Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 19:44

Νέο «άλμα» στην τιμή του ελαιόλαδου - Η ξηρασία στην Ευρώπη φέρνει έλλειψη

Γράφτηκε από

Η πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο και οι προβλέψεις για το μέλλον.

Σε ιστορικό υψηλό τουλάχιστον 26 ετών έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του ελαιόλαδου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με μία μεγάλη παραγωγό χώρα, την Ισπανία, η οποία γνώρισε τον πιο ξηρό Απρίλιο στην ιστορία της.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν με τα τελευταία δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αγγίξει τα 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος, με τους ειδικούς να αποδίδουν την «έκρηξη» αυτή στον ζεστό καιρό που επικρατεί στη χώρα της Ιβηρικής.

Η πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο στην Ισπανία

«Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο Χόλαντ σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των «υπερβολικά κακών» καιρικών συνθηκών, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο παρήγαγε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη παραγωγή, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει ποτέ η Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες, Δευτέρα (8/5), στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί, η επερχόμενη συγκομιδή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερη απόδοση. «Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή ακόμα και χαμηλότερη παραγωγή από αυτήν της προηγούμενης σεζόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς», προειδοποίησε ο Χόλαντ.

«Φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη προμήθειας ελαιολάδου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της αυστραλιανής ένωσης ελαιολάδου, Ντέιβιντ Βαλμορμπίντα.

«Φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη προμήθειας ελαιολάδου», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η ζήτηση για ελαιόλαδο ήταν ισχυρή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές έτρωγαν και μαγείρευαν στο σπίτι πιο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Covid-19.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει μερικώς την πίεση. «Οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ελαιολάδου, πρώτον επειδή είναι λιγότερο γενναιόδωροι στη χρήση του και δεύτερον στρέφονται σε φυτικά ή σπορέλαια ή διάφορα μείγματα ελαίων», είπε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η βασική ζήτηση για ελαιόλαδο ως υγιεινό και φυσικό προϊόν δεν θα αλλάξει. «Έτσι χωρίς αύξηση των βροχοπτώσεων, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό», είπε.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 18:45

Σχετικά Άρθρα

  • Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 
    Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η παραγωγή ελαιόλαδου στη Ζάκυνθο, μετά τους πολύ αυστηρούς ελέγχους οι οποίοι κατέδειξαν ως «μολυσμένα» πολλά Ζακυνθινά λάδια.

    Η υπόθεση αφορούσε περσινή παραγωγή και η εμπορικότητα τους μειώθηκε δραστικά, αφού κάποια πουλήθηκαν 2- 3 ευρώ το κιλό για βιομηχανική χρήση και κάποια άλλα, για μη βρώση, σε χαμηλή τιμή.

    Ο επιστημονικός τρόπος εντοπισμού φυτοφαρμάκων, καυσαερίων από βενζινοκίνητα πριόνια, καψίματος στο ελαιοτριβίο κλπ, μπήκε πλέον στην καθημερινότητα μας.

    Οι κανόνες είναι αυστηροί, τα εργαστήρια εντοπίζουν με ακρίβεια και οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον από την αγορά, αλλά από την ποιότητα του ελαιόλαδου.

    Μεγάλοι χαμένοι οι λιτρουβάρηδες, αφού, ο τρόπος πληρωμής τους από τον παραγωγό, ανέκαθεν γίνεται με παρακράτηση ποσότητας λαδιού.

    Οι συγκεντρώσεις πολυποικιλίας από διάφορους μικροπαραγωγούς και το ανακάτεμα ποσοτήτων σε δεξαμενές ελλοχεύουν κίνδυνο να «μολυνθεί» η συνολική ποσότητα, από κάποιους μη ασυνείδητα προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις των καιρών.

    Κοινώς, ένας μικροπαραγωγός που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ραντίζοντας το λάδι θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή, κινδυνεύει να μολύνει μεγαλύτερη ποσότητα στην ίδια δεξαμενή. Εννοείται ότι και το δικό του λάδι θα μείνει αδιάθετο ή τελικά θα το πουλήσει για βιομηχανική χρήση.

    Και τώρα τι κάνουμε;

    Πριν από δύο χρόνια η υπόθεση αυτή ταλαιπώρησε την μεγαλοπαραγωγό περιοχή της Μεσσηνίας. Ολόκληρη χρονιά τινάχτηκε στον αέρα, ώστε μετά από δύο χρόνια, οι παραγωγοί κατάλαβαν πως το έργο πρέπει να παιχτεί με άλλους κανόνες.

    Έτσι σήμερα, μπορεί η τιμή να είναι καλή ή να γίνει ακόμη καλύτερη, αλλά αυτό αφορά προϊόν με ποιότητα, καθαρό από φάρμακα και όχι καμένο στα ελαιοτριβεία.

    Από πέρσι και ειδικά φέτος, η υπόθεση έρχεται και στη Ζάκυνθο ώστε να δημιουργήσει κανόνες προστασίας του προϊόντος και του τελικού καταναλωτή.

    Ρυθμιστής αυτονόητα θα είναι ο ενδιάμεσος, που είτε είναι έμπορος, είτε το ελαιοτριβείο.

    Με τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο το λάδι έχει πλέον ταυτότητα που διαμορφώνει καθοριστικά την τιμή του.

    Ουδείς έμπορος, εισαγωγέας, πελάτης της επισιτιστικής βιομηχανίας, θα αγοράζει λάδι χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Αυτό είναι πλέον «νόμος».

    Και οι μικροπαραγωγοί;

    Εδώ οι απόψεις είναι διττές… δεδομένου του κόστους της εργαστηριακής ανάλυσης που αγγίζει τα 150 ευρώ. Ένας μικροπαραγωγός δεν μπορεί να διαθέσει το παραπάνω ποσό για μια μικρή παραγωγή.

    Έτσι το ρίσκο αναλαμβάνει εκείνος που συγκεντρώνει το λάδι και το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνέψει να μολύνει τις δεξαμενές του με αγνώστου μητρώου ακατάλληλη μικροποσότητα!

    Τι θα πρέπει να γίνει χθες

    Ο παραγωγός πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων στο λάδι ανιχνεύεται άμεσα. Άρα δεν μπορεί κανείς να ραντίζει αλόγιστα και κυρίως με απαγορευμένα, από χρόνια, φάρμακα παραεισαγωγής από βαλκανικές χώρες.

    Ακόμη και αν ραντιζει ο γειτονάς του, πλέον ανιχνεύεται.

    Ο εργαστηριακός έλεγχος, εντοπίζει ακόμη και το είδος του φυτοφάρμακου που χρησιμοποιήθηκε.

    Πηγαίνουμε σε μια νέα εποχή που όσο πιο καθαρό είναι το προϊόν τόσο καλύτερη θα είναι η τιμή του.

    Η λογική της μεγαλύτερης ποσότητας ανά τσουβάλι, με «κάψιμο» στο ελαιοτριβείο, επίσης περνάει στο παρελθόν, αφού το λάδι που θα πιάνει τιμή είναι εκείνο που παράγεται με ψυχρότερη διαδικασία…

    Οι καρκίνοι και το μυαλό μας…

    Είναι δεδομένο ότι οι ντόπιοι, έχουμε μια περίεργη «σοβινιστική εξάρτηση» με το Ζακυνθινό λάδι μας (!) και παντού ακούς ότι «λάδι σαν το Ζακυνθινό» δεν υπάρχει…

    Εσφαλμένη εντύπωση, αφού η εργαστηριακή πραγματικότητα άλλο έχει δείξει.

    Το φρέσκο «νιό λάδι» του Οκτώβρη και του Νοέμβρη μπορεί να έχει αρώματα, αλλά αποδεδειγμένα, έχουμε καταναλώσει στα σπίτια μας μεγάλες ποσότητες φουλ στο φυτοφάρμακο…

    Ειδικοί εντόπισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με κυριολεκτικά αλόγιστα ραντίσματα γίνεται στην περιοχή από Αλυκές προς Πλάνο.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται παντού…

    Τα φυτοφάρμακα είναι καρκινογόνα και ένας θεός ξέρει τι κατανάλωση έχει γίνει… και πιθανόν συνεχίζει να γίνεται…

    Χαρακτηριστική η πληροφορία που κυκλοφορεί στους κύκλους των Ζακυνθινών ελαιοτριβείων, για την περίπτωση παραγωγού, που μια σημαντική του ποσότητα βρέθηκε πλήρως μολυσμένη. Του προτάθηκε να το δώσει για βιομηχανική χρήση, αλλά ο τετραπέρατος συμπολίτης, δεν κουράστηκε να το μεταφέρει από μεγάλη δεξαμενή σε πολλές δεκάδες «λάτες», ώστε να το δώσει από χέρι σε χέρι και από στόμα σε στόμα (ειδικά μέσα στο καλοκαίρι) ως γνήσιο εξαιρετικά παρθένο Ζακυνθινό ελαιόλαδο που ανασταίνει και πεθαμένους… Και τα κατάφερε…

    Τώρα ποιος το έφαγε, αυτό ποσώς τον ενδιαφέρει αφού δεν ζημιώθηκε η τσέπη του…
    Κοινώς έγκλημα!!!

    Τα πράγματα δεν είναι απλά ή είναι πολύ απλά!

    Σήμερα η λύση είναι η πειθαρχεία στις οδηγίες που υπάρχουν παντού ακόμη και σε ειδικά φυλλάδια που μοιράζονται και ο τρόπος είναι ένας.

    Καμία επαφή με χημικά, χρήση οικολογικών παγιδών για το δάκο, όχι στα καύσιμα από δίχρονα πριόνια που καίνε βενζίνη με λάδι… Όχι στα φυτοφάρμακα του γείτονα…

    Καλύτερα μικρότερη ποσότητα μαζεμένη στην ώρα της και υψηλότερη τιμή ποιοτικού προϊόντος…

    Και να μην το καταλάβουμε «γιατί είμαστε κακοί χωριάτες», θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά… και στην τσέπη μας και στην υγεία μας…

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980
    Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980

    Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι ευρήματα νέας έκθεσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς από αυτή προκύπτει ότι η έκταση της επιφάνειας της γης που πλήττεται από ξηρασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.

    Συγκεκριμένα το 48% της χερσαίας επιφάνειας της Γης βίωσε τουλάχιστον ένα μήνα ακραίας ξηρασίας πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του Lancet Countdown on Health and Climate Change - από 15% κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1980.

    Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη - το 30% - βίωσε ακραία ξηρασία για τρεις μήνες ή περισσότερο το 2023. Τη δεκαετία του 1980, ο μέσος όρος ήταν 5%.

    Η νέα μελέτη προσφέρει μερικά από τα πιο ενημερωμένα παγκόσμια δεδομένα για την ξηρασία, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα επιταχύνεται, όπως αναφέρει το BBC.

    Το όριο της ακραίας ξηρασίας επιτυγχάνεται μετά από έξι μήνες πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων ή πολύ υψηλών επιπέδων εξάτμισης από τα φυτά και το έδαφος - ή και των δύο.

    Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ύδρευση και την αποχέτευση, την επισιτιστική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα δίκτυα μεταφορών και την οικονομία.

    Τα αίτια των μεμονωμένων ξηρασιών είναι περίπλοκα, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού, από τα φυσικά καιρικά φαινόμενα μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη.

    Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων, καθιστώντας ορισμένες περιοχές πιο επιρρεπείς στην ξηρασία.

    Η αύξηση της ξηρασίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

    Στον Αμαζόνιο η ξηρασία απειλεί να αλλάξει τα πρότυπα του καιρού.

    Σκοτώνει τα δέντρα που παίζουν ρόλο στην τόνωση του σχηματισμού των σύννεφων βροχής, γεγονός που διαταράσσει τους λεπτούς ισορροπημένους κύκλους των βροχοπτώσεων.

    Αυξήθηκαν οι ακραίες βροχοπτώσεις

    Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα της ξηράς έχουν στεγνώσει, οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν επίσης αυξηθεί.

    Τα τελευταία 10 χρόνια, στο 61% του πλανήτη σημειώθηκε αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων, σε σύγκριση με τον βασικό μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

    Η σχέση μεταξύ ξηρασίας, πλημμυρών και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύπλοκη. Ο ζεστός καιρός αυξάνει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, γεγονός που καθιστά τις περιόδους χωρίς βροχή ακόμη πιο ξηρές.

    Αλλά η κλιματική αλλαγή αλλάζει επίσης τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Όταν αυτή η υγρασία κινείται πάνω από τη στεριά ή συγκλίνει σε μια καταιγίδα, οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση Lancet Countdown διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η ξηρασία εξέθεσε 151 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, γεγονός που συνέβαλε στον υποσιτισμό. Οι θάνατοι από τη ζέστη για άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκαν επίσης κατά 167% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

    Εν τω μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι περισσότερες βροχές προκαλούν αύξηση των ιών που σχετίζονται με τα κουνούπια. Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν εξαπλωθεί σε μέρη που δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

    Η αύξηση των καταιγίδων σκόνης έχει αφήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

    «Το κλίμα αλλάζει γρήγορα», λέει η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown.

    «Αλλάζει σε συνθήκες στις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει και τις οποίες δεν σχεδιάσαμε τα συστήματά μας για να λειτουργούν».

    Η σημασία των βροχών

    Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, τα ποτάμια και οι λίμνες στερεύουν και το έδαφος καίγεται, δηλαδή σκληραίνει και χάνει τη φυτοκάλυψη. Εάν ακολουθήσει έντονη βροχή, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος και αντ' αυτού τρέχει, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες.

    «Τα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην ακραία ξηρασία, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αλλά οι πλημμύρες διαταράσσουν πραγματικά τη φυσιολογία τους», προσθέτει η Ρομανέλο.

    «Είναι πραγματικά κακό για την επισιτιστική ασφάλεια και τον γεωργικό τομέα», σημειώνει.

    «Προς το παρόν, είμαστε ακόμη σε θέση να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας. Τότε θα δούμε πολλές αναπόφευκτες επιπτώσεις», τονίζει ακόμη η Ρομανέλο.

    «Όσο πιο ψηλά αφήνουμε να ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα», καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022
    Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022

    Η κλιματική κρίση προκάλεσε το θάνατο 68.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 2022, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια παρούσα κρίση που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία και τη θνησιμότητα.

    Με την κλιματική αλλαγή να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω καύσωνα το καλοκαίρι του 2022, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές κλιματικές πολιτικές είναι επιτακτική.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ρύπανση από άνθρακα και άλλους αέριους ρύπους συνέβαλαν στο δραματικό ύψος της θερμοκρασίας που έφτασε σε κρίσιμα επίπεδα στην Ευρώπη.

    Αν οι εκπομπές ρύπων ήταν χαμηλότερες, περίπου 38.000 ζωές θα είχαν σωθεί.

    Η ανισότητα στην επίδραση του καύσωνα του 2022 ήταν επίσης εμφανής, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι του Νότου επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο, ενώ οι κίνδυνοι για τις πιο φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική και η Ασία, είναι ακόμη πιο έντονοι.

    Με τον πλανήτη να κατευθύνεται προς μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, τα θερμά καλοκαίρια αναμένεται να γίνουν περισσότερο επικίνδυνα από τους ψυχρούς χειμώνες.

    Η νέα αυτή πραγματικότητα τονίζει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, όπως ενισχυμένα δίκτυα υγείας και καλύτερη διαχείριση πόρων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
    Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

    Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

    Δεν αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο αντικυκλώνας έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης να κινηθούν όπως φυσιολογικά πρέπει για την εποχή μας.

    Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο του OPEN έχει προκύψει μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που δεν συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, την καλοκαιρία στις θερμοκρασίες εκτός από το «βοριαδάκι» που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βοριάδες σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα ενισχυθούν μέσα στο Αιγαίο. Στην ξηρά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα παρά μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές που θα υπάρξουν βροχές. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Τρίπολη, φτάνοντας τους -1 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με κάποιες συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από τους 14 μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με μερικές συννεφιές το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών
    Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών

    Συνολικά 123 προϊόντα, τα οποία εμφανίζουν μειώσεις από 6% έως 15% έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης, στη νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στα σούπερ μάρκετ, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

    Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οικειωθελώς οι επιχειρήσεις μετά το κάλεσμα από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου σε επιχειρήσεις- προμηθευτές και λιανεμπόριο προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    H πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία, αφορά σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα τουλάχιστον κατά 5%, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο μηνών. Για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, τόσο οι επιχειρήσεις - προμηθευτές που συμμετέχουν, προχωρούν σε μείωση, στο ποσοστό που επιλέγουν, στα προϊόντα τους, όσο και τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους, που τα διαθέτουν στο ράφι. Ο στόχος είναι ανά 15 μέρες να αυξάνεται ο αριθμός των κωδικών, με τους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες μειωμένες τιμές.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας το πρωί της Τρίτης σχετικά με τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «πέρσι τέτοιον καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%».

    Η λίστα με τα προϊόντα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε πρώτη φάση έχουν συμμετάσχει συνολικά 12 εταιρείες με κωδικούς που αφορούν προϊόντα από τρόφιμα, έως προϊόντα προσωπικής υγιεινής αλλά και για τη φροντίδα του σπιτιού.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα
    Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα

    Σταθερά η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του φρέσκου ψωμιού παραμένει η Ελλάδα από το 2020, με την Εσθονία να είναι η μόνη που μας ανταγωνίζεται.

    Παρά την ανταγωνιστική του τιμή, όμως, οι περισσότεροι φούρνοι και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού παρουσιάζει σταδιακά μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα, παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία).

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020), στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

    Στο 1,21 ευρώ η φραντζόλα - Κατά 48% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

    Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:

    • Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι).

    Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

    • Της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).

    • Του φυσικού αερίου.

    Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.

    • Του κόστους εργασίας.

    Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:

    1. αύξηση 17% το 2023
    2. αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας του καθαρού κύκλου εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.

    Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 - 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις.

    Μείωση της κατανάλωσης

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

    Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%.

    Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%).

    Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

    Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ