Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 13:38

Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί

Γράφτηκε από

«Κραυγή αγωνίας» από τους παράγωγους για τα αδιάθετα πορτοκάλια – Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει είδος πολυτελείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών, ενώ τα πορτοκάλια μένουν άκοπα πάνω στα δέντρα, την στιγμή που οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πάνε καλά.
Ο λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Αίγυπτο, από όπου κάνουμε εισαγωγή.
Ο πορτοκαλοπαραγωγός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών.
«Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

Ο κ. Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

«Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

Τα προβλήματα:

-Δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή +
-Κανένα ενδιαφέρον και για εξαγωγές = άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δένδρα
-(υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για παραγωγούς)

Το… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι

1 κιλό πορτοκάλια Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά+ κοπτικά, μεταφορικά κ.ά στο χυμοποιείο φτάνει στα 20 λεπτά

-Για 1 κιλό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα 2€ κόστος

Όμως, αυτή την στιγμή η τιμή του χυμού παγκοσμίως φτάνει στα: 8,70€ /κιλό

Έχει εκτοξευθεί η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

Μικρή ατομική συσκευασία

2023: 0,43 €

2024: 0,66 €

+ 0,23 € ή + 53,5%

Οικογενειακή συσκευασία λίτρου

2023: 1,72 €

2024: 2,74 €

+ 1,02 € ή + 59,3%
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 10:20

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας
    σε Viral
    Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

    Σκύλος «κατέκτησε» τη δική του… πυραμίδα. Δείτε το βίντεο που έγινε viral.

    Έτριβε τα μάτια του ένας άνδρας την ώρα που έκανε «παρά πέντε» στην Αίγυπτο, όταν αντίκρισε ότι στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρισκόταν ένας… σκύλος.

    Οι πτήσεις «παρά πέντε» πάνω από τις 118 πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο περιήγησης, καθώς η αναρρίχηση στα μνημεία φυσικά απαγορεύεται.

    Την ώρα, λοιπόν, που ο Άλεξ Λανγκ πετούσε πάνω τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε κίνηση στην κορυφή της. Ζουμάροντας στον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η κορυφή της πυραμίδας είδε έναν σκύλο που… κυνηγούσε πουλιά.

    Αν και παραμένει άγνωστο πώς κατάφερε ο σκύλος να σκαρφαλώσει σε μία τόσο ψηλή πυραμίδα, τα σχόλια στα social media πήραν «φωτιά».

    «Δεν είναι σκύλος. Αυτός είναι ο αιγυπτιακός θεός Anubis Θεωρείται ο οδηγός των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή και ο προστάτης των τάφων. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάνω από την πυραμίδα», έγραψε με χιούμορ χρήστης του Χ.

    «Αυτή είναι η δική του πυραμίδα τώρα. Την κατέκτησε» αστειεύτηκε άλλος.

    «Αυτοί οι κυβόλιθοι είναι τεράστιοι. Είναι μια τρελή ανάβαση για έναν σκύλο. Δεν έχω πειστεί», σημείωσε ένας τρίτος.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

  • Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών
    Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα "κάγκελα" βρίσκονται αυτή την περίοδο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι υπεύθυνοι στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που επεξεργάζονται τις αιτήσεις ΟΣΔΕ καθώς τα απανωτά αυτοματοποιημένα μηνύματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουν προκαλέσει έντονο άγχος και αυξημένη πίεση σε κάθε πλευρά.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΚΥΔ, η έλλειψη χρόνου και η συσσώρευση αιτήσεων έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό όγκο εργασίας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση όλων των δηλώσεων εντός της προθεσμίας. Υπολογίζεται πως, εάν δεν δοθεί παράταση, περίπου το 15% των παραγωγών κινδυνεύει να μείνει εκτός της αρχικής προθεσμίας και να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση.

    Η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δίνεται στους παραγωγούς με επιπλέον προθεσμία 20 ημερών. Ωστόσο, κάθε ημέρα καθυστέρησης επιφέρει ποινή 1% από την τελική επιδότηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά των παραγωγών.

    Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για χρονικά περιθώρια αναφορικά με την συμπλήρωση των δηλώσεων, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ακρίβεια και πρόσβαση στα ΚΥΔ, τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων. Πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία αφού βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου συγκομιδής για αρκετές καλλιέργειες, γεγονός που βρίσκει τους περισσότερους απασχολημένους για ώρες στα χωράφια τους.

    Τα ΚΥΔ, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της προθεσμίας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά κανένας παραγωγός. Όμως αν και μια τέτοια παράταση θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την τρέχουσα κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η παράταση της προθεσμίας θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» τόσο στους παραγωγούς όσο και στα ΚΥΔ, επιτρέποντας τη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς περιττές απώλειες με την απάντηση πλέον σε αυτό το αίτημα να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προοπτικές των παραγωγών για τη φετινή χρονιά.

    Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, ο οποίος από την πλευρά του και από την ενημέρωση που έχει από άλλα ΚΥΔ ανά την Ελλάδα, θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η σχετική παράταση ένα μεγάλο ποσοστό θα εξυπηρετηθεί στο 20ήμερο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

    Konstantopoulos

    «Φέτος υπήρχε μία καλή ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδόν καθημερινά έχουμε e-mail που μας απαντούν σε διάφορες απορίες όμως δεν παύει ο χρόνος που ξεκινήσαμε να ήταν πολύ αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιεζόμαστε τώρα χρονικά πολύ να ολοκληρώσουμε. Δεν έχουμε μία επίσημη τοποθέτηση για το αν θα δοθεί κάποια παράταση αλλά δυστυχώς με τις αιτήσεις που βλέπω ότι είναι πίσω σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι έστω και μία μικρή παράταση μπορεί να δοθεί. Δεν θα ήθελα όμως σε αυτό να βασιστεί ο παραγωγός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, δεν πρέπει να εφησυχάσει.

    Εάν παραμείνει έτσι η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή μιλάω και με συναδέλφους μου σε όλη την Ελλάδα το βλέπω πολύ δύσκολο να προλάβουμε όλες τις αιτήσεις μέσα σε αυτό το διάστημα. Τουλάχιστον να πάρουν πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα πιστεύω ότι αν δεν δοθεί παράταση γύρω στο 15% θα μείνουν εκτός και θα πάνε για τις εκπρόθεσμες.

    Τώρα καταλαβαίνω, ότι είναι μία κατάσταση δύσκολη και για τους παραγωγούς που βρίσκονται μέσα στα χωράφια και συλλέγουν την σοδειά, δεν είναι εύκολη καλλιεργητικά αυτή η περίοδος γιατί όλοι δίνουν βάρος στις καλλιέργιες τους. Ενώ όταν οι αιτήσεις γινόταν τον Απρίλιο ή τον Μάιο όλα ήταν πιο εύκολα και ελπίζουμε αυτό να επανέλθει από την επόμενη χρονιά από την στιγμή που λύθηκαν τα προβλήματα με την εφαρμογή, τους διαγωνισμούς και όλες αυτές τις ιστορίες που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Το χειρότερο όλης αυτής της διαδικασίας είναι ότι έγινε σε μία περίοδο άσχημη διότι πολύς κόσμος έλειπε, ήταν σε διακοπές και αποσυντονίστηκε. Ειδικά οι παραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γνωρίζουν ότι ασχολούνται κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Πάσχα, υποβάλουν την αίτηση τους και τελειώνει ιστορία. Πολλοί από αυτούς μπορεί να νόμιζαν ότι ήδη το έχουν κάνει και δεν το θυμούνται. Πολύ μπορεί να μπερδεύτηκαν. Και για μας βέβαια ήταν δύσκολα διότι είχαμε πολλά λειτουργικά έξοδα, διότι είχαμε προσωπικό και οι αιτήσεις δεν άνοιγαν, διότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ερκοντίσιον κτλπ.».

    Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας επεσήμανε πως:

    Mpistolas

    «Υπάρχει μεγάλο άγχος και αυτό φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει συνεχώς μηνύματα προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο λόγος είναι για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα. Το θέμα είναι ότι λόγω οικολογικών σχημάτων η σωστή ολοκλήρωση έχει μία μεγάλη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να δηλωθούν σωστά οι δηλώσεις.

    Αν δεν υπάρξει παράταση σίγουρα θα υπάρξουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Κι εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα προλάβουμε όλα υπάρχει ανελαστικότητα κι σε ό,τι αφορά το προσωπικό και στις ώρες εργασίας.

    Το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί και με αυτά τα μηνύματα έχουν αγχωθεί και τρέχουν στα ΚΥΔ να φτιάξουν τις δηλώσεις. Πολλά τα τηλέφωνα, να ενημερωθούν αλλά οι καθυστερήσεις κυρίως αφορούν στα οικολογικά σχήματα. Το άλλο πρόβλημα επίσης είναι ότι επειδή υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ πολλά από τα ενοικιαστήρια έχουν λήξει κι αυτό πάλι απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να πάει στο λογιστή του στη συνέχεια να το τακτοποιήσει. Δηλαδή οι περισσότερες δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται με ένα ραντεβού όπως στο παρελθόν.

    Μου φαίνεται αδύνατο φέτος να προλάβουν να γίνουν οι πληρωμές μέσα στον Οκτώβριο. Παλιά δηλαδή ολοκληρώναμε τον Ιούλιο και πάλι πάλευαν να γίνουν οι πληρωμές τον Οκτώβριο και φτάναμε στο τέλος του μήνα με το ζόρι.

    Σύμφωνα με την εμπειρία που έχω από τα προηγούμενα χρόνια σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράταση ένα ποσοστό της τάξεως του 15 με 20% θα πάει στις εκπρόθεσμες δηλώσεις».

    Τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης σημείωσε ότι:

    Kioufis

    «Σε εξέλιξη της υποβολής των δηλώσεων των αιτήσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, δυστυχώς η προσέλευση ακόμα δεν είναι πολύ μεγάλη, υπολογίζεται ότι έχει γίνει περίπου το 55 τοις 100 των αιτήσεων και αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ την δουλειά τη δική μας και ελπίζουμε σε κάποια παράταση που θα δοθεί από το υπουργείο αφού σε μία βδομάδα το σύστημα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κλείνει. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψιν αυτό το υπουργείο προκειμένου να δώσει μία παράταξη η οποία θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορέσουμε κι εμείς σαν ΚΥΔ να κάνουμε τις αιτήσεις με περισσότερη ασφάλεια και πιο σωστά».

  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα
    Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα

    Το Κάιρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν θα δεχτεί να υπάρχει ισραηλινός στρατός στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα νότια σύνορα της Γάζας

    Η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
    Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
    Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Πανώλη των αιγοπροβάτων: Οργισμένοι με την κυβέρνηση οι παραγωγοί – «Μας φέρεστε λες κι είμαστε αγράμματοι»
    Πανώλη των αιγοπροβάτων: Οργισμένοι με την κυβέρνηση οι παραγωγοί – «Μας φέρεστε λες κι είμαστε αγράμματοι»

    Ευρεία διαβούλευση για το πλήγμα που έφερε η πανώλη στην κτηνοτροφία πραγματοποίησαν φορείς και καταναλωτές. Οργανώνονται και διεκδικούν λύσεις, για να μην πούμε το τυρί-τυράκι.

    Τι σημαίνουν για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές τα απανωτά κρούσματα ζωονόσων – όπως η πανώλη και η ευλογιά των προβάτων; Θα πούμε το τυρί τυράκι και το γιαούρτι γιαουρτάκι από το φθινόπωρο; Ας αφήσουμε στην άκρη το κρέας του αρνιού και του κατσικιού, που έχει ακριβύνει με γεωμετρική πρόοδο, αφού το μόνο που βρίσκεις στην αγορά είναι το εισαγόμενο Ρουμάνικο με τιμές… ντόπιου και μάλιστα γάλακτος.

    Η πανώλη φέρνει φόβους για ανατιμήσεις

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να πούμε ότι έχει ελεγχθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε μερική «χαλάρωση» των μέτρων, καθώς επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε νομούς που δεν υπάρχουν κρούσματα.

    Στόχος είναι να μην υπάρχουν ελλείψεις τον Οκτώβριο, που ξεκινάει η περίοδος της εισκόμισης γάλακτος για την τυροκομία – γαλακτοκομία. Τα βασικά σενάρια κινδύνου που πρέπει να αποφευχθούν, είναι να πληγεί η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που είναι η φέτα ΠΟΠ καθώς και να ανέβουν ανεξέλεγκτα οι τιμές στο κρέας και γαλακτοκομικά, λόγω μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου.

    Οι κτηνοτρόφοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς

    Όταν ξεκίνησε η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, πηγές εντός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι επίκεινται ανατιμήσεις σε δημοφιλή προϊόντα που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα (φέτα, γραβιέρα κ.λπ). Ωστόσο, μόλις χθες ο ο υπουργός Κ. Τσιάρας, δήλωσε ότι δεν δικαιολογούνται αυξήσεις τιμών λόγω της πανώλης.

    Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων, επαγγελματιών και καταναλωτών

    Ακόμα και χωρίς την πανώλη, οι καταναλωτές ούτως ή άλλως προετοιμάζονται για έναν θερμό Σεπτέμβρη, αφού πληθαίνουν τα δείγματα για νέο κύμα ανατιμήσεων. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του κλάδου, που μετράνε ακόμα τις πληγές τους όχι μόνο από την πανώλη, οργανώνονται και αποφασίζουν το επόμενο βήμα τους. Αυτό που ζητάνε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από τις αποζημιώσεις, είναι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην παραγκωνίζονται.

    Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στη διακλαδική σύσκεψη φορέων της παραγωγής και εμπορίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ εκτός από κτηνοτρόφους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εισαγωγέων, σφαγείων, κρεοπωλών, μονάδων μεταποίησης αλλά και ενώσεις καταναλωτών.

    Στόχος τους ήταν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην κρίση που περνάει η αιγοπροβατοτροφία μετά τη ζωονόσο της πανώλης.

    Κτηνοτρόφοι κατά κυβέρνησης: Δεν εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες

    Όπως δήλωσαν στο in εκπρόσωποι του ΣΕΚ, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή διακλαδικής επιτροπής, η οποία απαιτούν να είναι παρούσα στις συσκέψεις του υπουργείου για θέματα που τους αφορούν.

    «Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα»

    Οι κτηνοτρόφοι επικαλούνται τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων (2016/429), και υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Συγκεκριμένα διαφωνούν τόσο με το ότι συνεχίστηκαν οι εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν τα κρούσματα της πανώλης, αλλά και με την οριζόντια απαγόρευση μετακινήσεων των εγχώριων ζώων.

    «Μας φέρονται σαν να είμαστε αγράμματοι»

    «Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε το ίδιο να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα», λέει στο in o Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και κτηνοτρόφος. Μάλιστα προσθέτει ότι έχουν αντιμετωπιστεί με απαξίωση από τον υπουργό, που τους αντιμετωπίζει «λες και είμαστε αγράμματοι τσοπάνηδες. Αρνείται να διαβουλευθεί μαζί μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανώλη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επιστημονικά μέτρα», που δήθεν δεν τα καταλαβαίνουμε».

    Ο ίδιος παραπέμπει σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων, όπου αναφέρονται ρητά τα εξής: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα υγείας των ζώων, και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό».

    Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν υπ’όψιν και άλλες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που είχε η πανώλη για το σύνολο των κτηνοτρόφων.

    Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν αφορά το εθνικό σχέδιο για την οριστική εκρίζωση της νόσου. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι το σχέδιο αυτό οφείλει να υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αν ναι με ποιους έγινε; Πότε θα το δούμε; Και τι λέει;», ρωτάνε χαρακτηριστικά.

    Διατεθειμμένοι να κινηθούν νομικά

    Οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός, που προβλέπει τη συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις, είναι διατεθειμένοι να κινηθούν νομικά.

    Το πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς η πανώλη δρα σωρευτικά σε προβλήματα που προϋπήρχαν. Εκτιμούν ότι οι θανατώσεις των ζώων αγγίζουν τις 30.000 και αναφέρουν ότι κάθε αιγοπρόβατο κοστίζει στον παραγωγό 350 ευρώ.

    Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν δικαιολογούνται άμεσα ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως η φέτα, οι φορείς υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις της τάξης του 5% σε σχέση με πριν την πανώλη.

    Μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, θα βρουν αφορμή την υπαρκτή κρίση της κτηνοτροφίας, για να αυξήσουν υπέρμετρα τις τιμές. Προς το παρόν, πηγές της αγοράς δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν επίκεινται αυξήσεις, αλλά μπορεί να δούμε και μειώσεις τιμών στη φέτα, εφόσον κλειστούν ευνοϊκές συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους, που θα πουλήσουν φθηνότερα το γάλα.

    Πηγή: in.gr

  • Σε απόγνωση οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Σικελίας λόγω καύσωνα και παρατεταμένης ξηρασίας
    Σε απόγνωση οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Σικελίας λόγω καύσωνα και παρατεταμένης ξηρασίας

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Σικελίας προειδοποίησαν σήμερα ότι ο καύσωνας και η ξηρασία απειλούν τη φετινή παραγωγή, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια από τις περιφερειακές και εθνικές αρχές ώστε να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

    Ύστερα από μήνες με λιγοστές βροχοπτώσεις, η λειψυδρία επηρεάζει το κεντρικό τμήμα της Σικελίας, πλήττοντας μεταξύ άλλων τους πορτοκαλεώνες του νησιού που βγάζουν το 65% της εθνικής παραγωγής.

    «Η Σικελία βιώνει μια από τις χειρότερες σεζόν που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, από κλιματολογική άποψη… Ο κίνδυνος ερημοποίησης έχει γίνει πλέον πολύ συγκεκριμένος», υπογραμμίζουν δύο ενώσεις πορτοκαλοπαραγωγών του νησιού σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    Η γεωργική παραγωγή σε όλη την Ιταλία συρρικνώθηκε πέρυσι εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

    Στην ανακοίνωση ζητείται επείγουσα δράση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ξηρασίας, όπως η αναβάθμιση φραγμάτων και ταμιευτήρων, η μείωση διαρροών από αγωγούς υδροδότησης και η απλούστευση διαδικασιών για τις αρδευτικές γεωτρήσεις.

    Άλλα αιτήματα αφορούν την επιστροφή τελών που κατέβαλαν πέρυσι οι πορτοκαλοπαραγωγοί, εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και υψηλότερες αποζημιώσεις για τις πληγείσες καλλιέργειες.

    Η ανακοίνωση θα κοινοποιηθεί σε εθνικούς και περιφερειακούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της λειψυδρίας, η οποία απειλεί «την επιβίωση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών στη Σικελία».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση
    Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2023 για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

    Κατόπιν καθοριστικών ενεργειών και χρήσιμων παρεμβάσεων της ΕΘΕΑΣ, τροποποιήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθορίζεται στα 349,23 ευρώ/εκτάριο (34,92/στρέμμα). Πρόκειται για διόρθωση μιας προηγούμενης εσφαλμένης απόφασης, που δημιουργούσε πρόβλημα στους πορτοκαλοπαραγωγούς.

    Δείτε εδώ τη σχετική τροποποίηση.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ