Συμμετέχοντες από πολλούς τομείς και από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 στη Ρώμη για την έναρξη της πρώτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Κτηνοτροφία.
Η Διάσκεψη, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στοχεύει να αντιμετωπίσει την πιεστική πρόκληση του πώς να παράγουμε περισσότερα με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις και μεγαλύτερη οικονομική απόδοση με μεγαλύτερη ισότητα.
«Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ένα ζωτικό μέρος των συστημάτων αγροδιατροφής μας, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για όλους και βελτιωμένα μέσα διαβίωσης και οικονομικές ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, κατά την έναρξη της τριήμερης διάσκεψης.
Ο FAO υποστηρίζει ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας είναι απαραίτητη για την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Στην περίπτωση του ζωικού κεφαλαίου, η αποδοτικότητα μπορεί να επιδιωχθεί με τη βελτιστοποίηση της μετατροπής των ζωοτροφών, τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των ζωοτροφών και την ενίσχυση της χρήσης θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν την πίεση στη βιοποικιλότητα και τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους, καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μετριάσουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
«Θα πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους ανθρώπους που παρέχουν και παράγουν προϊόντα ζωικής πρωτεΐνης και στη συνέχεια να εργαστούμε μαζί για το πώς να βελτιώσουμε όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον τομέα», είπε ο QU Dongyu. «Πολλά παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο γάλα», τόνισε.
«Ο επιτυχής βιώσιμος μετασχηματισμός του ζωικού κεφαλαίου απαιτεί επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που μετριάζει τον κίνδυνο ζωονοσογόνων ασθενειών και αντιμετωπίζει το ζήτημα της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR)», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Διευθυντής προέτρεψε όλους τους συμμετέχοντες να μοιραστούν ενεργά την τεχνογνωσία, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, τονίζοντας ότι η Διάσκεψη έχει σχεδιαστεί για να δώσει φωνή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών μικρής κλίμακας και των κτηνοτρόφων, των αυτόχθονων κοινοτήτων και των περιθωριοποιημένων ομάδων. Επίσης, τόνισε την ταυτόχρονη φιλοξενία του Global Youth Dialogue on Sustainable Livestock Transformation, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED) και επικεντρώθηκε σε ευκαιρίες και λύσεις για την ενδυνάμωση της νεολαίας στον κτηνοτροφικό τομέα.
Η εκδήλωση
Οι εργασίες αποτελούνται από διάφορα πάνελ υψηλού επιπέδου που επικεντρώνονται σε πολιτικές και πυκνά προγραμματισμένες συνεδριάσεις ολομέλειας που οργανώνονται θεματικά σε ευθυγράμμιση με τα Τέσσερα Καλύτερα: Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερη Διατροφή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή.
Τα θέματα που συζητήθηκαν κυμαίνονται από ζωοτροφές και γενετική, υγεία και ευημερία των ζώων, ανθρώπινη διατροφή και τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων τροφών με βάση τα κύτταρα, επέκταση σε μελέτες περιπτώσεων στις πρακτικές μετριασμού και προσαρμογής του κλίματος, διαχείριση φυσικών πόρων και την κατάσταση των γνώσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τα αποτελέσματα της διάσκεψης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν περαιτέρω στην υποεπιτροπή της Επιτροπής Γεωργίας για την Κτηνοτροφία, όπου τα μέλη του FAO χαράσσουν συγκεκριμένες αρχές, προτεραιότητες και μονοπάτια για να κινητοποιήσουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό της κτηνοτροφίας στις διάφορες περιοχές και περιβάλλοντα του κόσμου.
«Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για τον τομέα της κτηνοτροφίας, προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής.
Πηγή: Etheas.gr