Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 10:54

Η λειψυδρία «στραγγίζει» την παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία (video)

Γράφτηκε από

Για τις συνέπειες της λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και όχι μόνο μίλησαν σήμερα στην ΕΡΤ τόσο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος, αλλά και ο υδρογεωλόγος Ανδρέας Παναγόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία
    Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

    Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να υπάρξει άμεση στήριξη στους παραγωγούς.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και ασυνήθιστους καύσωνες, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απώλεια εισοδήματος γίνεται απειλή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ελιά, που καλλιεργείται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής γεωργίας και ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής, με το ελαιόλαδο να αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και τις βρώσιμες ελιές περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΚΕΠΕ, 2023). Ωστόσο, παρόλο που η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία είναι ανεκτίμητη, οι ελαιοπαραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να ανέρχονται μόλις στο 25% των εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι.

    Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες ζημιές, κάτι που επιτείνει το αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας στον κλάδο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις και σύγχρονες πολιτικές στήριξης, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα και την κοινοτική πολιτική.

    Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων για την άμεση ανακούφιση των καλλιεργητών και την προστασία της παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν να εκπονηθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος που να αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

    Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές επικεντρώνονται και στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και η ασταθής απόδοση των ελαιόδεντρων καθιστούν επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων για να προστατευθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

    Η οικονομική και ιστορική σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, καταλήγουν οι βουλευτές, απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη δράση, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή
    Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανομβρίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που αφορούν στο νομό.

    Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η ανομβρία στη φετινή ελαιοπαραγωγή του νομού ήδη είναι μεγάλες, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 60%, ενώ φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, κάθε μέρα χωρίς βροχή προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα.

    Από την πλευρά τους, η Δημοτική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με τον ΑΕΣ-ΟΠ “Νηλέας”, πραγματοποίησαν συγκέντρωση όλων των ελαιοπαραγωγών, παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ευρύτερη περιοχή, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα Rex στη Χώρα, προκειμένου να συζητήσουν και να δρομολογήσουν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που βιώνει η περιοχή και οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νηλέας: “Όσο παρατείνεται η ανομβρία οι ζημιές θα αυξάνονται και δε θα καταστραφεί μόνο η φετινή παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να απειλείται το εισόδημα και των επόμενων χρόνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για εμάς και τον τόπο μας”.

    Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι… προσευχές, ώστε να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του “Νηλέα», Γ. Κόκκινου, στο “Θ” το προηγούμενο διάστημα, για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, “αυτό που πρέπει να γίνει και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι να δημιουργήσουμε αποθέματα υδάτινων πόρων, με κατάλληλα έργα που πρέπει να γίνουν όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, για να μπορέσουμε, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδυσώπητη, να παράγουμε προϊόντα και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε λογικές τιμές και να μην έχουμε φαινόμενα με μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα.

    Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας άλλης εποχής, εξαιρετικά δύσκολης, που δεν μπορεί πλέον η γεωργία να παράγει χωρίς υποστήριξη. Και υποστήριξη δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά επιδοτούμενα έργα που θα μπορέσουν να μας δώσουν ανάσα και να μπορούμε να συνεχίσουμε”.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, καθώς και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

    Τέλος, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από τη “Νέα Πελοπόννησο” και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Συναγερμός στην ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία: Αποθέματα για 4 χρόνια στους ταμιευτήρες - Τι εξετάζεται
    Συναγερμός στην ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία: Αποθέματα για 4 χρόνια στους ταμιευτήρες - Τι εξετάζεται

    Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΔΑΠ για το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας με την εταιρεία ύδρευσης να εξετάζει διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση παρατεταμένης ανομβρίας, παρότι τα υπάρχοντα αποθέματά στους ταμιευτήρες επαρκούν για τέσσερα χρόνια.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη προχωρήσει η προμελέτη για την μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στην λίμνη των Κρεμαστών αλλά και αυτή καθαυτή την λίμνη.

    Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος όπως η ΔΕΗ αλλά και ο όμιλος Μυτιληναίου και άλλους για την κατασκευή και λειτουργία 3 η 4 μονάδων αφαλάτωσης δεδομένου ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η μία μονάδα αφαλάτωσης, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με την ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στην περιοχή του Λαυρίου.

    Οι άλλες δύο ή τρεις στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.

    Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο Αθηναικό πρακτορείο ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 € το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

    Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.

    Τα σενάρια που εξετάζονται
    Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε χρόνο νωρίτερο και από τα τρία χρόνια εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.

    Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί βέβαια να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

    Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας.

    Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.

    Η μία μονάδα αφαλάτωσης, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με την ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στην περιοχή του Λαυρίου.

    Οι άλλες δύο ή τρεις στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.

    Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο Αθηναικό πρακτορείο ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 € το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

    Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.

    Τα σενάρια που εξετάζονται

    Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε χρόνο νωρίτερο και από τα τρία χρόνια εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.

    Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί βέβαια να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

    Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας.

    Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες
    Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες

    Συμπλοκή μεταξύ νεαρών ατόμων με δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

    Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν νεαροί ηλικίας 19-20 ετών ελληνικής, αλβανικής και πακιστανικής καταγωγής ήρθαν στα χέρια.

    Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ένας Έλληνας και ένας Πακιστανός, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο πακιστανικής καταγωγής. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
    Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

    Κοινή επιστολή, για το κρίσιμο ζήτημα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, απέστειλαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνοι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Καντάνου-Σελίνου και Φιλιατρών.

    “Κε Υπουργέ,

    Το ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.
    Επαναλαμβανόμενα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, “λουσμένα” με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας «ελληνικά-πιστοποιημένα» τρόφιμα.
    Προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την πρακτική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί κύκλοι επιθυμούν να μην αλλάξει ποτέ, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα.
    Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η χρήση χημικών δραστικών ουσιών που θεωρούνται απαγορευμένες έχει σταματήσει. Ο Έλληνας αγρότης έχει αντικαταστήσει αυτές τις ουσίες με βιολογικά σκευάσματα, των οποίων το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο σε σχέση με τα χημικά.
    Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο Τούρκος αγρότης δεν αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών – ουσιών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις – και κάνει αλόγιστη χρήση, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών αγγίζει το 100%, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1/5 των βιολογικών σκευασμάτων.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τομάτα από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των καταναλωτών.
    Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένα μεγάλο φορτίο τομάτας από την Τουρκία, που προοριζόταν για το Ισραήλ (μέσω τριγωνικής πώλησης Έλληνα εμπόρου), έμεινε εγκλωβισμένο στο ελληνικό έδαφος, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να το παραλάβει λόγω ελλείψεων σε έγκυρα έγγραφα φυτοϋγείας, κ.λπ.
    Τι πιστεύετε ότι έγινε με αυτό το φορτίο τομάτας από την Τουρκία; Ή τι πιστεύετε ότι έγινε με τα υπόλοιπα 4.617.000 κιλά τομάτας από την Τουρκία που εισήχθησαν στη χώρα μας μόνο τον Σεπτέμβριο; Έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο πώλησης όπου αναγράφεται τομάτα προέλευσης Τουρκίας; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι.
    Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σκόπιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για αυτούς τους ελέγχους. Ακόμα και αν υπήρχε επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, η νομοθεσία παραμένει ανενεργή, ώστε να μην γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 149/2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε μόλις 10 αγροτικά προϊόντα προέλευσης Τουρκίας κατά την είσοδό τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιτρέπεται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει επιπλέον εθνικό κατάλογο υποχρεωτικών ελέγχων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
    Για τον λόγο αυτό, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να συμπεριλάβει την τομάτα από την Τουρκία σε αυτήν τη λίστα, κάτι που πεισματικά αρνείστε να πράξετε. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Γιατί η ηγεσία του ΥπΑΑΤ διατηρεί αυτή την κατάσταση; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών; Ενδιαφέρει κανέναν από τις ηγεσίες των Υπουργείων, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή τους τοπικούς βουλευτές το γεγονός ότι τα παιδιά μας καταλήγουν να τρώνε δηλητήρια επειδή το κράτος αρνείται να βάλει φρένο σε αυτή την παρανομία;
    Επειδή για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσάς, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
    Τέλος, σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε αυτό το ζήτημα, εάν βέβαια το επιθυμείτε και εσείς.
    Αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειές σας.”

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ