Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 17:42

Δασικοί χάρτες: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

Γράφτηκε από

Τι ισχύει για όσους δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση.

Tη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022 ανακοινώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians) θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:

  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ? ελάχιστο:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Το έννομο συμφέρον.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παράβολου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 10:46

Σχετικά Άρθρα

  • Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες
    Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες

    Τι πρέπει να κάνουν για να ξεμπλοκάρουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και να μη χάσουν την περιουσία τους - Χρήσιμος οδηγός με 8+1 ερωταπαντήσεις

    Μπλοκαρισμένες στα «δίχτυα» των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου παραμένουν έως και σήμερα χιλιάδες εκτάσεις λόγω των αργών ρυθμών που απαιτούν οι διαδικασίες επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.

    Οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο ενδέχεται να «μπλοκάρουν» ιδιοκτησίες που δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις

    Αυτό, σύμφωνα με την τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, έχει ως αποτέλεσμα:

    • Να παγώσουν οι αγοραπωλησίες εκτάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα εξακολουθούν να εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικά, καθώς οι «αντιρρήσεις» που άσκησαν οι ιδιοκτήτες τους περιμένουν την εκδίκασή τους για πάνω από 6 χρόνια!
    • Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών ενημερώθηκαν ήδη από το Κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο.
    • Χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως καστανωτά σε Μαγνησία και Λάρισα ή αγριελιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο, που επιδοτούνται από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα κατά τόπους δασαρχεία δεν τα αναγνωρίζουν ως ιδιωτικά και τα θεωρούν δάση.
    • Πολλοί Δασωμένοι Αγροί (ΔΑ) ερμηνεύτηκαν ως «ΔΔ», δηλαδή ως ανέκαθεν δασικές εκτάσεις. Και επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οδηγούνται στο Δημόσιο.
    • Εκτάσεις που χρόνια καταγράφονται στο Ελαιοκομικό και Αμπελουργικό Κτηματολόγιο τώρα θεωρούνται «παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις» και ιδιοκτησιακά ανήκουν και αυτές στο ελληνικό Δημόσιο.

    Το κυριότερο όλων, σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, είναι ότι από την εξέταση περίπου 400.000 «αντιρρήσεων» που άσκησαν οι πολίτες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απορρίπτεται από τις επιτροπές. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των ενστάσεων έχει απορριφθεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Λάρισα, οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος τα ποσοστά των απορρίψεων αγγίζουν το 80%!

    Αυτό σημαίνει ότι στο κλείσιμο του Κτηματολογίου εκατομμύρια εκτάσεις θα καταγραφούν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και οι περιουσίες των πολιτών θα χαθούν.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για να μη χάσουν την περιουσία τους και αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

    Δασικοί χάρτες: 8+1 ερωταπαντήσεις

    Ακολουθεί με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων ένας κατατοπιστικός οδηγός για την εμπλοκή των Δασικών Χαρτών με το Κτηματολόγιο και τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης να υπερασπιστεί την περιουσία του.

    Οι μεταβιβάσεις, οι αντιρρήσεις, οι διορθώσεις και τα ακίνητα που απειλούνται από τις διασταυρώσεις.

    1 Ποια είναι η σχέση του δασικού χάρτη με το Κτηματολόγιο;

    Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Εμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Ετσι, η κατάρτιση του Δασολογίου θεωρείται ως η πλέον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

    2 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);

    Μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμών ή εντός σχεδίου πόλης, καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους δασικούς χάρτες ως (ΑΑ), δηλαδή «Αλλης μορφής έκταση» στον ιστορικό χάρτη του έτους 1945 και «Αλλης μορφής έκταση» στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου της περιόδου 2007-2009. Αυτές είναι και οι μόνες περιοχές που δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

    3 Τι γίνεται με τις κληρονομιές;

    Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν υπόκειται στη δασική νομοθεσία.

    4 Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου, για τα οποία έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη;

    Μόλις συνεδριάσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, που είναι τριμελείς και αποτελούνται από δικηγόρο, δασολόγο και έναν μηχανικό. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, κάθε αντίρρηση εξετάζεται και βγαίνει απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, ενώ διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο Κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

    5 Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να «κερδίσει» την αντίρρησή του;

    Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:

    • Την αντίρρησή του.
    • Ολα τα στοιχεία που διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κ.λπ.).

    Επίσης, μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) και να καταθέσει και φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

    6 Τι ισχύει για όσους δεν άσκησαν εμπρόθεσμα αντίρρηση και η έκτασή τους χαρακτηρίστηκε δασική ή χορτολιβαδική;

    Δεν μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στον χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκτασή τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος, ζητώντας την αναμόρφωση του χάρτη.

    7 Έμαθα ότι αποδεσμεύονται από το Κτηματολόγιο οι δασικές εκτάσεις. Τι ισχύει;

    Με νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητό του που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε ΕΠΕΑ δασικών χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει τη σχετική εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

    8 Ποια είναι τα «σφάλματα» που μπορούν να διορθωθούν ακόμα και σήμερα;

    Τα σφάλματα χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες και αφορούν:

    • Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και του 2007, γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνιση θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Δηλαδή, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών, ερμηνεύτηκε ως δάσος.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ, ΔΧ, κ.λπ.).
    • Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούνται οι εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και θα πρέπει να φαίνονται ως «Αλλης μορφής / κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, δασικές φυτείες).
    • Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην εγγράφηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

    9 Ποιοι πολίτες «απειλούνται» λόγω της διασταύρωσης δασικών χαρτών και Κτηματολογίου;

    Οι πολίτες των οποίων κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι:

    • Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώνουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.
    • Αμέλησαν να ασκήσουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
    • Εκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου τους στον
      χάρτη του Κτηματολογίου.
    • Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
    • Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο πριν από την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ
    Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ

    Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 παίρνουν παράταση οι υπαχθείσες αιτήσεις του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2021», των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2024.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να διευκολύνει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών και των δικαιούχων να ολοκληρώσουν, ομαλά, τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

    Παράλληλα, παράταση, έως την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου του 2024, δίνεται για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», των οποίων η προθεσμία επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος λήγει σήμερα, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου του 2024.

    Υπενθυμίζεται πως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» 2021 και 2023 χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση
    Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

    Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την αλλαγή της τιμολόγησης - κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, Τετάρτη (11/9).

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η αλλαγή αυτή θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και αφορά ως άνω όριο τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

    Παράλληλα, προβλέπεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τριτεκνες οικογένειες.

    Να σημειωθεί ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όλοι οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν masterplan που θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ και το οποίο θα περιλαμβάνει νέες πηγές τροφοδοσίας και επενδυστικό σχέδιο.

    Αναλυτικά τα έργα που δρομολογούνται

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων είναι.

    Αυτά τα μέτρα, όμως, όπως σημειώνει ο υπουργός, θα πρέπει να συνοδεύονται από την αρχή «της κατανάλωσης με μέτρο» από πλευράς καταναλωτών.

    • Με πηγή χρηματοδότηση το ΕΣΠΑ, το υπουργείο δρομολογεί την υλοποίηση έργων που είχαν αποφασιστεί την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για τέσσερα ολιστικά νέα έργα, που αφορούν στην ύδρευση και στην επεξεργασία λυμάτων σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπουλη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα, θα διοχετευτούν 50 εκατ. ευρώ για αφαλατώσεις σε άνυδρα νησιά και έργα από Περιφερειακά Προγράμματα (ενδεικτικά στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα διατεθεί προϋπολογισμός ύψους 12,4, εκατ. ευρώ)

    • Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για νέα έργα.
    • Αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, έχουν διαφυλαχθεί επενδύσεις για κάποια κρίσιμη ανάγκη, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
    • Από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών θα συμπεριληφθούν έργα ύδρευσης, όπως φράγματα/ ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού.

    Κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 166 εκατ. Ευρώ, με δυνατότητα πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ αν έχουμε περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

    • Έσοδα από δικαιώματα εκπομπών ύψους 10 εκατ. θα δοθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Οι ρύποι χρηματοδοτούν έκτακτες δαπάνες ύδρευσης.
    • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική κρίση για ξενοδοεχεία, ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
    • Ίδιοι πόροι παρόχων.
    • Δυνατότητα δανεισμού ΔΕΥΑ και Δήμων για έργα ΤΑΑ. Να διευκολύνουμε τον δανεισμό των ΔΕΥΑ.
    Τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για την Αττική

    Η Αττική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, σε περίπτωση που συνεχίζουν οι ξηροί χειμώνες, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για τέσσερα έτη.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο αναλαμβάνει τα εξής βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα:

    • Βραχυπρόθεσμα μέτρα

    Ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού στον Κηφισό. Αυτό το μέτρο εκτιμάται πως θα συνεισφέρει με 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ.

    • Μεσοπρόθεσμα μέτρα (άμεση διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ)
    1. Ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συνεισφέρει έως και 200 εκατ. κυβικά μέτρα, με βαρύτητα και επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
    2. Ένταξη της αφαλάτωσης ως εφεδρικό μέτρο.
    • Μακροπρόθεσμα μέτρα
    • Πρόσθετα έργα για ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από τη Λίμνη Κρεμαστών
    • Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ΕΕΛ για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα

    Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, με μεγάλη ταχύτητα.

    Ενοποιήσεις ΔΕΥΑ και μείωσή τους στο 1/4

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παρόχων μειώνεται κατά 1/4:

    • Επέκταση ΕΥΔΑΠ σε Αττική/ Κορινθία/ Βοιωτία/ Φωκίδα
    • Επέκταση ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη/ Χαλκιδική
    • Ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα
    • Κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις.
    • Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων με σκοπό την υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (μεγαλύτερη του 85%).
    • Ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ: Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    • Ευνοϊκός διακανονισμός 75% των χρεών προς τη ΔΕΗ.

    Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο και σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις
    Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις

    Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας που υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

    Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

    Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

    Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

    Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

    Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

    Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

    Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

    Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

    Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών
    Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών

    Εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης, ύψους 700.667,47 ευρώ, για τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι του Δήμου Πύργου, στην Πελοπόννησο, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσίας απομάκρυνσης δεματοποιημένων απορριμμάτων, καθώς και εδαφικού υλικού αλλοιωμένου ή ρυπασμένου με Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), από την περιοχή Ποτόκι του Δήμου Πύργου στον ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς. Το έργο, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο λύνουμε ένα ακόμα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έχει προκληθεί από την απαράδεκτη διαχείριση του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα. Περίπου 100.000 κυβικά δεματοποιημένων απορριμμάτων που είχαν εναποτεθεί παράνομα στο Ποτόκι Ηλείας για περισσότερα από 10 χρόνια, δημιουργώντας οξύ πρόβλημα στην περιοχή, θα απομακρυνθούν σύντομα μετά από το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων και τη χρηματοδότηση που ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή Πύργου συντάχθηκε η σχετική μελέτη και βάση αυτής εγκρίθηκε από τον υπουργό, η χρηματοδότηση των 700.667,47 ευρώ. Έτσι, στο πλαίσιο του έργου θα απομακρυνθούν τα απόβλητα από το χώρο, ο οποίος πλέον δεν θα έχει ρυπαντικό φορτίο και τα απόβλητα θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ της Τριανταφυλλιάς».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» χωρίς όμως αυτή τη φορά εισοδηματικά κριτήρια έρχεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Για το νέο Εξοικονομώ θα υπάρχουν άλλα κριτήρια και μοριοδότηση για νοικοκυριά με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα με τις βαθμοημέρες που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

    Δηλαδή οι περιοχές που έχουν ανάγκη μεγαλύτερη την θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα, εξήγησε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

    Στόχος τα ευάλωτα νοικοκυριά

    Στο νέο πρόγραμμα θα πριμοδοτούνται οι ευάλωτοι και στόχος είναι να μην ωφελούνται νοικοκυριά που ενδεχόμενως δεν έχουν ανάγκη το πρόγραμμα αλλά μπαίνουν ως δικαιούχοι επειδή κρύβουν εισοδήματα.

    Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα πριν τον Σεπτέμβριο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»
    Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»

    Τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν έχουν οι αγρότες μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που διαθέτει επί του παρόντος η ΔΕΗ είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα.

    Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο καταναλωτής (αναλυτικά τα τιμολόγια στον συνημμένο πίνακα).

    Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και συγκεκριμένα αφορούν:

    • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
    • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
    • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
    • Αγρότες κατ’ επάγγελμα

    Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

    Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική σελίδα στο dei.gr (κλικ εδώ) ή καλώντας δωρεάν στο 800-500-7000.

    Η αίτηση ένταξης στα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ μπορεί να γίνει στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της ΔΕΗ (κλικ εδώ).

    H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λειψυδρία: Αφαλάτωση και πράσινη ενέργεια - Ποια τα σχέδια για... ξεδιψάσουν τα νησιά
    Λειψυδρία: Αφαλάτωση και πράσινη ενέργεια - Ποια τα σχέδια για... ξεδιψάσουν τα νησιά

    Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά προωθείτο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Ποια είναι τα σχέδια

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

    Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

    Το φθινόπωρο η προκήρυξη των έργων

    Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των "πράσινων" μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

    Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ