Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 17:33

Αναγκαιότητα η προστασία των μελισσιών από τους χημικούς ψεκασμούς

Γράφτηκε από

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας, της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων. Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:

  • συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό.
  • πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο - από τον αέρα - ψεκαστικό νέφος.
  • περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερώνει ότι:

  • Ο επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, 48 ώρες πριν από τον επικείμενο ψεκασμό, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
  • Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους (τηλέφωνο, διεύθυνση), για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους παραγωγούς.
  • Πριν από κάθε ψεκασμό, οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Επισημαίνεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά στις μέλισσες. Η μη πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης επί της ετικέτας επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων.
  • Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου. Βέλτιστη γεωργική πρακτική για τη διαχείριση των ζιζανίων, είναι η κοπή αυτών και δευτερευόντως η καλλιέργεια του εδάφους. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή των ψεκασμών και καταστροφής των ζιζανίων στα περιθώρια των αγροτεμαχίων.
  • Επιτρέπονται - κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών - οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων) εφόσον το αναφέρει ρητά η ετικέτα τους.
  • Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται τη χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία, οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων ή γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, διότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δηλητηρίασης των μελισσών κατά την έναρξη της ανθοφορίας.
  • Συνιστάται στους παραγωγούς να αποφεύγουν την ανάμιξη πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς, παρότι τα περισσότερα μυκητοκτόνα θεωρούνται σχετικά μη μελισσοτοξικά, όταν συνδυάζονται με πυρεθροειδή εντομοκτόνα, αυξάνουν τη μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.
  • Συστήνεται ο ψεκασμός να πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες (από τη δύση του ηλίου και μετά), όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
  • Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτός συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί (μέχρι τις 8:00 π.μ.) ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
  • Ο ψεκασμός με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες ή με υψηλή σχετική υγρασία αυξάνει την υπολειμματικότητα του γεωργικού φαρμάκου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βαθμονόμηση και την τακτική συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και την αποφυγή ψεκασμού όταν επικρατούν δυνατοί και συνεχώς μεταβαλλόμενοι άνεμοι.

Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας - όπως το βαμβάκι και τα κηπευτικά - επιτρέπονται οι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:

α) χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων.

β) εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

γ) έγκαιρη ειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες τους από την περιοχή του ψεκασμού.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 12:05

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο
    Φωτιά Ξυλόκαστρο: Παραδέχτηκε πως κάπνιζε τα μελίσσια ο αντιδήμαρχος - Του επιβλήθηκε πρόστιμο

    Παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πως εκτελούσε θερμές εργασίες στο μελίσσι του την μέρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, ενώ του έχει επιβληθεί και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Τι ανέφερε στις Αρχές

    Σύμφωνα με το Mega, αν και αρχικά ο ίδιος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του, σε δεύτερη κατάθεση ομολόγησε το πρωί της Κυριακής την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, κάπνιζε το μελίσσι του. Σημειώνεται πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν κατηγορίας 4 και έτσι απαγορευόταν τέτοιους είδους δραστηριότητα.

    Ωστόσο, υποστηρίζει πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων από εκεί που έχει το μελίσσι του.

    Μετά την ομολογία του αλλά και ενώ πάρθηκαν και καταθέσεις μαρτύρων, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

    Σε εξέλιξη ακόμα η έρευνα

    Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για να διαπιστωθεί η φωτιά όντως ξεκίνησε με την υπαιτιότητα του ίδιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο το σημείο όσο και η ώρα συμπίπτουν με τις εργασίες που έκανε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού
    Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού

    Καμπανάκι στους παραγωγούς όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή σήμαναν αρχές και φορείς στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

    Συγκεκριμένα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ραγδαίες αλλαγές στα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν αλλά και στα ορυκτέλαια καθώς αν δεν προσέξουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κριθεί ακατάλληλο το προϊόν τους και να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

    Την ενημέρωση έκανε ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, Γεωπόνος στη Γεωργική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τόνισε ότι θέλει τεράστια προσοχή μετά τις νέες οδηγίες που θέσπισε για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στα αλυσοπρίονα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παραγωγή του λαδιού.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς για κάποιους νέους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες γιατί όποιος κάνει ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται σε ατομική δεξαμενή. Αναμιγνύεται με ελαιόλαδα και άλλων παραγωγών και επομένως όπως αναλύσουμε τους καινούργιους κινδύνους μπορεί κάποιος ασυνείδητος που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων πρακτικών να ρυπάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο αλλά τεράστιες ποσότητες και άλλων ελαιολάδων και να προκύπτουν προβλήματα στην εμπορία και την τιμολόγηση του».

    Π. Γιατράς, Γεωπόνος Γεωργικής Υπηρεσίας: Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας.

    Ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι τα γεωργικά φάρμακα, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει αλλάξει, έχουν περιοριστεί και έχουν μειωθεί όσα χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
    «Αυτά που συζητούσαμε πρέπει να γίνουν πιο έντονα γιατί εκεί που είχαμε στη διάθεση μας μια μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων που έπρεπε να τη διαχειριζόμαστε σωστά, αυτή η γκάμα των γεωργικών φαρμάκων για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί. Έχουμε στα χέρια μας λιγότερες δραστικές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο μας από τους εχθρούς που είναι επιρρεπής να τον υποβαθμίσουν, με αποτέλεσμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε φάρμακα που ήταν στη συνήθη διαδικασία χρήσης π.χ. το λεγόμενο Ρογκόλ. Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας. Αν βρεθούν θα καταστρέψουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικά μηχανήματα καθώς και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην παραγωγή του λαδιού.
    «Ένας άλλος καινούργιος κίνδυνος που έχει νομοθετηθεί είναι η ρύπανση του ελαιολάδου από ορυκτέλαια. Σε αυτά τα πλαίσια η κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που έχουμε για την ελαιοσυλλογή του ελαιοκάρπου όπως είναι το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, είτε είναι ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα. Γνωρίζουμε ότι για λιπαντικό της αλυσίδας τους μέχρι πρότινος που δεν είχαν εγερθεί αυτοί οι κίνδυνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο ορυκτέλαιο. Τώρα και αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε και να προσαρμοστούμε για να βάζουμε στη δεξαμενή πλήρωσης για τη λύπανση της αλυσίδας λάδι φυτικό. Υπάρχουν και στο εμπόριο ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε παλιό μας ελαιόλαδο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ορυκτελαίου ώστε να μην αφήνει το ίχνος του στο λάδι που παρασκευάζουμε».

    Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι τώρα τα εργαστήριο κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο ελαιόλαδο και αυτό σημαίνει ότι και το παραμικρό ίχνος από ρύπανση να βρεθεί θα υπάρχει πρόβλημα.
    « Πλέον το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να βρεί ίχνος, είναι τρομερά δυνατές και αξιόπιστες οι αναλυτικές μέθοδοι. Προσέχουμε τι φάρμακο χρησιμοποιούμε και τα αλυσοπρίονα. Δεν καθόμαστε να αλλάξουμε βενζίνες που έχουν ορυκτέλαια πάνω από τα σακιά που κάνουν ελαιοσυλλογή. Προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε».

    Επίσης ο κ. Γιατράς τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά μέτρα συσκευασίας δηλαδή τα σακιά που μπαίνει ο καρπός της ελιάς να είναι κατάλληλος ώστε να μην υπάρξει φθορά ή κάποια άλλη βλάβη στο προϊόν.

    Οι δεσμεύσεις των αρχών και οι προειδοποιήσεις

    Στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας κ. Κωνσταντίνος Τσιριγώτης που τόνισε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη για την παραγωγή του λαδιού στο νησί.

    «Οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει παράνομη ουσία στο ράντισμα καλό είναι να το αναφέρουν ανωνύμως. Να έρθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουμε δείγματα και να μπορέσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στον παραγωγό που δεν κάνει παρά να καταστρέφει το λάδι της Ζακύνθου».

    Επίσης ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για να βοηθήσουν να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν.

    «Η ουσία είναι η ποιότητα του λαδιού. Πρέπει πάση θυσία όλοι οι παραγωγοί να υπακούσουν στις οδηγίες όλων των γεωπόνων. Είτε αυτών που πουλάνε φυτοφάρμακα, είτε της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού μας»

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νίκος Κόττης προειδοποίησε τους παραγωγούς όσον αφορά τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα καθώς και σε αυτά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    «Έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια. Και ένα κιλό να βάλεις απαγορευμένο σε ένα τόνο χαλάει όλο το λάδι γιατί την βρίσκουν την ουσία. Υπάρχει κανονισμός και για τα κατάλοιπα των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί όπως λένε οι οδηγίες και να γίνεται συγκομιδή όπως λένε οδηγίες γιατί αν γίνει ανάλυση για τα κατάλοιπα πάλι θα βρεθούν ακατάλληλα. Θα δείτε που την επόμενη χρονιά θα γίνουν και αυτές οι αναλύσεις. Θέλει προετοιμασία και από τους παραγωγούς».

    Ο κ. Κόττης δεσμεύτηκε ο Δήμος να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορείς για να αξιοποιηθεί το λάδι της Ζακύνθου.

    «Σαν εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν βιοκαλλιεργητής τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η Ζάκυνθος είναι ευλογημένη γη , το ελαιόλαδο είναι ευλογημένο και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους ελαιοτριβείς για την ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου».

    Σημαντική ήταν και η πληροφορία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου κ. Στάθη Κόμη για δειγματοληψίες από τον ΕΦΕΤ και κινδύνους κυρώσεων σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες που πρέπει.

    «Ήδη θα ήθελα να πω ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληψίες και έχει βρεθεί μια περίπτωση και μας έχει αποστείλει και θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα ήθελα να πω ότι όποιος γνωρίζει τέτοιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε όποιος άλλος λόγος υπάρχει να το αναφέρουν για να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις»

    Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κ. Νίκος Καλαμαράς που σημείωσε ότι οι παραγωγοί ενημερώνονται για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των ορυκτέλαιων.
    Από τον Δήμο παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παύλος Μαλούχος, όπως και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντίνος Μπέτσης στη δική του αναφορά για την ενημέρωση που έγινε σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κομμάτι των ορυκτελαίων και των φυτοφαρμάκων που έχουν υπολείμματα στα ελαιόλαδα και χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καλέσουμε τους αρμόδιους όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ. Τσιριγώτης, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς που είναι γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κόττης που είναι και βιολόγος να μας ενημερώσουν για όσα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από το Σωματείο των Ελαιοτριβείων για την ενημέρωση».

    Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το ζήτημα.

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
    Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ

    Δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν αυξημένα επίπεδα υπολειμμάτων πολλών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ, σε εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα, καταψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Αναλυτικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε δύο προτεινόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπουν ανοχές εισαγωγής, γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων, για την κυπροκοναζόλη και τη σπειροδικλοφαίνη μέσα ή πάνω πλήθος αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, σπόροι, κρέας, συκώτι και νεφρά, καθώς και για τις ουσίες benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο) μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες.

    Επισημαίνεται πως η χρήση όλων αυτών των προαναφερθέντων φυτοφαρμάκων είναι ήδη απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής

    Τα σχετικά συνοδευτικά ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ για να διασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Επίσης, το να επιτραπούν υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής.

    Οι ψηφοφορίες

    Υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κυπροκοναζόλη (cyproconazole) και τη σπειροδικλοφαίνη (spirodiclofen) ψήφισαν 522 ευρωβουλευτές, 127 κατά και 28 απείχαν.

    Για τα benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο), 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

    Σημειώνεται πως χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των εν λόγω προτεινόμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της. Οι ευρωβουλευτές την καλούν να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων στο όριο προσδιορισμού (τη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg για όλες τις χρήσεις και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής.

    Πηγή: In.gr
  • Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί
    Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από την κατανάλωση δεν απομακρύνει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

    Τον περασμένο Μάιο, ο οργανισμός Consumer Reports ανακοίνωσε ότι είχε διαπιστώσει πως το 20% από 59 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών έφεραν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε επίπεδα που δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους» για τους καταναλωτές, βάσει ανάλυσης δεδομένων που είχε συγκεντρώσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

    Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (7/8) στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακές διαδικασίες καθαρισμού των φρούτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρει ο Guardian.

    Εξετάζοντας ένα μήλο, οι ερευνητές σημειώνουν: «Τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν από το στρώμα της φλούδας στο στρώμα της σάρκας». Η μόλυνση από φυτοφάρμακα ελαχιστοποιήθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος της σάρκας.

    «Η μελέτη αυτή, που εντάσσεται στο ευρύ πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, προσπαθεί να παράσχει οδηγίες υγείας στους καταναλωτές», δήλωσε ο Dongdong Ye, καθηγητής της Σχολής Υλικών και Χημείας του Αγροτικού Πανεπιστημίου Anhui της Κίνας και συγγραφέας της μελέτης. «Αντί να καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανησυχία, η έρευνα υποστηρίζει ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με τη συχνά συνιστώμενη πρακτική του πλυσίματος».

    «Ακίνδυνα εντός των νόμιμων ορίων»

    Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές αφορούν την επαγγελματική έκθεση σε αυτά και όχι τη διατροφική. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων.

    Και οι δύο οργανισμοί παρακολουθούν τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

    Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του υπουργείου, το 99% των τροφίμων που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα που έπεφταν εντός των νόμιμων ορίων και συνεπώς «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Εδώ διαφωνεί ο οργανισμός Consumer Reports, που θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι πολύ υψηλά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη
    Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη

    Το κερί μέλισσας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα και ψυγεία, λένε Βρετανοί επιστήμονες

    Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, που η τροφή είναι περιορισμένη, η συντήρησή της είναι το παν για τους ανθρώπους. Μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων παρουσιάζει έναν τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους: το κερί της μέλισσας.
    Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, βοηθούν τους μελισσοκόμους στην πολιορκημένη χώρα να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα στην εμπόλεμη ζώνη.
    Η Ρωσία έχει επιτεθεί και στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ψύξη σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα φαγητά να χαλάνε ακόμα πιο γρήγορα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να αναλύσουν μεμονωμένα μελίσσια στην Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη.

    Έτσι, χρησιμοποίησαν το κερί μέλισσας ως ένα φυσικό «περιτύλιγμα» για να διατηρήσουν τα τρόφιμα, μιας και αυτή η πρώτη ύλη είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα ζωύφια.

    Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς τροφίμων, που συνιστούν είδη που είναι σύνηθες να διαθέτουν οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα που μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα.

    Μπόρεσαν να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς για να καταλήξουν σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς για τη διατήρηση των τροφίμων.

    «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ένας από τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Είπε ότι «ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί» ,μπορεί συνδυαστικά με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, να δημιουργήσουν περιτυλίγματα.

    Βέβαια, τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των σάντουιτς και των ψωμιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα, λένε οι επιστήμονες.

    Φυσικά, το κερί μέλισσας δεν πρόκειται να κρατήσει αναλλοίωτα αυτά τα τρόφιμα για πάντα. Ωστόσο, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, με περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή και χωρίς ρεύμα και ψυγεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αγρίνιο: Νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο στο χωριό Καινούργιο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ
    Αγρίνιο: Νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο στο χωριό Καινούργιο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

    Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου μετά τις πρώτες εξετάσεις κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του

    Συναγερμός σήμανε σήμερα στο Καινούργιο Αγρινίου για έναν νεαρό άνδρα ο οποίος φέρεται ότι κατανάλωσε φυτοφάρμακο.
    Σύμφωνα με το kainourgiopress, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι υπό άγνωστες για την ώρα συνθήκες, ενώ η δηλητηρίαση του νεαρού έγινε αντιληπτή από οικείους του που ενημέρωσαν το ΕΚΑΒ.
    Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου μετά τις πρώτες εξετάσεις κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η εισαγωγή του στην ΜΕΘ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του
    Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΚΑΒ της Μυτιλήνης μετά από πληροφορία ότι επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από σμήνος μελισσών στην περιοχή της Πεδής.

    Ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Ο μελισσοκομικός σύλλογος ενημερώθηκε για να μαζέψει το μελίσσι ενώ η Αστυνομία ήδη βρίσκεται στο σημείο.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές ότι ένα άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή
    Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή

    Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία.

    Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας, με την ΚΑΠ 2023-27 να έχει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Με δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, ενώ ακόμα στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. Ενώ ακόμα, μεριμνήσαμε για την αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

    Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας!».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ