Περαιτέρω μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το Μάρτιο, μετά την κάμψη του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που πρώτος είχε καταγράψει ο ΑγροΤύπος. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το Μάρτιο η μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν αγγίζει το 15% όσον αφορά στις ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, γεγονός που αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που βιώνει ο τομέας. Ένας τομέας που βάλλεται από την ακρίβεια των ζωοτροφών και της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος, ότι με το ρυθμό που πάει η κτηνοτροφία προς το γκρεμό, η γαλακτοκομική σεζόν αναμένεται να κλείσει φέτος με μια μέση μείωση 10% σε σύγκριση με πέρσι. «Μπορεί σαν νούμερο να μη λέει πολλά σε όσους δεν γνωρίζουν τι επικρατεί στις κτηνοτροφικές ζώνες, όμως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας, θα απωλέσει μέσα σε μια μόνο χρονιά κρίσης περί τους 80.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος. Ο οποίος, δραστηριοποιείται στην Αργολίδα και βλέπει καθημερινά κτηνοτροφικό κόσμο, νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους, να εξέρχονται του επαγγέλματος, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τραγικά κόστη παραγωγής. «Το άχυρο που πολλοί το προμηθεύονταν μέχρι πέρσι είτε... τσάμπα, είτε για 4-5 λεπτά, φέτος έχει πάει 15 λεπτά και είναι περιζήτητο. Τα τριφύλλια επίσης έχουν εκτοξευθεί και ανάλογα την περιοχή πωλούνται μέχρι και 35 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι είχαν μόλις 18. Τα καλαμπόκια το ίδιο, ενώ μην ξεχνάμε και τι γίνεται με την ενέργεια», προσθέτει ο κ. Πεβερέτος, ενώ στέκεται μετέπειτα και στις γραφειοκρατικές... περιπέτειες που είναι αναγκασμένοι να περνούν καθημερινά χιλιάδες κόσμου, είτε με το ΟΣΔΕ και το γεγονός ότι είναι στον αέρα τόσα δις επιδοτήσεων, είτε για παράδειγμα με τους δασικούς χάρτες που... αρπάζουν περιουσίες.
Μαζί με τα κόστη, αυξάνουν και οι τιμές παραγωγού
Εξαιρετικά έντονος είναι εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί στην καθημερινότητα για τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η... πίτα του γάλακτος μικραίνει, αλλά και οι εισαγωγές δεν είναι λόγω των μεταφορικών που εκτοξεύθηκαν, τόσο φθηνές, όσο παλιά. Όπως σημειώνει ο κ. Πεβερέτος γίνεται μεγάλη μάχη για το γάλα και αυτή θα ενταθεί, ενώ τα τελευταία τιμολόγια στο πρόβειο αφορούν τιμές έως και 1,30 ευρώ το κιλό, αν και ακούγεται πως δίνονται τιμές για μεγάλα τονάζ και 1,40 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει του χρόνου...
Κάμψη 50% στις αποδόσεις, συνεχώς σφάζονται ζώα
Ο κ. Γιώργος Ζέτας από την ομάδα κτηνοτρόφων Ολύμπου έχει μονάδα με 1.000 πρόβατα. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «οι τιμές στο πρόβειο γάλα αυτή την περίοδο έχουν φθάσει εδώ στα 1,26 ευρώ το κιλό και το γίδινο στα 80 λεπτά. Και πάλι όμως ο κτηνοτρόφος δεν βγαίνει λόγω των ζωοτροφών. Αναγκάζεται να ταΐζει λιγότερο τα ζώα του, όμως αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις αποδόσεις, που έχουν πέσει και 50%. Ο ανταγωνισμός των εταιρειών για γάλα είναι πιο ψηλά από ποτέ και εκτιμώ πως το πρόβειο θα έχει 1,80 του χρόνου».
Πηγή: Agrotypos.gr