Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 08:32

ΟΑΣΗ: Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 5/10 - Εγγυημένη τιμή στα 2€ ζητούν οι αγρότες για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον

Νέα κινητοποίηση για την τιμή της σταφίδας θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, στις 10 το πρωί.

Ζητούμενο είναι η ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα να φτάσει στα δύο ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΑΣΗ:

"Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουμε του εμπόρους να προσπαθούν να μας πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά και το κράτος με τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των ειδών λαϊκής κατανάλωσης και των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές που μας ζητάνε να πουλήσουμε τον κόπο μας και φέτος να είναι εξευτελιστικές. Φυσικά από όλο αυτό θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν τη σταφίδα πανάκριβη στα Super Market.

Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων τους πάει σύννεφο. Μιλάνε μέσα από τις εφημερίδες και τα site για παροχές στους αγρότες, αποζημιώσεις, επιδότησης, έργα υποδομών κ.α. και το μόνο που βλέπουμε είναι να μας κόβουν το ρεύμα, το νερό και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα και το φαΐ μας για να ζήσουμε. Μας λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν εγγυημένη τιμή γιατί αντιτίθεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Δεν μας λένε όμως πως δίνουν εγγυημένη τιμή σε αυτούς με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα; Πως καθορίζουν για τις εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων το ετήσιο ποσό που πρέπει να λάβουν και τις αποζημιώνει κάθε χρόνο το κράτος με τα δικά μας λεφτά. Σε εμάς δεν μπορούν.

Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επιβίωση μας. Διεκδικούμε:

• Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.
• Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
• Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ"

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 23:32

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή
    Πύργος: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου - Έκκληση των εκπαιδευτικών σωματείων για δυναμική δυμμετοχή

    Της Δήμητρα Βέλμαχου

    Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, και τον λαό του Πύργου να συμμετάσχουν στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην πλατεία Δικαστηρίων απηύθυναν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνέντευξης Τύπου. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας εκπαιδευτικών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, καθώς και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

    Αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης

    Η Στέλλα Αναστάσιου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επεσήμανε ότι η κινητοποίηση αφορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, λόγω των περικοπών στους μισθούς, της ακρίβειας και των υψηλών ενοικίων. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν καλύτερους όρους μόρφωσης για τους μαθητές τους, οι οποίοι πλήττονται από τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ελλιπείς υποδομές των σχολείων.

    Η κ. Αναστάσιου υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης που υπονομεύουν τη συνοχή και την ισότητα στο δημόσιο σχολείο. «Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μας κάνει μαθήματα για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στέκονται στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ενάντια στους πολέμους και τις ανισότητες.

    Καταγγελίες για αυταρχισμό και εκπαιδευτική υποβάθμιση

    Η Δήμητρα Καραμεσίνη, γενική γραμματέας της ΣΕΠΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, αναφέρθηκε στις αυταρχικές πολιτικές που, όπως υποστήριξε, στοχεύουν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων. «Δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται καθημερινά από τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά καταδικάζουν τις προσπάθειες κατηγοριοποίησης και απαξίωσης των σχολείων.

    Η κ. Καραμεσίνη περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Πύργο, όπου συγχωνεύονται τμήματα και σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερφορτωμένες τάξεις, ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη, υπογράμμισε πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ενώ η κατάσταση των σχολικών κτιρίων σημείωσε πως είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών.

    Καταστολή και διώξεις εκπαιδευτικών

    Η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, καταδίκασε τις διώξεις που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους εκπαιδευτικούς και να καταστείλει τις αντιδράσεις τους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, οδηγούν στην εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση.

    Οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας ζητούν από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε ένα δημόσιο, δημοκρατικό και σύγχρονο σχολείο για όλους. Όπως τονίζουν, η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά όλους όσοι πιστεύουν στη δημόσια εκπαίδευση ως δικαίωμα και ως κοινό αγαθό.

  • Πύργος: Διαμαρτυρία αγροτών για την απαίτηση επιστροφής επιδοτήσεων - «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα»
    Πύργος: Διαμαρτυρία αγροτών για την απαίτηση επιστροφής επιδοτήσεων - «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) την Παρασκευή έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, αντιδρώντας στην απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τις επιδοτήσεις που έλαβαν το 2022.

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά την επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες έλαβαν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν λόγω λάθους υπολογισμού, με την απόφαση αυτή να έχει οδηγήσει στο σύνολο των αγροτών σε πανικό, καθώς ειδικά στην Ηλεία, οι παραγωγοί διανύουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, εξέφρασε την αγανάκτηση των αγροτών, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση «απαράδεκτη» και «κοροϊδία». Όπως ανέφερε, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται διαρκώς λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με περικοπές που φτάνουν έως και το 50%. «Οι επιδοτήσεις μας έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 30%, και τώρα η κυβέρνηση ζητά να επιστρέψουμε χρήματα που δόθηκαν λάθος το 2022. Αυτό είναι κοροϊδία, και εμείς δεν το δεχόμαστε», δήλωσε ο κ. Βομπίρης, προσθέτοντας ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τόνισε ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, καθώς το λάθος έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η ΟΑΣΗ όπως σημείωσε ο κ. Βομπίρης, απαιτεί από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους αγρότες, που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Δεν μπορεί να ζητούν από τους μικρομεσαίους αγρότες να επιστρέψουν χρήματα που είχαν ανάγκη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

    opekepe oasi 2

    opekepe oasi 3

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
    Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!

    Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ,

    αφού έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φτωχούς αγρότες επιστροφή μέρους από τις πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν το 2022-23, με την δικαιολογία πως έκανε λάθος και έδωσε παραπάνω << ψίχουλα >> στους αγρότες.

    Την στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει της επιδοτήσεις ακόμα και 50% μας μιλάνε για λάθη και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει αυτό το απαράδεκτο γεγονός και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11/10/24 στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο.

    (Δελτίο Τύπου)

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα
    Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

    Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ένωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

    Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

    Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα
    Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα

    Η ΟΑΣΗ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08/24 και ώρα 21:30 στην πλατεία του Λάλα.

    Θέμα: Εξελίξεις σχετικά με την πανώλη και οι προτάσεις της ΟΑΣΗ και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

    Όλοι και όλες στην σύσκεψη της ΟΑΣΗ στο Λάλα στις 21:30

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας
    Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

    Ισως και 50% λιγότερη ποσότητα θα βγάλει φέτος η Αιγιαλεία. «Πονοκέφαλοι» για τους παραγωγούς καύσωνας και λειψυδρία.

    Μετά τις ελιές και στη σταφίδα θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλούν για πτώση περίπου 50% σε σχέση με το 2023, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι λιγάκι καλύτερη σε σχέση.

    Χθες, καταγράψαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στις ελιές στην Αιγιαλεία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη σταφίδα στην ίδια περιοχή, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής για να προλάβουν πριν ξεραθεί ο καρπός.

    Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο ανθρώπους, που γνωρίζουν τα ζητήματα του κλάδου.

    Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε: «Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα τουλάχιστον 10-20 μέρες λόγω του καύσωνα και τελειώνει τις επόμενες μέρες, στα πεδινά. Σύντομα θα ξεκινήσει και στα ορεινά. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όμως παρά την ξηρασία, ελπίζω ότι η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από το 2023. Εικόνα για τα αν επαρκούν οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχουμε σε 20-25 μέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα από το τρύγισμα, στα ορεινά. Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή από τα ορεινά είναι αυτή που δίνει την ποσότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τον πραγματικό όγκο».

    Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε και την πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις τιμές: «Ακόμα είναι νωρίς, όμως με βάση αυτά που βλέπω, πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σε σχέση με το 2023. Αν η αύξηση τις τιμής επαρκεί για να βγουν τα έξοδα, δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτό δείχνει πόσο προνοητική ήταν η θέση της ΠΕΣ, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά, είτε για άλλες χρήσεις, είτε για την Ουκρανία. Παρότι δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό, είδαμε ότι λειτούργησε ο νόμος της αγοράς».

    Ο αγροτοσυνεταιριστής στάθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, σημειώνοντας: «Η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή και το βασικότερο είναι το θέμα της έλλειψης νερού. Νομίζω ότι πλέον είμαστε… στο και 5. Θα πρέπει η Περιφέρεια, μαζί με τις δημοτικές αρχές, να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για να έχουμε νερό στις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η έλλειψη θα είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερο το κάθε προϊόν που φτάνει στο ράφι».

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξαρτήτων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, πιο απαισιόδοξος, είπε: «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασία 37 και 38 βαθμούς Κελσίου έκαψε καρπούς και έτσι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50%. Ακόμα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι η τιμή πώλησης της σταφίδας θα είναι καλύτερη από πέρυσι, εφόσον η παραγωγή είναι μειωμένη, τότε τα έσοδα θα είναι περίπου ίδια. Για μένα η τιμή θα πρέπει να κινηθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό, ώστε να μείνουν χρήματα και στους παραγωγούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τη σταφίδα κι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι».

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο «πονοκέφαλο» των παραγωγών, την έλλειψη νερού, υπογραμμίζοντας: «Λόγω ανομβρίας δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε κι επειδή ο καύσωνας συνεχίζεται, ορισμένα κτήματα στα πεδινά έχουν καεί! Πρέπει να δούμε το θέμα του νερού, ειδικά στην Αιγιάλεια, όπου το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι είναι όλο και πιο έντονο».

    Πηγή: Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ