Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 13:39

Έως 2.000 ευρώ/στρέμμα αποφέρει η γλυκοπατάτα που προωθείται από ΕΕ

Γράφτηκε από

Τις καρδιές λίγων αλλά δραστήριων παραγωγών στη νότια Ελλάδα έχει κερδίσει από το γύρισµα της χιλιετίας η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας.

Πρόκειται για υποτροπικό φυτό που στην Ελλάδα καλλιεργείται για τις εδώδιµες κονδυλώδεις ρίζες του που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι επίσης ένα πολύ γευστικό λαχανικό µε µεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, όπου καλλιεργείται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για βιοµηχανική χρήση αλλά εναλλακτικά και ως ζωοτροφή. Η γλυκοπατάτα έχει καταγωγή από την Κεντρική Αµερική και συγκεκριµένα από το Περού και παρά την ονοµασία της δεν έχει καµία βοτανική συγγένεια µε τη γνωστή µας πατάτα.

Αποτελεί επίσης µία από τις έξι καινοτόµες καλλιέργειες που πριµοδοτούνται µε 60 ευρώ το στρέµµα στη νέα ΚΑΠ µαζί µε την καµελίνα, τη νιγκέλα, την κινόα και άλλες. Στη χώρα µας ξεκίνησε να καλλιεργείται από το 2002, όταν και πρωτοασχολήθηκαν µαζί της παραγωγοί από τη Μεσσηνία και τη Νάξο, ενώ συνεχίστηκε σε µεγαλύτερη κλίµακα τα τελευταία 5-7 χρόνια κυρίως λόγω του…Άρη Πετρετζίκη και των συνταγών του, οι οποίες σύστησαν στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό το προϊόν.

Πλέον οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις αγγίζουν τα 2.000 στρέµµατα σε Ηλεία και Μεσσηνία, οµοιόµορφα µοιρασµένες µεταξύ των δύο, µε µερικές εκατοντάδες ακόµα στο νησί της Νάξου. Οι υψηλές απαιτήσεις σε νερό και θερµοκρασίες καθιστούν την καλλιέργειά της σε υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος ασύµφορη, µε δραστική µείωση στη µάζα του τελικού προϊόντος κάτω από τα 200 γραµµάρια ανά τεµάχιο, που θεωρείται το άτυπο όριο στην αγορά για τις εµπορεύσιµες ποσότητες.

Όπως περιγράφει ο ∆ηµήτρης Τάµπασης, παραγωγός γλυκοπατάτας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας εδώ και 15 χρόνια, η καλλιέργεια έχει ιδιαίτερες ανάγκες άρδευσης και φυτοπροστασίας, απαιτώντας πειραµατισµούς σε µικρή κλίµακα για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να αρχίσει να την καλλιεργεί ώστε να βρει τον «µπούσουλα», καθότι όπως εξηγεί ο ∆ηµήτρης Τάµπασης στην Agrenda, υπάρχει σοβαρό κενό γνώσης. Οι οδηγοί που υπάρχουν για άλλες καλλιέργειες, όπως τα οπωροφόρα, είναι άφαντοι στην περίπτωση της γλυκοπατάτας παρά το γεγονός πως το φυτό καλλιεργείται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα, µε αποτέλεσµα η γνώση για τις καλλιεργητικές πρακτικές και τη φυτοπροστασία να µεταδίδεται ουσιαστικά από στόµα σε στόµα.

Παρά το έλλειµµα γνώσης, όποιος επιθυµεί πραγµατικά να ασχοληθεί µε την καλλιέργεια και έχει πειραµατιστεί ενδελεχώς µπορεί να βγάλει καλά χρήµατα. Με µία πρώτη µατιά, η καλλιέργεια φαίνεται ιδιαίτερα «αλµυρή» στα κόστη, µε το συνολικό κόστος παραγωγής να υπολογίζεται σύµφωνα µε παραγωγούς στα 800 µε 850 ευρώ το στρέµµα πριν τις ανατιµήσεις του τελευταίου έτους και στα 1050 µε 1100 ευρώ φέτος, κυρίως λόγω υψηλότερου κόστους άρδευσης, λίπανσης και πλαστικών. Ωστόσο, οι στρεµµατικές αποδόσεις που µπορεί να πετύχει κάποιος παραγωγός στη Πελοπόννησο φτάνουν συχνά και τα 2.000 κιλά ανά στρέµµα, µε πιο συνήθεις τιµές µεταξύ 1.500 και 1.700 κιλών.

Έχοντας κατά νου πως η τιµή παραγωγού υπολογίζεται κατά µέσο όρο σταθερή στο 1,00 µε 1,05 ευρώ το κιλό, γίνεται εµφανές ότι η καλλιέργεια γλυκοπατάτας εάν πραγµατοποιηθεί σωστά αφήνει ένα περιθώριο κέρδους µεταξύ 400 και 700 ευρώ ανά στρέµµα, που δυνητικά θα µπορούσε να είναι υψηλότερο όπως επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας ∆ηµήτρης Τάµπασης, καθώς υπό ιδανικές συνθήκες η καλλιέργεια θα µπορούσε θεωρητικά να αποδώσει µέχρι και 3.000 κιλά το στρέµµα.

Έχοντας εξίσου υψηλά κόστη όσο και περιθώρια κέρδους, το στρεµµατικό πριµ των 60 ευρώ στη νέα ΚΑΠ χάνει την αίγλη του, αποτελώντας περισσότερο ένα…φιλικό χτύπηµα στη πλάτη για όσους δοκιµάσουν την τύχη τους µε την πολλά υποσχόµενη γλυκοπατάτα, η οποία εδραιώνεται πλέον στα ράφια των ελληνικών σούπερ µάρκετ και στις λαϊκές αγορές κατά τη φθινοπωρινή και χειµερινή περίοδο, αφήνοντας υποσχέσεις αξιοπρεπούς εισοδήµατος σε όσους παραγωγούς την δοκιµάσουν.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 10:31

Σχετικά Άρθρα

  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας
    Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας

    Μικρότερες είναι φέτος οι ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας, που φυτέψαν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της τελικής τιμής του προϊόντος.

    Συγκριτικά με πέρυσι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 10%.

    Πηγή: Μesogeiostv.gr

  • Μειωμένη κατά 60% η φετινή παραγωγή φθινοπωρινής πατάτας στη Μεσσηνία
    Μειωμένη κατά 60% η φετινή παραγωγή φθινοπωρινής πατάτας στη Μεσσηνία

    Η φθινοπωρινή παραγωγή πατάτας στη Μεσσηνία είναι μειωμένη κατά περίπου 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν φέτος δεν ευνοούσαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να είναι μικρή.

    Ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας αναφέρει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της βλάστησης και της ανάπτυξης των φυτών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή.

    Δείτε το ρεπορτάζ του MesogeiosTV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Τρία υπέροχα superfoods για τον σκύλο σας
    σε Plus +
    Τρία υπέροχα superfoods για τον σκύλο σας

    Όσο πιο ποιοτική και με θρεπτικά συστατικά είναι η διατροφή τόσο καλύτερα θα ζήσει το κατοικίδιό μας. Και αυτό είναι το ζητούμενο.

    Επομένως αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να του πάρετε μια καλή τροφή, κάντε το. Οι φτηνές τροφές που έχουν και πολύ αλάτι, όχι μόνο δεν του κάνουν καλό αλλά το βλάπτουν κιόλας και μπορεί να αρρωστήσει.

    Μπορείτε επίσης να του δώσετε και κάποιο superfood. Τα superfoods είναι υπερτροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Δείτε 3 υπερτροφές που πραγματικά θα λατρέψει ο σκύλος σας.

    Γλυκοπατάτα

    Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, έτσι ακριβώς συμβαίνει και στα ζώα. Η γλυκοπατάτα κάνει καλό. Πρόκειται για μια υγιεινή και δημοφιλή εναλλακτική λύση στις πατάτες. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Και στους σκύλους-βασικό αυτό- αρέσει η γεύση τους. Επίσης δεν περιέχουν τοξίνες όπως οι κανονικές πατάτες, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να τις φάτε ωμές.

    Τι περιέχουν οι γλυκοπατάτες

    100 γραμμάρια γλυκοπατάτας έχουν τα ακόλουθα:

    ● Συνολική ενέργεια/θερμίδες: 86kcal
    ● Πρωτεΐνες: 1,6 γρ.
    ● Ολικά λιπαρά: 0,1 γρ.
    ● Υδατάνθρακες: 20 γρ.
    ● Ibνες: 1,8g.
    ● Σάκχαρα: 1,70 γρ.
    ● Νερό: 103 γρ.
    ● Ασβέστιο: 30,0 mg
    ● Σίδηρος: 0,6 mg
    ● Μαγνήσιο: 25 mg
    ● Φώσφορος: 47 mg
    ● Κάλιο: 337 mg
    ● Νάτριο: 55 mg
    ● Zευδάργυρος: 0,3 mg
    ● Βιταμίνη Α: 709 μg
    ● β-καροτένιο: 8509 Μg
    ● Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 0,1 mg
    ● Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 0,1 mg
    ● Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): 0,61 mg
    ● Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ): 0,8 mg
    ● Βιταμίνη Β6: 0,2 mg
    ● Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 11 mg
    ● Βιταμίνη C: 2,4 mg
    ● Βιταμίνη Κ: 2,4 mcg

    Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη ότι οι γλυκοπατάτες δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ή το κύριο στοιχείο της διατροφής του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς τα σκυλιά πρέπει να καταναλώνουν μια καλή δόση πρωτεΐνης καθημερινά.

    Κινόα

    Η κινόα είναι από τους καλύτερους σπόρους, δεν είναι τοξική και προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία των σκύλων μας.

    Ο κατάλογος των θρεπτικών συστατικών της κινόα είναι πραγματικά ατελείωτος. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Σύνθετους υδατάνθρακες και απαραίτητα αμινοξέα, ίνες, βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, θειαμίνη, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την ενέργεια του σκύλου, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν το μεταβολισμό και ρυθμίζουν το σάκχαρο. Επίσης, αν δίνεται σε μικρές ποσότητες, δεν προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Η κινόα επίσης μπορεί να ενδυναμώσει το καρδιαγγειακό σύστημα του σκύλου μας.

    Σπόροι τσία

    Οι μικροσκοπικοί σπόροι τσία ενισχύουν την ενέργεια και την αντοχή του ζώου μας, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ ρυθμίζουν και το σάκχαρο.

    Ένα άλλο βασικό στοιχείο των σπόρων αυτών είναι η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αποτελούν μια πολύ καλή φυτική πηγή του λιπαρού οξέως άλφα λινολενικού οξέως. Βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην υγεία του τριχώματος και του δέρματος, των συνδέσμων και του εγκεφάλου, όπως και στην ανάπτυξη της όρασης.

    Τέλος καλό είναι τους σπόρους τσία να τους μουλιάσετε, ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά και να γίνουν πιο εύπεπτοι.

    Οι σπόροι τσία παρέχουν 3 φορές περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το σολομό! Τα Ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την εξισορρόπηση των Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και προάγουν την υγεία σε:

    ● Κύτταρα
    ● Ανοσοποιητικό σύστημα
    ● Δέρμα και τρίχωμα
    ● Αρθρώσεις
    ● Ανάπτυξη και συντήρηση του εγκεφάλου
    ● Ανάπτυξη και συντήρηση των ματιών

    Τέλος οι σπόροι τσία δεν περιέχουν γλουτένη, δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένοι και συνήθως είναι οργανικής καλλιέργειας.

    Πηγή: topetmou.gr - Photo by Peri Stojnic on Unsplash

  • Πατάτα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια
    Πατάτα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια

    Tεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας για τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης.

    Περονόσπορος

    Στην πρώιμη ζώνη της Αχαΐας και Ηλείας το φύτρωμα έχει ήδη ξεκινήσει και οι πατατοφυτείες έχουν ύψος 20-30 εκατ. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές στις ορεινές περιοχές.

    Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με τακτικές επεμβάσεις, επειδή προβλέπονται φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

    Αλτερνάρια

    Ο καιρός ευνοεί προσβολές από το παθογόνο. Συνιστάται έναρξη των εφαρμογών στις φθινοπωρινές καλλιέργειες στις περιοχές, που εμφανίζεται επικινδυνότητα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

    Φθοριμαία

    Υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων σε όλες τις πεδινές περιοχές και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια. Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

    Φυτοπροστατευτικά

    Να γίνεται επιλογή από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα στη βάση φυτοπροστατευτικών προϊόντων του υπουργείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

    Στην επιλογή φυτοπροστατευτικού πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ