Συνεχίζονται οι κοπές πεπονιού με την ζήτηση να είναι μειωμένη και τις τιμές να μην καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας.
Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός και πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κηπευτικών της Ένωσης Μεσαράς, στην Κρήτη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «την περασμένη εβδομάδα είχαμε κάποιες υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στην παραγωγή υπαίθριων πεπονιών. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές αν οι θερμοκρασίες δεν φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 50 έως 90 λεπτά το κιλό. Σε σχέση με την καλλιέργεια καρπουζιού το πεπόνι έχει αυξημένο κόστος για αυτό και οι τιμές είναι πιο αυξημένες. Ωστόσο για την μειωμένη παραγωγή που υπάρχει είναι σε χαμηλά επίπεδα».
Το πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης στην αγορά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, που καλλιεργεί πεπόνια υπό κάλυψη. Κια προσθέτει: «Η ζήτηση είναι μειωμένη σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Η αγορά δίνει μια μέση τιμή παραγωγού από 30 έως 60 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από αυτή την εικόνα της αγοράς και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος έχει ανέβει σε πού υψηλά επίπεδα. Οι κοπές στην περιοχή θα συνεχιστούν μέχρι τον Αύγουστο».
Ο κ. Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «ο Άγιος Λουκάς», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή καλλιεργούμε υπαίθρια πεπόνια. Ζημιές μέχρι στιγμής λόγω των καιρικών συνθηκών δεν υπάρχουν. Οι κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 10 μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι παραγωγοί πάντως φαίνονται προβληματισμένοι επειδή η εικόνα της αγοράς δείχνει να έχει μειωμένη ζήτηση».
Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα όψιμα υπαίθρια πεπόνια της Χαλκιδικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Χαϊδευτός, από την περιοχή Μαραθούσα. «Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή», προσθέτει.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και καλλιεργητής πεπονιού από τον Έβρο κ. Ευάγγελος Δέδογλου, «στην περιοχή Τυχερού επιδιώκουμε την οψιμότητα στην παραγωγή πεπονιού. Τα πρώιμα πεπόνια θα αρχίσουν να κόβονται από τις 10 Αυγούστου. Η μεγάλη συγκομιδή όμως θα ξεκινήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. Μέχρι στιγμής πρόβλημα στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών δεν υπάρχει».
Πηγή: Agrotypos.gr