Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 17:45

Τσίπουρο: Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού

Γράφτηκε από

Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τους αποσταγματοποιούς

Την θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές διεκδικεί το τσίπουρο, με τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης να θεωρούν την εξωστρέφεια μονόδρομο.

Γι’ αυτό, 21 τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, από 13 αποσταγματοποιεία, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ), μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών του διεθνούς μάρκετινγκ αποσταγμάτων «Burgundy School of Wine & Spirits Business» που εδρεύει στη Dijon, με στόχο να βοηθήσει το τσίπουρο, να διεισδύσει με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.

Βασισμένο στο μοντέλο συνεργασίας που έχει θεσμοθετήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των αποσταγμάτων έχει δύο πυλώνες: αφενός την έρευνα των καταναλωτικών συμπεριφορών διεθνώς ως προς το τσίπουρο (φρέσκο και παλαιωμένο) σε σχέση με αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εν γένει. Αφετέρου, ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, την παροχή συμβουλών εξειδικευμένου μάρκετινγκ και στρατηγικής, προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, 9 σπουδαστές του προγράμματος ΜΒΑ από 8 διαφορετικές χώρες (Καναδά, Μεξικό, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Γαλλία, Ταιβάν) παρουσίασαν την πολύμηνη μελέτη (στην οποία συμμετείχαν 13 Αγροτικοί Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις αποσταγμάτων) των σπουδαστών που εξέτασαν σε δύο ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική φρέσκου και παλαιωμένου τσίπουρου.

Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε αποσταγματοποιείου εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων της επιχείρησης, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολούθησαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής Τυρνάβου και Βόλου καθώς επίσης και γευσιγνωσία των αποσταγμάτων.

Η ανακάλυψη του τσίπουρου

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Chris McIndoe είπε: «Αυτή η εκπαιδευτική αποστολή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το «Burgundy School of Wine & Spirits Business», τον ΣΕΑΟΠ και την ΕΝΑΠΑΠΕ, έρχεται στο τέλος του προγράμματος MBA για το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, ως επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης συμβουλευτικής μελέτης».

Ο διευθυντής του Προγράμματος ΜΒΑ – οι φοιτητές του οποίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα, Jacques Thebault επισήμανε ότι «σε αυτόν, τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς φορείς του οίνου και των αποσταγμάτων, είχαμε την τεράστια χαρά και το προνόμιο να συνεργαστούμε με αρκετούς παραγωγούς κρασιού και τσίπουρου στη Θεσσαλία. Η ανακάλυψη του τσίπουρου, ιδιαίτερα, ήταν εμπνευσμένη και οι σπουδαστές μας απόλαυσαν πάρα πολύ την ευκαιρία να μελετήσουν αυτό το υπέροχο απόσταγμα και να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του για περαιτέρω ανάπτυξη στις εξαγωγικές αγορές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς για τον ενθουσιασμό, τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή τους».

Ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims αλλά και στην Burgundy School of Wine & Spirits Business, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άψογη εκτέλεση του προγράμματος καθώς και την βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει έδαφος να καρποφορήσει ικανοποιώντας ζωτικές ανάγκες των αποσταγματοποιών της χώρας αλλά και να εμπνεύσει τους σπουδαστές του φημισμένης Σχολής της Βουργουνδίας.

Μονόδρομος η εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος ΕΝΑΠΑΠΕ κ. Δημήτρης Αποστολάκης είπε: «Η εξωστρέφεια είναι, κατά την γνώμη μας, μονόδρομος για τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης. Το τσίπουρο και η τσικουδιά επιβάλλεται να πάρουν την θέση που τους αναλογεί στις διεθνείς αγορές και η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έγινε από την διεθνούς φήμης σχολής του Bourgoundy Wine & Spirits Business, απέδειξε ότι με στοχευμένες ενέργειες είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του σκοπού. Ήταν λοιπόν μία αρχή σε μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια την οποία οι δύο φορείς ΣΕΑΟΠ & ΕΝΑΠΑΠΕ θα εντείνουν με περεταίρω ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς».

Τέλος ο γεν. γραμματέας ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Κατσάρος, χαιρέτησε την πρόταση ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μέλη του Συνδέσμου και ειδικότερα για νέες δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου να λάβουν φρέσκιες ιδέες, τεχνογνωσία και συμβουλές από ένα τόσο έγκυρο φορέα. Με βάση αυτή την πρώτη εμπειρία, ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις μέλη μας.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες
    ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες

    Μπαράζ διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις - Ποια στοιχεία ανταλλάσσονται

    Καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό καθώς και εισοδήματα που αποκτούν από τρίτες χώρες Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.
    Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από «ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας». Στόχος είναι ο εντοπισμός της διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω προσώπων.
    Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, καθώς και σε εισοδήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, από Έλληνες φορολογικούς κατοίκους.
    Οι διασταυρώσεις θα γίνουν μεταξύ των στοιχείων της ΑΑΔΕ και των πληροφοριών που έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές μέσω συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, τόσο από τις τρέχουσες όσο και από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών, καθώς και χρηματικών κινήσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα.

    Οι έλεγχοι αφορούν μόνο όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους ελέγχους, ούτε έχουν υποχρέωση δήλωσης του παγκόσμιου εισοδήματός τους στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, 82.726 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ 13.404 φορολογούμενοι και 4.879 σύζυγοι δήλωσαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων εξωτερικού, με συνολική αξία 79,17 εκατ. ευρώ και μέσο όρο τόκων 4.330,27 ευρώ ανά φορολογούμενο.

    Ποια στοιχεία ανταλλάσσουν οι Αρχές

    Τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι τα ακόλουθα:

    Προσωπικά στοιχεία: Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

    Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,

    Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
    Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,

    Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,

    Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
    Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

    Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά

    Σε βασικό ακαδημαϊκό… σταθμό για τους έλληνες φοιτητές έχει μετατραπεί η Ολλανδία, αποτελώντας πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό. Η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit. Η άλλοτε ανθηρή ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που αριθμούσε περίπου 11.500 φοιτητές, έχει πλέον αποδεκατιστεί και νέοι προορισμοί έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

    Φέτος αρκετοί μαθητές τηρούν «στάση αναμονής» για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός από την Ολλανδία, για την οποία καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση, αξιοσημείωτη είναι και η «επιστροφή» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Κλασικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία και η Κύπρος. Παρ’ όλ’ αυτά, φέτος αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό τηρούν «στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Το 2023 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις Ελλήνων για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό, όμως ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια θεωρείται αρκετά ψηλότερος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περίπου 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να παρακολουθεί μεταπτυχιακές και όχι προπτυχιακές σπουδές.

    Προσιτά δίδακτρα

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, η μεγάλη μεταστροφή προς την Ολλανδία οφείλεται σε μια «δυναμική επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε η χώρα στο θέμα αυτό μετά το Brexit». Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία ενέταξε πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της, στο Αμστερνταμ, στην Ντελφτ, στην Ουτρέχτη και αλλού, με προσιτά δίδακτρα.

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιο μοντέρνο lifestyle που προσφέρει η χώρα και με ένα κόστος ζωής λίγο υψηλότερο από αυτό την Ελλάδας, δημιούργησε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον». Κάπως έτσι και ενώ μέχρι το 2021 οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία ήταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 2.500-3.000, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εκτοξεύθηκαν στις περίπου 4.500, τάση που δείχνει να παγιώνεται.

    «Το ρεύμα προς την Ολλανδία δεν πηγάζει μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την εύρεση κατοικίας για τους υποψήφιους φοιτητές. Πλέον αναμένεται η λήψη μέτρων από το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η θέσπιση ποσόστωσης για τους αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών» λέει ο δρ Ταουσάνης.

    Ο ίδιος εξηγεί πως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και για σπουδές στη Βουλγαρία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, σε προπτυχιακές σπουδές Υγείας.

    Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά κόστη διαβίωσης αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι άλλων προορισμών. Ελληνες φοιτητές εξακολουθούν να κατευθύνονται – πιο στοχευμένα όμως – στη Γερμανία, κυρίως για κλασικές σπουδές σε παραδοσιακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και για τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μικρότερος είναι ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία για σπουδές, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 1.500 έλληνες φοιτητές.

    20.000 φοιτητές στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό εντοπίζεται στην Κύπρο, όπου σπουδάζουν κατά προσέγγιση 20.000 έλληνες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 τις ΗΠΑ είχαν επιλέξει ως τόπο φοίτησης περίπου 2.500 φοιτητές. Τέλος, μια ιδιαίτερη πτυχή που αντικατοπτρίζει ως έναν βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων είναι το διογκούμενο ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το 55% των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό προέρχονται από πανεπιστήμια της Κύπρου και το 95% εξ αυτών αφορούν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως – δηλαδή σπουδές που παρέχουν, με χαμηλότερο κόστος και με σχετική ευκολία, ένα πτυχίο χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του υποψηφίου ή για επιπλέον μοριοδότηση σε περίπτωση πρόσληψης στο Δημόσιο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Έλεγχοι στην αγορά γάλακτος από μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, ΥΠΑΑΤ - Εντολή Αυγενάκη για μηδενική ανοχή
    Έλεγχοι στην αγορά γάλακτος από μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, ΥΠΑΑΤ - Εντολή Αυγενάκη για μηδενική ανοχή

    Όσοι δεν σέβονται τον νόμο, θα έχουν συνέπειες

    Την παρέμβαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

    Παράλληλα μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα, τους αντιπροέδρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και Παναγιώτη Χατζηνικολάου, τον ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων Βασίλη Μιχαλόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, αποφασίστηκε σειρά ενεργειών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός έδωσε εντολή για ολιστική πολιτική στους ελέγχους. Συγκεκριμένα:

    • Με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών θα γίνουν έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.
    • Μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνουν ελέγχους παντού, ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνουν, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

    avgenakis elegxoi gala 2

    Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζητεί την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.

    Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην προσφορά και ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί.

    Παράλληλα, ο υπουργός χθες το βράδυ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε δε, να ενημερώσει τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ΥΠΑΑΤ δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «υποχρέωση της πολιτείας είναι να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και να προετοιμάσει τις όποιες αλλαγές απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας, τους μεταποιητές και τους καταναλωτές. Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και όλοι οφείλουμε να τον σεβόμαστε. Όσοι δεν το πράττουν, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν συνέπειες».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι Έλληνες «ψηφίζουν» εξωτερικό για διακοπές: Ποιες χώρες προτιμούν και πού φτάνει το κόστος
    Οι Έλληνες «ψηφίζουν» εξωτερικό για διακοπές: Ποιες χώρες προτιμούν και πού φτάνει το κόστος

    Με πολύ θετικούς ρυθμούς και με τάση σταθεροποίησης, εξελίσσεται η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων για διακοπές αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με τη ζήτηση και τα ταξίδια να αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των ελληνικών τουριστικών γραφείων είναι ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα έναντι του Ιουνίου και του Ιουλίου και, σε γενικές γραμμές, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +20% σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρος Τσιλίδης, ο κλάδος θα είναι πολύ ικανοποιημένος αν πιάσει τα περυσινά οικονομικά μεγέθη, καθώς όπως εξηγεί, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Ψήφος εμπιστοσύνης στα Τουριστικά Γραφεία - Στα σκαριά η δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου

    Στο μεταξύ, όπως τονίζεται από τον κ. Τσιλίδη, είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τα ταξιδιωτικά γραφείο γιατί είναι υπεύθυνα και υπογράφουν σύμβαση για τις πωλήσεις, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό προεδρικό διάταγμα για την προστασία του καταναλωτή. Τα γραφεία, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, είναι υποχρεωμένα από το ευρωπαϊκό προεδρικό διάταγμα να φροντίσουν τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, όταν αυτό παραστεί αναγκαίο και την ίδια στιγμή, έχουν κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης. Προχωρώντας ωστόσο τα ελληνικά τουριστικά γραφεία ένα βήμα παρακάτω, η FedHatta βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ευρωπαϊκό όργανο για τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με το γερμανικό, το ολλανδικό, το σκανδιναβικό κλπ, με γνώμονα την προστασία του ταξιδιώτη. Μάλιστα αυτό θα γίνει στην Ελλάδα και θα καθοριστεί στη διάρκεια του συνεδρίου της ECTTA που θα γίνει 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

    Ποιες χώρες θα επισκεφτούν οι Έλληνες για διακοπές

    Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν τα μέλη της FedHATTA οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν εξαντλήσει τα περισσότερα διαθέσιμα πακέτα για ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τους δημοφιλέστερους να είναι η Κεντρική Ευρώπη, η Ιταλία, η Γαλλία - και ιδιαίτερα το Παρίσι - η Βαρκελώνη και οι Σκανδιναβικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περιορισμένες πλέον διαθεσιμότητες σε ξενοδοχεία και αεροπορικές θέσεις. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και μακρινοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Νοτιανατολική Ασία, Ταϋλάνδη και Σαουδική Αραβία.

    Τι επιλέγουν στην Ελλάδα οι Έλληνες ταξιδιώτες

    Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, παρ' όλο που η δυσχερής επικαιρότητα φαίνεται να προκαλεί μια σύντομη στάση αναμονής, αναμένεται να κινηθεί ομαλά μέσα στον Αύγουστο, τον κατά παράδοση μήνα διακοπών των Ελλήνων. Οι Έλληνες προτιμούν και φέτος ταξίδια σε δημοφιλείς προορισμούς του Ιονίου, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά και στην Αστυπάλαια, τη Λήμνο κ.α., με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αποδράσεών τους για το 2023 ότι επέλεξαν οικονομικότερους τρόπους για τις διακοπές τους.

    Πόσο κοστίζουν οι οργανωμένες διακοπές στην Ελλάδα

    Τα επίπεδα τιμών των οργανωμένων διακοπών στο Ιόνιο κυμαίνονται, ενδεικτικά, από 300 ευρώ στη Ζάκυνθο έως 330 ευρώ στην Κεφαλονιά για τέσσερις διανυκτερεύσεις, με 7 διανυκτερεύσεις στην Κέρκυρα να κοστίζουν περίπου 520 ευρώ και με τις πέντε διανυκτερεύσεις στην Πρέβεζα να στοιχίζουν 450 ευρώ.

    Στις Κυκλάδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη κοστίζουν 600 ευρώ ενώ στην Πάρο 335 ευρώ, με 6 διανυκτερεύσεις στη Ρόδο να φτάνουν τα 663 ευρώ (κανονικές τιμές).

    Στο βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Χίο κοστίζουν 495 ευρώ, στη Λήμνο 480 ευρώ, στη Λέσβο 425 ευρώ και στην Ικαρία 505 ευρώ. Παράλληλα, δύο διανυκτερεύσεις στη Σάμο ανέρχονται σε 495 ευρώ και τρεις στη Σκύρο 355 ευρώ.

    Πόσο κοστίζουν οι οργανωμένες διακοπές στο εξωτερικό

    Την ίδια ώρα, οι τιμές των οργανωμένων πακέτων στις πιο περιζήτητες Ευρωπαϊκές πόλεις είναι σε γενικές γραμμές ελκυστικές. Ενδεικτικά, 4 διανυκτερεύσεις στο Λονδίνο κοστίζουν 390 ευρώ, στο Παρίσι 550 ευρώ, στη Λισαβόνα 490 ευρώ, ενώ τρεις διανυκτερεύσεις στη Βενετία έχουν κοστος 310 ευρώ, στο Άμστερνταμ 670 ευρώ και στη Λάρνακα 220 ευρώ. Οι διακοπές στην Κωνσταντινούπολη κοστίζουν 670 ευρώ για πακέτο τεσσάρων ημερών, ενώ στην Καππαδοκία 630 ευρώ.

    Επιπλέον, για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στην Ευρώπη, οι τιμές για Γαλλική Ριβιέρα (4 διανυκτερεύσεις), Ντουμπρόβνικ (6), Βουκουρέστι (6), Πολωνία (6) και Πορτογαλία (7), διαμορφώνονται, κατά μέσο όρο, σε 870 ευρώ, 445 ευρώ, 425 ευρώ, 795 ευρώ και 1.095 ευρώ αντίστοιχα.

    Προσφορές εντοπίζονται και στους μακρινούς προορισμούς με το μέσο κόστος για 7 ημέρες στη Ν. Υόρκη να ανέρχεται σε 1.225 ευρώ, στο Τορόντο (8 ημέρες) σε 2.125 ευρώ, ενώ Μαρόκο, Νείλος, Ουζμπεκιστάν, Μπαλί και Ινδία (πακέτα από 6 έως 9 διανυκτερεύσεις) προσφέρονται έναντι 990 ευρώ, 1.180 ευρώ, 1.190 ευρώ, 850 ευρώ και 1.120 ευρώ αντίστοιχα. Οι τιμές πακέτων με τέσσερις διανυκτερεύσεις για Ντουμπάι και Κάιρο έχουν κόστος που ανέρχεται σε 899 ευρώ και 565 ευρώ αντίστοιχα, ενώ έξι διανυκτερεύσεις σε Μαλδίβες και Σεϋχέλλες κοστίζουν 1.560 ευρώ και 1.325 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας εντοπίζονται πακέτα στο Περού (13 ημέρες, 2.690 ευρώ), στη Βραζιλία (15 ημέρες, 3.090 ευρώ), στα Γκαλαπάγκος (16 ημέρες, 4.290 ευρώ) και στη Σιγκαπούρη (11 ημέρες, 889 ευρώ).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τουρισμός: Και έξω πάμε καλά, ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες [πίνακες]
    Τουρισμός: Και έξω πάμε καλά, ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες [πίνακες]

    Ο Ιούλιος όμως είναι πολύ καλύτερος καθώς η διάθεση για ταξίδια έχει επανέλθει και συνεχίζεται έτσι και τον Αύγουστο

    Στον τουρισμό και μέσα πάμε καλά και έξω πάμε καλά καθώς φαίνεται πολλοί να είναι οι Έλληνες που προτιμούν ένα μέρος των διακοπών τους να το περάσουν στο εξωτερικό.

    Τα ταξίδια στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολύ πιο μακρινούς προορισμούς ανέκαμψαν μετά την περίοδο της πανδημίας και φέτος φαίνεται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από ότι πέρυσι, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE περισσότεροι από 5,1 εκατ. Έλληνες ταξίδεψαν για διακοπές στο εξωτερικό.

    Όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης πρόεδρος της FedHATTA η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από πέρυσι αν και ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν λίγο πτωτικοί σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022. Ο Ιούλιος όμως είναι πολύ καλύτερος καθώς η διάθεση για ταξίδια έχει επανέλθει και συνεχίζεται έτσι και τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    Η τάση

    Η τάση για ταξίδια στο εξωτερικό αντί ενός ελληνικού προορισμού ενισχύεται μερικές φορές και από το κόστος. Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα πολλές φορές ένα ταξιδιωτικό πακέτο σε μία ευρωπαϊκή χώρα σε τετράστερο ξενοδοχείο είναι φθηνότερο από ότι σε ένα ελληνικό προορισμό, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.

    Όσον αφορά τους προορισμούς οι Έλληνες προτιμούν την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πράγα, Τουρκία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ενώ ενδιαφέρον παρατηρείται και για τις σκανδιναβικές χώρες καθώς είναι λιγότερες ζεστές από τις μεσογειακές. Μια άνοδο της ζήτησης καταγράφεται και για μακρινά ταξίδια Λατινική Αμερική, Κίνα, κ.λ.π αν και είναι εκ των πραγμάτων υψηλού κόστους.

    Πάντως συνολικά τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν γίνει πιο ακριβά τα τελευταία χρόνια λόγω και του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

    Αλλά ο κόσμος δεν σταματά να ταξιδεύει. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του INSETE μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών και γενικευμένης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2022 επανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο η ομαλότητα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ιδιαίτερα μετά το 1ο τρίμηνο του 2022, που επέδρασε θετικά στην απελευθέρωση της λανθάνουσας ζήτησης για διακοπές. Σε ότι αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, με την ομαλοποίηση της κατάστασης το 2022 η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό από τους κατοίκους Ελλάδας επανήλθε δυναμικά (+148% το 2022 σε σύγκριση με το 2021), αν και υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos-600x436.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos-768x559.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos.jpg 1122w" alt="" width="1024" height="745" />

    Το 2022, ο εξερχόμενος τουρισμός, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των προ πανδημίας επιπέδων, ανέκαμψε από τα χαμηλά του 2021, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις διανυκτερεύσεις.

    Όμως εξακολούθησε να είναι χαμηλότερα από το 2019. Οι αναχωρήσεις ήταν -35% από το 2019 στις 5,1 εκατ. αντί 7,8 εκατ. το 2019 και οι διανυκτερεύσεις -20% στις 35,7 εκατ. το 2022 έναντι 44,9 εκατ. το 2019. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πληρωμές καθώς ξοδέψαμε 1,9 δις. ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2019 (-30%).

    Οι διανυκτερεύσεις

    Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις, η ανάκαμψη φαίνεται να είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις και τις πληρωμές λόγω αφενός της αύξησης του μεριδίου για ταξίδια με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς και αφετέρου στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής του ταξιδιού.

    Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών προορισμών μας (από 21% το 2019 σε 25% το 2022 σε όρους αναχωρήσεων), η οποία βέβαια ενισχύθηκε από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εκτός ΕΕ και την πιο ομαλή διέλευση της ταξιδιωτικής κίνησης εντός των Ευρωπαϊκών ορίων. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi-600x465.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi-768x595.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi.jpg 1053w" alt="" width="1024" height="794" />

    Αντίστοιχα, μειώθηκε το μερίδιο των όμορων χαμηλής τουριστικής δαπάνης προορισμών μας (από 36% το 2019 σε 25% το 2022).

    Παράλληλα, μεταξύ 2019-2022 αυξήθηκε η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (+8%, από € 350 το 2019 σε € 378 το 2022) και η Μέση Διάρκεια Παραμονής (+23%, από 5,7 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 7,0 διανυκτερεύσεις το 2022), ως επακόλουθο της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις Χώρες της Ζώνης του Ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκε η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (-12%, από € 61 το 2019 σε € 54 το 2022).

    Σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό, η εποχικότητα στον εξερχόμενο τουρισμό δεν είναι τόσο έντονη, με την κατανομή των βασικών μεγεθών του να είναι πιο ισοκατανεμημένη στα επιμέρους τρίμηνα. Η εικόνα σε σύγκριση με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι παρόμοια με εξαίρεση ίσως το 1ο και 3ο τρίμηνο. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores-600x489.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores-768x625.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores.jpg 1152w" alt="" width="1024" height="834" />

    Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2019, τα βασικά μεγέθη εμφανίζουν μικρότερα μερίδια, που πιθανόν οφείλεται αφενός σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σε κάποιες χώρες υφίσταντο μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2022 και αφετέρου στην στάση αναμονής για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα, στο 3ο τρίμηνο τα μερίδια είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το 2019 αφενός λόγω της υστέρησης στο 1ο τρίμηνο και αφετέρου λόγω της αύξησης της ζήτησης με την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ολοκληρωτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού ανά τρίμηνο για το 2022 παρατηρούμε ότι στο:

    • 1 ο τρίμηνο καταγράφηκαν το 13% των αναχωρήσεων, το 21% των διανυκτερεύσεων και το 15% των πληρωμών,

    • 2 ο τρίμηνο το 30% των αναχωρήσεων, το 30% των διανυκτερεύσεων και το 30% των πληρωμών,

    • 3 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 26% των διανυκτερεύσεων και το 29% των πληρωμών και

    • 4 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 23% των διανυκτερεύσεων και το 26% των πληρωμών.

    Αναφορικά με τις ευρείες γεωγραφικές περιοχές, παρόμοια είναι η εικόνα, αν και στις διανυκτερεύσεις και τις πληρωμές το μερίδιο του 1ου τριμήνου αυξάνεται σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις.

    Όσον αφορά τους επιμέρους προορισμούς, η υψηλότερη εποχικότητα για το:

    • 1 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις καταγράφηκε στην Γερμανία (19%) και την Αίγυπτο (18%), στις διανυκτερεύσεις στην Τσεχία (54%) και στο Ην. Βασίλειο (30%) και στις Πληρωμές στην Τσεχία (27%) και στις ΗΠΑ (20%). •

    2 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Τσεχία (43%), στις ΗΠΑ (42%) και στην Πολωνία (40%), Διανυκτερεύσεις στην Πολωνία (48%), στις ΗΠΑ (39%), στην Γαλλία (37%), στην Κύπρο και στην Ολλανδία (35% αντίστοιχα) και Πληρωμές στις ΗΠΑ (37%), στην Κύπρος (35%), στην Ολλανδία (33%), στην Πολωνία (+32%) και στην Τσεχία (31%).

    • 3ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Ισπανία (42%) και στην Βουλγαρία (41%), Διανυκτερεύσεις στην Αίγυπτο (37%), στην Ισπανία (35%) και στην Βουλγαρία (32%) και Πληρωμές στην Ισπανία (39%), στην Βουλγαρία (36%), στην Γαλλία και στην Αίγυπτο (35% αντίστοιχα), στην Πολωνία (34%), στην Ιταλία και στο Ην. Βασίλειο (32% αντίστοιχα).

    •4ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Αυστρία (32%), στην Βουλγαρία (31%) και στην Αίγυπτο (30%), Διανυκτερεύσεις στην Βουλγαρία (34%) και στην Γερμανία (29%) και Πληρωμές στην Βουλγαρία (34%) και στην Αυστρία (31%).

    Πηγή: in.gr

  • Καλαμάτα: Ξεκινούν συνδέσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις - Το πρόγραμμα πτήσεων του Απριλίου
    Καλαμάτα: Ξεκινούν συνδέσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις - Το πρόγραμμα πτήσεων του Απριλίου

    Τον Απρίλιο ξεκινά η αεροπορική σύνδεση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Μάντσεστερ ενώ από τον ίδιο μήνα μέχρι τα τέλη Μάϊου η Καλαμάτα θα συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη με τέσσερις πτήσεις κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η αερολιμενάρχης Ακριβή Βλάχου οι πτήσεις από Λονδίνο και Άμστερνταμ θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου, από Παρίσι στις 26 Απριλίου και από Μάντσεστερ στις 30 Απριλίου. Θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο οι πτήσεις για Μόναχο, Στοκχόλμη, Ελσίνκι και Κοπεγχάγη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των προγραμματισμένων πτήσεων για τον Απρίλιο στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»

    Πόλη

    Εταιρεία

    Ημερομηνία

    Άφιξη

    Αναχώρηση

    Θέσεις

    Δευτέρα

    Άμστερνταμ

    Transavia

    24/04 - 02/10

    11:45

    12:30

    189

    Θεσσαλονίκη

    Olympic Air

    27/03 - 30/05

    20:20

    20:50

    72

    Τρίτη

    Λονδίνο

    Εasy Jet

    04/04 - 24/10

    11:20

    12:00

    235

    Θεσσαλονίκη

    Olympic Air

    04/04 - 29/05

    20:20

    20:50

    72

    Τετάρτη

    Άμστερνταμ

    Transavia

    05/04 - 25/10

    10:10

    10:55

    189

    Πέμπτη

    Παρίσι

    Transavia

    27/04 - 26/10

    10:55

    11:40

    189

    Θεσσαλονίκη

    Olympic Air

    30/03 -25/05

    20:20

    20:50

    72

    Παρασεκυή

    Άμστερνταμ

    Transavia

    01/04 -15/04

    10:50

    11:35

    189

    Σάββατο

    Στοκχόλμη

    Aegean

    01/04 - 29/04

    15:05

    7:00

    174

    Άμστερνταμ

    Transavia

    01/04 - 15/04

    10:50

    11:35

    189

    Λονδίνο

    Εasy Jet

    01/04 - 28/10

    11:25

    12:05

    235

    Κοπεγχάγη

    Aegean

    25/02 - 25/03

    22:55

    15:50

    174

    Μόναχο

    Lufthansa

    01/04 - 28/10

    18:05

    18:55

    168

    Θεσσαλονίκη

    Olympic Air

    01/04 - 27/05

    20:20

    20:50

    72

    Κυριακή

    Ελσίνκι

    Aegean

    26/03 - 30/04

    16:10

    08:00

    174

    Μόναχο

    Condor

    26/03 - 02/04

    10:10

    11:00

    180

    Μάντσεστερ

    Jet2

    30/04 - 22/10

    11:55

    13:00

    189

    Παρίσι

    Transavia

    30/10 - 29/10

    12:00

    12:45

    189

    Ζυρίχη

    Edelweiss

    26/03 - 30/04

    15:25

    16:30

    180

    Μόναχο

    Aegean

    05/03 - 12/03

    22:25

    16:55

    174

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Έρευνα: Δημοφιλείς οι online αγορές από το εξωτερικό
    Έρευνα: Δημοφιλείς οι online αγορές από το εξωτερικό

    Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη καθώς υπερισχύει τόσο των Ιρλανδών, το 83% των οποίων κάνει διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό, όσο και των Ισραηλινών (79%)

    Στο 87% ανέρχεται το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιούν τις αγορές τους από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα με τίτλο PayPal eCommerce Index 2022.

    Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη καθώς υπερισχύει τόσο των Ιρλανδών, το 83% των οποίων κάνει διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό, όσο και των Ισραηλινών (79%) .

    Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, οι Έλληνες εκτιμούν κυρίως τις καλύτερες τιμές (56%), καθώς και την πρόσβαση σε μία πλουσιότερη γκάμα διαθέσιμων ειδών της προτίμησής τους (42%). Επίσης, το 35% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν ότι με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα προϊόντα.

    Αντίστοιχα, οι εγχώριες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από την αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών αγορών στο εξωτερικό. Περίπου οι 5 στις 6 πωλούν τα προϊόντα τους διασυνοριακά και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, είναι πολύ πιθανό να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα . Σύμφωνα με την έρευνα της PayPal, το 2022, ήδη το 28% του συνολικού τζίρου τους προέρχεται από online παραγγελίες από χώρες του εξωτερικού.

    Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την ανάπτυξη αυτού του γεμάτου προοπτικές και πολλά υποσχόμενου μεριδίου της αγοράς. Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επιτυχία του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ημέρες μας το οποίο χρήζει κατάλληλης αντιμετώπισης, σύμφωνα με την PayPal είναι ο καθοριστικός παράγοντας της ασφάλειας, ο οποίος αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς ορισμένα marketplaces του εξωτερικού. Σύμφωνα με την έρευνα τουλάχιστον το 41% των Ευρωπαίων αισθάνεται σήμερα πιο ασφαλές κάθε φορά που ψωνίζει από διεθνή καταστήματα, όπου διατίθεται η μέθοδος πληρωμής μέσω PayPal. Την πεποίθηση αυτή μοιράζονται περισσότεροι από τους μισούς, το 57% των Ελλήνων, το 51% των Ιρλανδών και το 43% των Ισπανών.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by rupixen.com on Unsplash

  • Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με την αναγνώριση των ξένων πτυχίων
    Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με την αναγνώριση των ξένων πτυχίων

    Από αυτό το μήνα (Νοέμβριος 2022) οριστικοποιούνται οι αλλαγές για τη συντόμευση των διαδικασιών αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού. Να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πτυχιούχων, που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους υπόσχεται ο Οργανισμός Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ).

    Από την 1η Νοεμβρίου και εντεύθεν όλες οι αιτήσεις, που κατατίθενται θα έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης, από 1 έως 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι μακράν οι λιγότερες. Στο παρελθόν, η διεκπεραίωση των αιτήσεων γινόταν σε 1-2 χρόνια ή περισσότερο. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΔΟΑΤΑΠ με αφορμή τη συμπλήρωση άνω των 100 ημερών από τη θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, ανακοινώνει τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του.

    • Κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής ολοκληρώθηκε κατά προτεραιότητα η διεκπεραίωση εκατοντάδων αιτήσεων που βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του παλαιού νομοθετικού πλαισίου.

    • Συνολικά, στις πρώτες 110 ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου ολοκληρώθηκαν πάνω από 4000 αιτήσεις, όταν ο ετήσιος μέσος όρος της δεκαετίας 2010-2019 ήταν 5.350, ενώ στο ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν 3.000 αιτήσεις.

    • Σε κάθε επιστημονικό κλάδο απομένουν λιγότερες από 20-30 παλαιότερες αιτήσεις σε καθυστέρηση, λόγω ελλείψεων του φακέλου ή ιδιαίτερων επιπλοκών.

    • Εξετάστηκαν 260 αιτήσεις των Ελληνικών πανεπιστημίων για την ένταξη πανεπιστημίων της αλλοδαπής στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων του ΔΟΑΤΑΠ. Σχεδόν όλα εγκρίθηκαν και προστέθηκαν στα περίπου 3.500 ιδρύματα του Μητρώου.

    • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Μητρώου Αξιολογητών, το οποίο περιλαμβάνει 140 Καθηγητές Πανεπιστημίου όλων των επιστημονικών κλάδων.

    • Με πρόταση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ μειώθηκαν τα παράβολα των αιτήσεων μεσοσταθμικά κατά 20%.

    • Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση 35.000 έγχαρτων φακέλων και ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 στο τέλος του έργου ΕΣΠΑ που υλοποιείται. Η έναρξη του έργου συνέπεσε ακριβώς με την έναρξη εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου.

    Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν χάρι σε τρεις παράγοντες: α) το νέο νομοθετικό πλαίσιο, β) την έγκαιρη προετοιμασία του ΔΟΑΤΑΠ ήδη πριν από την ψήφιση του νέου πλαισίου και γ) τη σκληρή δουλειά όλου του προσωπικού για την εφαρμογή του. Η μεταρρύθμιση απελευθέρωσε το ανθρώπινο δυναμικό του ΔΟΑΤΑΠ και αξιοποίησε τη μεγάλη τεχνογνωσία του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΟΑΤΑΠ «η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου έγινε χωρίς τριβές, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα στο σκέλος της εφαρμογής του από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία ο ΔΟΑΤΑΠ διέθεσε την τεχνογνωσία του από την πρώτη ημέρα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η εφαρμογή του από τον ΔΟΑΤΑΠ αναμένεται να συμβάλουν δραστικά στην διεθνοποίηση των Ελληνικών πανεπιστημίων και στο brain gain. Η διατήρηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτήσεων δεν είναι δεδομένη. Απαιτεί σκληρή, καθημερινή και επίμονη δουλειά».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ