Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 19:44

Φέτα ΠΟΠ: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ελέγχους και αυστηροποίηση των ποινών λόγω κρουσμάτων νοθείας

Γράφτηκε από

Τα διοικητικά πρόστιμα πρέπει να είναι ανάλογα της ζημιάς και της νόθευσης του ανταγωνισμού και οι ποινές να γίνουν πιο αυστηρές.

Για άλλη μία φορά οι κτηνοτρόφοι ζητούν συντονισμένους ελέγχους και αυστηροποίηση των ποινών, καταγγέλλοντας κρούσμα επανάληψης «νοθείας» από γνωστή εταιρεία.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «γνωστή εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης της φέτας ΠΟΠ και παρασκευάζει τυρί τύπου ΦΕΤΑΣ από αγελαδινό γάλα».

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν πως «η φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης». Επιπλέον, υπενθυμίζουν πως «δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η συγκεκριμένη εταιρεία ''πιάστηκε'' στο εξωτερικό για νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα τότε το τυρί είχε το θράσος να το ονομάζει μόνο ΦΕΤΑ ΠΟΠ και τώρα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας να πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια νοθεία».

«Τελικά γίνονται έλεγχοι ή όχι; Είναι λυπηρό και εξοργιστικό κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη των κτηνοτρόφων και άλλων τυροκόμων που επιλέγουν το δρόμο της νομιμότητας. Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό να παραποιείται έτσι βάναυσα η ιστορία και ο πολιτισμός που φέρει μαζί του αυτό το τυρί που ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ κι έρχεται από τα βάθη της αρχαίας Ελλάδας. Απαιτούμαι αυστηρούς και συντονισμένους ελέγχους» τονίζει η Ομοσπονδία.

Αναφορικά με το θέμα η ΕΘΕΑΣ επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην προστασία των αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα των ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τα διοικητικά πρόστιμα πρέπει να είναι ανάλογα της ζημιάς και της νόθευσης του ανταγωνισμού και οι ποινές να γίνουν πραγματικά αποτρεπτικές και πιο αυστηρές.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 10:29

Σχετικά Άρθρα

  • Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους
    Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

    Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

    Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

    Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

    Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

    Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

    Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

    «Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

    Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

    Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

    Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

    «Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

    Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

    Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

    Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

    «Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

    «Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

    Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού
    Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας ΠΟΠ, ενώ οι Κύπριοι αντί για χαλούμι τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese – Στο +6% οι εξαγωγές φέτας το 2024

    Φθηνότερο λευκό τυρί που παράγεται από φθηνό –σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο- γάλα και φθηνά εισαγόμενα τυριά, όπως η gouda, επιλέγουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, έχοντας ρίξει «άκυρο» στην ακριβότερη φέτα ΠΟΠ με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα εμβληματικά συστατικά της διατροφής στη χώρα μας.

    Ούτε και οι προσφορές που κάνουν κατά καιρούς τα σούπερ μάρκετ, με τιμές στα 9-10 ευρώ το κιλό για τη φέτα ΠΟΠ, φαίνεται ότι μπορούν να συγκινήσουν τους καταναλωτές που συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται βορά της ακρίβειας.

    Μια ανάλογη εικόνα, ίσως και χειρότερη, εμφανίζει και η αγορά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση χαλουμιού, που είναι το κορυφαίο τυροκομικό προϊόν της μεγαλονήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Κύπριοι αντί για χαλούμι ΠΟΠ τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese!

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας

    «Η κατανάλωση φέτας υποχωρεί κατά 70%» αναφέρει ο Στέλιος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της φέτας.

    Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, σε διάστημα σχεδόν ενάμιση έτους (1/2/23-31/6/2024), ο όγκος των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας μειώθηκε από περίπου 85% στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, στο 79% στο τέλος της.

    «Στην Ελλάδα καταναλώνονταν περίπου 80 χιλιάδες τόνοι φέτας και περίπου 40 χιλιάδες τόνοι εξάγονταν, τώρα είναι ανάποδα. Ογδόντα, σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται και 30 χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης.

    «Πετάνε» οι εξαγωγές φέτας

    Οι εξαγωγές της φέτας συνεχίζουν να αυξάνονται και εφέτος υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 6%.

    Ήδη από την αρχή του 2024 μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι εξαγωγές του «λευκού χρυσού» όπως χαρακτηρίζεται το εθνικό μας τυρί κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ας σημειωθεί δε ότι στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023 όταν ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2014, η φέτα έκανε εξαγωγές μόλις 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2013-2024 οι εξαγωγικές πωλήσεις στη φέτα σημείωσαν μια αύξηση 700%!

    Το 97% του χαλουμιού εξάγεται

    Την ίδια ώρα, το χαλούμι έχει εξελιχθεί στο δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπορου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ.

    Αυτό το ποσό αφορά σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγές, καθώς το 97% του χαλουμιού που παράγεται στη μεγαλόνησο κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.

    Καλπάζει η ακρίβεια

    Πέραν των αλλαγών που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις στη διατροφή, οι οποίες έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τους Έλληνες καταναλωτές, οι λόγοι της δραματικής υποχώρησης στην κατανάλωση φέτας εστιάζονται κυρίως στην τιμή του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών στη χώρα μας.

    Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά, εκ των οποίων η φέτα είναι το πλέον δημοφιλές, άγγιξαν την περίοδο 2021 – 2023 το 39,3%.

    Το 2024 –από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο- υπήρξε μια μικρή διόρθωση στις τιμές των τυριών, της τάξης του -2,14%. Ακόμα κι έτσι όμως η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.

    Πηγή: ΟΤ

  • Ελαιόλαδο: Τα ρεκόρ νοθείας και η έκρηξη στις τιμές
    Ελαιόλαδο: Τα ρεκόρ νοθείας και η έκρηξη στις τιμές

    Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αυξήσεις στο ελαιόλαδο και βαπτίζουν «έξτρα παρθένο» αμφιβόλου ποιότητας λάδι – Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, με τις καιρικές συνθήκες να αναδεικνύονται σε μία σημαντική μεταβλητή: από τις αυξήσεις στις τιμές καθώς η συγκομιδή της πατάτας υπέφερε στην Ευρώπη έως τις ντομάτες στη Μέση Ανατολή που ακριβαίνουν εξαιτίας του καύσωνα. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, και ιδιαιτέρως «επίπονο» και τις τσέπες και τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι το ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

    Το θέμα αναδεικνύει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης, τονίζοντας ότι η απότομη αύξηση στις τιμές μπορεί να αποδοθεί σε συνθήκες έντονης ξηρασίας και καύσωνα στη Μεσόγειο, που πιθανότατα επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση.

    Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κλιματική κρίση μπορεί να μεταβάλλει το καλάθι του νοικοκυριού.

    Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το σοκ τιμής στις τιμές του «υγρού χρυσού», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο να είναι στην πραγματικότητα λαμπάντε, μια κατηγορία που θεωρείται ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

    Το μειονεκτικό (ή λαμπάντε ή βιομηχανικό) ελαιόλαδο είναι παρθένο ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας με οξύτητα πάνω από 2 %, χωρίς φρουτώδη χαρακτηριστικά και με ουσιώδη οργανοληπτικά ελαττώματα. Το μειονεκτικό ελαιόλαδο δεν προορίζεται να διατεθεί στην αγορά σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Υποβάλλεται σε εξευγενισμό ή χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Guardian, αναφορικά με τους νόμους περί Ελευθερίας της Πληροφορίας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε έναν αριθμό ρεκόρ πιθανών υποθέσεων απάτης με το ελαιόλαδο στην αρχή του έτους καθώς οι τιμές κορυφώθηκαν.

    Μεγάλη κλίμακα νοθείας

    Η πραγματική κλίμακα του εγκλήματος που σχετίζεται με το ελαιόλαδο είναι επίσης πιθανό να είναι πολύ υψηλότερη, καθώς τα δεδομένα καταγράφουν μόνο περιπτώσεις που αναφέρονται στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ και παραλείπουν εγχώριες περιπτώσεις.

    Η απάτη με το ελαιόλαδο παίρνει μερικές διαφορετικές μορφές. Εξαιρετικά παρθένο υψηλής ποιότητας μπορεί να αναμειχθεί με κατώτερης ποιότητας για να
    προχωρήσει περισσότερο στην αγορά, ή οι εγκληματίες μπορεί να επινοήσουν ένα μείγμα για να μετατρέψουν το χαμηλής ποιότητας ή φθηνό λάδι σε κάτι που
    μπορεί να γίνει καλό.

    Η νοθεία και οι απάτες στο ελαιόλαδο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος

    Το Bloomberg θυμίζει ότι τον Ιούλιο, η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 42 μετρικούς τόνους ψεύτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, μαζί με 623 λίτρα χλωροφύλλης, η οποία προστέθηκε σε λάδι χαμηλότερης ποιότητας και 71 τόνους από ένα συστατικό που αναφέρεται ως «ελαιώδης ουσία».

    Τον Ιανουάριο, το σπορέλαιο αναμεμειγμένο με βήτα-καροτίνη και χλωροφύλλη διατέθηκε ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε 50 εστιατόρια της Ρώμης.

    Υπήρξαν ακόμη και παραδείγματα των λεγόμενων ληστών των ελιών που έκλεψαν ελιές ή ακόμα και έκοψαν δέντρα για να αποσπάσουν τον πολύτιμο καρπό, με την ισπανική αστυνομία να αποτρέπει την κλοπή 465 κιλών ελιάς μόλις αυτόν τον μήνα. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης πλαστά έγγραφα φορτίου που θα επέτρεπαν την πώληση των κλεμμένων προϊόντων χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση και την ιχνηλασιμότητα.

    Νοθεία, παλιά όσο και ο χρόνος

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η νοθεία και οι απάτες στο ελαιόλαδο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος.

    Πήλινες πινακίδες από την Έμπλα, ένα αρχαίο βασίλειο στη Συρία, που χρονολογείται από το 2.400 π.Χ. περιγράφουν ομάδες επιθεωρητών που διορίζονται από τους βασιλείες ώστε να ελέγχουν για απάτη με το ελαιόλαδο. Είναι πιθανό να υπάρχει πάντα κάποιο επίπεδο νοθείας ελαιολάδου.

    Η απειλή ωστόσο δεν περιορίζεται στο ελαιόλαδο. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ήδη ένα από τα πιο στοχευμένα προϊόντα για νόθευση και οι τιμές βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

    Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο εύκολο είναι να προστεθούν νοθεύματα ή σκόπιμα λάθος ετικέτα. Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εγκυμονούν κινδύνους για την καλλιέργεια του καφέ, της σοκολάτας και του τσαγιού, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε επιτήδειους να εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τον πληθωρισμό και τους κλονισμούς της προσφοράς που σχετίζονται με το κλίμα.

    Ένα τέτοιο έγκλημα δεν είναι απλώς θέμα κακογουστιάς και σπατάλης, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία. Καθώς οι τιμές του ελαιολάδου άρχισαν να ανεβαίνουν αυτή τη φορά, στους Ισπανούς μιας ορισμένης ηλικίας υπενθύμισαν αναμφίβολα το ξέσπασμα του συνδρόμου τοξικού λαδιού το 1981, το οποίο προκλήθηκε από την κατανάλωση μετουσιωμένου κραμβέλαιου για βιομηχανική χρήση που είχε πωληθεί παράνομα ως ελαιόλαδο. Τότε περίπου 300 άνθρωποι πέθαναν και πολλοί άλλοι έμειναν με χρόνια νόσο.

    Μια οργάνωση επιζώντων, η Seguimos Viviendo, ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της απάτης όλα αυτά τα χρόνια.

    Όταν αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συχνά μας ελκύει να σκεφτόμαστε τις άμεσες επιπτώσεις. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένες για αρνητικές συνέπειες. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση του εγκλήματος.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ελαιόλαδο: Πώς στήνουν απάτες και νοθείες – Το παράδειγμα της Ιταλίας
    Ελαιόλαδο: Πώς στήνουν απάτες και νοθείες – Το παράδειγμα της Ιταλίας

    Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν καταστήσει τη νόθευση έξτρα παρθένων ποσοτήτων ιδιαίτερα κερδοφόρα

    Στο «μάτι» κυκλωμάτων έχει μπει το ελαιόλαδο στη γειτονική Ιταλία, μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χώρες, καθώς οι επιχειρήσεις νοθείας και απάτης ολοένα και αυξάνονται.

    Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν καταστήσει τη νόθευση έξτρα παρθένων ποσοτήτων ιδιαίτερα κερδοφόρα. Το γνήσιο, υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών αυτών οργανώσεων. Το νοθευμένο ελαιόλαδο, με ψεύτικη επισήμανση ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), υπονομεύει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των καταναλωτών.

    Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιθεώρησης Προστασίας Ποιότητας και Καταστολής Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων (ICQRF), υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας, μόνο το 2023, 380 τόνοι νοθευμένων παρτίδων ελαιολάδου, αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν.

    Οι χαμηλές τιμές σε προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι συχνά ένδειξη χαμηλής ποιότητας λαδιού, πιθανώς εισαγόμενου ή αναμεμειγμένου με σπορέλαιο

    Μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους δρουν αυτοί οι επιτήδειοι έχουν εξελιχθεί αναγκάζοντας και τις αστυνομικές ιταλικές αρχές να εντείνουν τη δράση τους. Οι εξειδικευμένες αυτές αστυνομικές μονάδες καταπολεμούν ενεργά το παράνομο εμπόριο τροφίμων εστιάζοντας ρητά στη νόθευση του ελαιολάδου.

    Ένδειξη η χαμηλή τιμή ελαιολάδου

    Οι χαμηλές τιμές σε προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι συχνά ένδειξη χαμηλής ποιότητας λαδιού, πιθανώς εισαγόμενου ή αναμεμειγμένου με σπορέλαιο, εξηγεί στους olive oil times, ο διοικητής της Ομάδας Προστασίας Υγείας Carabinieri (NAS), μια εξειδικευμένη μονάδα στις αστυνομικές δυνάμεις.

    Για τους απατεώνες, τα νοθευμένα τρόφιμα υψηλής ποιότητας μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Τέτοια κρούσματα νοθείας και απάτης είναι ιδιαίτερα διαδεμένα σε πολλά βασικά προϊόντα της ιταλικής κουζίνας, με το ελαιόλαδο να είναι ένας ιδιαίτερα επικερδής στόχος.

    «Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μαζί με τα ΠΟΠ και τις ΠΓΕ, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, που συνεχίζουν να αυξάνονται σε όγκο και μερίδιο αγοράς», σημειώνει η Ομάδα Προστασίας Υγείας (NAS), εξηγώντας ότι τα κυκλώματα αυτά, αγοράζουν ιταλικό και ξένο ελαιόλαδο για να δημιουργήσουν νέα μείγματα και να τα πουλήσουν στη συνέχεια στις τελικές εταιρείες διανομής.

    Οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τη τεχνολογία για να εξαπατήσουν, καθώς μέσω εξειδικευμένου λογισμικού αναμειγνύουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας με αυτά που περιέχουν ποιοτικό λάδι

    Παράνομες αναμείξεις ελαιολάδου

    «Παρόμοιοι τύποι και ποιότητες ελαιολάδου μπορούν να αναμειχθούν νόμιμα», προσθέτουν ανώτατοι αξιωματούχοι της NAS, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι ένα νόμιμο μείγμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποτελείται αποκλειστικά από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που ανήκουν στην ίδια εμπορική κατηγορία και συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

    Η παράνομη ανάμειξη, περιλαμβάνει την ανάμειξη παρθένων ή εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, γνωστά ως «Λάμπαντε». Αυτά τα έλαια στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία για την αφαίρεση τυχόν οργανοληπτικών ή χημικών ελαττωμάτων.

    Ταυτόχρονα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τη τεχνολογία για να εξαπατήσουν, καθώς μέσω εξειδικευμένου λογισμικού αναμειγνύουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας με αυτά που περιέχουν ποιοτικό λάδι. «Χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό, οι εγκληματίες μπορούν να παράγουν ένα προϊόν του οποίου οι οργανοληπτικές και χημικές παράμετροι πληρούν τους κανονισμούς της ΕΕ για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα», σημειώνουν.

    Το έγκλημα στο ελαιόλαδο έχει εξελιχθεί

    Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες έδωσε τη δυνατότητα στις εγκληματικές οργανώσεις να βελτιώσουν τους τα παράνομα παιχνίδια τους. Έτσι η NAS προχώρησε από την πλευρά της στη βελτίωση της τεχνολογίας που είχε τα χέρια της αλλά και τις μεθόδους της.

    Το έγκλημα στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, δεν περιλαμβάνει πλέον ακατέργαστα, εύκολα ανιχνεύσιμα συστατικά, όπως η μερική ή πλήρης ανάμειξη έξτρα παρθένου ελαιολάδου με σόγια, ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο αναμεμειγμένα με χλωροφύλλη ή βήτα-καροτίνη, τα οποία ανακαλύπτονται μέσω μιας τυχαίας δειγματοληψίας.

    «Σήμερα, αυτά τα εγκλήματα περιλαμβάνουν πολύ πιο περίπλοκες απάτες, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους με τυπικές επιστημονικές αναλύσεις», εξηγούν οι ιταλικές αστυνομικές αρχές, σημειώνοντας ότι «συχνά χρειάζεται να βασιζόμαστε σε γενετικές ή άλλες πειραματικές αναλύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάθε μεμονωμένη παρτίδα ελαιολάδου θα πρέπει να ελέγχεται πριν την ανάμειξη».

    Επιπλέον, οι μέθοδοι συσκευασίας και επισήμανσης έχουν επίσης εξελιχθεί. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας και ευφάνταστων ονομάτων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό μη συμμορφούμενων προϊόντων.

    Η τελευταία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας περιλάμβανε την ανακάλυψη περισσότερων από 71 εκατομμυρίων τόνων παράνομων ελαιωδών ουσιών στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας

    Οι έρευνες

    Στον αντίποδα, οι έρευνες της NAS περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και τηλεφωνική επιτήρηση, επιθεωρήσεις, ελέγχους, συγκρίσεις και εκτενή ανάλυση έντυπης και ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης.

    Οι ερευνητικές δραστηριότητες απαιτούν συχνά τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και ειδική νομική υποστήριξη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια πολλών ερευνών, αποδείχθηκε ότι ορισμένα προϊόντα αγοράζονται σε μια χώρα, μεταποιούνται σε άλλη και πωλούνται αλλού, καθιστώντας τους ελέγχους ακόμα πιο δύσκολους.

    Σύμφωνα με τη NAS, ο συντονισμός των ιταλικών αρχών με διεθνείς οργανισμούς, επέτρεψε σημαντικές επιχειρήσεις να πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από μία χώρες παραγωγής ελαιολάδου.

    Η τελευταία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας περιλάμβανε την ανακάλυψη περισσότερων από 71 εκατομμυρίων τόνων παράνομων ελαιωδών ουσιών στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας.

    Όταν εντοπιστεί ένα μη συμμορφούμενο προϊόν, εφαρμόζονται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναστολή της άδειας λειτουργίας, την απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και τη διεξαγωγή περαιτέρω δραστηριοτήτων επαλήθευσης που σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής, την ιχνηλασιμότητα και την εμπορική διανομή.

    Μάλιστα, για να καταπολεμηθεί η διεθνής φύση της απάτης στα τρόφιμα και το ελαιόλαδο, ενσωματώνονται στις δραστηριότητες της NAS συστήματα προειδοποίησης σε όλη την ΕΕ, όπως το RASFF (Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές).

    Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

    Κρίσιμο ρόλο στη μείωση και στην καταπολέμηση της απάτης στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη NAS, μπορούν να παίξουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, στους οποίους προτείνει μερικές απλές συστάσεις:

    • Αγορά προϊόντων μόνο από αξιόπιστα καταστήματα και αγορές, όχι από αυτοσχέδιους πωλητές.
    • Αναγνώριση των πρώτων υλών, της προέλευσης και ιστορία τους.
    • Προσεκτικό διάβασμα των ετικετών του προϊόντος πριν την αγορά του προκειμένου να κατανοηθεί η ακριβής σύνθεσή του (συστατικά, πρόσθετα, συντηρητικά), η μέθοδος αποθήκευσης, η ημερομηνία λήξης, το όνομα του παραγωγού, η παρτίδα παραγωγής και η προέλευση των πρώτων υλών.
    • Προσοχή στα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά συστατικά και ασαφείς ή δυσανάγνωστες ετικέτες.
    • Προσοχή στις χαμηλές τιμές.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;
    Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;

    Τι λένε στον ΟΤ άνθρωποι της αγοράς και της κτηνοτροφίας για τα σενάρια ανατιμήσεων στη φέτα

    «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Αυτή η λαϊκή ρήση επαληθεύεται στην περίπτωση του εθνικού μας προϊόντος της φέτας ΠΟΠ, η οποία με πρόσχημα την πανώλη των αιγοπροβάτων, κινδυνεύει για ακόμη μια φορά από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας.

    Η εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει «πυροδοτήσει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα της φέτας. Όμως, κατά πόσο δικαιολογείται μια προσπάθεια αύξησης της τιμής της, την στιγμή μάλιστα, που γίνονται προσπάθειες από την μεταποίηση, η τιμή παραγωγού στην πρώτη ύλη, το γάλα, να μειωθεί;

    Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, το εθνικό μας προϊόν η φέτα δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα στην παραγωγή της. Ταυτόχρονα, όπως με νόημα σημειώνουν, δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση των τιμών, ούτε για επάρκεια, ενώ οποιαδήποτε ανατίμηση αυτή την περίοδο δεν δικαιολογείται. «Αν τυχόν δούμε ανατιμήσεις, τότε θα είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας», λένε χαρακτηριστικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας»

    Εντούτοις, από την ημέρα που «έσκασε» η είδηση για τη ζωονόσο, αυξάνονται οι φωνές των κτηνοτρόφων, που προειδοποιούν ότι αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τότε θα ενταθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

    Η φέτα κινδυνεύει από τη νοθεία

    Η φέτα, ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας είναι ένα προϊόν, το οποίο συνεισφέρει ετησίως περίπου 1 δισ. ευρώ, με το 65% της παραγωγής να κατευθύνεται στις αγορές του κόσμου. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η δυναμική πορεία του εθνικού μας «θησαυρού» και να προστατευτεί από νοθείες και άλλες αθέμιτες πρακτικές, απαιτείται όπως χρόνια προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου, η θέσπιση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας», τονίζει στον ΟΤ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης. «Κίνδυνος υπάρχει από τους γαλακτοβιομήχανους, που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν και φτιάχνουν διαφόρων λογιών τυριά, τα οποία ονομάζουν φέτα. Αυτός ο κίνδυνος υπήρχε πάντα και είναι μόνιμος», λέει χαρακτηριστικά.

    Για τον κτηνοτροφικό κλάδο, η πανώλη των αιγοπροβάτων και τελευταία η ευλογιά των προβάτων αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι για το τι πραγματικά συμβαίνει και πώς παραμονεύουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας, που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

    Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, το διάστημα αυτό με την εμφάνιση των ζωονόσων αναδείχτηκε «η έλλειψη των ελέγχων τόσο στα κρέατα όσο και στα γαλακτοκομικά. Από αυτή ακριβώς την χαλάρωση των ελεγκτικών μέτρων προκύπτουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Ελπίζουμε ότι απ’ όλη αυτή την περιπέτεια θα βγει και κάτι καλό. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές και ελεγκτικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και ενταθεί η κρατική επίβλεψη και έλεγχος».

    «Πρακτικά» και «διαχειριστικά» τα προβλήματα που προέκυψαν στη συγκομιδή γάλακτος

    Χωρίς προβλήματα η παραγωγή φέτας

    Καθησυχαστικός για το μέγεθος των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος, τη φέτα ΠΟΠ, είναι από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΟΤ «αν δούμε απολύτως αριθμητικά το πρόβλημα τότε θα λέγαμε ότι δεν είναι σημαντικό, καθώς ο αριθμός των ζώων που έχουν επηρεαστεί είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο. Τα 20.000 ζώα είναι ελάχιστος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η Θεσσαλία διαθέτει 1 εκατ. αιγοπρόβατα».

    Τα μόνα ίσως προβλήματα που μπορεί να εντοπίσει είναι τα πρακτικά, αυτά δηλαδή που προκύπτουν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και συγκομιδή του γάλακτος. «Τα βυτία πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές και κάθε φορά σε μία μόνο κτηνοτροφική μονάδα, όπου παίρνουν το γάλα και επιστρέφουν για απολύμανση. Αν το γάλα αυτό προέρχεται από προβληματική περιοχή τότε θα πρέπει να παστεριωθεί στην περιοχή εκείνη, ανεξάρτητα αν αυτό το γάλα το έχει αγοράσει κάποιος από άλλο νομό. Αυτά τα διαδικαστικά, τα οποία έχουν τεθεί για να περιορίσουν την μετάδοση αλλά δημιουργούν πρόβλημα και οικονομικό και χρονικό θα έλεγα. Και αυτό δημιουργεί μια αναστάτωση».

    Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο γάλα, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί από τα προσβεβλημένα ζώα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, υπάρχει πρόβλημα που δημιουργείται από την «παρανόηση και την ελλιπή πληροφόρηση».

    Πηγή: In.gr
  • ΕΕ: Νέοι κανόνες κατά της νοθείας στο μέλι – Τι προβλέπεται
    ΕΕ: Νέοι κανόνες κατά της νοθείας στο μέλι – Τι προβλέπεται

    Δημιουργία συστήματος «ιχνηλάτησης» του μελιού της ΕΕ

    Στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, στοχεύουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

    Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφέστερη σήμανση σχετικά με την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες.

    Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό», την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού, με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές.

    Η χώρα προέλευσης του μελιού πρέπει να είναι ευδιάκριτη στην ετικέτα

    Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

    Επισήμανση και ιχνηλασιμότητα για το μέλι

    Ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτα ότι είναι νοθευμένο με ζάχαρη και παραμένει απαρατήρητο στην αγορά της ΕΕ.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτικό να αναφέρουν με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, τις χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού.

    Πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.

    Μετά από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.

    Για τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και τις μαρμελάδες, η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί την υποχρεωτική επισήμανση στη χώρα προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση, εάν χρειάζεται.

    Πηγή: In.gr
  • Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Είχαν σύνδεση με την Greek Mafia - Το πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και οι σχέσεις με τον Σκαφτούρο
    Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Είχαν σύνδεση με την Greek Mafia - Το πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και οι σχέσεις με τον Σκαφτούρο

    Σύνδεση με τη λεγόμενη Greek Mafia φαίνεται να είχαν τα μέλη του κυκλώματος νοθείας καυσίμων και ποτών που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Συνολικά οι αστυνομικοί έχουν περάσει χειροπέδες σε 20 άτομα -ανάμεσά τους και στον φερόμενο ως αρχηγό-, ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται και αναζητούνται άλλα 10 μέλη.

    Εγκατάσταση-κλειδί με τον κόσμο της νύχτας αποτελεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πάρκινγκ φορτηγών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ο χώρος αυτός φέρεται να ανήκε στον Γιάννη Σκαφτούρο που ήταν γνωστός και ως «θείος Τζο», ο οποίος εκτελέστηκε το Πάσχα του 2022 στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια. Με βάση τις ίδιες πηγές χ τον Ιούνιο του 2023 στην ίδια επιχείρηση είχαν γίνει στόχος φορτηγά οχήματα.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Στο μεταξύ οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που είναι στη διάθεση του ethnos.gr, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί.

    Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για να καλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως «κουμπάρος», «υδραυλικός» ή «φαρμακοποιός» για να προσδιορίσουν τους συνεργούς τους, αλλά και «νερό» για να περιγράψουν την τιμή της αιθυλικής αλκοόλης ή «φάρμακα» για τους χημικούς διαλύτες.

    Ως «πάτερ» αποκαλούσαν τον φερόμενο ως αρχηγό, που είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία ένας 62χρονος με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, που κατά το παρελθόν ήταν ιερέας στη Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη «μάγο» έλεγαν έναν 65χρονο υπεύθυνος εγκατάστασης με καταγωγή από την Παλαιστίνη.

    Από την αστυνομική έρευνα το κύκλωμα φαίνεται να είχε αναπτύξει δράση τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023 και σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα μέλη του εισήγαγαν από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα πάνω από 100 τόνους χημικών διαλυτών. Το κόστος σε βάρος του Δημοσίου, δε, από τους δασμούς και τους φόρους που στερήθηκε για τα καύσιμα υπολογίζεται ότι φτάνει τις 400.000 ευρώ, ενώ για την αιθυλική αλκοόλη και τα λοιπά αλκοολούχα τις 170.000 ευρώ.

    Οι συνομιλίες τους

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για ζημιά που προξενήθηκε από νοθευμένα καύσιμα:

    • Αρχηγός: 100, 120 σε κάθε παλέτα λείπανε. Κανονικά λείπανε γύρω πάνω από 560.
    • Μέλος: Οκ.
    • Αρχηγός: Σε κάθε παλέτα 100, 120 και 5 κυβικά, που φύγανε Καλαμάτα, γαμ… ένα μαγαζί γιατί του είχαμε πει, 1 προς 1 δουλεύετε, και όταν λέμε γαμ… το μαγαζί, άμα δεν είσαι εσύ και εγώ ζητάνε αυτόν που το ΄στειλε να πάει να γαμ… Και λέω πάει αυτός, Θεσσαλονίκη είναι.
    • Μέλος: Οκ.
    • Αρχηγός: Ένα μαγαζί γαμ… στην Καλαμάτα, γιατί 1 προς 1 ούτε καθαρή βενζίνη είπαμε, ότι είναι 1 προς 1, ότι έχει καθαρή βενζίνη μέσα.
    • Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την διαδικασία της νόθευσης καυσίμων με χημικό διαλύτη:
    • Αρχηγός: Ναι αλλά εσύ δεν έβαλες βενζίνη να δεις άμα θηλυκώνει.
    • Μέλος: Θηλυκώνει, πώς δεν θηλυκώνει;
    • Αρχηγός: Που έβαλες βενζίνη εκεί;
    • Μέλος: Ναι, εννοείται.
    • Αρχηγός: Έβαλες νερό;
    • Μέλος: Ναι.
    • Αρχηγός: Ναι εννοείται πάντα το δοκιμάζω.
    • Μέλος: Ναι αλλά τώρα δεν θηλυκώνει εδώ μου στείλαν φωτογραφίες δεν είναι τα πράγματα σωστά για πες τόνα τώρα στα 15 κυβικά να ρίξω μέσα μισό κυβικό μισό κυβικό μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη ή πιο λίγο;

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την διαδικασία της παρασκευής χημικών διαλυτών:

    • Αρχηγός: Μέχρι χθες Ελληνικό δεν, ετοιμάζανε να κλείσουνε, ξεπουλήσανε μας φέρανε χθες. Τι μας φέρανε; Δύο μιξ, ένα μιξ να πούμε μας φέρανε ενάμιση συμπλήρωμα.
    • Μέλος: Και τι θα κάνουμε τώρα; Θα βάλουμε μόνο τα ξένα;
    • Αρχηγός: Τα δικά τους να πούμε, τα δικά τους που θα είναι μαζί με τα ξένα.
    • Αρχηγός: Άσε τα δύο που έρχονται χριστιανέ μου άστα αυτά δεν, τι κάνουμε με ένα ελληνικό παραπάνω ήθελα να σου φέρω εγώ λεφτά.
    • Μέλος: Ναι δεν σου λέω το φάρμακο είναι πρόβλημα αλλά τέλος πάντων δεν θα… Αυτά τα τρία σου φτάνουν μέχρι 20 του μήνα να πούμε.
    • Αρχηγός: Πόσο;
    • Μέλος: Μέχρι 20 του μήνα θα φτάσουν, σήμερα πόσο εννιά του μήνα είναι; Δέκα μέρες, δηλαδή μιλάμε για 10 μέρες.
    • Αρχηγός: Είκοσι του μήνα για φάρμακα λες;
    • Μέλος: Ναι ναι ναι, να φτάσουν τα φάρμακα όχι μόνο τα φάρμακα και τα άλλα μαζί.

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για την παραλαβή χημικών διαλυτών:

    • Μέλος: Βαγγέλη μου τα φάρμακα που ρίχνουμε είναι για τρία και θα πρέπει να περιμένουμε ας πούμε να μας έρθουν απ’ έξω.
    • Αρχηγός: Ε πότε θα έρθουν τα φάρμακα;
    • Μέλος: Τα φάρμακα θα έρθουν ας πούμε μετά τις 20 του μήνα περίπου… «Περιμένουμε τα φάρμακα να μας έρθουν απ’ έξω».
    • Μέλος: Βαγγέλη μου έχουμε φάρμακα για τρία, αύριο θα πάρεις ένα και την άλλη βδομάδα άλλα δύο κατάλαβες;
    • Αρχηγός: Όχι σκέτα ελληνικά δεν μπορούμε να βάλουμε σκέτα πορτογαλέζικα πάλι πάθαμε ζημιά.
    • Μέλος: Όχι μα δεν είναι δεν είναι σκέτα πορτογαλέζικα θα είναι μισό μισό.
    • Αρχηγός: Με τι; Αφού…
    • Μέλος: Κατάλαβες έχουμε πάρει υλικά μπόλικα σήμερα.

    Συνομιλία φερόμενου ως αρχηγού με μέλος του κυκλώματος για τους προμηθευτές αιθυλικής αλκοόλης (σ.σ.: τους αποκαλούν ως «υδραυλικούς»):

    • Αρχηγός: Με πήρε ο κουμπάρος.
    • Μέλος: Ναι τι λέει;
    • Αρχηγός: Μου λέει για τους υδραυλικούς.
    • Μέλος: Ναι.
    • Αρχηγός: Μου λέει «κοίταξε, η καλύτερη που μπορεί να γίνει σαν τιμή είναι 3,30».
    • Συνομιλία μελών του κυκλώματος για τον «πατέρα», δηλαδή τον φερόμενο ως αρχηγό:
    • Μέλος: Μόλις στείλουνε κάτι θα σε ενημερώσω, μείνει ήσυχος να πούμε.
    • Άγνωστος: Ναι, ναι, να ξέρω και εγώ να ενημερώσω. Εσύ τελείωσες με τον πάτερ, τελείωσες;

    Συνομιλία μελών του κυκλώματος για τον «πατέρα», δηλαδή τον φερόμενο ως αρχηγό:

    • Μέλος: Έλα να σου πω. Ο πάτερ δεν έχει άλλο εκτός από το δικό σου.
    • Άγνωστος: Ναι, δεν έχει. Δεν βρίσκει…
    • Μέλος: Εσύ, να είσαι διαβασμένος. Κατάλαβες; Δεν έχει άλλο.
    • Άγνωστος: Ναι, δεν μπορεί να βρει. Αυτό είναι το…

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ