Με στόχο την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα
Διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, την ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την Πρόσκληση της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Η αύξηση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αγγίζει τα 10.310.000 ευρώ, διαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό στα 28.360.000, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζει πλέον τα 305.000.000. Η Ηλεία Βουλευτής, μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, είχε εκ νέου επικοινωνία με τον κ. Αυγενάκη, ευχαριστώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, που προχώρησαν στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, προς όφελος των παραγωγών.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου, με την αύξηση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους παραγωγούς να ενισχυθούν με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. «Το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για τα Σχέδια Βελτίωσης ήταν αυξημένο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα και την στήριξη δράσεων στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, με την υλοποίηση επενδύσεων στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Πλέον, με την αύξηση του προϋπολογισμού, μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι παραγωγοί, που δεν συμπεριελήφθησαν στα αποτελέσματα της αρχικής πρόσκλησης. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδίως προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή και ο προσανατολισμός στην αγορά και η διαφοροποίηση της γεωργίας, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων και η διευκόλυνση του εφοδιασμού και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών εκτός των τροφίμων για τους σκοπούς της βιοοικονομίας».
Επιπρόσθετα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής από τους δικαιούχους της δράσης ενώ η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.
(Δελτίο Τύπου)