Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 20:36

Αυξημένη φέτος η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, κρίσιμη συνάντηση στην Πάτρα για τιμή

Γράφτηκε από

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας σε Πελοπόννησο και Ιόνια νησιά. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη λόγω καλών καιρικών συνθηκών και αποδόσεων.

Υπάρχει όμως προβληματισμός των παραγωγών για την φετινή εμπορική περίοδο και την τιμή λόγω και της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής την καλλιέργεια και φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή. Ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό τρύγο. Οι παραγωγοί όμως έχουν προβληματιστεί με το θέμα των τιμών. Η κορονοενίσχυση που έδωσε φέτος το ΥπΑΑΤ, στα 54 ευρώ το στρέμμα, αντιστοιχούσε σε 10 λεπτά το κιλό στην τιμή παραγωγού και δεν έχει καμιά σχέση με την μείωση της τιμής που είχαμε το 2021. Την ερχόμενη Παρασκευή (8/7/2022) θα γίνει σύσκεψη όλων των οργανώσεων και των εμπόρων, στην Πάτρα, όπου εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα της νέας εμπορικής περιόδου. Θα δούμε τις προθέσεις της αγοράς».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, λέει στον ΑγροΤύπο ότι «σύσκεψη διοργανώνεται στην Πάτρα από την Συνεταιριστική Κορινθιακή Σταφίδα (ΣΚΟΣ) και την ΠΕΣ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της ΣΚΟΣ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι εξαγωγείς, για να υπάρξουν δίκαιες τιμές παραγωγού στην κορινθιακή σταφίδα. Είναι μια δύσκολη σύσκεψη αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή γραμμή για το καλό του προϊόντος.

Η παραγωγή πανελλαδικά αναμένεται να είναι καλή και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Στη Μεσσηνία τοπικά είχαμε κάτι ζημιές από παγετό. Αυτό όμως που πρέπει να δούμε τώρα είναι οι τιμές του παραγωγού. Η συνάντηση είναι μια τελευταία ευκαιρία για την καλλιέργεια που όσο περνά ο καιρός απαξιώνεται.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι η ενίσχυση που δόθηκε φέτος αφορούσε συνολικά 86.000 στρέμματα, όταν πριν δύο χρόνια είχαμε 117.000 στρέμματα με κορινθιακή σταφίδα. Η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, «φέτος φαίνεται να έχουμε καλή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας. Εξαίρεση σε κάποιες περιοχές τοπικά στη Μεσσηνία που είχαμε πρόβλημα από χαλαζοπτώσεις και παγετό. Πέρσι η ενίσχυση που έδωσε το ΥπΑΑΤ ήταν το μόνο μέτρο που είχαμε με στόχο την στήριξη της καλλιέργειας.

Οι περισσότεροι παραγωγοί πέρσι έδωσαν την σταφίδα με τιμή από 85 - 90 λεπτά το κιλό. Από όσα δείχνουν οι έμποροι φέτος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στην αγορά. Με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας η τιμή παραγωγού φέτος θα πρέπει να είναι πάνω από 1,60 ευρώ το κιλό.

Καθυστέρησε το ΥπΑΑΤ το 2021 να πάρει κάποια απόφαση και αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά. Φέτος είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της καλλιέργειας. Συνήθως κάθε χρόνο η τιμή βγαίνει με βάση το κλείσιμο της περσινής χρονιάς. Αυτή την περίοδο αν κάποιος παραγωγός είχε στα χέρια του σταφίδες θα τις πουλούσε από 85 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για την σταφίδα. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και συνεχώς προστίθενται και νέα, μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα. Πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας».

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο την εικόνα της αγοράς και τόνισε τα εξής: «από την μέχρι σήμερα εικόνα φαίνεται ότι η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι αποδόσεις είναι καλές και σε αυτό βοήθησε ο καιρός. Ωστόσο οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι με την φετινή εξέλιξη της αγοράς.

Οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, όταν πρόπερσι ήταν από 1,50 έως 1,60 ευρώ. Η φετινή αύξηση του κόστους παραγωγής θα καλυφθεί μόνο αν έχουμε μια τιμή γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό. Η συνάντηση της Πάτρας είναι κρίσιμη για την φετινή εμπορική περίοδο. Ωστόσο οι τιμές που εξάγεται το προϊόν στις διεθνείς αγορές είναι μειωμένες λόγω των περσινών λαθών και δύσκολα θα επανέλθουν.

Η ροή των εξαγωγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μόνο την περίοδο Απριλίου και Μαΐου του 2022 παρουσιάστηκε μια καλή ροή στις εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2021. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μεγαλώσει η διεθνής κατανάλωση και να αυξήσουμε τις αγορές στις οποίες εξάγουμε το προϊόν.

Ο τρύγος ξεκινά γύρω στις 10 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ελπίζουμε να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του τρύγου και να έχουμε μια καλή ποιότητα. Όταν το σταφύλι ωριμάσει είναι πολύ ευαίσθητο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό που δεν επιθυμούν οι σταφιδοπαραγωγοί είναι να έχει βροχοπτώσεις και υγρασία κατά την εποχή του τρύγου.

Περσινά αποθέματα υπάρχουν αλλά είναι δύσκολο να πούμε ποσότητες γιατί δεν γνωρίζουμε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και πότε θα εξαχθούν. Ωστόσο αν τα αποθέματα είναι να εξαχθούν μέχρι το τέλος του 2022 είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τη νέα εμπορική περίοδο.

Προβλήματα αναμένεται να έχουμε και φέτος λόγω έλλειψης παλετοκιβωτίων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν δέχτηκε να υπάρξει πρόγραμμα προμήθειας παλετοκιβωτίων της συνεταριστικής οργάνωσης που παραλαμβάνει τις μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος στην χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει άμεσα η μεταφορά της σταφίδας από το χωράφι στις εγκαταστάσεις της ΠΕΣ».

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 19:54

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο
    Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο

    Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αναμένεται τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας ενώ 16 % φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία κινήθηκε στο περιθώριο των προβλέψεων της αγοράς.

    Πτώση στην τιμή του ρεύματος

    Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 112 το Σεπτέμβριο, 129 τον Αύγουστο και 135 τον Ιούλιο.

    Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα "πράσινα" τιμολόγια Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να αντανακλούν την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής. Η εξέλιξη των τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών (άνοιξη και φθινόπωρο) και την ανοδική πορεία όταν ανεβαίνει η ζήτηση (καλοκαίρι και χειμώνα). Στις περιόδους αυξημένης ζήτησης, όταν οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν για την κάλυψη του φορτίου, οι τιμές ορίζονται από τις ακριβότερες θερμικές μονάδες με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου. Αντίθετα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όταν μεγάλο μέρος του φορτίου καλύπτεται από ΑΠΕ οι τιμές υποχωρούν.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (όταν η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη από τις καθημερινές) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έπεσε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στα 44 ευρώ ενώ για 18 ώρες συνολικά η τιμή του ρεύματος κινήθηκε κοντά στο μηδέν. Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά ότι με την πάροδο του χρόνου και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών τιμών στη διάρκεια του 24ώρου θα επεκτείνεται, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ζητήματα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς που δεν έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση της ενέργειας που παράγουν με κάποιας μορφής συμβόλαια. Πίεση των τιμών της ενέργειας προς τα κάτω αναμένεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις που θα πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθούν - και από τον πολλαπλασιασμό, διεθνώς, του δυναμικού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Πού κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης

    Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης οι πρώτες μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών έδειξαν ότι η μέση τιμή στην Αττική διαμορφώθηκε κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου στο 1,165 ευρώ το λίτρο (από 1,4 ευρώ πέρυσι) και πανελλαδικά στο 1,194 ευρώ (από 1,425 ευρώ πέρυσι).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
    Υψηλόβαθμα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου βρίσκονται στο.. στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έρευνα η Αρχή, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διαπίστωσε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που αγγίζουν τα 3.000.000 ευρώ, έφυγαν από τα τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και επενδύθηκαν σε νυχτερινά κέντρα.

    Συγκεκριμένα, η Αρχή εντόπισε πως αυτά τα ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων μεταξύ αυτών της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Κατά πληροφορίες, η τελευταία ύποπτη διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

    Με εντολή του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών και διαβιβάστηκε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διεξάγει έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τους ιδιώτες- επιχειρηματίες.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές
    Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές

    Την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης του εφέτος να διαμορφώνεται περίπου στο 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές.

    Οι εκτιμήσεις για τις τιμές

    «Ούτε την παραμονή θα ξέρουμε, αλλά υποθετικά η τιμή εκκίνησης αναμένεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/λίτρο», δήλωσε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

    Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, η κυρία Ζάγκα ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη στην Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 1,75- 1,80, ενώ το πετρέλαιο ξεκίνησε από 1,38. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες για πειραγμένες αντλίες, για νοθεία, γι’ αυτά τα δήθεν φθηνά, ενώ με το νέο νόμο υπήρξε περιστατικό που αντί να κλείνει πρατήριο καυσίμων πήγε στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη».

    «Ο δικός μας χώρος γέμισε παρεμπόριο. Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει για πειραγμένες αντλίες. Ωστόσο, το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας και ό,τι ποσοστό είχαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021 υπάρχει και τώρα. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια κι αν δω κάποιον με τιμή κάτω του 1,70, φυσικά πονηρεύομαι», πρόσθεσε, μιλώντας για πολλούς «νοικοκυραίους πρατηριούχους που αναγκάστηκαν να κλείσουν».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν
     Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

    Ελαιόλαδο: «Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

    «Ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή»

    «Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας και του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

    «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν».

    Αποκλιμάκωση

    Όπως εκτιμάται, τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Πηγή: in.gr

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ