Της Δήμητρας Βέλμαχου
Με την τιμή του ελαιολάδου να καταγράφει φέτος ιστορικό ρεκόρ εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής αλλά και απόδοσης, ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς της Ηλείας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς τα νέα δεδομένα πλέον τους οδηγούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων.
Όπως επεσήμαναν στο ilialive.gr και Gaia365.gr η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της ελιάς, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την διαφορετική καλλιέργεια του προϊόντος.
Στην περιοχή του Βουνάργου, σε ένα σημείο τα ελαιοτριβεία του οποίου εξυπηρετούν παραδοσιακά μια μεγάλη ακτίνα από χωριά με ελαιώνες, φέτος η “λαδιά” είναι 60 με 70% κάτω. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα, δεν έκαναν τον κόπο να μπουν καθόλου στα χωράφια τους ενώ όσοι είχαν την τύχη να δουν έστω και λίγο καρπό, η απόδοση στο ελαιοτριβείο ήταν κατά πολύ λιγότερη από την αναμενόμενη.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου, το οποίο φέτος είναι εξαιρετικό και με πολύ χαμηλή οξύτητα.
Ο Διονύσιος Σαρακίνης που διατηρεί ελαιοτριβείο στην περιοχή του Βουνάργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει πως πρέπει πλέον όλοι οι παραγωγοί να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο που αντιμετώπιζαν τις ελιές οι πατεράδες τους, τότε που η φύση έκανε μόνη της όλη την δουλειά.
«Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60 τοις 100, η ποιότητα του ελαιολάδου όμως είναι άριστη. Έχουμε χρηματιστήριο τιμών. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Κάθε βδομάδα έχουμε και νέα τιμή και πάντα προς τα πάνω. Οι ελιές φυσικά δεν βγάζουν το λάδι που έπρεπε να βγάλουν. Το ίδιο από ότι έμαθα γίνεται και στην Ισπανία. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουμε κατά πολύ κάτω και με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει η τιμή του λαδιού. Διότι δεν θα κάνουμε απόθεμα. Αυτό οφείλεται φυσικά στον καιρό, σε κάποιους παραγωγούς που αμελούν να κάνουν τα βασικά, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι εποχές αλλάζουν και η καλλιέργεια της ελιάς δεν είναι η καλλιέργεια που έκαναν οι πατεράδες μας πριν μερικά χρόνια. Που έβγαιναν μόνες τους. Τώρα πια πρέπει να καλλιεργηθούν και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Όσο αυτό δε γίνεται αντιληπτό η ιστορία επαναλαμβάνεται».
Από την πλευρά του ο Περικλής Τσουκαλάς από άλλο ελαιοτριβείο στο Βούναργο επεσήμανε ότι: «Φέτος σε σχέση με πέρσι η παραγωγή είναι πολύ πιο χαμηλή της τάξεως του 70 τοις 100. Το λάδι όμως ποιοτικό, είναι πολύ καλό, έχουμε καλές ποιότητες και καλές οξύτητες αλλά η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν ούτε καν το λάδι της χρονιάς τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες τις περσινές καθώς δεν είχαμε κρύο το χειμώνα και δεν έβγαλαν άνθη οι ελιές. Εγώ εδώ εξυπηρετώ περίπου 10 χωριά και αυτό συμβαίνει κατά γενική ομολογία. Πολύ μικρή η παραγωγή και χαμηλές επίσης αποδόσεις».
Τέλος, ο Αλέξης Κούνας μιλώντας και με την ιδιότητα του παραγωγού αλλά και του ελαιοτριβέα στην περιοχή του Βουνάργου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα δικά του κτήματα τόνισε πως: «Η σοδειά φέτος είναι χάλια. Αν χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα της δικής μου παραγωγής πέρυσι είχα μία ικανοποιητική ποσότητα περίπου 2 τόνους λάδι και φέτος δεν θα μπω καν στο χωράφι μου. Ενώ στην αρχή είχαν ανθίσει οι ελιές στη συνέχεια χάθηκε ο καρπός. Αυτό οφείλεται φυσικά στις καιρικές συνθήκες, στην ξηρασία, δεν έκανε καθόλου κρύο παρά μόνο ζέστες».