υψηλά του εύρους έρχεται από τον Συνεταιρισµό Μολάων – Πακίων και αφορά πώληση στην εταιρεία Ηellas Oil 56 τόνων µε 0,18% οξύτητα στα 3,65 ευρώ το κιλό.
Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν πλέον ότι οι περιορισµένες ποσότητες σε χαµηλής οξύτητας και µε άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αφήνουν περιθώρια για ένα ανοιξιάτικο ράλι κοντά στη ζώνη των 4 ευρώ το κιλό.
Στην Ιταλία οι πρώτες πράξεις της χρονιάς επικύρωσαν την ανοδική τάση που διαµορφώθηκε τις τελευταίες ηµέρες του 2021, µε την αγορά να πληρώνει έως 4,40 ευρώ το κιλό για τα συµβατικά έξτρα παρθένα µε οξύτητα έως 0,4%. Η τιµή αυτή είναι περίπου 20 λεπτά χαµηλότερη από τα υψηλά της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου, όταν δηλαδή στις 2 Νοεµβρίου στο Μπάρι το αντίστοιχο προϊόν έφευγε µε 4,60 ευρώ. Για τα βιολογικά, η ιταλική αγορά πληρώνει µέχρι και 4,60 ευρώ το κιλό. Σε κάθε περίπτωση, τα επίπεδα τιµών στην ιταλική αγορά είναι 13,7% χαµηλότερα σε σχέση µε τα δεδοµένα των πρώτων ηµερών του Ιανουαρίου του 2021. Αυτό παρά το γεγονός ότι τα συνολικά αποθέµατα είναι κατά 6,5% χαµηλότερα από την προηγούµενη χρονιά. Η κατάσταση αυτή γίνεται δίνει λόγο δυσανασχέτησης στους Ιταλούς παραγωγούς, οι οποίοι προβάλλουν διαρκώς το περιβάλλον ανατιµήσεων στο οποίο καλούνται να εργαστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους Ισπανούς παραγωγούς, οι οποίοι αντιµετωπίζουν ταυτόχρονα προβλήµατα µε την παρατεταµένη ξηρασία που ταλαιπωρεί τους τελευταίους µήνες τους ελαιώνες τους, κόβοντας προς το παρόν τις προσδοκίες για την παραγωγή της επόµενης χρονιάς.
Σε επίπεδο τιµών, η Ισπανία ακολουθεί την τάση συγκρατηµένης ανόδου που αναπτύσσεται στην Ιταλία. Εκεί, η µέση τιµή διαµορφώνεται γύρω από τα 3,37 ευρώ το κιλό.
IOC: αδύναµη H αλυσίδα αξίας του ελληνικού ελαιολάδου
Τη χαµηλότερη µέση τιµή στην τριάδα Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας πληρώθηκαν την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί σύµφωνα µε στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας, αναδεικνύοντας το πόσο αδύναµη είναι η εγχώρια αλυσίδα αξίας του προϊόντος. Συγκεκριµένα, στην αγορά Χανίων Κρήτης παρατηρούνται χαµηλότερες τιµές στο διάστηµα αυτό σε σύγκριση µε τη Χαέν και το Μπάρι. Ενδεικτικά, η µέση τιµή της αξίας του έξτρα παρθένου ήταν 269.3 ευρώ ανά 100 κιλά τις περιόδους 2011-2012 και 2020-2021. Η αντίστοιχη µέση τιµή στην Χαέν Ισπανίας ήταν 277,3 ευρώ, ενώ στο Μπάρι Ιταλίας 419,6 ευρώ. Με αυτά τα επίπεδα µέσων τιµών, η Ελλάδα παρουσίασε χαµηλότερα επίπεδα τόσο στις ανώτερες όσο και στις κατώτερες τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Πηγή: Εlaiaskarpos.gr