Πιο κοντά από όσο θα περίμενε κανείς είναι η ημερομηνία λήξης της καλλιέργειας της σταφίδας στη Ζάκυνθο.
Ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε μάλιστα ότι πέρσι οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί επλήγησαν με τον περονόσπορο, ενώ και φέτος τα πράγματα είναι δυσοίωνα.
«Το 2023 είχαμε οι περισσότεροι πάνω από 50% ζημιά λόγω της άνοιξης επειδή είχαμε μεγάλες βροχοπτώσεις και πρόβλημα με τον περονόσπορο. Η τιμή ανέβηκε επειδή δεν υπήρχε παραγωγή αλλά αν πάει στο 1,40 που πήγε πέρσι, θα έχουμε 50% ζημιά. Το 1,40 είναι οριακά να βγάλουμε τα έξοδα μας, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε».
Aνάλογη εικόνα όμως παρουσίασε και ο Τιμόθεος Χριστόφορος που επίσης ασχολείται με την παραγωγή της σταφίδας και σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια τη δεδομένη χρονική στιγμή.
«Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή νωρίτερα από άλλες χρονιές λόγω καιρικών συνθηκών. Αν το πάρουμε από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών η παρατεταμένη ξηρασία έχει ως αποτέλεσμα τη θερμική καταπόνηση των φυτών, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με έλλειψη νερού από το έδαφος γιατί δεν έχουμε την άνεση της άρδευσης, να δημιουργούνται προβλήματα στη θρέψη και την ανάπτυξη των καρπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές, καταστροφή ποσοστού παραγωγής από το αμπέλι πριν τον τρύγο και δημιουργία προβλημάτων για την επόμενη χρονιά. Είμαστε στη δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή που είχαμε το αντίθετο φαινόμενο. Βροχές έντονες και υψηλές θερμοκρασίες σε λάθος περίοδο δηλαδή στην περίοδο της ανάπτυξης του καρπού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από την υψηλή υγρασία και τη θερμοκρασία, όπως ο περονόσπορος».
Ο Χριστόφορος πρόσθεσε ότι πολλοί παραγωγοί σταφίδας έχουν οδηγηθεί στο ξερίζωμα των καλλιεργειών τους , ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατικών χεριών.
«Έχουν προβεί παραγωγοί σε παρατεταμένες εκριζώσεις διότι πρώτον οι γηραιοί δεν αντέχουν άλλο, φτάσανε στο όριο της ηλικίας που μπορούν να καλλιεργήσουν. Δεύτερον οι νεότεροι βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη δουλειά με τις χαμηλές αποδοχές, την έλλειψη εργατικών χεριών που είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί κάποιες δουλειές γίνονται με τα μηχανήματα, αλλά υπάρχουν και δουλειές που γίνονται από ανθρώπους. Άνθρωποι δεν υπάρχουν να κάνουν δουλειά σε αμπέλι ή σε ελαιώνα ή σε οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια με αποτέλεσμα βλέποντας και το οικονομικό αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην θέλουν να ασχοληθούν με τα αμπελοειδή και τη σταφίδα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατάνε την καλλιέργεια της σταφίδας, να ασχολούνται με τον τουρισμό ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα γιατί και στον τουρισμό υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών οπότε προτιμά ο υποψήφιος νέος αγρότης να ασχοληθεί με κάτι πιο ξεκούραστο».
Ο κ. Χριστόφορος κατέληξε ότι και το κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δυσβάσταχτο για όσους καλλιεργούν σταφίδα.
«Το κόστος ακόμα και για καλλιεργητές που έχουν μηχανικό τρόπο καλλιέργειας έχει φτάσει σε σημείο που δεν συμφέρει διότι όταν ένας αγρότης έχει 250 ευρώ τον μήνα ασφαλιστικές εισφορές ήτοι περίπου 3.000 τον χρόνο συν τα έξοδα παραγωγής, το κόστος συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων, τα πετρέλαια και τα φυτοφάρμακα του συν τα μεροκάματα που έχουν εκτιναχθεί».
Ζημιά πάνω από 50% στη σταφίδα
Δυστυχώς η εικόνα και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου δεν είναι καλύτερη σχετικά με τη σταφίδα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Διονύση Βερτζάγια να αναφέρει ότι η ζημιά φτάνει στο 50%.
«Υπάρχει ζημιά λόγω του καύσωνα και οι παραγωγοί μέχρι αύριο μπορούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε χωριό να δηλώσουν για τα αμπέλια και τις σταφίδες. Έχουν γίνει αναγγελίες και η προθεσμία είναι μέχρι την Τετάρτη. Η ζημιά είναι πάνω από 50% αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει έτσι, όπως πάμε θα βγάλουμε φωτογραφίες για ενθύμιο να τις έχουμε από τη σταφίδα. Υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια. Τα έξοδα είναι τεράστια, δεν αποζημιωνόμαστε και από την άλλη μεριά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Οι κίνδυνοι είναι η κλιματική αλλαγή, οι χαμηλές τιμές και ότι δεν αποζημιωνόμαστε. Υπάρχουν παραγωγοί που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους».