Τις θέσεις της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) για τα μέτρα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης κατά την αντιπυρική περίοδο αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Παπιώτης, που είναι μέλος του ΔΣ της ΟΜΣΕ και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λιβαδειάς.
Τα μέτρα ποιες περιοχές αφορούν;
Μέχρι το 2021 τα μέτρα αφορούσαν τα δάση και μια ζώνη 300 μέτρων από τις παρυφές τους. Με την αναθεώρηση του 2021 καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται στα ορεινά και τα πεδινά σε όλη την ύπαιθρο.
Τι ισχύει σήμερα με μέτρα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης;
Ισχύει η τροποποιητική απόφαση του 2021 που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς σε κάποιες εργασίες και αυστηρούς ελέγχους των μελισσοκόμων. Η ισχύς της απόφασης ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν έλεγχοι και ο κλάδος είχε εφησυχάσει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που υπέγραψαν αυτή την απόφαση δεν γνωρίζουν τις εργασίες που κάνουν οι μελισσοκόμοι την περίοδο του καλοκαιριού και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις εργασίες μας. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εδώ και 30 χρόνια δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος με τις απαγορεύσεις. Το νέο προεδρείο της ΟΜΣΕ σε συναντήσεις που ήδη έχουμε κάνει ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία και τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής για τις εργασίες που θα πρέπει να κάνουμε. Για παράδειγμα τον καθαρισμό του χώρου που έχουμε τα μελίσσια μας.
Υπάρχει πρόβλημα στον καθαρισμό από τα ξερά χόρτα;
Η Πυροσβεστική μας ζητά να κάνουμε αποψίλωση από τα χόρτα σε μια απόσταση 5 μέτρων γύρω από κάθε κυψέλη. Από την άλλη όμως το Δασαρχείο απαγορεύει να κάνουμε αυτη την εργασία γιατί στηρίζεται σε ένα νόμο του 1979 περί προστασίας σπάνιων φυτών. Έχουμε δυο δημόσιες υπηρεσίες που μας ζητάνε αντίθετα πράγματα. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυράς, κατά την πρόσφατη σύσκεψη που κάναμε στο ΥπΑΑΤ, κατάλαβε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για να μπορούν οι μελισσοκόμοι να κάνουν την αποψίλωση χωρίς προβλήματα από τα δασαρχεία. Επίσης ζητάμε να μπορούμε να καθαρίζουμε τις περιοχές στα μόνιμα μελισσοκομεία που διαθέτουν άδεια.
Ωστόσο κάποιοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ελαστικά που και αυτά είναι εύφλεκτα υλικά, τι έχετε να πείτε για αυτά;
Ζητάμε την αυστηρή απαγόρευση της τοποθέτησης μελισσιών πάνω σε ελαστικά. Τα βάζουν για να μην αναπτυχθούν χόρτα. Εκτός από αντιαισθητική εικόνα είναι - όπως είπατε - εύφλεκτο και επικίνδυνο υλικό. Είμαστε σε επικοινωνία με εταιρείες ώστε τα ελαστικά να πάνε σε ανακύκλωση. Σας υπόσχομαι ότι θα εξαφανιστούν τα ελαστικά από την ελληνική ύπαιθρο.
Υπάρχουν άλλα θετικά στοιχεία στην συγκεκριμένη απόφαση;
Σε κάθε μελισσοκομείο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του μελισσοκόμου κάτι που συμφωνούμε. Επίσης θα αναλάβουμε δράσεις σαν ΟΜΣΕ για την ενημέρωση των νέων μελισσοκόμων στον τρόπο που θα δουλεύουν το καπνιστήρι.
Η πυροσβεστική μας ζητά να έχουμε μια σφραγισμένη δεξαμενή 200 λίτρων με νερό στον χώρο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι ένα μέτρο που ποτέ δεν το τηρούσαν οι μελισσοκόμοι. Είναι θετικό και πολλές φωτιές που προέρχονται από τους μελισσοκόμους θα μπορούσαν να κατασβεστούν σε αρχικό σταδίο αν υπήρχαν αυτές οι δεξαμενές.
Επίσης προτείναμε στην συνάντηση, που είχαμε στο ΥπΑΑΤ, κάθε μελισσοκόμος - ανεξάρτητα με τον αριθμό κυψελών που έχει - όταν θα πάει στο μελισσοκομείο να έχει ένα πυροσβεστήρα 6 λίτρων. Στο ξεκίνημα μιας πυρκαγιάς είναι αρκετός για να σβήσει την φωτιά. Το αίτημά μας έγινε δεκτό από την πυροσβεστική.
Τι συμβαίνει με το καπνιστήρι και με την απαγόρευση κυκλοφορίας;
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση το κάπνισμα θα πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν προλαβαίνει να καπνίσει τα μελίσσια του σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα (μέχρις τις 10 το πρώι). Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του ωραρίου.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την αντιπυρική περίοδο δεν προβλέπεται το κάπνισμα κυψελών σε ημέρες υψηλής ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας (δείκτες 3,4 και 5). Μόνο για δείκτες 1 και 2 γίνονται εργασίες. Εμείς σαν μελισσοκόμοι ζητάμε να γίνονται εργασίες και με δείκτη 3.
Η αντιπυρική περίοδο είναι από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Υπάρχει όμως διαφορετική ανάπτυξη βλάστησης και καιρικές συνθήκες τον Αύγουστο σε σχέση τον Οκτώβριο. Ζητάμε να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα την κάθε εποχή.
Πέρσι είχαμε την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν καταστροφικό για τον επαγγελματία μελισσοκόμο. Προσωπικά εκείνη την περίοδο έχασα 120 μελίσσια.
Πρότασή μας είναι να μπορούμε να μετακινηθούμε στα μελισοκομεία σε ημέρες πολύ υψηλής επικινδυνότητας (δείκτες 4 και 5). Να μπορούμε να επιβλέψουμε τις κυψέλες και να κάνουμε εργασίες μεταφοράς αλλά να μην μπορούμε να ανάψουμε το καπνιστήρι.
Σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν έχουμε δυνατούς ανέμους είναι απαγορευτικό για τον μελισσοκόμο να κάνει εργασίες στα μελίσσια.
Η Πυροσβεστικό Σώμα μας υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το αίτημά μας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια διμερή συνάντηση ΟΜΣΕ με Πυροσβεστική για να καθορίσουμε το πλαίσιο των μέτρων και των αιτημάτων μας.
Πηγή: Agrotypos.gr