Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 13:37

Τσιάρας: Εκτιμούμε ότι σύντομα θα κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα

Γράφτηκε από τον

Στις 23 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

Στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Action 24 και την εκπομπή «Καλοκαιρινή Ζώνη» με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την Θεοδώρα Ζαγανάκου. Παράλληλα τόνισε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου, θα θέσει το ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης προς τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, χάρη στη συστηματική δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες και οι κτηνίατροι, έγινε εφικτό μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπισθούν τα ζώα που νοσούσαν και -σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας – και να περιοριστεί η νόσος.
«Σήμερα που μιλάμε η πρόβλεψη θανάτων είναι για 25.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία είναι δέκα φορές παραπάνω. Αν το δούμε σε μια προβολή χειρισμών και προσπάθειας που κάναμε, καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια προσπάθεια που πέτυχε», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι έλαβαν μέρος στην μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. «Ήταν συγκινητική η προσπάθεια όλων των κτηνιάτρων κυρίως για την αντιμετώπιση της πανώλης. Αν πάνε όλα καλά θα είναι μια τεράστια επιτυχία του στελεχιακού δυναμικού και θέλω να τους ευχαριστήσω εκ νέου», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι έχει ήδη στα χέρια του απαντητικές επιστολές ομολόγων του της ΕΕ –μετά από επιστολή που τους είχε αποστείλει και με την οποία ζητούσε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων-, στις οποίες είναι αλληλέγγυοι.

Και ανέφερε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών θα θέσει εκ νέου το θέμα: «Στις 23 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα υποστηρίξω το περιεχόμενο της επιστολής και στόχος μου είναι να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο κατά της πανώλης», τόνισε και επανάλαβε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. «Εξαγγείλαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα σταθούμε αρωγοί στους κτηνοτρόφους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε. Στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίσαμε δεκάδες κρίσεις, αλλά ήμασταν πάντα παρόντες, στηρίζοντας όσους είχαν πληγεί. Βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων», επισήμανε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. «Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουμε με το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, τόσο πιο γρήγορα δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο για ελλείψεις», είπε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ευλογιά των προβάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι ναι μεν είναι πιο ανθεκτικός από την πανώλη, αλλά κι αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η διαφορά του, δε, από τον ιό της πανώλης είναι ότι ο ιός της ευλογιάς είναι ιός DNA και γι’ αυτό είναι ανθεκτικότερος, ενώ της πανώλης είναι RNA. Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, όπως είχε γίνει προ εξαμήνου και στη Φθιώτιδα. «Έχει εμπειρία ο Έβρος στην αντιμετώπιση τέτοιων νόσων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρωτόκολλο είναι ίδιο με την πανώλη», είπε, σημειώνοντας ότι θα εφαρμοσθούν αντίστοιχα μέτρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 01:39

Σχετικά Άρθρα

  • Η Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΔΕ διευκρινίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαΐα, σχετικά με τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων
    Η Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΔΕ διευκρινίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαΐα, σχετικά με τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων

    Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων αιγοπροβάτων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διευκρινίζει ότι:

    Α. Στην Π.Ε Αιτωλ/νίας και Π.Ε Ηλείας, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του νοσήματος:
    1. Επιτρέπεται πλέον η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή από τις περιοχές που δεν γειτνιάζουν με τις εστίες, δηλαδή από τις εκτροφές που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 10 χιλιόμετρα από αυτές. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.
    2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους. Έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.
    3. Εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων γύρω από τις εστίες.

    Β. Στην Π.Ε Αχαΐας, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα:
    1. Επιτρέπεται πλέον, εκτός από την διακίνηση προς σφαγή και η διακίνηση ζώων για πάχυνση ή αναπαραγωγή.
    2. Επιτρέπεται πλέον η μετακίνηση από θερινούς βοσκοτόπους.
    3. Εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης στην ορεινή Αχαΐα.

    Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις θα γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

    Τονίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλ/νίας είναι τα ίδια για όλες τις προσβεβλημένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στις οποίες έχει κατά καιρούς εμφανιστεί το νόσημα.

  • Περισσότερα από ένα εκατομμύρια ζώα ελέγχθηκαν για πανώλη των αιγοπροβάτων - Οι αποζημιώσεις
    Περισσότερα από ένα εκατομμύρια ζώα ελέγχθηκαν για πανώλη των αιγοπροβάτων - Οι αποζημιώσεις

    Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και πρόληψης της εξάπλωσης της πανώλης των μιρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, το σύνολο των εκτροφών που ελέγχθηκαν σε εννέα Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανέρχονται σε 5.360 στις οποίες διαβιούν συνολικά 1.030.616 ζώα.

    Στη κορυφή της σχετικής λίστας σε επίπεδο εκτροφών, βρίσκεται η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, όπου ελέγχθηκαν 1.734 εκτροφές, και σε επίπεδο ζώων η Π.Ε. Λάρισας όπου εξετάστηκαν συνολικά 403.274 ζώα.

    «Μάλιστα, σε κάποιες εκτροφές οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν δυο-τρεις φορές, οπότε ο τελικός αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και μπορεί να φτάνει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια ζώα συνολικά» ανέφερε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Καλύτερη η εικόνα στις Π.Ε. της χώρας

    Η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά από την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, έχουν φέρει, όπως φαίνεται, τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες από τις περιοχές που επλήγησαν είναι καλύτερη.

    «Στόχος της λήψης όλων αυτών των μέτρων είναι η τελική εκρίζωση της νόσου. Σήμερα, περίπου πενήντα ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, βρισκόμαστε μόλις 3 ημέρες πριν τον τερματισμό των μέτρων της ζώνης προστασίας και επιτήρησης στο Ηράκλειο, και λίγες ημέρες πριν τερματισμό της ζώνης προστασίας και επιτήρησης σε Τρίκαλα, Δυτική Αττική, Δράμα και Καρδίτσα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Στρατάκος και πρόσθεσε ότι σειρά «έχουν Κόρινθος, Ηλεία, Ροδόπη και η Λάρισα όπου και κλείνει ο κύκλος των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουμε καταγράψει θετικό κρούσμα πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά».

    Εύσημα από την Ε.Ε.

    Θετικά, ως προς την αντιμετώπιση της ζωονόσου από τη χώρα μας, εκφράστηκαν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέθηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα.

    Κάτι, το οποίο καταγράφεται και σε επιστολή που έστειλαν τη περασμένη Τετάρτη προς τη χώρα μας, στην οποία τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει εξαιρετικά μέτρα όσον αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων χωρίς καθυστερήσεις» καθώς και ότι «ένα πολύ θετικό σημείο είναι η πολιτική υποστήριξη που παρέχεται από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και γενικότερα από την τοπική και κεντρική κυβέρνηση, η οποία είναι στο μέγιστο βαθμό».

    Κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, η Ελλάδα έχει σχεδόν το ίδιο ζωικό κεφάλαιο με τη Ρουμανία, με τη χώρα μας να έχει προβεί στη θανάτωση του 10% των ζώων που έχει θανατώσει η Ρουμανία με σκοπό την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

    Σημαντική συμβολή σε όλη αυτή την προσπάθεια είχαν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Χωρίς τη συμβολή των Ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά και τη δική τους βοήθεια, τίποτα από αυτά που έχουν γίνει σήμερα, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί» υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκος.

    Αποζημιώσεις και αίτημα για «νέο» Μέτρο 5.2

    Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ποσά τα αποζημίωσης που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη θανάτωση των ζώων τους.

    Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκος στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ενεργοποιείται ο όρος ανωτέρας βίας για τους κτηνοτρόφους στη Δήλωση Καλλιέργειας 2024».

    Επιπλέον, έχει ήδη ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση για τη δημιουργία ενός νέου Μέτρου στην ΚΑΠ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, με το ποσό επιχορήγησης να αγγίζει το 100% της απόκτησή του.

    «Είναι μία κίνηση Πολιτείας για να δώσει ένα ισχυρό κινητό σε όλους θα τους κτηνοτρόφους όπου τα ζώα τους θανατώθηκαν, να παραμείνουν κτηνοτρόφοι, να μείνουν στο επάγγελμα και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν πάρα πολύ καλά, δηλαδή να παράγουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ.

    Σημειώνεται τέλος, ότι ένα αντίστοιχο μέτρο - το 5.2.- είχε δημιουργηθεί για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο στις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ» το Σεπτέμβριο του 2023.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1280 πρόβατα έχουν θανατωθεί σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία λόγω πανώλης
    1280 πρόβατα έχουν θανατωθεί σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία λόγω πανώλης

    Συνολικά 1280 πρόβατα έχουν θανατωθεί στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία στις πέντε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Δυτική Ελλάδα που έχουν εντοπιστεί κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας "... συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κλινική επιτήρηση του ζωικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Σημειώνεται ότι στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 40 κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωτεχνικούς.

    Μέχρι την Παρασκευή 9/8/2024 είχαν ελεγχθεί 484 εκμεταλλεύσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλ/νίας και 239 στις ζώνες της Ηλείας με πάνω από 130.000 ζώα. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η θανάτωση και υγειονομική ταφή στις πέντε εκτροφές με κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Συνολικά έχουν θανατωθεί 1280 πρόβατα. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πάνω από 150 δείγματα που απεστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας"

  • Ηλεία: Άδεια τα κρεοπωλεία από ελληνικό αρνί - Η πανώλη αλλάζει τις διατροφικές παραδόσεις
    Ηλεία: Άδεια τα κρεοπωλεία από ελληνικό αρνάκι – Η πανώλη αλλάζει τις διατροφικές παραδόσεις

    Τι λένε στο ilialive.gr οι κρεοπώλες του Πύργου

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Λίγες ημέρες απομένουν από το λεγόμενο Πάσχα του καλοκαιριού, που το παραδοσιακό αρνάκι συνήθως αποτελούσε βασικό πιάτο στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι.

    Τα νέα μέτρα όμως για την αποφυγή της εξάπλωσης της ιδιαίτερα μολυσματικής πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με τα κρεοπωλεία να ξεμένουν από ελληνικά προϊόντα ενώ οι καταναλωτές από την πλευρά τους να βρίσκονται σε σύγχυση για το τι πραγματικά συμβαίνει.

    Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί με στόχο να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου των αιγοπροβάτων και την ίδια ώρα, κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.

    Πολλοί κρεοπώλες βέβαια θα προχωρήσουν σε εισαγωγές για να καλύψουν την όποια ζήτηση αλλά το ελληνικό αρνάκι δεν θα υπάρχει…

    Απ΄ ότι όλα δείχνουν βέβαια, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλα κρέατα για την διατροφή τους, γεγονός που συντελεί στην διατήρηση των τιμών στα ίδια επίπεδα με τις άλλες χρονιές, κόντρα στις προβλέψεις που έκαναν λόγο για εκτόξευση των τιμών των αμνοεριφίων.

    Papandreou Kreop

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ηλείας Ευστάθιος Παπανδρέου «Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου η πανώλη μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα αφού έχουμε απαγόρευση στη σφαγή των αμνοεριφίων και είμαστε στην αναμονή.

    Θα δούμε αν μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό με εισαγόμενα, ο κόσμος κάνει ερωτήσεις και στρέφεται κυρίως στο χοιρινό».

    Antonopoulos kreop

    Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος τόνισε πως «... η κίνηση λόγω των ημερών όπως και κάθε χρόνο έχει αυξηθεί, τα αμνοερίφια βέβαια δεν υπάρχουν γιατί έχει απαγορευτεί η σφαγή τους. Ο κόσμος κάνει ερωτήσεις, έχει καταλάβει τι συμβαίνει και επιλέγει να φάει κάτι άλλο. Υπάρχει επάρκεια από όλα τα άλλα είδη αλλά το αρνάκι το νόστιμο το ελληνικό όπως όλα δείχνουν θα λείψει από το τραπέζι.

    Το πρόβλημα δεν είναι για τους καταναλωτές, ο κόσμος θα γεμίσει το τραπέζι του με κάποιο άλλο κρέας, το πρόβλημα το μεγάλο το έχουν οι κτηνοτρόφοι και ελπίζουμε άμεσα να ξεπεραστεί».

    Malliopoulos kreop

    Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος ακολούθως επεσήμανε πως: «... ηκίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τα προϊόντα του Δεκαπενταύγουστου, σχετικά με τα αρνιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί όπως είναι γνωστό δεν μας επηρεάζει, η αγορά αυτορυθμίζεται και επάρκεια θα υπάρχει. Ο κόσμος βέβαια έχει στραφεί περισσότερο στο χοιρινό εμείς είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

    Τώρα που είναι τα σφαγεία κλειστά έχουμε προϊόντα άλλης προέλευσης, η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα και ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και να φοβάται».

    Lampropoulos Kreop

    Τέλος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος από τα “Κρεοπωλεία Σκυλογιάννης” σημείωσε ότι «... ήπιο είναι το φετινό καλοκαίρι και η αγορά είναι διστακτική. Τα αμνοερίφια λόγω της πανώλης και των μέτρων δεν υπάρχουν πια, ο κόσμος ρωτάει, αμφισβητεί την αλήθεια, ρωτούν πότε θα μπορέσουν να αγοράσουν και πάλι αρνάκι αλλά όσο τα σφαγεία παραμένουν κλειστά δυστυχώς πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο κρέας. Τα χοιρινά και τα μοσχάρια είναι σε επάρκεια, λίγη υπομονή για όλους».

  • Πύργος: Σύσκεψη για την πανώλη με εμπλεκόμενους στην παραγωγική αλυσίδα και φορείς
    Πύργος: Σύσκεψη για την πανώλη με εμπλεκόμενους στην παραγωγική αλυσίδα και φορείς

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Συναγερμός έχει σημάνει από τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί στην Ηλεία και η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη.

    Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σύσκεψη υπό το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας.

    Η σύσκεψη είχε και επί μέρους συσκέψεις ανά ομάδα εμπλεκομένων.

    Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλίου, εκπρόσωπος του δήμου Πηνειού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Γιώργος Σωτηρόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Μπέκυ Σπυροπούλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Μπαλκάμος, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Τάσος Τσάκωνας, κτηνοτρόφοι, έμποροι ζωοτροφών, επαγγελματίες γαλακτοκομικών.

    Στη συζήτηση τέθηκαν στο μικροσκόπιο τα κρούσματα σε Βαρθολομιό και Νεμούτα, με την δεύτερη περίπτωση να εξετάζεται περισσότερο, καθώς βρίσκεται γενικότερα στο οροπέδιο Λάλα - Φολόης, ενώ η ζώνη ελέγχου εισέρχεται και σε περιοχές της Αρκαδίας από την πλευρά του ποταμού Ερύμανθου.

    Αποφασίστηκε η λήψη οριζόντιων δραστικών μέτρων με την εφαρμογή των ζωνών ελέγχου τριών και δέκα χιλιομέτρων, με την συμμετοχή της Αστυνομίας και των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των δήμων που πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά των ελέγχων αλλά και των απολυμάνσεων των εισερχόμενων - εξερχόμενων οχημάτων στις ζώνες αυτές από και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η θανάτωση και ταφή των ζώων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

    siskepsi nomarx 2

    siskepsi nomarx 3

    siskepsi nomarx 4

    siskepsi nomarx 5

    siskepsi nomarx 6

  • Ηλεία: Σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανώλη - Σήμερα η θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων από τον ιό
    Ηλεία: Σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανώλη - Σήμερα η θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων από τον ιό

    Από την Λάρισα αγοράστηκαν τα ζώα με την πανώλη έδειξε η ιχνηλάτηση

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις περιοχές της Νεμούτας και του Βαρθολομιού.

    Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κοροβέση, την Κτηνιατρική υπηρεσία, την Διεύθυνση Υγείας και την Πολιτική Προστασία, όπου λόγω των ευρημάτων της πανώλης τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ αποφασίστηκε να ακολουθηθούν βήμα – βήμα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Panoli Varth 4

    «Καθησυχάζουμε τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν μεταδίδεται η πανώλη στον άνθρωπο. Ψυχραιμία, υπομονή και θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κοροβέσης.

    Panoli Varth 2

    Ακολούθως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου στα σημεία που εντοπίστηκε το πρόβλημα με στόχο σήμερα, οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στην θανάτωση των ζώων έτσι ώστε να απομακρύνουν όσο είναι δυνατό το ενδεχόμενο της διασποράς του εξαιρετικά λοιμογόνου ιού στα μικρά μηρυκαστικά.

    Panoli Varth 3

    Ο κτηνίατρος της Π.Δ.Ε και υπεύθυνος του τμήματος κτηνιατρικής Αμαλιάδας Γιώργος Χαντζηπανταζής, αναφερόμενος σε αυτή την προσπάθεια σημείωσε ότι:

    «Πάντα όταν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούμε να κρύψουμε όλοι τις ανησυχίες μας. Άλλωστε δεν κοιμόμαστε εμείς τη νύχτα. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι, θα έπρεπε ακόμα να είναι πιο αυστηροί.

    Υπάρχουν αντιδράσεις από την κοινωνία όταν κάνει η υπηρεσία αυστηρούς ελέγχους. Πάντα ξεπερνάμε το όριο της αυστηρότητας και πάμε προς τα πάνω αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι διακινητές οι οποίοι διακινούν λάθρα κάποια προϊόντα και προκύπτουν αποτελέσματα τα οποία δεν είναι θετικά για την κοινωνία. Οι υπηρεσίες λειτουργούν με στοχευμένους ελέγχους, εμείς σήμερα εδώ θα κάνουμε καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου προκειμένου να γίνει ευθανασία.

    "Αν φτάσει στο σφαγείο ο ιός καήκαμε. Διασπείρεται όπως εκρήγνυται η πυρηνική βόμβα"

    Ο ιός που είναι ισχυρά λοιμογόνος δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων. Ποτέ δεν επιτρέπεται επίσης τα άρρωστα αυτά ζώα να πάνε στην κατανάλωση εκτός αν αυτό γίνει λαθραία.

    Τότε υπάρχει ο έλεγχος προ σφαγής. Εκεί όλα τα ζώα που έχουν πυρετό και σηψαιμία δεν μπαίνουν για σφαγή. Αν φτάσει στο σφαγείο όμως καήκαμε όλοι. Εκεί διασπείρεται ο ιός όπως εκρήγνυται η πυρηνική βόμβα» τόνισε ο κ. Χαντζηπανταζής.

    Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης παρών στην διαδικασία της καταγραφής των αιγοπροβάτων επεσήμανε πως εφαρμόζονται με ακρίβεια όλα τα πρωτόκολλα που έχουν τεθεί από το υπουργείο και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

    «Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τις υπηρεσίες μας στην Περιφερειακή Ενότητα, μεταβήκαμε στο πεδίο, να γίνει η καταγραφή των αιγοπροβάτων στις συγκεκριμένες περιοχές στη Νεμούτα και στο Βαρθολομιό, προέχει η μη εξάπλωση του ιού και θα παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα γιατί είμαστε σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες μας είναι ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας εξάπλωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στον άνθρωπο.

    Όλα τα άλλα θα γίνουν όπως πρέπει, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα, το υπουργείο και οι υγειονομικές υπηρεσίες. Γίνονται έλεγχοι καθημερινά και όπου υπάρχει κρούσμα θα ελέγχονται οι γύρω περιοχές. Ήδη οι υπηρεσίες μας έχουν ορίσει τις ζώνες αποκλεισμού στα 3 και στα 10 χιλιόμετρα και κάνουν ό,τι χρειάζεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης κάνοντας γνωστό πως η ιχνηλάτηση έδειξε ότι τα δυο κρούσματα στην Ηλεία προήλθαν από αγορά που έγινε στη Λάρισα.

  • Ηλεία: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα πανώλης στο νομό
    Ηλεία: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα πανώλης στο νομό

    Σε δύο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Νεμούτα και το Βαρθολομιό, εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών και είναι από τα πρώτα και στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία μετάδοσης της πανώλης είναι η προμήθεια ζώων από την περιοχή της Λάρισας που είχαν εισαχθεί από τη Ρουμανία. Πλέον ανέρχονται σε 35 τα κρούσματα πανώλης (σε 35 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).

    Όπως δήλωσε στο ilialive.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, «επειδή τα αιγοπρόβατα είχαν έρθει από την κτηνοτροφική μονάδας της Λάρισας που είχαν σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα πανώλης, δώσαμε προτεραιότητα για εργαστηριακούς ελέγχους σε τέτοιες μονάδες. Αύριο (Παρασκευή) η Κτηνιατρική Υπηρεσία μεταβαίνει στο πεδίο και θα ακολουθηθούν όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα όπως ορίζει το Υπουργείο, και ό,τι προβλέπεται στη συγκεκριμένη περίπτωση για να περιορίσουμε τον ιό. Είμαστε σε ετοιμότητα».

    Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και έπειτα έλεγχοι στις δύο μονάδες για να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα στα κοπάδια.

    Βομπίρης: Ξεκληρίζουν τους κτηνοτρόφος

    Θέση για το πρόβλημα που έχει προκύψει για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών πήρε και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης κάνοντας λόγο για ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων.

    "Η πανώλη είναι βούτυρο στο ψωμί τους αυτή τη στιγμή να ξεκληρίσουν και τους κτηνοτρόφους. Έπρεπε όλο αυτό να το έχουν προλάβει πολύ νωρίς. Έπρεπε να μην υπάρχουν αυτές οι ελληνοποιήσεις που γίνονται, που φέρνουν ζώα από το εξωτερικό ανεξέλεγκτα που τα φέρνουν υποτίθεται για σφαγή και τα πουλούν για ζωή. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι μπάχαλο η κατάσταση" σημείωσε ο κ. Βομπίρης.

    Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

    1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.

    2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.

    3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

    4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.

    5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

  • Ηλεία: Αρνητικά τα τρία δείγματα για έλεγχο πανώλης
    Ηλεία: Αρνητικά τα τρία δείγματα για έλεγχο πανώλης

    Αρνητικά είναι τα τρία δείγματα που ελήφθησαν για έλεγχο πανώλης από ισάριθμες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού Ηλείας.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τα δείγματα που εστάλησαν σήμερα, στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικά.

    Ωστόσο παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση της πανώλης στην Ηλεία και όλη τη χώρα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ