Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 17:45

Μελισσοκομία: Στο ΦΕΚ οι παρεκκλίσεις για τη στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων

Γράφτηκε από

Τι ισχύει για τους μελισσοκόμους που μειώθηκε ο αριθμόςτων κατεχόμενων κυψελών τους λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων του 2023

Παρεκκλίσεις σε δράσεις της μελισσοκομίας για μελισσοκόμους που έχουν πληγεί από τα ακραία φυσικά φαινόμενα του 2023, προβλέπει τροποποιητική απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, για τους δυνητικούς δικαιούχους της δράσης «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», οι οποίοι έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ισχύουν οι ακόλουθες παρεκκλίσεις για το οικονομικό έτος 2024:

  • Ως αριθμός επιλέξιμων κυψελών λογίζεται ο αριθμός κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής.
  • Το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας κυψελών αντικατάστασης καθορίζεται σε 50% επί των επιλέξιμων κυψελών τις οποίες απώλεσαν εξαιτίας της εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής.
  • Το ποσοστό ενίσχυσης της δαπάνης προμήθειας ανά κυψέλη αντικατάστασης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 80% επί της καθαρής επιλέξιμης αξίας των ειδών.

Ως αριθμός επιλέξιμων κυψελών λογίζεται ο αριθμός κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής

Προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ελλείψεων στην αγορά και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κυψέλες αντικατάστασης και σε μεμονωμένες κινητές βάσεις, που προέκυψαν ύστερα από την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών του έτους 2023, κατά την υλοποίηση της Δράσης «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» για το οικονομικό έτος 2024, ισχύουν για όλους τους δικαιούχους, οι ακόλουθες παρεκκλίσεις:

α) Ενισχύεται η προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών κάθε τύπου.

β) Ο εμβρυοθάλαμος της κυψέλης αντικατάστασης, δύναται να διαθέτει σταθερή βάση. Στην περίπτωση προμήθειας εμβρυοθάλαμου με σταθερή βάση, δεν είναι επιλέξιμη η προμήθεια συνδετήρων για κινητή βάση.

Η νομαδική μελισσοκομία

Για τους δυνητικούς δικαιούχους της Δράσης «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», οι οποίοι έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ, ισχύουν οι ακόλουθες παρεκκλίσεις για το οικονομικό έτος 2024:

  • Η ενίσχυση παρέχεται υπό την μορφή κατ’ αποκοπή ποσού ανά κατεχόμενη κυψέλη, λογίζοντας ως αριθμό επιλέξιμων κυψελών τον αριθμό κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής.
  • Δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού ή μείωσης της δικαιούμενης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης, κατά την υλοποίηση της εν λόγω Δράσης το οικονομικό έτος 2024, η δήλωση συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής, χαμηλότερης από αυτή που προβλέπεται κατά περίπτωση.
  • Δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού ή μείωσης της δικαιούμενης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης η μη τήρηση των υποχρεώσεων, κατά την υλοποίηση της εν λόγω Δράσης το οικονομικό έτος 2024.
  • Δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού ή μείωσης της δικαιούμενης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης η μη υποβολή των παραστατικών, κατά το οικονομικό έτος 2024.
  • Το ποσό της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά επιλέξιμη κυψέλη αντιστοιχεί στο ποσό ενίσχυσης που καθορίζεται για του δικαιούχους, προσαυξημένο κατά 50%.

Για τους δυνητικούς δικαιούχους της Δράσης «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», που το έτος 2022 διέθεταν κατ’ ελάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες οι οποίοι ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 έχουν υποστεί μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μικρότερο του 50% και η εν λόγω μείωση δηλώθηκε το έτος 2023 στον ΕΛΓΑ, ισχύουν οι ακόλουθες παρεκκλίσεις:

  • Κατά το οικονομικό έτος 2024, δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού η κατοχή λιγότερων των 110 κυψελών.
  • Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο ορίζεται ως το καθορισθησόμενο, ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη (Ε) επί τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών, προσαυξημένο κατά το διπλάσιο του ως άνω καθορισθησόμενου ποσού ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη (Ε) επί του αριθμού των κυψελών που απωλέστηκαν.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 11:19

Σχετικά Άρθρα

  • Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»
    Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»

    Tι απαντά ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας για το αν μπορούμε να αναμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στην χώρα μας

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο MEGA για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην χώρα μας και αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα.

    «Είχαμε έναν συνδυασμό ακραίων φαινομένων, ραγδαίες βροχοπτώσεις που ξεπέρασαν τα 400 χιλιοστά μέσα σε 8 ώρες. Ήταν ραγδαίες βροχές με τεράστιες ποσότητες νερού. Είχαμε να κάνουμε με ένα υδρογραφικό δίκτυο και με έργα τα οποία ήταν ανεπαρκή», ανέφερε αρχικά για τις πλημμύρες στην Ισπανία.

    Στη συνέχεια μιλώντας για την χώρα μας ο καθηγητής Γεωλογίας σε ερώτηση για το αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αττική, θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ανέφερε: «Πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το ίδιο, δηλαδή ό,τι έργα και να γίνουν, όποιες μεγάλες διαστασιολογήσεις και να έχουν τα έργα δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε τέτοια φαινόμενα. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε δομήσει τις πόλεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, είναι ένας άστοχος τρόπος που επιτρέπει στο να αναπτυχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα».

    Ακόμη, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε: «Είναι φαινόμενα τα οποία είναι πρωτόγνωρα, θα είναι κανόνας από εδώ και πέρα. Ήδη έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και εξελίσσεται ραγδαία και θα βλέπουμε πιο πολλά φαινόμενα με πιο μεγάλη ένταση, πιο μεγάλες καταστροφές».

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Έρευνα «εφιάλτης» για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη
    Έρευνα «εφιάλτης» για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη

    Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως αυτές της κακοκαιρίας «Μπόρις», που σάρωσαν την κεντρική Ευρώπη.

    Η έκθεση του World Weather Attibution (WWA) αποκαλύπτει το σκληρό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης.

    Σύμφωνα με την έκθεση η κρίση έχει κάνει δύο φορές πιο πιθανές τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν πριν μερικές ημέρες την κεντρική Ευρώπη προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.

    Η καταιγίδα Μπόρις έπληξε χώρες μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων και ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η έκθεση του World Weather Attibution (WWA), διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ερευνά τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις ημέρες βροχόπτωσης που προκάλεσε η καταιγίδα Μπόρις ήταν οι πιο βροχερές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κεντρική Ευρώπη.

    Τόνισε εξάλλου ότι η κλιματική αλλαγή έχει διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης τόσο έντονων φαινομένων, ενώ έχει εντείνει και τη σφοδρότητά τους.

    «Για μία ακόμη φορά οι πλημμύρες αυτές υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, ερευνήτρια στο ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου

    «Μέχρι το πετρέλαιο, το αέριο και ο άνθρακας να αντικατασταθούν από καθαρή ενέργεια, καταιγίδες όπως η Μπόρις θα προκαλούν ακόμη σφοδρότερες βροχές και πλημμύρες που παραλύουν την οικονομία», πρόσθεσε.

    Η έκθεση του WWA επεσήμανε ότι αν και ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την καταιγίδα – μεταξύ των οποίων η κίνηση κρύου αέρα πάνω από τις Άλπεις και πολύ ζεστού πάνω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα—είναι ασυνήθιστος, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αυτού του είδους τις καταιγίδες πιο πιθανές και πιο έντονες.

    Σύμφωνα με το WWA, τέτοιου είδους καταιγίδες αναμένεται να σημειώνονται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 100 με 300 χρόνια στο σημερινό κλίμα, με τη θερμοκρασία να είναι αυξημένη κατά 1,3° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

    Ωστόσο αυτές καταιγίδες θα προκαλούν τουλάχιστον 5% περισσότερη βροχή και θα συμβαίνουν περίπου 50% πιο συχνά σε σχέση με τώρα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2° Κελσίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί τη δεκαετία του 2050.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI
  • Γιατί τα ακραία φαινόμενα που προκαλούνται από το νερό θα γίνουν πιο έντονα και θανατηφόρα
    Γιατί τα ακραία φαινόμενα που προκαλούνται από το νερό θα γίνουν πιο έντονα και θανατηφόρα

    Η κατάσταση απαιτεί όχι μόνο μεγαλύτερη φιλοδοξία αλλά και μια προσέγγιση με γνώμονα την αποστολή για το νερό

    Όταν πρόκειται για νερό, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μη βιώσιμη κατάσταση. Ωστόσο, η επίλυση του προβλήματος δεν είναι μόνο εφικτή, είναι επίσης το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

    Η κρίση του νερού είναι ξεκάθαρη. Χρόνο με τον χρόνο, στη μια περιοχή μετά την άλλη, τα κύματα καύσωνα ρεκόρ, και οι ξηρασίες ρεκόρ ακολουθούνται από καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες. Περισσότερα από 1.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που προκαλούνται από το μη ασφαλές πόσιμο νερό και την έλλειψη υγιεινής, και εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες αφιερώνουν ώρες κάθε μέρα συλλέγοντας και μεταφέροντας νερό.

    Αυτή είναι μια ανθρωπογενής κρίση και μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αλλά για να επιτύχουμε ισότητα και βιωσιμότητα παντού, θα χρειαστούμε νέες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του νερού και ένα κύμα πολύ υψηλότερων επενδύσεων, κλιμακούμενης καινοτομίας και ανάπτυξης ικανοτήτων. Το κόστος αυτών των κινήσεων είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τις οικονομικές και ανθρωπιστικές βλάβες που θα προκληθούν από τη συνεχιζόμενη αδράνεια.

    Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς τοπικές τραγωδίες. Ένας αποσταθεροποιημένος κύκλος του νερού επηρεάζει όλο και περισσότερο κάθε γωνιά του κόσμου. Οι τρέχουσες προσεγγίσεις τείνουν να ασχολούνται με το νερό που μπορούμε να δούμε – το «γαλάζιο νερό» στα ποτάμια και τις λίμνες μας – και υποθέτουν ότι η παροχή νερού είναι σταθερή χρόνο με το χρόνο. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι αλλαγές στη χρήση της γης, η κλιματική αλλαγή και ο κύκλος του νερού δεν επηρεάζει τα μοτίβα βροχοπτώσεων.

    Πολύ συχνά, η τρέχουσα σκέψη παραβλέπει έναν κρίσιμο πόρο γλυκού νερού, δηλαδή το «πράσινο νερό» στο έδαφος, τα φυτά και τα δάση μας, το οποίο διαχέεται και ανακυκλώνεται μέσω της ατμόσφαιρας. Το πράσινο νερό παράγει περίπου τις μισές βροχοπτώσεις που λαμβάνουμε στη στεριά, η ίδια η πηγή όλου του γλυκού νερού μας. Στο ίδιο πνεύμα, οι χώρες συνδέονται όχι μόνο μέσω ροών γαλάζιων υδάτων (όπως τα ποτάμια), αλλά, πιο κρίσιμα, μέσω ατμοσφαιρικών ροών υγρασίας. Ως κρίσιμο στοιχείο του παγκόσμιου κύκλου του νερού, το πράσινο νερό χρειάζεται επειγόντως καλύτερη διαχείριση.

    Το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι διαταραχές στον κύκλο του νερού είναι βαθιά συνυφασμένες με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, με το καθένα να ενισχύει το άλλο. Η σταθερή παροχή πράσινου νερού στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επίγειων φυσικών συστημάτων που απορροφούν το 25-30% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

    Αυτή η διαδικασία αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες φυσικές επιδοτήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η απώλεια υγροτόπων και η υγρασία του εδάφους, μαζί με την αποψίλωση των δασών, εξαντλούν τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες για τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν στη συνέχεια ακραία κύματα καύσωνα και αυξάνουν τη ζήτηση εξάτμισης στην ατμόσφαιρα, η οποία ξηραίνει σοβαρά τα τοπία και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

    Ως εκ τούτου, η κρίση του νερού επηρεάζει ουσιαστικά όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και απειλεί τους ανθρώπους παντού. Η ανεπαρκής τροφή για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, η επιταχυνόμενη εξάπλωση ασθενειών και η αυξημένη αναγκαστική μετανάστευση και οι διασυνοριακές συγκρούσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλέψιμα αποτελέσματα.

    Αποστολή H2O

    Ένα τόσο μεγάλης κλίμακας συλλογικό και συστημικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με συντονισμένη δράση σε κάθε χώρα και μέσω συνεργασίας πέρα ​​από σύνορα και πολιτισμούς. Η κοινή κατανόηση του κοινού καλού είναι ζωτικής σημασίας. Διαφορετικά, αυτό που μπορεί να φαίνεται καλό για μια χώρα σήμερα θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει προβλήματα για την ίδια χώρα αύριο, καθώς και για άλλες σε όλο τον κόσμο.

    Η κατάσταση απαιτεί όχι μόνο μεγαλύτερη φιλοδοξία αλλά και μια προσέγγιση με γνώμονα την αποστολή για το νερό – μια προσέγγιση που εκτείνεται σε πολλούς τομείς και εστιάζει σε όλα τα επίπεδα, από τη διαχείριση τοπικών λεκανών απορροής ποταμών έως τη διαμόρφωση πολυμερούς συνεργασίας. Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε στις πιο σημαντικές αποστολές νερού στον κόσμο:

    • Έναρξη μιας νέας Πράσινης Επανάστασης στα συστήματα τροφίμων για τη μείωση της χρήσης νερού με παράλληλη αύξηση των γεωργικών αποδόσεων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών ενός αυξανόμενου πληθυσμού.
    • Διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πράσινων υδάτινων πόρων.
    • Καθιέρωση «κυκλικής» υδατικής οικονομίας σε κάθε τομέα.
    • Και διασφάλιση ότι κάθε ευάλωτη κοινότητα έχει επαρκείς καθαρές και ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έως το 2030.

    Ενώ αυτές οι αποστολές θα πρέπει να οδηγήσουν σε αλλαγές πολιτικής, να ευθυγραμμίσουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να τονώσουν την καινοτομία, απαιτούν επίσης νέους τρόπους διακυβέρνησης. Η χάραξη πολιτικής πρέπει να γίνει πιο συνεργατική, υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς όλων των φωνών, ειδικά εκείνων των νέων, των γυναικών, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διατήρησης του νερού.

    Η πιο θεμελιώδης αλλαγή πολιτικής έγκειται στη σωστή αποτίμηση του νερού ώστε να αντικατοπτρίζει τη λειψυδρία του καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτάται κάθε κοινωνία. Πρέπει να σταματήσουμε την υποτιμολόγηση του νερού σε ολόκληρη την οικονομία και τις επιβλαβείς γεωργικές επιδοτήσεις που οδηγούν σε μη βιώσιμη χρήση και υποβαθμίζουν τη γη. Η εκ νέου διοχέτευση αυτών των κονδυλίων προς την προώθηση λύσεων εξοικονόμησης νερού και την παροχή στοχευμένης υποστήριξης στους φτωχούς και ευάλωτους θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

    Για να διορθωθεί η χρόνια ανεπαρκής επένδυση στο νερό, πρέπει να δώσουμε εκ νέου προτεραιότητα στις υποδομές νερού στα δημόσια οικονομικά, όπου παραδόξως παραμελείται στις περισσότερες χώρες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να παρέχουν δίκαια κίνητρα για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα του κοινού, ιδιαίτερα των κοινοτήτων που δεν εξυπηρετούνται.

    Δεδομένης της συλλογικής φύσης της πρόκλησης του νερού, πρέπει να διασφαλίσουμε μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες ροές χρηματοδότησης για να βοηθήσουμε τις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα στο νερό. Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα και οι δημόσιες τράπεζες ανάπτυξης θα χρειαστεί να συνεργαστούν στενά με τις κυβερνήσεις για να υποστηρίξουν εθνικές αποστολές νερού που αντικατοπτρίζουν τις τοπικές ανάγκες και τις οικολογικές συνθήκες. Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προσφέρουν επίσης δυνητικούς μοχλούς για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης του νερού, επειδή μπορούν να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ότι το «εικονικό νερό» που ενσωματώνεται στα εμπορεύματα δεν επιδεινώνει τη λειψυδρία σε περιοχές με πιέσεις νερού.

    Ακριβώς όπως κάνουμε για τις εκπομπές, πρέπει να συγκεντρώσουμε δεδομένα υψηλής ακεραιότητας για τα εταιρικά αποτυπώματα νερού και να δημιουργήσουμε πλαίσια για την αποκάλυψη χρήσης νερού. Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε συστήματα για την αποτίμηση του νερού ως μέρος του φυσικού κεφαλαίου. Η επιβολή τιμής σε αυτόν τον πιο κρίσιμο πόρο θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά μερίσματα για τις χώρες με την πάροδο του χρόνου.

    Εν ολίγοις, πρέπει να διαμορφώσουμε αγορές σε όλες τις οικονομίες μας – από τη γεωργία και την εξόρυξη μέχρι την ενέργεια και τους ημιαγωγούς – ώστε να γίνουν ριζικά πιο αποτελεσματικές, δίκαιες και βιώσιμες στη χρήση του νερού.

    Η προκαταρκτική έκθεση του 2023 της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού καθόρισε την υπόθεση για την επιδίωξη θεμελιωδών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος διαχειρίζεται το νερό. Η τελική μας έκθεση αυτόν τον Οκτώβριο θα δείξει πώς μπορούμε να το κάνουμε μέσω μετασχηματιστικής, συλλογικής δράσης.

    Βρισκόμαστε μόλις στο 2024. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα κατά μέτωπο, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα που προκαλούνται από το νερό και το κλίμα θα γίνουν πιο έντονα και θανατηφόρα τα επόμενα χρόνια. Η προώθηση της ατζέντας για την ασφάλεια των υδάτων μπορεί να φαίνεται πιο δύσκολη εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά παρουσιάζει μια ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η συνεργασία μπορεί να ωφελήσει όλες τις χώρες και να επιτρέψει ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πρόκληση.

    * Η Mariana Mazzucato, Ιδρυτική Διευθύντρια του UCL Institute for Innovation and Public Purpose, είναι Συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού.

    H Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι Συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού, πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Νιγηρίας και πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gavi, της Vaccine Alliance .

    Ο Johan Rockström, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και Καθηγητής Επιστήμης των Συστημάτων της Γης στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, είναι Συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού.

    Ο Tharman Shanmugaratnam, Πρόεδρος της Σιγκαπούρης, είναι Συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού και Πρόεδρος της Ομάδας των Τριάντα.

    Project Syndicate

    Γράφουν οι Mariana Mazzucato, Ngozi Okonjo-Iweala , Johan Rockström and Tharman Shanmugaratnam*

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Μαρουσάκης: «Από την Πέμπτη ο καιρός θα θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο» - Έντονα τα φαινόμενα
    Μαρουσάκης: «Από την Πέμπτη ο καιρός θα θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο» - Έντονα τα φαινόμενα

    Απότομη επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη.

    Η επιδείνωση οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό, που θα επηρεάσει τη χώρα και θα έχει ως αποτέλεσμα ο καιρός να θυμίζει προχωρημένο Φθινόπωρο.

    Μάλιστα, όπως προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν είναι απίθανο να εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα. Σήμερα, αναμένεται να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ωστόσο, το σκηνικό θα ανατραπεί από την Πέμπτη όπου θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Ηλιοφάνεια προβλέπεται για σήμερα στην Αττική και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 34 βαθμούς. Ωστόσο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά τις βραδινές ώρες. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πιο ήπιος. Θα υπάρξουν μπόρες προς το απόγευμα και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 33 βαθμούς.

    Αλλάζει ο καιρός

    Ωστόσο στη δίνη της κακοκαιρίας θα βρεθεί η Αττική το τριήμερο Πέμπτη με Σάββατο. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε πως το τριήμερο αυτό, θα θυμίζει «προχωρημένο Φθινόπωρο» ενώ πέραν την Αττικής αναφέρθηκε και στα έντονα φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν και στη Χαλκιδική λόγω των πολλών παραθεριστών του καλοκαιριού.

    Έντονες βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και κεραυνική δραστηριότητα θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, όπου θα φαινόμενα δείχνουν να υποχωρούν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κλιματική Κρίση: Καταρρίπτονται σωρηδόν τα ρεκόρ ζέστης φέτος – Συνταρακτικά στοιχεία
    Κλιματική Κρίση: Καταρρίπτονται σωρηδόν τα ρεκόρ ζέστης φέτος – Συνταρακτικά στοιχείαω

    Τουλάχιστον 15 εθνικά ρεκόρ ζέστης έχουν καταρριφθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, δήλωσε στον Guardian ένας ιστορικός του κλίματος με επιρροή, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η κλιματική κρίση εντείνεται.

    Σοκαριστικά στοιχεία

    Επιπλέον 130 μηνιαία εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν επίσης καταρριφθεί, μαζί με δεκάδες χιλιάδες τοπικά υψηλά που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Maximiliano Herrera, ο οποίος διατηρεί αρχείο ακραίων φαινομένων.

    Είπε ότι ο πρωτοφανής αριθμός ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες ήταν εκπληκτικός. «Αυτή η ποσότητα ακραίων θερμικών γεγονότων ξεπερνά οτιδήποτε έχει δει ή έχει θεωρηθεί δυνατό στο παρελθόν», δήλωσε. «Οι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024 υπήρξαν οι περισσότεροι που έσπασαν ρεκόρ για κάθε στατιστική».

    Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η περσινή ακραία ζέστη θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης - που προκαλείται από την καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων - και ενός φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο, μιας αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Το Ελ Νίνιο έχει εξασθενήσει από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό έχει φέρει μικρή ανακούφιση.

    «Μακριά από το να μειώνονται με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ πέφτουν με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023», δήλωσε ο Herrera.

    Σε τοπικό επίπεδο ανοίγεται καθημερινά νέος δρόμος. Σε ορισμένες ημέρες, χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης σημειώνουν νέα ρεκόρ μηνιαίων μεγίστων ή ελαχίστων τιμών. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα τιμωρητικό, καθώς οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν έχουν χρόνο να ανακάμψουν από την αμείλικτη ζέστη. Στα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα, η περιοχή Yueyang της Κίνας ζέστανε αν και είχε πρωτοφανώς υψηλές θερμοκρασίες 32 C κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ωρών, με επικίνδυνα υψηλή υγρασία.

    Το γεωγραφικό εύρος των εθνικών ρεκόρ όλων των εποχών είναι εντυπωσιακό. Το Μεξικό σημείωσε την υψηλότερη τιμή των 52 C στο Tepache στις 20 Ιουνίου. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αυστραλιανή επικράτεια των Νήσων Κόκος ισοφάρισε το ιστορικό της υψηλό με 32,8C στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.

    Όμως, η πιο έντονη ζέστη επικεντρώθηκε στους τροπικούς. Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9C στο Ασουάν. Δύο ημέρες πριν το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ των 48C στη Faya. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα σημείωσε νέο μέγιστο 44,6C στο Navrong, ενώ το Λάος εισήλθε σε νέα θερμική περιοχή με 43,7C στο Tha Ngon. Ο Herrera δήλωσε ότι οι τροπικές περιοχές σημείωναν ρεκόρ κάθε μέρα για 15 συνεχόμενους μήνες.

    Ο Herrera, ένας Κοσταρικανός που παρακολουθεί τα κλιματικά ρεκόρ εδώ και 35 χρόνια, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην παγκόσμια παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Από το 2007, τα διεθνή ρεκόρ αρχειοθετούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος οργανώνει επιτροπές εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το καθένα από αυτά σε μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, τα εθνικά και υποεθνικά αρχεία ενημερώνονται ωριαία ή καθημερινά από μια πληθώρα διαφορετικών οργανισμών. Ο Herrera συγκεντρώνει τα τελευταία γρήγορα, διπλοελέγχει με τοπικές πηγές και διατηρεί ενημερώσεις στον λογαριασμό του Extreme Temperatures Around the World στο δίκτυο X.

    Τα ευρήματά του συμφωνούν και συχνά προηγούνται των μεγάλων θεσμικών οργάνων, τα οποία προειδοποιούν για μια ταχεία θέρμανση του κόσμου.

    «Οι καμπάνες ηχούν σε όλους τους σημαντικούς δείκτες...», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την έντονη παγκόσμια ζέστη του περασμένου έτους.

    Η κορυφαία υπηρεσία παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος κατά σειρά μήνας που σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, με θερμοκρασίες 1,5C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραίες βροχοπτώσεις και ξηρασίες- μειώσεις στα στρώματα πάγου, τους θαλάσσιους πάγους και τους παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.

    Ο WMO ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 50C μέχρι στιγμής φέτος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καμπανάκι μετεωρολόγων για τη σημερινή κακοκαιρία - Οι 19 περιοχές που θα χτυπήσει
    Καμπανάκι μετεωρολόγων για τη σημερινή κακοκαιρία - Οι 19 περιοχές που θα χτυπήσει

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την κακοκαιρία κρούουν οι μετεωρολόγοι προειδοποιώντας για ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

    Ήδη από χθες φαινόμενα σημειώνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ευτυχώς δίχως ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο σήμερα η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που είχε εκδώσει, αφού τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας σε αρκετές περιοχές θα σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Όπως λένε οι μετεωρολόγοι το σκηνικό από αύριο, Παρασκευή (5/7) θα φτιάξει με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, ωστόσο η σημερινή ημέρα θέλει προσοχή.

    Συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει εκδώσει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Αρνιακός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία από το μεσημέρι

    Τη δικιά του πρόγνωση έκανε σήμερα το πρωί και ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός τονίζοντας πως η κακοκαιρία θα διαρκέσει λίγες ώρες, γι' αυτό και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    «Πρόκειται για μια πρόσκαιρη κακοκαιρία με ισχυρά τοπικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή βροχές και καταιγίδες πλήττουν κυρίως τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος, δηλαδή τα δύο πόδια της Χαλκιδικής. Φαινόμενα έχουμε και στον
    Στρυμονικό Κόλπο, στην Καβάλα, στην Δράμα, στην Ξάνθη και τις Σποράδες. Σιγά σιγά αυτά τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Θράκη, αλλά και δυτικότερα στη Θεσσαλία. Από το μεσημέρι και μετά θα κατηφορίσουν κάτω από την Λάρισα οπότε περιμένουμε φαινόμενα ισχυρά στην Φθιώτιδα, την Φωκίδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Κορινθία, αλλά και την Αργολίδα, τη Λακωνία», τόνισε αρχικά.

    Όσον αφορά την Αττική σημείωσε ότι τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι προς το απόγευμα. «Μέχρι το βράδυ θα έχουμε βροχές και στην Αττική. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά θα υπάρχουν περάσματα που θα σημειωθούν καταιγίδες και αστραπόβροντα. Δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Είναι μια επικίνδυνη ημέρα σήμερα», σημείωσε .

    Αναλυτικά η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού για την κακοκαιρία:

    Σούζη: Περιορίζονται τα φαινόμενα από το βράδυ

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή πρόγνωση της μετεωρολόγου του ΣΚΑΪ, Χριστίνας Σούζη η οποία προβλέπει άστατο καιρό με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

    «Τα φαινόμενα θα είναι αρχικά ισχυρά στην Χαλκιδική και από το μεσημέρι και μετά φαινόμενα θα έχουμε στην Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Αττικοβοιωτία και την ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο. Πάντως μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια», ανέφερε και συμπλήρωσε:

    «Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως έως 5 μποφόρ στα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 30-31 βαθμούς».

    Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία μα κεραυνούς και χαλάζι

    Eπιδείνωση του καιρού προβλέπεται έως αργά το απόγευμα σήμερα Πέμπτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

    Αναλυτικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    α. Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.

    β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες.

    γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

    Meteo: Οι χάρτες της κακοκαιρίας

    Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

    Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες.

    Όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα.

    Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

    Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί.

    Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

    Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Ο υετός που αναμένεται το απόγευμα της Πέμπτης (4/7)

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS από τον Νότο μέχρι τον Βορρά – Καύσωνες στην Ευρώπη, πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο
    Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS από τον Νότο μέχρι τον Βορρά – Καύσωνες στην Ευρώπη, πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο

    Η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, με το τρέχον έτος να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη πρόκειται να ενταθούν τον επόμενο μήνα, με κύματα καύσωνα και πυρκαγιές να πλήττουν τμήματα της ηπείρου, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πιο εμφανείς από ποτέ άλλοτε.

    Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα βιώσουν τις πιο ζεστές συνθήκες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Κάτω του μέσου όρου θερμοκρασίες αναμένονται για τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν θερμότερες μέχρι το τέλος του μήνα.

    Οι θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό τους τελευταίους μήνες έχουν «σπάσει» κάθε ρεκόρ και θα συμβάλουν στη ζέστη που επικρατεί σε νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μάθιου Ντρος, στην εταιρεία προγνώσεων Maxar Technologies.

    «Η κατάσταση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας παίζει ρόλο, καθώς οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα αλληλεπιδρούν στενά», αναφέρει.

    Η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, με το τρέχον έτος να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Το βόρειο ημισφαίριο ετοιμάζεται για να ζήσει ένα καυτό καλοκαίρι και όπως αναφέρει το Bloomberg, η ζέστη απείλησε πέρυσι τόσο την υγεία, όσο και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες στην Ελλάδα

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το διεθνές δίκτυο αναφέρει ότι τον Ιούνιο ξέσπασαν πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από τα δημοφιλέστερα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου μέχρι και την Αθήνα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για περισσότερες πυρκαγιές την ερχόμενη εβδομάδα.

    Παράλληλα, η Βόρεια Ιταλία θα δεχτεί ισχυρές βροχοπτώσεις τον Ιούλιο μαζί με τα βόρεια Βαλκάνια, αλλά και τις χώρες της Βαλτικής.

    «Ένα αυξανόμενο τέρας της κλιματικής αλλαγής»

    Εκεί συναντώνται ψυχρότερες συνθήκες από τη βόρεια Ευρώπη και θερμότερος αέρας από τα νοτιοανατολικά.

    «Αυτή η ζώνη είναι πιθανό να φέρει γύρους σοβαρών καταιγίδων που θα μπορούσαν να φέρουν καταστροφικούς ανέμους, χαλάζι και αστραπιαίες πλημμύρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάιλερ Ρόις, ανώτερος μετεωρολόγος στην AccuWeather.

    Οι καύσωνες στην Ελλάδα

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσογειακή χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο στην Ευρώπη.

    Πέρυσι, ζεματίστηκε από ένα μεγάλο κύμα καύσωνα που διήρκεσε 16 ημέρες, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ που έγινε ποτέ. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, αναφέρει το Euronews.

    Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες εδώ να αυξάνονται περίπου δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του Κλιματικού Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.

    Ειδικά το καλοκαίρι, η θέρμανση είναι πιο έντονη στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Copernicus.

    Πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αρκτικό Κύκλο

    Οι πυρκαγιές καταστρέφουν για άλλη μια φορά τον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με το Copernicus.

    Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν την περιοχή.

    Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Copernicus ανέφερε υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα και ξηρότερες συνθήκες στη Σάχα της Ρωσίας, οι οποίες καθιστούν τις ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο αναπληρωτής υπουργός Οικολογίας, Διαχείρισης και Δασών της περιοχής είπε ότι περισσότερες από 160 πυρκαγιές έπληξαν σχεδόν 460.000 εκτάρια γης μέχρι τις 24 Ιουνίου.

    Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο καπνός από τις φλόγες θα εμποδίσει την ικανότητα του πάγου της Αρκτικής να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία – κάτι που θα σήμαινε ότι τόσο η ξηρά όσο και η θάλασσα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, σύμφωνα με το BBC.

    Kραυγή για επείγουσα δράση»

    «Οι αυξανόμενες πυρκαγιές στη Σιβηρία είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι αυτό το βασικό σύστημα πλησιάζει σε επικίνδυνα κλιματικά σημεία ανατροπής», αναφέρει η καθηγήτρια Γκέιλ Γουάιτμαν από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο BBC.

    «Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι «μια προειδοποιητική κραυγή για επείγουσα δράση».

    Ο καθηγητής Guillermo Rein, καθηγητής Επιστήμης της Πυρκαγιά στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «ένα αυξανόμενο τέρας της κλιματικής αλλαγής».

    Πηγή: In.gr
  • ALERT: Μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία
    ALERT: Μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία

    Επείγον μήνυμα στο κινητό τους από την Πολιτική Προστασία έλαβαν πριν από λίγα λεπτά οι κάτοικοι της Ηλείας. Το μήνυμα προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που αναμένονται στην περιοχή από τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής.

    minima 112

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ