Οι ελλείψεις σε ζωοτροφές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.
Οι ελλείψεις σε ζωοτροφές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Πολλοί δεν θέλουν να πουλήσουν τα αποθέματα γιατί θέλουν να πιάσουν υψηλότερη τιμή αν και η τιμή έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά δημιουργούν μα αναστάτωση στους κτηνοτρόφους που βλέπουν να καθυστερεί το ΥπΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλιές.
O πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «προσπάθησα να αγοράσω ζωοτροφές και μου ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να πάρω συγκεκριμένη ποσότητα. Υπάρχει απόθεμα στις αποθήκες αλλά γίνεται προσπάθεια να καλύψουν τις παραγγελίες οι έμποροι. Στη Θεσσαλία λόγω του κόστους είναι δύσκολο να σπαρθεί καλαμπόκι. Η τιμή αγοράς στο καλαμπόκι ξεπέρασε τα 40 λεπτά αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να βρεις στην αγορά γιατί κανείς δεν πουλά. Υπάρχει θέμα και στα τριφύλια που δεν μπορούν να ποτιστούν λόγω κόστος του ρεύματος. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και στα σιτάρια αλλά αν φύγουν για εξαγωγή θα υπάρξει και για αυτά πρόβλημα στην αγορά. Αν υποσιτιστούν να ζώα τότε θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν πρωτοβουλιές από το ΥπΑΑΤ για σπορά ζωοτροφών».
Ο αιγοπροβατοτρόφος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Νίκος Παλάσκας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μόνο με ρευστό μπορείς να αγοράσεις σήμερα ζωοτροφές. Βλέπουν οι έμποροι ότι ανεβαίνει κάθε μέρα το καλαμπόκι και δεν πουλάνε. Οι αποθήκες έχουν ζωοτροφές αλλά δεν πουλάνε. Υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας γιατί θέλουν να κερδίσουν περισσότερα. Δεν σου δίνουν τις ποσότητες που θες να αγοράσεις και σου λένε να πάρει συγκεκριμένες ποσότητες και να ξαναπάς αργότερα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όσο αφορά την ενίσχυση που λέει ότι θα δώσει το ΥπΑΑΤ το 4% στο τζίρο για δεύτερο εξάμηνο του 2021 εκείνη την εποχή δεν έχουμε παραγωγή στα αιγοπρόβατα και τα ποσά είναι μικρά. Δεν θα βοηθήσει τον κλάδο έτσι όπως θέλουν να το δώσουν. Πρέπει να καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, αναφέρει ότι «μετά το φθινόπωρο πολλοί έμποροι αποφεύγουν να πουλάνε μεγάλες ποσότητες γιατί βλέπουν την ανοδική πορεία των τιμών. Η τιμή στο καλαμπόκι κυμαίνεται ανάλογα την συσκευασία και την ποσότητα που το αγοράζει ο κτηνοτρόφος. Βρίσκεις και με 30 λεπτά συν ΦΠΑ στην αγορά αλλά είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα. Πάντως τα κονδύλια για ενίσχυση αγοράς ζωοτροφών που θέλει να δώσει το ΥπΑΑΤ είναι μικρά και το πρόβλημα μεγάλο».
Πηγή: Agrotypos.gr