Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 08:14

Εδαφολογικό Εργαστήριο: Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας - Δήμου - Πανεπιστημίου για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών

Γράφτηκε από τον

Εργαλείο για τους αγρότες και τους καταναλωτές

Με «όπλο» το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμφώνησαν στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Παρακολούθηση της ποιότητας και πολιτικές διαχείρισης των εδαφών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στόχος του έργου είναι ο περιφερειακός και αναπτυξιακός σχεδιασμός εφαρμογής πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την ασφάλεια των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 300.000 ευρώ εκ των οποίων οι 270.000 διατίθενται από την ΠΔΕ και οι 30.000 από τον Δήμο Ήλιδας, και η διάρκειά του στους 36 μήνες.

Η πρόταση για τη σύμπραξη των συμβαλλόμενων μελών και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβαση, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΔΕ, κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, στην οποία αφού καταγράφεται το ιστορικό λειτουργίας του εδαφολογικού εργαστηρίου, αναφέρεται: «Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του πρωτογενή τομέα, ολοκληρωμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, της ασφάλειας των καταναλωτών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ αποτελεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (Competency Center) για το έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις σχετικές με την παρακολούθηση της ποιότητας και της υγείας των εδαφών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών και των παραγόμενων προϊόντων που απευθύνονται στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά. Κοινό στόχο αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διατήρηση της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών στη Δυτική Ελλάδα. Ο στόχος αυτός μπορεί μοναδικά να επιτευχθεί με τη λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την ευτυχή συγκυρία να διαθέτει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία αποτελεσμάτων αναλύσεων εδαφικών δειγμάτων, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί θεματικοί χάρτες και θα γίνουν προτάσεις διαχείρισης των εδαφών, καθώς και παρουσίαση του αποτελεσμάτων στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 10:53

Σχετικά Άρθρα

  • Συνεχίζει να αναπτύσσεται το Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας
    Συνεχίζει να αναπτύσσεται το Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας

    Αυτοψία από τον Δήμαρχο Ήλιδας και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης

    Τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Φίλια υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στις εγκαταστάσεις του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδος, που εδρεύει στο κτίριο των πρώην ΤΕΙ Αμαλιάδας δίπλα από το χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών αναδείχθηκε το πολύτιμο έργο που παρέχει το Εδαφολογικό Εργαστήριο στους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο, αφού η δραστηριότητά του γιγαντώνεται συνεχώς τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ είναι πιστοποιημένο και από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και ακολουθεί όλα τα διεθνή πρότυπα.

    Ανδρέας Φίλιας και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ενημερώθηκαν διεξοδικά για την λειτουργία του Εργαστηρίου από τον Αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας και υπεύθυνο για το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελή Μπαρούχα και από τον Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργο Καλατζόπουλο.

    Κοινός στόχος Δήμου Ήλιδας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πανεπιστημίου Πατρών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Εδαφολογικού Εργαστηρίου, με την δημιουργία παραρτημάτων και στους άλλους δυο νομούς (Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας), με επίκεντρο πάντα την έδρα του στην πόλη της Αμαλιάδας.

    Επιπλέον, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την λειτουργία του Εργαστηρίου και σε δεύτερη βάρδια, έτσι ώστε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αναλύσεις εδάφους που διενεργούνται.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε τη μοναδικότητα του Εδαφολογικού Εργαστηρίου, αφού άλλο παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

    Επίσης, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι ο Δήμος Ήλιδας σχεδιάζει την ένταξη του Εργαστηρίου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση.

    Ο κύριος Φίλιας από την πλευρά του μίλησε για τον κομβικό ρόλο που επιτελεί το Εδαφολογικό Εργαστήριο και τόνισε τη βούληση της Περιφέρειας να συμβάλει το μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

    Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι δύο γεωπόνοι του Εδαφολογικού Εργαστηρίου κα Κυριακή Χριστοδουλοπούλου και κα Βάνα Μισύρη.

    Edafologiko2

  • Ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική οικονομία με το Εδαφολογικό εργαστήριο στην Αμαλιάδα   
    Ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική οικονομία με το Εδαφολογικό εργαστήριο στην Αμαλιάδα   

    Δέκα πολύπλευρες δράσεις για αγρότες-παραγωγούς και πυρόπληκτους στην ΠΔΕ

    Ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί στο έπακρο ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος των αγροτών. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας στην Αμαλιάδα τον τελευταίο χρόνο (Σεπτέμβριος 2021-Ιούλιος 2022) έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών οι δράσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας, έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα μας και το αξιοποιούμε προς όφελος των αγροτών μας».

    edafol ergast amaliada 2

    Συγκεκριμένα το Εδαφολογικό Εργαστήριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο υλοποίησης της από 25-6-2021 προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Υποστήριξη Λειτουργίας Εδαφολογικού Εργαστηρίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με πρωταρχικό σκοπό της στήριξης των αγροτών και της προστασίας των εδαφών υλοποίησε τις εξής δράσεις εξωστρέφειας:

    1. Αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστική και συστάσεις λίπανσης σε αγρότες – παραγωγούς.

    2. Στήριξη των παραγωγών των καμένων περιοχών της Ολυμπίας με δωρεάν δειγματοληψίες και αναλύσεις σε περισσότερους από 200 πληγέντες ελαιώνες με σκοπό την καταγραφή της υγείας του εδάφους και της θρεπτικής τους κατάστασης.

    3. Δημιουργία υποδομής γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος για τη συστηματική καταγραφή της ποιότητας των εδαφών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας.

    4. Οριοθέτηση των ζωνών ελαιοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα με σκοπό τη συστηματική καταγραφή της ποιότητας των εδαφών και την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων για τη θρεπτική τους κατάσταση.

    5. Σχεδιασμό για την δωρεάν υλοποίηση 250 δειγματοληψιών εδάφους σε ελαιώνες εντός των ορίων της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου, με σκοπό τη λεπτομερή καταγραφή της ποιότητας των εδαφών και της θρεπτικής τους κατάστασης.

    6. Ψηφιοποίηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων σε περισσότερα από 1500 εδαφικά δείγματα της Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακής φασματικής βιβλιοθήκης για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών.

    7. Σχεδιασμό και υλοποίηση 4 σημείων παραλαβής δειγμάτων (soil points) και την επέκταση της δράσης με νέα σημεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

    8. Ερευνητική δράση δειγματοληψιών στους καμένους ελαιώνες στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με στόχο στην επιστημονική συμβολή στην επόμενη φάση αποκατάστασης των ελαιώνων των περιοχών ως κοινός παρονομαστής με τους καμένους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας.

    9. Συμμετοχή του προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας με σκοπό την εναρμόνιση των τεχνικών ανάλυσης του εδάφους με τα διεθνή πρότυπα.

    10. Δράσεις διάχυσης και εξωστρέφειας μέσω κοινωνικών δικτύων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εδαφολογικό εργαστήριο Δυτ. Ελλάδας: Το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα Εδάφους 5 Δεκεμβρίου 2021
    Εδαφολογικό εργαστήριο Δυτ. Ελλάδας: Το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα Εδάφους 5 Δεκεμβρίου 2021

    Η αλάτωση και η νατρίωση του εδάφους αποτελούν σημαντικές διεργασίες υποβάθμισής του που απειλούν το οικοσύστημα και αναγνωρίζονται ως από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές.

    Salt experiments with soil for kids

    Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2021 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, την καταπολέμηση της αλάτωσης του εδάφους, την αύξηση της ευαισθητοποίησης για το έδαφος και την ενθάρρυνση των κοινωνικών ομάδων και των αγροτών να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.

    WSD CEREMONY

    Πρόγραμμα δράσεων:

    Παρασκευή 3/12/2021: Διαδικτυακή συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους

    Τρίτη 7/12/2021: «Το Έδαφος πάει ΣΧΟΛΕΙΟ !!!» ώρες 9.00 – 12.00, Νηπιαγωγείο Ψωφίδας, Δήμου Καλαβρύτων. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών που θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

    1. Παρουσίαση της έννοιας του εδάφους για παιδιά νηπιαγωγείου
    2. Ζωγραφική με θέμα «το Σπίτι του Εδάφους»
    3. Φτιάχνω φυσικά χρώματα με το Έδαφος
    4. Παρατηρώ το Έδαφος με το μικροσκόπιο

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δράσεις στήριξης πυρόπληκτων από το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
    Δράσεις στήριξης πυρόπληκτων από το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

    Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Κοινής Επιτροπής στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ήλιδας και του Πανεπιστημίου Πατρών / Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «υποστήριξη λειτουργίας εδαφολογικού εργαστηρίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου2021.

    Από τις αρμόδιες επιτροπές εγκρίθηκε το σύνολο των ενεργειών που μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου, καθώς και οι πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου Παντελή Μπαρούχα, αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έχουν να κάνουν με δράσεις για την παρακολούθηση των εδαφών της Περιφέρειας και κυρίως την στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και συγκεκριμένα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες δράσεις θα υλοποιηθούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πυρόπληκτους και θα πραγματοποιηθούν από το Εδαφολογικό Εργαστήριο.

    Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αγγελική Καυκά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βασιλόπουλος: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στηρίζει το Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας
    Βασιλόπουλος: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στηρίζει το Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας

    Tο Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στους αγρότες έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Πρόκειται για την συνέχεια της λειτουργίας του Εδαφολογικού στο οποίο η Περιφέρεια έχει «επενδύσει» με στόχο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και την μείωση του κόστους παραγωγής.

    Σύμφωνα με την απόφαση ο συνολικός προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης για τρία χρόνια ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε η εξειδίκευση πίστωσης 80.000 ευρώ (στο πλαίσιο της σύμβασης) για το 2021. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, που ήταν εισηγητής στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής ανέλυσε τα στοιχεία που καταστούν το Εδαφολογικό Εργαστήριο σημαντικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα στην Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.

    Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

    «Αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου έχουν αναπτυχθεί μόνιμες συνεργασίες με αγροτικούς φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και με μονωμένους παραγωγούς. Επίσης, ο χώρος του Εδαφολογικού Εργαστηρίου χρησιμοποιείται από φοιτητές, τόσο για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας, όσο και για την πρακτική τους, ενώ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις κατάρτισης νέων γεωργών. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο προσφέρει στους παραγωγούς οικονομικές, ακριβείς και ολοκληρωμένες αναλύσεις δειγμάτων, δίνοντας την ευκαιρία της ορθολογικής χρήσης νερού και λιπασμάτων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργητικών εδαφών, την βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, την ασφάλεια των καταναλωτών και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Κατά την τελευταία τριετία το Εδαφολογικό Εργαστήριο αποτελεί Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας, συμμετέχει και υποστηρίζει δράσεις στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αποκτά νέα δυναμική το Εδαφολογικό Εργαστήριο στην Αμαλιάδα…
    Αποκτά νέα δυναμική το Εδαφολογικό Εργαστήριο στην Αμαλιάδα…

    *Ουσιαστική συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δήμου Ήλιδας και Πανεπιστημίου Πατρών

    Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Ηλεία και ευρύτερα στην Δυτική Ελλάδα περνά μέσα από την επιστημονική γνώση και την γεωργία ακριβείας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συνεργασία (με την τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην Αμαλιάδα.

    Το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους τόσο της Περιφέρειας όσο και από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό. Το εργαστήριο αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα και είναι δωρεά του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC).

    Το πρωί της περασμένης Παρασκευής τους χώρους του Εδαφολογικού επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη όπου ενημερώθηκαν από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Παντελή Μπαρούχα Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.

    Εκείνο το οποίο τονίστηκε από τον κ Μπαρούχα ήταν ότι πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη, αφού όλοι συμφωνούν για την συνέχιση και τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ευρύτερα. Σήμερα, συζητάμε για την Γεωργία στην Ελλάδα, με όρους 2- 3 δεκαετιών πριν, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλούν για ρομποτική γεωργία. Βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα.

    Ως Εδαφολογικό Εργαστήριο, πρόσθεσε ο κ Μπαρούχας από το 2005 υλοποιούνται στρατηγικές σύμπραξης και συνεργασίες δικτύωσης. Αναδεικνύεται η καινοτομία και αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία. Στόχος είναι το Εδαφολογικό Εργαστήριο να γίνει εργαλείο Γεωργικής Ακρίβειας στην Δυτική Ελλάδα.

  • Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας : «Άνοιξε τις πύλες» της συνεννόησης - συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων του τόπου
    Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας : «Άνοιξε τις πύλες» της συνεννόησης - συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων του τόπου

    Στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων που ζούμε, στην προσπάθεια ανασύνταξης από την οικονομική κρίση, σ’ ένα καινούριο και μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου πρωταγωνιστούν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, ο Δήμος Ήλιδας επιχειρεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης. Μόνο έτσι μπορούν να βρεθούν οι τρόποι ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα αναπτυξιακά βήματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και των πεδίων με τα οποία συνδέεται.

    Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος Ήλιδας την Κυριακή έκανε το «πρώτο βήμα» με την ημερίδα που πραγματοποίησε στο νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό του Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Να συγκεντρώσει δηλαδή όλες τις παραγωγικές τάξεις, οι εκπρόσωποι των οποίων θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

    Το συμπέρασμα που εξήχθη από τις τοποθετήσεις των σημαντικών προσκεκλημένων και απ’ το διάλογο που ακολούθησε είναι πως ο φύσει αγροτικός δήμος Ήλιδας, οφείλει να ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις στην αγροτική ανάπτυξη. Η ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν. Ο Δήμος φιλοδοξεί να κάνει το Συνεδριακό Κέντρο, -σ’ ένα κτίριο που για πέντε χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητο- σημείο αναφοράς των δράσεων και των πρωτοβουλιών από τους παραγωγικούς φορείς, τις οποίες θα ενισχύει με κάθε τρόπο.

    Γιάννης Λυμπέρης : «Να ενώσουμε όλες τις παραγωγικές τάξεις»

    «Η ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στην γεωργία είτε στην κτηνοτροφία, είναι κορυφαίας σημασίας για τον δήμο μας» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο «οικοδεσπότης», Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης για να συνεχίσει λέγοντας : Επιλέξαμε αυτό το θέμα για την ημερίδα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την μεταποίηση και το μάρκετινγκ.

    Καθώς η τεχνολογία στο γεωργικό τομέα προχωρά με άλματα, απαιτείται η γνώση και η εισαγωγή νέων επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών και αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από το Τμήμα Γεωπονίας και το Εργαστήριο Εδαφολογίας». Αναφορικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει το Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, ο κ Λυμπέρης είπε : «Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις παραγωγικές τάξεις. Να καθίσουν όλοι μαζί και να βρουν τον αναπτυξιακό τους βηματισμό. Το κτίριο που σήμερα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε έχει κατασκευαστεί για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό. Με αυτό το αφήγημα καταθέσαμε πρόταση, και πήραμε τις εγκρίσεις. Σήμερα με καθυστέρηση πέντε χρόνων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμά μας για τη συνεννόηση – συνεργασία των ανθρώπων κυρίως του πρωτογενή τομέα, να παίρνει σάρκα και οστά».

    Δημήτρης Μελάς : «Μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων»

    Μονόδρομο, χαρακτήρισε ο κ Δημήτρης Μελάς, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την «ανάπτυξη των συνεργατικών σχημάτων» επισημαίνοντας : « Δεν επενδύσαμε σε υποδομές το προηγούμενο διάστημα, δεν επενδύσαμε σε συνεργατικές μορφές, απαξιώθηκε ο θεσμός του συνεργατισμού. Σήμερα είναι μονόδρομος η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, είτε αυτό λέγεται ομάδα είτε αυτό λέγεται οργάνωση, είτε λέγεται αγροτικός συνεταιρισμός. Ένα συνεργατικό σχήμα το οποίο θα μπορεί να κινείται και παραγωγικά πλέον».

    Η νέα περίοδος έχει ένα νέο διακύβευμα, είπε ο κ Μελάς, και είναι «ο χαρακτηρισμός της νέας ΚΑΠ σαν μια επιχειρηματική και παραγωγική, με ότι μπορεί να περιλαμβάνει, όπως μείωση κόστους, αύξησης υπεραξίας, σεβασμό στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην κλιματική αλλαγή».

    Ακολούθως ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα που είναι η διαχείριση νερού και η έλλειψη ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων.

    «Η άρδευση είναι αναγκαίο να γίνεται με σύγχρονες, αειφορικές μεθόδους, που θα εξοικονομούν τον πολύτιμο φυσικό πόρο του νερού. Η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, θα στηριχθεί από την Πολιτεία, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα και καινοτόμες ιδέες με πολλές δράσεις. Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας».

    Π. Μπαρούχας : «Το Εδαφολογικό Εργαστήριο είναι εγχείρημα συνεργασίας»

    Εγχείρημα συνεργασίας είναι για τον κ Παντελή Μπαρούχα, Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών το « Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας». Πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη, αφού όλοι συμφωνούμε για την συνέχιση και τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας. Σήμερα, συζητάμε για την Γεωργία στην Ελλάδα, με όρους 2- 3 δεκαετιών πριν, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλούν για ρομποτική γεωργία. Βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα».

    Ως Εδαφολογικό Εργαστήριο, συνέχισε ο κ Μπαρούχας «από το 2005 υλοποιούμε στρατηγικές σύμπραξης και συνεργασίες δικτύωσης. Αναδεικνύουμε την καινοτομία, αναζητούμε χρηματοδοτικά «εργαλεία». Στόχος είναι το Εδαφολογικό Εργαστήριο να γίνει εργαλείο Γεωργικής Ακρίβειας στην Δυτ. Ελλάδα».

    Θ. Βασιλόπουλος : «Διαμετακομιστικό Κέντρο Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα»

    Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η κατασκευή Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Αμαλιάδα, το οποίο θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.

    «Ως Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας» είπε στη συνέχεια «δίνουμε μεγάλη σημασία στην τόνωση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων μας για να τα κάνουμε γνωστά έξω από τα σύνορα της Ηλείας Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την ανάπτυξη και υιοθέτηση του Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων του δήμου Ήλιδας, με στόχο να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name με την επωνυμία «ΗΛΙΔΑ».

    Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προχωράμε στην ανάδειξη της ελιάς Ήλιδας ως ΠΟΠ προϊόντος με ονομασία προέλευσης.

    Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την σύσταση Ομάδων Παραγωγών και αξιοποιούμε το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να υποστηριχτεί ολόκληρη η Δυτ. Ελλάδα σε προβλήματα φυτοπροστασίας, δίνοντας οδηγίες για βιολογική φυτοπροστασία – καταπολέμηση».

    Α. Γεωργόπουλος : «Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν»

    Τη βεβαιότητα πως «Αγροτική και Τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν» εξέφρασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ Αθανάσιος Γεωργόπουλος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης Δήμου Ήλιδας

    «Η κτηνοτροφία αναπτύσσεται ανατολικά της Αμαλιάδας» τόνισε ο κ Γεωργόπουλος και κυρίως στην περιοχή της Πηνείας με υψηλές και εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ποσότητες παραγόμενων προϊόντων, όσο και σε ποιότητα. Η Ηλεία είναι ο τρίτος στη σειρά σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ πρώτη είναι η Λάρισα και δεύτερη η Αιτωλοακαρνανία, νομοί διπλάσιοι γεωγραφικά από την Ηλεία. Στην ουσία, αναλογικά με την έκταση κάθε νομού, η Ηλεία έρχεται πρώτη στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πρώτη και στην ποιότητα».

    Η στήριξη της κτηνοτροφίας, επεσήμανε στη συνέχεια «προϋποθέτει πάνω από όλα την στήριξη του κτηνοτρόφου, διότι παρά την αύξηση στην παραγωγή γάλακτος, ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Ο δήμος Ήλιδας δεν κατέχει μόνο προνομιούχα θέση μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά και στην γεωργική παραγωγή. Όμως, δεν έχουν εξελιχθεί όσο θα έπρεπε οι επενδύσεις στην περιοχή του δήμου Ήλιδας. Βασικό είναι η ίδρυση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κτηνοτροφικών κα γεωργικών προϊόντων, που θα μειώσουν το χιλιομετρικό κόστος προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών»

    Σ. Δρυς : «Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο Δήμο Ήλιδας»

    Φιλοδοξούμε με τον δήμαρχο Ήλιδας και τον Αντιπεριφερειάρχη να ενισχύσουμε το δήμο στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που αφορούν στη χρήση γης, με την ενοικίαση εκτάσεων, αλλά και την ίδρυση ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, επεσήμανε ανεβαίνοντας στο βήμα της ημερίδας ο κ Στέλιος Δρυς, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FoodstandardSA

    Η Πολιτεία, συμπλήρωσε «θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως ο ορισμός του επαγγέλματος, η δημιουργία επαγγελματικών οργανώσεων όπου θα ταυτιστούν οι παραγωγοί με τους επαγγελματίες, για να καθορίσουν την πορεία του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι. Η πράξη λέει ότι η Ηλεία και η Ήλιδα είναι μια πολύ - αν όχι η δυνατότερη – περιοχή, κυρίως στα κηπευτικά.

    Θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο, αν και το μεγάλο όραμα της χώρας είναι να γίνει ένα Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, για την διαμόρφωση των τιμών των συμβολαίων».

     ilida sunedrio2

     ilida sunedrio3

     ilida sunedrio4

  • Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτ. Ελλάδας: Παρουσίασε νέα μεθοδολογία εκτίμησης λίπανσης καλλιεργειών
    Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτ. Ελλάδας: Παρουσίασε νέα μεθοδολογία εκτίμησης λίπανσης καλλιεργειών

    Την πρώτη παρουσίαση στο κοινό της πρώτης έκδοσης του τελικού προϊόντος ενός πρότυπου συστήματος δειγματοληψίας ακριβείας των εδαφών, καταγραφής και μεταφοράς των δειγμάτων από το χωράφι μέχρι το εδαφολογικό εργαστήριο στα πλαίσια του έργου SOILSYS πραγματοποίησε το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στην Αμαλιάδα και η εταιρεία METRICON στον εκθεσιακό χώρο του 29ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) με θέμα «Εφαρμογές Έρευνας και Τεχνολογίες Αιχμής στη Φυτική Παραγωγή».

    Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πάτρα 15-18 Οκτωβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι). Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Παντελή Μπαρούχα την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου παρουσίασε την εργασία με τίτλο «SΟΙLSYS-PHOS: ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΛΛΗ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» και η οποία αφορά μία νέα μεθοδολογία για την ταχύτερη εκτίμηση της φωσφορικής λίπανσης των καλλιεργειών με χρήση ρομποτικών συστημάτων και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω του πολύ μικρού όγκου χημικών αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται.

    Οι δοκιμές της μεθόδου πραγματοποιούνται στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το έργο SOILSYS - Έξυπνο ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης, ανάλυσης συμβουλευτικής και ελέγχου ποιότητας των εδαφών και των λιπάνσεων με χρήση Μικροηλεκτρονικής και ΤΠΕ – SOILSYS [ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ / MIS 5021445] χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς «Μικροηλεκτρονική» και των «προηγμένων υλικών» με Κωδικό ΟΠΣ 2154 , στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα»

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ