Τα κρύα του Μαρτίου προξένησαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.
Τα πρώτα χέρια τριφύλλι έχουν αρχίσει και κόβουν οι αγρότες, αναμένοντας υψηλή ζήτηση για το προϊόν, λόγω και των καλών τιμών στο πρόβειο γάλα, αλλά και επειδή οι αποθήκες έχουν αδειάσει.
Ο κ. Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από το νομό Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως πήρε το πρώτο χέρι τριφύλλι το Μεγάλο Σάββατο, όμως οι αποδόσεις, όπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά πεσμένες. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο τα καθαρά τριφύλλια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το 80% των τριφυλλιών που κόπηκαν ως τώρα δεν είναι καθαρά, σε αντίθεση με πέρσι, που ήταν πολύ καλά. Ο κ. Γεωργίου καλλιεργεί τις ίδιες εκτάσεις με πέρσι, ενώ σε σχέση με τις τιμές, μας λέει πως ακούγονται για πάνω από τα 20 λεπτά στο καθαρό προϊόν.
Ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός από το χωριό Καστρί στην Αγιά Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «πρωτο χέρι κόψαμε εδώ και 15 ημέρες περίπου. Τα καθαρά φεύγουν με 30 λεπτά το κιλό και η ζήτηση είναι υψηλή, τόσο στην περιοχή μας, όσο και από κτηνοτροφικές μονάδες με έδρα σε Ελασσόνα, Αγρίνιο κ.α. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εδώ είναι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με πέρσι. Τα δεύτερα χέρια εδώ θα αρχίσουν να κόβονται σε 15-20 ημέρες».
Ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας κόψαμε εδώ και λίγες ημέρες πρώτο χέρι. Οι εκτάσεις είναι πολύ μειωμένες και γενικά δεν υπάρχει πολύ προϊόν, γιατί δεν βοήθησε και ο καιρός. Ζήτηση υπάρχει, αφού έχουν τελειώσει και τα περσινά αποθέματα». Σημειωτέον ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου και ειδικά στον κάμπο Λεσινίου, όπου καλλιεργούνται πολλά τριφύλλια, έγιναν φέτος πολλές πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρονιά για πολλούς παραγωγούς, είτε αυτοί να υποχρεωθούν σε επανασπορές, άρα και να επωμιστούν προόσθετα κόστη.
Ο κ. Κώστας Κόκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας σημείωσε στον ΑγροΤύπο ότι ορισμένοι και όχι όλοι ακόμα, πήραν το πρώτο χέρι. Στην περιοχή είναι λίγα τα τριφύλλια που μπήκαν φέτος καθώς είναι πολλές οι απαιτήσεις, ενώ όπως προσθέτει ο ίδιος, οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι άδειες από απόθεμα και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά στις τιμές το καθαρό τριφύλλι φετινής εσοδείας πιάνει 20-22 λεπτά το κιλό, ενώ το αγριόχορτο 12 λεπτά. Πέρσι, οι αντίστοιχες τιμές για τα καθαρά τριφύλλια στο χωράφι ήταν μόλις στα 15-16 λεπτά ανά κιλό.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί φέτος 440 στρέμματα στις Σοφάδες του νομού Καρδίτσας, αλλά δεν έχει κόψει ακόμα το πρώτο χέρι. Όπως εκτιμά αυτό θα το κάνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, το χαρακτηριστικό της εφετινής χρονιάς στο τριφύλλι θα είναι η μεγάλη έλλειψη, που τροφοδοτείται, πρώτον, από το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στις αποθήκες, δεύτερον από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί θα τα αφήσουν σπορόκεντρα για να εισπράξουν και την υψηλή συνδεδεμένη, τρίτον από το ότι οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες λόγω του καιρού του κρύου το Μάρτη και τέταρτον, από το γεγονός ότι λίγοι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα άρδευσης μέσα στο καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Εκίζογλου, το καθαρό τριφύλλι θα πιάσει φέτος 23-25 λεπτά λόγω υψηλότατης ζήτησης, τα β' ποιότητας (50-50% καθαρό με χόρτο) 17 με 20 λεπτά, ενώ το σκέτο χορτάρι 15 με 16 λεπτά.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από τη Λιβαδειά τόνισε στον ΑγροΤύπο πως από τη Δευτέρα του Πάσχα έκοψε ο ίδιος το πρώτο χέρι, ενώ όπως εκτιμά τα καθαρά θα ξεκινήσουν από τα 22 λεπτά, ενώ τα β' διαλογής θα αρχίσουν από τα 17 λεπτά. Η τιμή στην περιοχή δεν έχει ακόμα καθοριστεί, κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: Agrotypos.gr