Η πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο και οι προβλέψεις για το μέλλον.
Σε ιστορικό υψηλό τουλάχιστον 26 ετών έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του ελαιόλαδου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με μία μεγάλη παραγωγό χώρα, την Ισπανία, η οποία γνώρισε τον πιο ξηρό Απρίλιο στην ιστορία της.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν με τα τελευταία δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αγγίξει τα 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος, με τους ειδικούς να αποδίδουν την «έκρηξη» αυτή στον ζεστό καιρό που επικρατεί στη χώρα της Ιβηρικής.
«Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο Χόλαντ σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των «υπερβολικά κακών» καιρικών συνθηκών, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο παρήγαγε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη παραγωγή, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει ποτέ η Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες, Δευτέρα (8/5), στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.
Και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί, η επερχόμενη συγκομιδή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερη απόδοση. «Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή ακόμα και χαμηλότερη παραγωγή από αυτήν της προηγούμενης σεζόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς», προειδοποίησε ο Χόλαντ.
«Φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη προμήθειας ελαιολάδου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της αυστραλιανής ένωσης ελαιολάδου, Ντέιβιντ Βαλμορμπίντα.
«Φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη προμήθειας ελαιολάδου», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η ζήτηση για ελαιόλαδο ήταν ισχυρή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές έτρωγαν και μαγείρευαν στο σπίτι πιο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Covid-19.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει μερικώς την πίεση. «Οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ελαιολάδου, πρώτον επειδή είναι λιγότερο γενναιόδωροι στη χρήση του και δεύτερον στρέφονται σε φυτικά ή σπορέλαια ή διάφορα μείγματα ελαίων», είπε.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η βασική ζήτηση για ελαιόλαδο ως υγιεινό και φυσικό προϊόν δεν θα αλλάξει. «Έτσι χωρίς αύξηση των βροχοπτώσεων, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό», είπε.