Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 19:08

Διαχείριση φυτοπροστασίας της ελιάς κατά την εαρινή περίοδο

Γράφτηκε από

Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης και οι ελαιώνες βρίσκονται στο στάδιο ανοίγματος των οφθαλμών ή οι πιο πρώιμοι στο στάδιο σχηματισμού των ανθοταξιών. Είναι μια χρονιά με πιο όψιμη βλαστική εξέλιξη. Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, επισημάνουμε τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας.

  • Γλοιοσπόριο ή Ανθράκνωση (Colletotricum gloeosporioides, Colletotricum acutatum & Colletotricum clavatum)

Το γλοιοσπόριο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, στις περιοχές όπου επικρατούν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας, με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 - 25 0C και η υγρασία είναι υψηλή.

Η προσβολή των ανθέων θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξέλιξη του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας, με τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Οι μολύνσεις του παθογόνου ξεκινούν την άνοιξη από τους μουμιοποιημένους καρπούς και τα μολυσμένα φύλλα που παραμένουν στα κλαδιά ή βρίσκονται στο έδαφος. Συνήθως το παθογόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και η επόμενη κρίσιμη περίοδος αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών.

Την τρέχουσα περίοδο μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα.

Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της άνθησης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.

  • Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες - «μάτια παγωνιού» - στην πάνω επιφάνεια των παλιότερων φύλλων. Προσβάλλει επίσης τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση, συχνότερα στους κλάδους των ποδιών.

Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, μέτριες θερμοκρασίες 15 - 20 0C, ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2 - 5 εκ.).

  • Κερκόσπορα (Pseudocercospora cladosporioides)

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο γκρίζος μεταχρωματισμός στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και προκαλείται πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.

Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας.

Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2-5εκ.), με ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.

Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_mikitoktona_140222.pdf.

  • Καλόκορη (Calocoris trivialis)

Είναι πολυφάγο έντομο (βρωμούσα) το οποίο προσβάλλει τις ανθοταξίες, περιστασιακά και τοπικά, και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).

Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφονται από αυτά. Λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι άφθονη και παρέχει τροφή στο έντομο.

Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς.

  • Πυρηνοτρήτης (Prays olea)

Την περίοδο αυτή οι προνύμφες της φυλλόβιας γενεάς (οι οποίες διαχείμασαν στα φύλλα) τρέφονται από την τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.

Συνήθως οι προσβολές της φυλλόβιας γενιάς είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.

Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια γενεά) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά).

Κατά κανόνα στη φυλλόβια γενεά δεν επεμβαίνουμε.

  • Μαργαρόνια (Μargaronia unionalis)

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών, τα κλειστά άνθη και τους πράσινους καρπούς.

Η προσβολή συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και χρονιές.

Σε περιοχές που υπήρξε σημαντική προσβολή συστήνεται ψεκασμός κατά την περίοδο της νέας βλάστησης.

Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση:

Δραστικές ουσίες: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_entomoktona_090322.pdf

Σκευάσματα:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_fyto090322.pdf

Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς.

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:

https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul

μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες και τα εγκεκριμένα σκευάσματα της ελιάς αντίστοιχα.

Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων, για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για να ενημερώνεστε και να αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες (βροχή ή δυνατός άνεμος).

Εκτιμώντας τα παραπάνω, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

α.α.

Αγγελοπούλου Σταυρούλα

Κτηνίατρος

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 18:52

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας
    Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας

    Οι περιοχές ανά περιφέρεια στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα και δαπάνη του δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κατά το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2024 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή, ενώ αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για την μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

    Η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024

    Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων, οι οποίοι κατ΄ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2024 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2024. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

    Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιήθηκε η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024.

    Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας
    Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας

    Την αξία της κατάρτισης, της συνεργασίας και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Κυνουρίας υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής στον χαιρετισμό στην εκδήλωση «Αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των Ελαιοκαλλιεργητών» του Προγράμματος «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο εκδηλώσεων Γιορτής της Ελιάς στο Ξηροπήγαδο.

    Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε στην αξία της ελιάς: «Η ελιά δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ένα σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε, ως Επιμελητήριο Αρκαδίας, τους παραγωγούς και να προάγουμε την ποιότητα των προϊόντων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Κλείνοντας τόνισε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ φορέων είναι για την εξέλιξη και την ευημερία του τόπου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του προγράμματος και το μέλλον της ελαιοκομίας στην περιοχή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εκδήλωση από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς
    Εκδήλωση από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς

    Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Εσπερινό Λύκειο Ζαχάρως την Τετάρτη 3 Απριλίου, στη Ζαχάρω, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην καλλιέργεια της ελιάς». Ομιλητής ήταν ο Αναστάσιος Τσάκωνας, Πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας.

    Ο κ. Τσάκωνας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζει τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, τις υποδομές, την υγεία μας, την οικονομία των χωρών και τη ζωή των ανθρώπων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη ασθενειών που οφείλονται σε έντομα, μύκητες και βακτήρια, πολλά από τα οποία προϋπήρχαν, όμως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξή τους με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου καρπού.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, παρευρέθηκαν ελαιοπαραγωγοί της περιοχής. Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκπροσωπήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα και τα στελέχη του Δήμου, Κωνσταντίνο Πολυζωγόπουλο και Γεώργιο Χρονόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Ζέρβας, μέσω της εκπροσώπου του γραφείου κ. Δήμητρας Παναγοπούλου. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζαχάρως κ. Ιωάννης Τερζής, στον χαιρετισμό του, ανάφερε πως το φαινόμενο επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων του Δήμου αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή ελαιόλαδου.

    zaxaro ekd elia 2

    zaxaro ekd elia 3

    zaxaro ekd elia 4

    zaxaro ekd elia 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς: Ο καθηγητής Θ. Μολασιώτης εξηγεί
    Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς: Ο καθηγητής Θ. Μολασιώτης εξηγεί

    Στα ερωτήματα πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια της ελιάς και πώς αλλάζει η παραγωγή μας, απαντά μεταξύ άλλων ο καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής εργαστηρίου δενδροκομίας Θανάσης Μολασιώτης, μιλώντας στο CNN Greece.

    Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η καλλιέργεια της ελιάς, όπως και οι περισσότερες καλλιέργειες, εξαρτάται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες.

    «Γιατί η ελιά καλλιεργείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κυρίως η καλλιέργειά της γίνεται στις μεσογειακές χώρες», όπως λέει.

    «Ειδικά στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στις κλιματικές συνθήκες υπάρχει μια μεγάλη διαβάθμιση και παραλλακτικότητα των κλιματικών συνθηκών, δεδομένου ότι αφενός η χώρα έχει ένα μεγάλο μέρος ακτογραμμών, ταυτόχρονα όμως το εσωτερικό της χώρας αποτελείται από κατά βάση ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πολλά και διαφορετικά μικροκλίματα», σημειώνει ο κ. Μολασιώτης και συνεχίζει:

    «Παρόλα αυτά καλλιέργεια της ελιάς μπορούμε να δούμε από το βορρά μέχρι το νότο, δηλαδή από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη. Τα τελευταία όμως χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια της ελιάς».

    Παραθέτοντας μερικά παραδείγματα του πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς, τονίζει τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα.

    «Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν να κάνουν με τις υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να συμβούν για τους θερινούς μήνες, τα οποία καταπονούν τα δέντρα της ελιάς, διάφορες αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν κατά την περίοδο άνοιξη καλοκαίρι που είναι η περίοδος άνθησης και εποικονίασης και καρπόδεσης της ελιάς. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο το έχουμε βιώσει στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα», σημειώνει και εξηγώντας γιατί αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει πως «το δέντρο της ελιάς για να έχει πλούσια ανθοφορία και καρποφορία θα πρέπει να δεχτεί αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Συνήθως το δέντρο της ελιάς έχει καλή ανθοφορία και καρποφορία μετά από κρύο χειμώνα».

    «Συνήθως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με ανομβρία, η ξηρασία δηλαδή και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν έχουμε ελαιώνες οι οποίοι δεν είναι αρδευόμενοι, δεν ποτίζονται», συμπληρώνει.

    Ωστόσο, επεξηγεί πως αυτό εξαρτάται και από τις ποικιλίες της ελιάς. «Κάποιες ποικιλίες, όπως για παράδειγμα η χονδρελιά Χαλκιδικής θέλει αρκετό ψύχος τον χειμώνα, με αποτέλεσμα όταν έχουμε ένα ζεστό χειμώνα όπως είχαμε τον περσινό χειμώνα, να έχουμε φαινόμενα ακαρπίας όπως κατά κόρον παρατηρούμε φέτος στη βόρεια Ελλάδα», λέει.

    Πώς αλλάζει η παραγωγή μας

    Ερωτηθείς για το πώς αυτό επηρεάζει την παραγωγή μας, τονίζει πως αφενός «αυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι σταθερές, δηλαδή κάθε χρόνο μπορεί να παρατηρούμε διαφορετικά φαινόμενα».

    Αφετέρου, όπως λέει «από την άλλη, όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει αυτό το πράγμα να μας τρομάζει, με την έννοια ότι γενικά ξέρουμε ότι το δέντρο της ελιάς παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, όπου το δέντρο της ελιάς παρουσιάζει μερική καρποφορία ή ακαρπία μετά από μια χρονιά έντονης καρποφορίας. Όταν μια χρονιά έχει μεγάλη καρποφορία, τον επόμενο χρόνο επειδή το δέντρο εξαντλείται έχει πιο μικρή καρποφορία ή ακόμη και ακαρπία. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε σταθερή απόδοση στο δέντρο της ελιάς».

    Κάνει λόγο για ένα πολύπλοκο πρόβλημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε και τις υψηλές τιμές στα ελαιόλαδα στα ράφια.

    «Αυτό εν μέρει κάνει ακόμη πιο πολύπλοκο το πρόβλημα γιατί δεν έχουμε σταθερές αποδόσεις του δέντρου. Και αυτό έχει επίσης σαν αποτέλεσμα, τις υψηλές τιμές που έχουμε δει στο ελαιόλαδο τον τελευταίο καιρό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Αφενός έχουμε τους κλιματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καρποφορία, και από την άλλη έχουμε ένα δέντρο το οποίο από τη φύση του δεν κάνει σταθερή καρποφορία. Άρα αυτό μπορεί να μας φέρει και χρονιές με μεγάλη καρποφορία ανάλογα τη χρονιά του δέντρου και ανάλογα τις συνθήκες και άλλες χρονιές να έχουμε χαμηλή».

    Πλήττεται η ποιότητα του λαδιού;

    Ερωτηθείς για το αν πλήττεται η ποιότητα του λαδιού, επισημαίνει πως «δεν έχουμε ξεκάθαρες έρευνες που να λένε κάτι τέτοιο».

    «Σίγουρα επηρεάζεται η παραγωγικότητα των δέντρων και άρα η απόδοσή τους σε ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο να βγάλουμε ένα συμπέρασμα δεδομένου ότι μια ποιότητα ελαιόλαδου, καλή ποιότητα εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους. Και από την ποιότητα του ελαιόκαρπου, αλλά και την μετέπειτα κατεργασία. Δηλαδή μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλό ελαιόκαρπο αλλά να μην το μεταχειριστεί σωστά και να μην πάρουμε ένα καλό ελαιόλαδο», εξηγεί.

    Κίνδυνος νοθείας

    Αναφορικά με τις υψηλές τιμές που βλέπουμε στα ράφια για το ελαιόλαδα, ο κ. Μολασιώτης επισημαίνει δύο κινδύνους που μπορεί να προκύψουν: τη νοθεία και την την αντικατάσταση του ελαιόλαδου στην καθημερινότητα με υποδεέστερα έλαια.

    «Επειδή βιώνουμε και το θέμα των υψηλών τιμών του ελαιολάδου και υπάρχει αρκετή κουβέντα γι’αυτό, προφανώς είναι αρκετά πολύπλοκο, γιατί η τιμή ενός προϊόντος έχει να κάνει και με πολλές παραμέτρους. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από τον κίνδυνο των υψηλών τιμών και την απώλεια που έχουν τα εισοδήματα, δύο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα θέματα της νοθείας, γιατί η υψηλή τιμή κάνει πιο ελκυστική τη νοθεία, και το δεύτερο είναι να αποθαρρύνει τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους πιο νέους να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή το ελαιόλαδο και να το αντικαταστήσουμε υποδεέστερα έλαια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, μιλάει για δύο ακόμα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ελαιοκομίας, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

    «Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν θα πρέπει να κρύψουμε στο χαλί της κλιματικής αλλαγής διάφορα τοπικά προβλήματα που έχει η ελληνική ελαιοκομία, όπως για παράδειγμα η χύδην διακίνηση του λαδιού (το χύμα λάδι, που δεν έχει τυποποιηθεί και η εξαγωγή του με αυτό τον τρόπο και επίσης το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα εργατικά για τη συγκομιδή των καρπών. Κοινώς δεν βρίσκουμε εργάτες για να μαζέψουμε τις ελιές. Και πλέον όλα τα προβλήματα της ελαιοκομίας να τα αιτιολογούμε με την κλιματική αλλαγή και να μην τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά».

    Πώς μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις

    Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει: «Προφανώς δεν είναι εύκολο, γιατί αφενός είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν ξέρουμε την έκταση και τις διαστάσεις που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Και δεν έχει μία έκταση, μπορεί να είναι ξηρασία, μπορεί να είναι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί ακόμη και οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός».

    Ωστόσο, όπως λέει:

    «Μια αντιμετώπιση γενικά είναι να έχουμε πιο εύρωστα δέντρα, καλύτερη διαχείριση δηλαδή των ελαιοδέντρων και αυτό μπορεί να γίνει με πιο ειδικές τεχνικές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των ελαιοδέντρων, δηλαδή πώς τα κλαδεύουμε με το πώς τα λιπαίνουμε. Αυτή είναι η παρέμβαση η ουσιαστική που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Το να βρούμε κάποιες ποικιλίες οι οποίες να είναι ανθεκτικές σε όλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο».

    Πηγή: cnn.gr

  • Δυτ. Ελλάδα: Τζιπ «καρφώθηκε» σε ελιά - Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του τραυματία οδηγού
    Δυτ. Ελλάδα: Τζιπ «καρφώθηκε» σε ελιά - Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του τραυματία οδηγού

    Στην περιμετρική οδό της Μακρυνεία

    Εκτροπή οχήματος σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι περί τις 13:30 στο Ζευγαράκι Μακρυνείας.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όχημα τύπου τζιπ εξετράπη της πορείας του στην περιμετρική Μακρυνείας με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χωράφι και να "καρφωθεί" σε ελιά.
    Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Π.Υ Αγρινίου, με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν τον οδηγό ο οποίος στην συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Εφιαλτικά σενάρια για τους ελαιώνες σε Πελοπόννησο, νότια Κρήτη και Θεσσαλία
    Εφιαλτικά σενάρια για τους ελαιώνες σε Πελοπόννησο, νότια Κρήτη και Θεσσαλία

    Δυσοίωνες είναι έρευνες για τους «ελαιώνες του μέλλοντος», καθώς το δέντρο που συνδέεται με την ιστορία μας κινδυνεύει κι αυτό από την κλιματική κρίση.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο, τα ακραία κύματα καύσωνα αλλά και η μείωση των βροχοπτώσεων δεν θα επηρεάσει μόνο την καρποφορία, αλλά και τις καλλιέργειες σύμφωνα με τον καθηγητή Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), Σταύρο Βέμμο.

    «Οι μελέτες είναι δυσοίωνες για τους ελαιώνες, καθώς είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να υπάρξει μείωση των καλλιεργειών στις νοτιότερες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, τη νότια Κρήτη και τη Θεσσαλία. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής στις βόρειες περιοχές και κατ΄επέκταση στη μετατόπιση της καλλιέργειας. Αυτό δεν ισχύει άλλωστε μόνο για την ελιά αλλά και για άλλα είδη», επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ».

    Ευνοϊκή η καλλιέργεια στη βόρεια Ελλάδα

    Ο καθηγητής εξηγεί πως αν οι περιοχές του Νότου που τώρα έχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων επηρεασθούν μελλοντικά από πυρκαγιές αλλά και έντονες ξηρασίες, το οποίο θα εντείνει το φαινόμενο της ερημοποίησης, τότε θα είναι οικονομικά ασύμφορο για έναν ελαιοπαραγωγό να καλλιεργεί εκεί.

    Κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα έχουμε ελαιοκαλλιέργειες στα βόρεια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουμε σημαντικές επιδόσεις από τους ελαιώνες σε Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία.

    «Τα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες ακόμη και 40 βαθμών μπορούν κυριολεκτικά να κάψουν τα λευκά άνθη πολλών ελαιόδεντρων. Είναι σαφές πως οι συνθήκες για τις ελιές δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες. Για τον λόγο αυτό στο μέλλον ενδέχεται να είναι πιο ευνοϊκή η καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων ελαιώνων προς τα βόρεια», εξηγεί.

    Με το 5,7% της έκτασης της Ελλάδας να καλύπτεται από ελαιώνες, ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, προσθέτει πως η προτίμηση καλλιέργειας ελαιώνων σε βορειότερες περιοχές με περισσότερη δροσιά είναι ένα ισχυρό σενάριο.

    «Κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα έχουμε ελαιοκαλλιέργειες στα βόρεια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουμε σημαντικές επιδόσεις από τους ελαιώνες σε Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία. Αλλωστε είδαμε πόσο πολύ επλήγη η παραγωγή της Ισπανίας εξαιτίας της ανομβρίας», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

    Οι ελιές «υποφέρουν» λόγω της κλιματικής κρίσης

    Σύμφωνα με τον κ. Βέμμο, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί, ενώ έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, καύσωνες μεγάλης διάρκειας και φυσικά πυρκαγιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελιές να «υποφέρουν» με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την εποχή.

    «Τον χειμώνα οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πρόβλημα στην καρποφορία των δέντρων με αποτέλεσμα να μειώνονται τα γόνιμα άνθη και να έχουμε φαινόμενα παραμορφώσεων των καρπών. Επίσης σε περίπτωση που υπάρξει πρώιμη καρποφορία, είναι πιθανό να έχουμε διακύμανση του δάκου. Από την άλλη πλευρά την άνοιξη έχουμε όλο και πιο συχνά υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το “μαύρισμα”, τη συρρίκνωση και την αφυδάτωση των άνθεων, όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας τους. Επίσης οι έντονοι καύσωνες το καλοκαίρι προκαλούν τη συρρίκνωση των καρπών και κατ′ επέκταση τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λάδι αλλά και την κακή ποιότητά τους», εξηγεί ο καθηγητής.

    Μη ικανοποιητική η φετινή σοδειά

    Ο κ. Βέμμος τονίζει πως φέτος η σοδιά αναμένεται να μην είναι ικανοποιητική, καθώς προηγήθηκε μία πολύ ικανοποιητική συγκομιδή πέρσι. Αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή των ελαιώνων στην Ισπανία εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά και το «μπλόκο» στις εξαγωγές λαδιού από την Τουρκία για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην αγορά του πιο βασικού προϊόντος στη μεσογειακή διατροφή να σπάσουν κάθε ρεκόρ.

    «Στην Ελλάδα δεν σημειώθηκαν τόσο υψηλές θερμοκρασίες την περασμένη άνοιξη, ενώ σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει ανθοφορία. Ωστόσο ακολούθησε ένα θερμό καλοκαίρι που ενδεχομένως να επηρέασε τους καρπούς» εξηγεί.

    Στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια

    Οσο για το αν υπάρχει κάποια λύση, ώστε να προφυλαχθούν οι μελλοντικές σοδειές, ο καθηγητής τονίζει πως μία λύση είναι η στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια, η οποία βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλικών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος.

    Πηγή: kathimerini.gr

  • ΥπΑΑΤ: Τα αποτελέσματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης
    ΥπΑΑΤ: Τα αποτελέσματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης

    Δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας σε σύνολο 370 δειγμάτων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου τον περασμένο Αύγουστο για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

    Διάγραμμα 1. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας το μήνα Αύγουστο 2023.

    Να αναφέρουμε πως το MLR είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo).

    Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

    Διάγραμμα 2. Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς για το μήνα Αύγουστο 2023.

    Πηγή: Etheas.gr

  • 3ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε Ηλείας
    3ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε Ηλείας

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει
    τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

    1. Στόχοι

    1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό
    καλλιεργητικό χρόνο.
    1.2 Η ενημέρωση αφορά στο χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα των καψών, για την οργάνωση της
    αυτοάμυνας των καλλιεργειών.
    1.3 Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει
    τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

    2. Διαπιστώσεις

    2.1 Οι βαμβακοκαλλιέργειες παρουσιάζουν ανομοιομορφία στο βλαστικό στάδιο ωρίμανσης. Υπάρχουν καλλιέργειες στο βρίσκονται στην έναρξη του ανοίγματος των καψών και άλλες καλλιέργειες με
    ποσοστά από 80% – 90% ανοιχτών καψών.
    2.2 Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις παγίδες διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού και πιο
    υψηλά επίπεδα συλλήψεων του ρόδινου σκουληκιού. Από τις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν, δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα φυτοπροστασίας.

    3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

    3.1 Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν είναι επικίνδυνη, όπως είναι του Αυγούστου, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Στις πρώιμες
    καλλιέργειες, από τα καρποφόρα όργανα της κορυφής που δεκτικά στην προσβολή, δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Κάποια προσοχή χρειάζεται στις όψιμες καλλιέργειες, οι οποίες φέρουν
    ανώριμα καρποφόρα όργανα.
    3.2 Το επόμενο διάστημα οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση των καλλιέργειών τους, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες.

    Ωρίμανση:

    Στις βαμβακοκαλλιέργειες που υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανώριμων καψών, στόχος είναι η επιτάχυνση και αύξηση του ανοίγματος των ώριμων καψών προ της συγκομιδής. Κρίνεται αναγκαίο
    να γίνει εφαρμογή εγκεκριμένων ωριμαντικών σκευασμάτων, κατά προτίμηση όταν έχει ανοίξει το 25% - 40% των καψών. Εγκεκριμένη δραστική ουσία είναι το ethephon.

    Αποφύλλωση:

    Η εφαρμογή των αποφυλλωτικών γίνεται όταν τουλάχιστον το 40 - 50% των καψών έχει ανοίξει καιτο 70 -80% των καψών είναι φυσιολογικά ώριμα. Τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα, λόγω των
    ανεπτυγμένων σπερμάτων και παρατηρείται τράβηγμα των ινών. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες είναι η carfentrazon ethyl και η pyraflufen ethyl.

    Τα σκευάσματα της αποφύλλωσης συνδυάζονται με το ethephon. Τα ωριμαντικά επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο
    στους φυτικούς ιστούς, το οποίο συμβάλλει τόσο στο άνοιγμα των καψών, όσο και στην αποφύλλωση.

    4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

    4.1 Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, τα ωριμαντικά πρέπει να εφαρμόζονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 16 oC. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και το ποσοστό των καψών
    χαμηλότερο (25%), εφαρμόζονται οι μεγαλύτερες προτεινόμενες δόσεις, με βάση την ετικέτα του σκευάσματος.

    Τα αποφυλλωτικά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
    Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για 3 - 4 μέρες. Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα και να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους.

    Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
    Μικέογλου Γεώργιος
    Γεωπόνος

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ