Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 08:14

Καρπούζι και πατάτα στην Ηλεία: Εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής - Μεγάλα τα προβλήματα φέτος

Γράφτηκε από τον

Δύο βασικά προϊόντα της ηλειακής γης το καλοκαίρι, καρπούζι και πατάτα, δεν έχουν και φέτος την τύχη που θα ήθελαν οι αγρότες. Ένα παραπάνω που το κόστος καλλιέργειας εκτινάχθηκε και μόνο οι υψηλές τιμές μπορούν να σώσουν την παρτίδα.
Με το κόστος ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1200 ευρώ και το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, να συνεχίζουν την ανοδική πορεία, δύσκολα θα βγει μεροκάματο για τους αγρότες και ακόμα πιο δύσκολα θα παραμένουν ενεργοί στα χωράφια.

Axamnos

Νέος αγρότης ο Κωνσταντίνος Αχαμνός αναφέρθηκε σε ένα “βουνό” προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χωράφι οι αγρότες. “Τα προβλήματα σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολα φέτος, είχαμε αρκετούς πάγους, γεγονός που δε βοήθησε σε παραγωγή κυρίως την πατάτα και τα πολύ πρώιμα καρπούζια. Οι τιμές στην πατάτα ικανοποιητικές δεν είναι, διότι τα κοστολόγια έχουν ανέβει αρκετά, συγκριτικά με πέρυσι ένα στρέμμα κόστιζε γύρω στα 600 με 650 € και φέτος ξεπερνάει τα 1000 €. Διότι το πετρέλαιο έχει αυξηθεί, έχουν διπλασιαστεί τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, το ρεύμα αλλά και οι εργάτες που έχουν πάει φέτος 20 € περισσότερα την ημέρα από πέρυσι και δεν υπάρχουν. Υπάρχει έλλειψη. Το ίδιο ισχύει και για το καρπούζι. Στο καρπούζι έχουμε λιγότερη παραγωγή φέτος, κυρίως λόγω των παγετών. Η τιμή στα πρώιμα καρπούζια δεν ήταν πολύ καλή, τώρα κάπως σταθεροποιήθηκε αλλά είναι κι αυτό χαμηλά. Τα κοστολόγια έχουν ανέβει υπερβολικά, το νάιλον έχει πάει 1 € το κιλό περισσότερο από πέρυσι, οι εργάτες στην συγκομιδή έπαιρναν περίπου 10 € πέρυσι και φέτος 18. Δεν υπάρχουν τώρα βέβαια εργάτες, δεν μπορούν να φορτώσουν, ζητούν την ημέρα παραγγελίες φορτηγά και δεν υπάρχει δυνατότητα. Γίνονται κάποια χαρτιά, να φέρουν εργάτες τώρα μετά από τρεις μήνες αλλά δεν ξέρουμε κι αν θα έρθουν. Αυτοί που υπάρχουν τώρα, φεύγουν για Ιταλία, γιατί εκεί τους βγάζουν κατευθείαν βίζα για ένα χρόνο. Όπως έχουν επίσης καλύτερες τιμές σε μεροκάματα. Εμείς δεν αντέχουμε να ανεβάσουμε κι άλλο τα μεροκάματα” σημείωσε.

Ο κ. Αχαμνός χαρακτήρισε το μέλλον αβέβαιο. “Πατάτες για του χρόνου είναι πολύ δύσκολο να βγουν με αυτές τις τιμές, διότι θα ανέβει και ο σπόρος αναγκαστικά, οι τιμές μένουν ίδιες με αποτέλεσμα το μέλλον του καρπουζιού και τις πατάτες να είναι αβέβαιο. Γιατί φέτος κάποιοι παραγωγοί θα μπουν μέσα και κάποια άλλοι απλώς θα βγάλουν τα έξοδα τους. Πώς να καλλιεργήσουν δηλαδή; Αν δεν υπάρχει κέρδος, δε γίνεται να καλλιεργήσεις. Βοήθεια από την πολιτεία δεν υπάρχει…”.

Panagiotopoulos

Ο αγρότης Διονύσης Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως “… οι παραγωγοί παλιότερα ήταν καλά, πλέον όμως είναι χάλια τα πράγματα. Εργάτες δεν υπάρχουν, το κόστος της πατάτας είναι μεγάλο και η τιμή πώλησης χαμηλή. Εργάτες γης επίσης είναι πολύ δύσκολο να βρούμε. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Mitsopoulos

Το μέλος της ΟΑΣΗ και παραγωγός Σωτήρης Μητσόπουλος αναφερόμενος στην καλλιέργεια της πατάτας τόνισε πως η συγκομιδή της πατάτας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ τα χρόνια προβλήματα συνεχίζουν να συμπιέζουν την καλλιέργεια. “Φέτος το κοστολόγιο ανά στρέμμα ξεπέρασε τα 1200 € ενώ πέρυσι ήταν 800€. Σε αυτό ευθύνεται η εγκληματική αύξηση των καυσίμων, των λιπασμάτων. Την περσινή χρονιά ένας τόνος λίπασμα κόστιζε 480 € περίπου ενώ φέτος 1200 € περίπου. Ειδικά στα λιπάσματα τα υδατοδιαλυτά, εκεί έγινε κυριολεκτικά πάρτι. Οι τιμές ανεξέλεγκτες και η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για τους αγρότες. Όποια αξία και να πήρε το προϊόν φέτος που δεν πήρε σχεδόν τίποτα βέβαια, εκμηδενίστηκε, από την ληστεία των πέντε – έξι εταιρειών που διαχειρίζονται τα λιπάσματα και τα καύσιμα στην Ελλάδα. Απλησίαστο το πετρέλαιο αυτή την περίοδο. Στα 2 €. Αυτές οι αυξήσεις ισοπεδώνουν τον φτωχό και μεσαίο αγρότη. Να μη μιλήσουμε για τα φυτοφάρμακα που είναι κι αυτά απλησίαστα” δήλωσε.
Αναφερόμενος στην τιμή της πατάτας τόνισε ότι “.. σήμερα στην λιανική πουλιέται στην Αθήνα από 80 με 90 λεπτά το κιλό. Τα συσκευαστήρια και οι έμποροι στην Αθήνα πουλάνε περίπου 50 λεπτά και από δω η πατάτα έφευγε στα 15 λεπτά τώρα έχει πάει στα 20 – 25, αλλά και πάλι δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Οι έμποροι κυριολεκτικά αυτή την περίοδο θησαυρίζουν στην πλάτη του παραγωγού”.

Μιλώντας για την καλλιέργεια του καρπουζιού, σχολίασε πως η εκτίναξη του κόστους έφερε μείωση της παραγωγής, ενώ όπως είπε, οι έμποροι και οι μεσάζοντες παίζουν παιχνίδια και καθορίζουν την αγορά. “Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, ξεκίνησε το παιχνίδι το δικό τους. Όταν το καρπούζι ήταν στα 15, 17 και 18 λεπτά γινόταν πάρτι. Αγόραζαν συνέχεια. Τώρα που ανέβηκε η τιμή του, αρχίζουν το γνωστό τροπάρι ότι δεν υπάρχουν φορτηγά, ότι οι παραγγελίες είναι μειωμένες. Κοιτάζουν να πέσουν οι τιμές και να φορτωθεί στην πλάτη πάλι του παραγωγού όλο το υπόλοιπο κύκλωμα που διαχειρίζεται ένα προϊόν το οποίο εδώ στην Ηλεία τουλάχιστον άφηνε κάποτε ένα καλό μεροκάματο. Και μιλάμε για το καρπούζι. Το κόστος του καρπουζιού επίσης ξεπέρασε τα 1200 €. Που σημαίνει ότι με μία παραγωγή των 7 – 8 τόνων πρέπει να περάσει τα 25 λεπτά. Κάτω από 25 είναι χαμένη υπόθεση. Τα κοστολόγια του καρπουζιού πέρυσι ήταν γύρω στα 700 το πολύ 800 € και φέτος έπιασαν 500 € παραπάνω. Η κυβέρνηση έχει αφήσει κυριολεκτικά τον αυτόματο πιλότο στα κοράκια να διαχειρίζονται την τιμή δύο βασικών προϊόντων με τη μόνη διαφορά ότι τους λέει “γδάρτε τον παραγωγό αρκεί να μου πληρώσετε εμένα τον Φ.Π.Α.” Δηλαδή η πατάτα είναι προϊόν το οποίο με τα ψυγεία και με τις αποθήκες που υπάρχουν, μπορεί να διατηρηθεί πάνω από εξάμηνο. Αλλά πρέπει αυτοί να τα οικονομήσουν τώρα να το πάρουν φθηνά το προϊόν για να το πουλήσουν ακριβά. Είναι απλά τα πράγματα…” είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 14:20

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας
    Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας

    Στον πρωτογενή τομέα η συγκομιδή όψιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας προχωρά με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ζήτηση τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

    Οι καιρικές συνθήκες όμως δε βοηθάνε καθώς η ανομβρία και ο καύσωνας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση. Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ένας από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους παραγωγούς καρπουζιού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού οι γεωτρήσεις τραβούν αλμυρό νερό ενώ είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τα καρπούζια με ειδικές μεμβράνες, για να μην τα καταστρέψει η ζέστη.

    Δείτε το ρεπορτάζ του Best-TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
  • Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού που δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες
    Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού που δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες

    Ανακαλύψτε τα αμέτρητα οφέλη του αδιαφιλονίκητου πρωταθλητή των καλοκαιρινών φρούτων

    Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.

    Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%) και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

    Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα), ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της βιταμίνης Α.

    Το καρπούζι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού. Μελέτη του 2019 σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά καρπούζι αντί για μπισκότα χαμηλών λιπαρών για τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη πείνα.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.

    Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού όπως το λυκοπένιο συσχετίζονται με την προστασία των ματιών και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

    Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στην κιτρουλίνη του καρπουζιού, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

    Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ