Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 20:36

Ελλειμματικό φέτος το τριφύλλι που έχει υψηλή ζήτηση και μειωμένες αποδόσεις

Γράφτηκε από

Τα κρύα του Μαρτίου προξένησαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.

Τα πρώτα χέρια τριφύλλι έχουν αρχίσει και κόβουν οι αγρότες, αναμένοντας υψηλή ζήτηση για το προϊόν, λόγω και των καλών τιμών στο πρόβειο γάλα, αλλά και επειδή οι αποθήκες έχουν αδειάσει.

Ο κ. Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από το νομό Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως πήρε το πρώτο χέρι τριφύλλι το Μεγάλο Σάββατο, όμως οι αποδόσεις, όπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά πεσμένες. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο τα καθαρά τριφύλλια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το 80% των τριφυλλιών που κόπηκαν ως τώρα δεν είναι καθαρά, σε αντίθεση με πέρσι, που ήταν πολύ καλά. Ο κ. Γεωργίου καλλιεργεί τις ίδιες εκτάσεις με πέρσι, ενώ σε σχέση με τις τιμές, μας λέει πως ακούγονται για πάνω από τα 20 λεπτά στο καθαρό προϊόν.

Ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός από το χωριό Καστρί στην Αγιά Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «πρωτο χέρι κόψαμε εδώ και 15 ημέρες περίπου. Τα καθαρά φεύγουν με 30 λεπτά το κιλό και η ζήτηση είναι υψηλή, τόσο στην περιοχή μας, όσο και από κτηνοτροφικές μονάδες με έδρα σε Ελασσόνα, Αγρίνιο κ.α. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εδώ είναι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με πέρσι. Τα δεύτερα χέρια εδώ θα αρχίσουν να κόβονται σε 15-20 ημέρες».

Ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας κόψαμε εδώ και λίγες ημέρες πρώτο χέρι. Οι εκτάσεις είναι πολύ μειωμένες και γενικά δεν υπάρχει πολύ προϊόν, γιατί δεν βοήθησε και ο καιρός. Ζήτηση υπάρχει, αφού έχουν τελειώσει και τα περσινά αποθέματα». Σημειωτέον ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου και ειδικά στον κάμπο Λεσινίου, όπου καλλιεργούνται πολλά τριφύλλια, έγιναν φέτος πολλές πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρονιά για πολλούς παραγωγούς, είτε αυτοί να υποχρεωθούν σε επανασπορές, άρα και να επωμιστούν προόσθετα κόστη.

Ο κ. Κώστας Κόκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας σημείωσε στον ΑγροΤύπο ότι ορισμένοι και όχι όλοι ακόμα, πήραν το πρώτο χέρι. Στην περιοχή είναι λίγα τα τριφύλλια που μπήκαν φέτος καθώς είναι πολλές οι απαιτήσεις, ενώ όπως προσθέτει ο ίδιος, οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι άδειες από απόθεμα και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά στις τιμές το καθαρό τριφύλλι φετινής εσοδείας πιάνει 20-22 λεπτά το κιλό, ενώ το αγριόχορτο 12 λεπτά. Πέρσι, οι αντίστοιχες τιμές για τα καθαρά τριφύλλια στο χωράφι ήταν μόλις στα 15-16 λεπτά ανά κιλό.

Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί φέτος 440 στρέμματα στις Σοφάδες του νομού Καρδίτσας, αλλά δεν έχει κόψει ακόμα το πρώτο χέρι. Όπως εκτιμά αυτό θα το κάνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, το χαρακτηριστικό της εφετινής χρονιάς στο τριφύλλι θα είναι η μεγάλη έλλειψη, που τροφοδοτείται, πρώτον, από το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στις αποθήκες, δεύτερον από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί θα τα αφήσουν σπορόκεντρα για να εισπράξουν και την υψηλή συνδεδεμένη, τρίτον από το ότι οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες λόγω του καιρού του κρύου το Μάρτη και τέταρτον, από το γεγονός ότι λίγοι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα άρδευσης μέσα στο καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Εκίζογλου, το καθαρό τριφύλλι θα πιάσει φέτος 23-25 λεπτά λόγω υψηλότατης ζήτησης, τα β' ποιότητας (50-50% καθαρό με χόρτο) 17 με 20 λεπτά, ενώ το σκέτο χορτάρι 15 με 16 λεπτά.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από τη Λιβαδειά τόνισε στον ΑγροΤύπο πως από τη Δευτέρα του Πάσχα έκοψε ο ίδιος το πρώτο χέρι, ενώ όπως εκτιμά τα καθαρά θα ξεκινήσουν από τα 22 λεπτά, ενώ τα β' διαλογής θα αρχίσουν από τα 17 λεπτά. Η τιμή στην περιοχή δεν έχει ακόμα καθοριστεί, κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 19:43

Σχετικά Άρθρα

  • Μέχρι 42 λεπτά τα τριφύλλια, ακόμα και 14 ευρώ η μπάλα για τον χειμώνα
    Μέχρι 42 λεπτά τα τριφύλλια, ακόμα και 14 ευρώ η μπάλα για τον χειμώνα

    Άλματα σημείωσε τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια αγορά τριφυλλιού, με τις τελευταίες ποσότητες να φεύγουν από το χωράφι με τιμή γύρω στα 30 με 32 λεπτά το κιλό, ενώ τα αποθηκευμένα καθαρά τριφύλλια από τα δύο πρώτα χέρια, έχουν πλέον διαμορφώσει κορυφές πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό.

    Για τα σκούρα τριφύλλια, δεύτερης ποιότητας, οι τελευταίες τιμές που ακούστηκαν στα χωράφια, καθώς σταματούν πλέον και οι κοπές, οι τιμές πιάνουν τα 32 λεπτά το κιλό στην Στερεά Ελλάδα, όταν την περασμένη άνοιξη η αγορά ξεκίνησε με 25 λεπτά το κιλό στα καθαρά πριν υποχωρήσει η τιμή στην περιοχή των 20 με 22 λεπτών το κιλό.

    Όσοι παραγωγοί γέμισαν τότε τις αποθήκες τους, προσδοκούν σε πωλήσεις για τα καθαρά με τιμές πάνω από 40 λεπτά το κιλό, ενώ αντίστοιχα επίπεδα, αν όχι υψηλότερα διεκδικεί το εμπόριο. Ήδη οι πρώτες παραγγελίες έφυγαν σε αυτά τα επίπεδα τιμών και κτηνοτρόφοι αναφέρουν στην Agrenda ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η μπάλα θα φτάσει τα 14 ευρώ από τα 10,5 που πληρώνονται τώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 56 λεπτά για την 25κιλη μπάλα.

    Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, αφού το κόστος μεταφοράς καθιστά σχετικά ασύμφορες τις παραδώσεις στα νότια παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, με τις τιμές που διαμορφώνονται, αν και χαμηλότερες από αυτές που πληρώνεται το ντόπιο τριφύλλι, να μην «αξίζουν» λόγω ποιότητας. Οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού στη γειτονική χώρα φτάνουν τα 20 λεπτά το κιλό περίπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ τα μεταφορικά ως τη Θεσσαλονίκη φτάνουν τα 800 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 23 λεπτά το κιλό (232 ευρώ ο τόνος μαζί με τα μεταφορικά για ένα φορτίο 25 τόνων). Για πιο νότια, το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται, αναφέρει άνθρωπος της αγοράς που κάνει συχνά τις διαδρομές αυτές.

    Πάντως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, εκφράζονται ήδη ανησυχίες για τις δυνατότητες των κτηνοτροφικών μονάδων να ανταποκριθούν, ελέω και της περιορισμένης ρευστότητας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ειδικά σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου τα μεταφορικά από τις αποθήκες της Βοιωτίας επιβαρύνονται με μεγαλύτερα έξοδα, συγκριτικά με τις παραδόσεις στα ηπειρωτικά.

    Στα 8 ευρώ το αρνί

    Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την τιμή του πρόβειου κρέατος ενόψει τις εμπορικής περιόδου που ξεκινά με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Οι πρώτες τιμές τοποθετούν στα 8 ευρώ το κιλό την τιμή για το αρνί, ενώ 8 με 9 ευρώ ακούγονται και για τα κατσίκια. Πρόκειται για τιμές που είναι σε συνάρτηση με τις μέσες τιμές που δίνει η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές των τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι η έλλειψη σε πρόβειο και κατσικίσιο κρέας φέτος θα είναι υψηλή, με τις εισαγωγές στην Ευρώπη να ενισχύονται κατά 10%, ενώ ένα επιπλέον 4% αναμένεται για το 2023. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται ένα πρωτόγνωρο ράλι στις τιμές για το ντόπιο αρνί και κατσίκι τις επόμενες εβδομάδες, αφού όσο περιορισμένη και αν είναι η κατανάλωση, η παραγωγή φέτος δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

    Ελλειμματική παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ γίνεται αφορμή για νέο γύρο ανόδου

    Έκπληξη προκάλεσε στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων η εκτίμηση του USDA για περαιτέρω μείωση της παραγωγής σόγιας στις ΗΠΑ, με τα funds να αντιδρούν με αγορές συμβολαίων σε θέση ανόδου. Βέβαια, για τη νέα εμπορική περίοδο, αναμένεται μια παραγωγή ρεκόρ στη Βραζιλία, κάτι που στο προσεχές διάστημα αναμένεται να αποτυπωθεί στις χρηματιστηριακές τιμές για το εν λόγω προϊόν. Τα χρηματιστήρια αρχικά αντέδρασαν ανοδικά, ωστόσο στο κλείσιμο της εβδομάδας με αφορμή και τα αποτελέσματα πληθωρισμού στις ΗΠΑ που βρέθηκαν σε νέα υψηλά 40 ετών, όλες οι αγορές ακολούθησαν μια συντονισμένη πορεία πτώσης. Οι τιμές για τη σόγια στο Σικάγο διαμορφώνονται σε 13,75 δολάρια ανά μπούσελ, ήτοι 507 δολάρια ο τόνος ή 524 ευρώ ο τόνος. Η τιμή αυτή βρίσκεται πιο κοντά στα χαμηλά του εύρους, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούνιο η σόγια είχε φτάσει στο Σικάγο τα 596 ευρώ ο τόνος, βάσει της τωρινής ισοτιμίας.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Η συγκυρία στις ζωοτροφές φέτος δίνει αξία και στο άχυρο που διαπραγματεύεται στα 20 λεπτά το κιλό
    Η συγκυρία στις ζωοτροφές φέτος δίνει αξία και στο άχυρο που διαπραγματεύεται στα 20 λεπτά το κιλό

    Ακόµα και στο άχυρο τιµή δίνουν οι υφιστάµενες ισορροπίες στην αγορά σιτηρών και ζωοτροφών ενόψει των φετινών αλωνισµάτων, σε µια συγκυρία που έχει εξάψει το ενδιαφέρον πολλών αγροτών να δέσουν φέτος µπάλες αντί να ενεργοποιήσουν τον καταστροφέα

    Καταλύτης για το ενδιαφέρον αυτό, ήταν προφανώς οι υψηλές τιµές για τις µπάλες που νωρίτερα φέτος έγραψαν ακόµα και τα 18 µε 20 λεπτά το κιλό, πολύ κοντά δηλαδή στην τιµή µε την οποία πωλήθηκε στα περσινά αλώνια το κριθάρι στο χωράφι. Αιτία για την εκτίναξη της τιµής από τα 6 µε 7 λεπτά που «έφευγαν» οι µπάλες την περίοδο 2020-21 ήταν η τιµή για το τριφύλλι, η οποία απογειώθηκε στη ζώνη των 35 λεπτών το κιλό µέσα στον χειµώνα.

    Για τις φετινές πρώτες κοπές, η τιµή στο τριφύλλι υποχώρησε κατά 2 λεπτά τις προηγούµενες ηµέρες, µε τα καθαρά να διαπραγµατεύονται στα 22 λεπτά το κιλό και τα χορτάρια στα 17 λεπτά, από τα 25 και 18 λεπτά αντίστοιχα δυο εβδοµάδες πριν. Σε αυτό το πλαίσιο και όσο οι τιµές που ακούγονται στην αγορά σιτηρών για το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι δείχνουν να διατηρούνται στη πάνω ζώνη του εύρους, οι προσδοκίες των παραγωγών τοποθετούν πέριξ των 10 λεπτών το κιλό την τιµή για το άχυρο, ενώ έχουν ακουστεί ακόµα και τα 12 λεπτά. Μια πιο συγκρατηµένη προσέγγιση της αγοράς δεν δίνει στο άχυρο τιµή µεγαλύτερη των 8 λεπτών το κιλό, ωστόσο πέραν των υπόλοιπων εξόδων, δηλαδή του πετρελαίου, της πρέσας και των φορτωτικών, οι αγρότες επικαλούνται και τα ακριβά υλικά δεσίµατος που εκ των πραγµάτων συνηγορούν σε υψηλότερη τιµή εκκίνησης από αυτήν µιας συνηθισµένης χρονιάς.

    Με την ευρωπαϊκή αγορά πάντως να διαµορφώνει αυτήν την εβδοµάδα τιµές στα 392 ευρώ ο τόνος για το κτηνοτροφικό κριθάρι και στα 343 ευρώ για το καλαµπόκι, χωρίς τα µεταφορικά, φαίνεται ότι η αποκλιµάκωση των τιµών δεν θα µπορούσε να επέλθει εντός της επερχόµενης νέας εµπορικής περιόδου. Υπό αυτήν την έννοια, το άχυρο αποκτά αξία τόσο για τους αγρότες που κατά γενική οµολογία έχουν ένα µεγάλο κίνητρο να µην περάσουν από τον καταστροφέα τις καλαµιές, όσο και για τις κτηνοτροφικές µονάδες, οι οποίες θα µπορούσα να εξασφαλίσουν µια φθηνότερη εναλλακτική για να «ξεγελάσουν» τα ζωντανά, ανακατεύοντας το τριφύλλι µε λίγο παραπάνω άχυρο.

    Φυσικά, παρά τον ενθουσιασµό αρκετών αγροτών να δέσουν φέτος άχυρο, προβληµατίζουν τα οικονοµικά δεδοµένα στις κτηνοτροφικές µονάδες που καλούνται να φέρουν σε ισορροπία τόσο της τιµές για τις ζωοτροφές, όσο και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα που έχουν ενισχυθεί δυσανάλογα από την τιµή στο γάλα. Μια καλή κατεύθυνση για την φετινή δυναµική στον ευρύτερο κλάδο, θα δώσουν τις επόµενες εβδοµάδες οι πρώτες ζυµώσεις για την τιµή στο πρόβειο γάλα, όσο στην πιάτσα ήδη ακούγονται τα 1,50 ευρώ το κιλό για τα συµβόλαια της νέας περιόδου.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Μέχρι 42 λεπτά τα τριφύλλια στην ηπειρωτική Ελλάδα, πάνω από 50 λεπτά στην Κρήτη
    Μέχρι 42 λεπτά τα τριφύλλια στην ηπειρωτική Ελλάδα, πάνω από 50 λεπτά στην Κρήτη

    Ξέφρενη η πορεία τιμών για ένα προϊόν, με πολύ λίγα αποθέματα αυτή την περίοδο.

    Λίγο πριν τις πρώτες κοπές τριφυλλιών της νέας σεζόν κι εφόσον, βέβαια, οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν κάτι τέτοιο, οι τιμές για το προϊόν από αποθήκες έχουν τραβήξει περαιτέρω την ανιούσα, βάζοντας υποθήκες για καλές τιμές παραγωγού και τη νέα εμπορική περίοδο.

    Όπως αναφέρει για παράδειγμα ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, η τιμή στα εναπομείναντα τριφύλλια, τα οποία είναι ελάχιστα στην περιοχή, έχει ανέλθει στα 38 με 39 λεπτά ανά κιλό.

    Την ίδια ώρα δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής Ελλάδας, που έχουν να επωμιστούν και τα μεταφορικά κόστη. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, αιγοπροβατοτρόφο από τα Ανώγεια, τα τριφύλλια φθάνουν στην Κρήτη να αγοράζονται αυτή την περίοδο από τους παραγωγούς προς 50 και 60 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο κόσμος να τα προμηθευθεί. Άλλοι αιγοπροβατοτρόφοι από την περιοχή του Ρεθύμνου, μας ανέφεραν πως η τιμή που προμηθεύονται σήμερα τριφύλλια κυμαίνεται στα 56 λεπτά ανά κιλό.

    Στα 40 λεπτά έχουν τα τριφύλλια και στην Πελοπόννησο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, ενώ στα νησιά, όπως προσθέτει και ιδίως στην Κρήτη, αγγίζουν και τα 60 λεπτά το κιλό, αφού τα μεταφορικά είναι πολλά.

    Αποσυμπίεση των τιμών στο προϊόν, ποσότητες από το οποίο έχουν ήδη καπαρώσει πολλοί κτηνοτρόφοι εδώ και μήνες, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, πρέπει να αναμένεται με τις πρώτες κοπές της νέας σεζόν, αν και φαίνεται πως θα ξεκινήσει πολύ ψηλότερα, σε σχέση με άλλες χρονιές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιτρέψει κι ο καιρός να μπουν στα χωράφια οι μηχανές και να μην υπάρξουν προβλήματα από ενδεχόμενες βροχοπτώσεις.

    Έως 42 λεπτά στη Λαμία, μειωμένες οι εκτάσεις

    Ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας, αγρότης από την περιοχή της Λαμίας καλλιεργούσε μέχρι πρότινος τριφύλλια, έχει όμως πάει πλέον σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στα ελάχιστα αποθέματα τριφυλλιών έχει φθάσει στην Φθιώτιδα ακόμα και στα 40-42 λεπτά το κιλό, λίγο πριν τις πρώτες κοπές, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων και στη βαρυχειμωνιά. Όπως προσθέτει ο κ. Σπαθούλας, οι εκτάσεις με τριφύλλια στην περιοχή, είναι μειωμένες τη νέα σεζόν, λόγω του ότι πολλοί παραγωγοί μπήκαν σε προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης) και επιβάλεται να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα, όπως π.χ. βαμβάκι. Οι πρώτες κοπές στην Φθιώτιδα αναμένονται εντός του Απριλίου, αλλά όπως εκτιμά ο κ. Σπαθούλας θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τη νέα χρονιά για το προϊόν.

    Πήραν πάνω όλα τα υλικά, μηδενικά σχεδόν τα αποθέματα στη Θεσσαλία

    «Η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Από τιμές δεν ξέρουμε ακόμα, γιατί το πετρέλαιο κίνησης κάθε μέρα ανεβαίνει. Σήμερα έχει 2,11 ευρώ. Το σύρμα, που το χρησιμοποιούμε στο δέσιμο 2 κουλούρες πέρυσι είχαν 95 ευρώ και φέτος 140 ευρώ. Τα αποθέματα στη Θεσσαλία είναι σχεδόν μηδενικά. Οι τιμές για το προϊόν πρώτης κοπής μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20 λεπτά το κιλό. Πολλά στρέμματα θα τα αφήσει ο κόσμος για σπόρο. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα πάει στα ύψη και δεν συμφέρει τους περισσότερους να ποτίσουν όλο το καλοκαίρι. Ζήτηση υπάρχει. Σχεδόν έχω κλείσει 160 τόνους από το πρώτο μαχαίρι και 100 τόνους από το δεύτερο. Και το γάλα έχει ανέβει αρκετά ψηλά στην τιμή και το Μάιο μπορεί να φτάσει και τα 1,60 ευρώ. Τέλος, ο καιρός πάει χάλια και δεν επιτρέπεται να σπαρούν κι άλλα στρέμματα προς το παρόν», τόνισε τέλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας.

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Πουλημένο πριν καν κοπεί ένα μεγάλο μέρος της νέας σοδειάς τριφυλλιού
    Πουλημένο πριν καν κοπεί ένα μεγάλο μέρος της νέας σοδειάς τριφυλλιού

    Το υψηλό κόστος άρδευσης θα παίξει κι εδώ μεγάλο ρόλο στις αποδόσεις και στις ποιότητες.

    Υποθήκες για ξεκίνημα με τιμές από 20 λεπτά κι άνω βάζει και τη νέα χρονιά το τριφύλλι, καθώς πολλές ποσότητες της νέας σεζόν, έχουν ήδη προ-πωληθεί από τους παραγωγούς, πρν καν αρχίσουν οι κοπές, σε κτηνοτροφικές μονάδες, με τα αποθέματα να είναι ελάχιστα.

    Ένας από τους παραγωγούς που έχει ήδη πουλήσει το 50% της ποσότητας, που πρόκειται να παράξει είναι ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από την περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας. Φέτος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, θα καλλιεργήσει 120 στρέμματα με τριφύλλια παραπάνω από πέρσι και θα φθάσει τα 440 στρέμματα. Πάντως, όπως αναφέρει γενικότερα στην περιοχή δεν αναμένεται να μπουν περισσότερα τριφύλλια, καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με δεσμεύσεις από προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης), που δε μπορούν να αλλάξουν καλλιέργεια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει τη φετινή χρονιά και το κόστος άρδευσης, που στην εν λόγω περιοχή αγγίζει τα 40-50 ευρώ το στρέμμα. Ο έμπειρος παραγωγός εκτιμά μάλιστα πως πολλά τριφύλλια θα μείνουν ξηρικά, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων και τις διαθεσιμότητες. Σημειωτέον ότι τα ποιοτικά τριφύλλια, τα περσινά, είναι πλέον... ανύπαρκτα και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις. Τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια τα περσινά πωλούνται πλέον από την αποθήκη στα 35 ακόμα και 40 λεπτά το κιλό. Ο κ. Εκίζογλου κάνει έκκληση στους κτηνοτρόφους να αγοράσουν προϊόν από το χωράφι, ώστε να επιτύχουν καλύτερα deal στην τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου που προτιμά να πουλάει σε κτηνοτρόφους αντί των εμπόρων, η τιμή στο χωράφι για τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια θα αρχίσει φέτος το λιγότερο από 20 λεπτά το κιλό, ενώ τα δεύτερης ποιότητας από τα 15 λεπτά. Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, έχει πουλήσει ήδη το 50% του τριφυλλιού που θα παράξει, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης, ενώ όπως προβλέπει οι κοπές θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου.

    Οι νέες σπορές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό, από το αν ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βροχερός το Μάρτιο, λέει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Όπως εξηγεί αν συνεχίσει να βρέχει με τον ίδιο ρυθμό έως τον Απρίλιο οι σπορές οι νέες θα ελαχιστοποιηθούν. Ακόμα ο ίδιος βλέπει μεγάλη έλλειψη για πρώτης ποιότητας σήμερα τριφύλλια στην εγχώρια αγορά, τα οποία παζερεύονται πλέον στα 35 λεπτά το κιλό, δηλαδή παίζουν πολύ ψηλά.

    Ο κ. Χρήστος Μπλαχούρης, αγροκτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου τονίζει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως σε καμιά περίπτωση τη νέα χρονιά δεν θα μπουν περισσότερα τριφύλλια στην περιοχή, λόγω των ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, λέει ο ίδιος, πέραν των επιβαρύνσεων σε ρεύμα, νερό, diesel κ.λπ., υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του τριφυλλόσπορου κατά 2 με 2,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τέλος στην τιμή του τριφυλλιού σήμερα, ο ίδιος μας λέει πως ένας κτηνοτρόφος από την Αιτωλοακαρνανία, που θέλει να αγοράσει τριφύλλια από τη Βοιωτία, πρέπει να δαπανήσει 42 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο, μαζί με τα μεταφορικά!!!

    Πηγή: Agrotypos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ