Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 20:27

ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση

Γράφτηκε από

Η συγκομιδή βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, παρέχοντας ολοένα και πιο ακριβείς ενδείξεις για τους όγκους που δυνητικά θα συγκομιστούν το 2024.

Στα μέσα Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, δημοσίευσε τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής για οινοποιήσιμα σταφύλια, ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια. Τοποθετούν την παραγωγή του 2024 στους 3,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όγκο μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την Ένωση Οινοπαραγωγών (CAWG), η Καλιφόρνια γνώρισε μια από τις χειρότερες εποχές το 2024, αφού ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. Πράγματι, ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς τις διαδοχικές ημέρες, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38°C.

Η ζέστη, καθώς και η καρπόδεση σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, οδήγησαν σε μείωση των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Turrentine στην Καλιφόρνια, η παραγωγή υπόσχεται, είτε να είναι σύμφωνη με τον μέσο όρο, είτε ελαφρώς χαμηλότερη ανάλογα με τις ποικιλίες, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Από την πλευρά των παραγωγών, η μείωση του δυναμικού παραγωγής δεν είναι κακή είδηση, δεδομένης της αδύναμης δυναμικής της αγοράς. Σύμφωνα με την Turrentine Brokerage, περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα αναζητούν ενεργούς αγοραστές, με την αναλογία των ερυθρών προς τα λευκά να είναι 3:1. Οι αυξανόμενοι όγκοι προς πώληση και η πτώση των τιμών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος την κύρια πηγή ανησυχίας για τους παραγωγούς, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια CAWG, η οποία υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις του περονόσπορου, των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών στην κερδοφορία των παραγωγών φέτος.

«Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στη διαχείριση του αμπελώνα από ποιοτική άποψη, όταν τα σταφύλια μπορεί να μην πουληθούν. Γενικά, οι αμπελώνες χωρίς συμβόλαιο καλλιεργούνται με τις ελάχιστες αμπελοκομικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο σύλλογος. Και να παρατηρήσουμε ότι όλο και περισσότεροι αμπελουργοί αποφασίζουν να ξεριζώσουν αμπέλια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στην προτελευταία μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση, δηλώνοντας ότι «εκριζώσεις γίνονται σε όλη την πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και μετά τον τρύγο όταν λήξει μια νέα δόση πολυετών συμβολαίων και δεν θα ανανεωθεί… Πολλοί αμπελώνες και επωνυμίες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά
    ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά

    Στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act, η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να παρατείνει το μορατόριουμ στο φορολογικό σύστημα μετά το Brexit που αποφασίστηκε από τους προκατόχους της. Στο μεταξύ, οι μεγάλοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που ενυπάρχουν σε αυτό το σύστημα, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

    Τον Αύγουστο του 2023, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

    Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ. Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση

    Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα 30 φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ. Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά».

    Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων

    Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.

    Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία
    ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία

    Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Συγκεκριμένα, νέα εκτίμηση με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 8 Οκτωβρίου από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προοπτικών του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, υποβιβάζουν στα 37,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα την παραγωγή κρασιού.

    Η νέα εκτίμηση είναι πολύ κάτω από τα 40 έως 43 εκατομμύρια hl κρασιών που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και τα 39,3 εκατομμύρια hl που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτυχία πρόβλεψης αρκετή για να τροφοδοτήσει την κριτική από τη βιομηχανία κρασιού, σχετικά με εκτιμήσεις που συχνά δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις σοδειές, με την πρόβλεψη να είναι πολύ υψηλή όταν πέφτουν οι αποδόσεις και το αντίστροφο. «Η σοδειά του 2024 θα είναι κατά 22% χαμηλότερη από πέρυσι και 15% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2023» διευκρινίζει το υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι η σοδειά «θα ισοδυναμεί με τη χαμηλή παραγωγή του 2021, που επλήγη από παγετό» και έπεσε στα 37,46 εκατομμύρια hl. Έτσι, ο τρύγος του 2024 πλησιάζει επικίνδυνα στο ιστορικό χαμηλό του 2017, στα 36,78 εκατομμύρια hl.

    Περιηγούμενοι στους γαλλικούς αμπελώνες, η πρόβλεψη συγκομιδής απαριθμεί τα κλιματικά φαινόμενα: παγετός, μείωση ανθοφορίας, περονόσπορος, χαλάζι, ωίδιο, ξηρασία… «που έπληξαν χωρίς εξαίρεση ιδιαίτερα όμως τη Bourgogne και το Beaujolais (-35%) και την Champagne (-33%), καθώς και τους αμπελώνες που προορίζονται για την παραγωγή eaux-de-vie (αποστάγματα) που είχαν εξαιρετική συγκομιδή το 2023 (-31% για το κονιάκ)», περιγράφει η υπουργική αξιολόγηση, ενώ η Jura δείχνει -75% , η Val de Loire -30%, η Provence και η Vallée du Rhone -16%, το Bordeaux -14%, το Languedoc-Roussillon -13%, η Αλσατία -13%, η Κορσική -13%, η Savoie -5%…

    Αβεβαιότητα τιμών

    Η εκτίμηση της παραγωγής παραμένει δύσκολη, αλλά και η προβολή των τιμών δεν είναι λιγότερο δύσκολη. Αν πριν από μερικά χρόνια μια πτώση της παραγωγής είχε άμεσο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές του χύμα κρασιού, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς η αποκατανάλωση επιβαρύνει τις πωλήσεις. Ο αμπελώνας αναμένει αυξήσεις στις τιμές του κρασιού για να αντισταθμίσει εν μέρει το άλμα στο κόστος παραγωγής του και τη μείωση των αποδόσεών του.

    Στους αμπελώνες του Νότου, «φθάνουν οι πρώτες προσφορές από μεσίτες και εμπόρους, με τις τιμές χαμηλά, όπως στο τέλος της τελευταίας αμπελοοινικής περιόδου» τονίζει ο Ludovic Roux, ο πρόεδρος των Vignerons Coopérators d’Occitanie: «Θα έχουμε μια από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία, γύρω στη συγκομιδή του 2021 και αυτό είναι καταστροφικό. Με τόσο μικρή σοδειά, είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε με χαμηλές τιμές. Λέμε στοπ σε εμπόρους και μεσίτες που συμμετέχουν στον θάνατο του επαγγέλματος».

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Εταιρειών Οίνου (UEVM), ο έμπορος Ζαν Κλοντ Μας απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ενάρετη και κερδοφόρα στρατηγική παραγωγής. Αυτό απαιτεί καλοσυντηρημένους αμπελώνες, με κόστος παραγωγής, που να επιτρέπει να μπορούμε να εμπορευόμαστε [τα κρασιά] πιο αποτελεσματικά και σε αντάλλαγμα να δίνουμε καθοδήγηση στην παραγωγή για την παραγωγή των κρασιών που απαιτούνται μακροπρόθεσμα. Αλλά να λέμε σήμερα ότι θα αλλάξουμε τιμές… Είναι πολύ επισφαλές να ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή».

    «Η ελεύθερη αγορά είναι πολύ βίαιη, λόγω της απουσίας συνεργασίας. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η κρίση δεν λυπάται κανένα σήμερα και ο ανταγωνισμός πουλάει φθηνά από Χιλή και Αυστραλία, ενώ το τοπικό εμπόριο δεν έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό», αναφέρει ο έμπορος κρασιών Gerard Bertrand.

    Η αντίθεση αυτή, επικρατεί και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες και θυμίζει κάτι που μοιάζει όχι με πόλεμο, αλλά με αγώνα επιβίωσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;
    Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

    Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

    Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

    Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους.

    Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

    «Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

    «Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

    Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

    Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

    «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer.

    «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε ο Scharer.

    Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

    Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

    «Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

    Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

    Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

    Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων
    Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων

    Βίωσαν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού

    Για την παραγωγή του κρασιού από το σταφύλι μέχρι την παρασκευή του μούστου, τη φύλαξη και την εμφιάλωσή του, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων, τα οποία συνοδευόμενα από τους γονείς και το προσωπικό της υπηρεσίας, πήγαν περίπατο στο οινοποιείο του κ. Αντωνίου, που βρίσκεται στη γειτονιά τους.

    Ο περίπατος έγινε στα πλαίσια του πεδίου καλλιέργειας «κοινωνική και πολιτιστική ζωή», ενώ ακολούθησε ξενάγηση από το προσωπικό του οινοποιείου με τα παιδιά να παρατηρούν με περιέργεια τα μηχανήματα και να μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς και των προϊόντων που παράγει το οινοποιείο.

    Τα νήπια έκαναν ερωτήσεις και περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα, κάποια εκ των οποίων γνώριζαν από τα βιβλία που είχαν διαβαστεί στο σχολείο ή έχουν οι γονείς στα σπίτια τους.

    Στο τέλος της ξενάγησης ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά και τους συνοδούς τους, από την προσφορά από τον κ. Αντωνίου χυμού και μουστοκούλουρων για να φάνε και να πάρουν μαζί τους στο σχολείο.

    Επίσης προσέφερε μπουκάλια με κρασί στο προσωπικό του Παιδικού Σταθμού.

    «Μικροί και μεγάλοι ανακαλύψαμε το σύγχρονο οινοποιείο των Μακρισίων, απολαύσαμε την φιλοξενία του και φύγαμε με ευχάριστες εμπειρίες» ανέφερε η παιδαγωγός κ. Ιωάννα Χριστοπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους των παιδιών και των γονέων τους τον κ. Αντωνίου και το προσωπικό του, ευχόμενη να έχουν υγεία και να καταναλωθούν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.

    makrisia oinop nipia 2

    makrisia oinop nipia 3

    makrisia oinop nipia 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα
    ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα

    Να ενταθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία και η παραπλάνηση του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων, ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού τομέα, δηλώνει η ΚΕΟΣΟΕ με σημερινή ανακοίνωσή της.

    Η αναμενόμενη μικρού όγκου ελληνική οινοπαραγωγή στα 1.378.706 hl (137.870 tn) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ και η κατά πάσα βεβαιότητα οριστικοποίηση χαμηλού όγκου αποθεμάτων την 31η Ιουλίου, στερούν από την αγορά σημαντικές ποσότητες οίνου, γεγονός που ήδη έχει εκκινήσει διαδικασίες εισαγωγών (ερυθρών και λευκών) οίνων, κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση.

    Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τις εισαγωγές οίνων δεν είναι μόνο, η επισήμανση με την οποία θα διατεθούν στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία (0,55 €/lt ερυθροί οίνοι και 0,63 €/lt λευκοί οίνοι), τιμές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οφείλονται στο ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και αναβαπτίζονται ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

    Οι πρακτικές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων οίνων, παρ’ ότι δεν απαγορεύονται, επιβάλλεται από τη νομοθεσία να διατίθενται στον καταναλωτή με την επισήμανση ως οίνοι Ευρωπαϊκής Ένωσης – όταν πράγματι πρόκειται για οίνους που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος – γεγονός που αποτελεί το μόνο στοιχείο άμυνας των ελληνικών κρασιών έναντι του ανταγωνισμού.

    Οι τιμές με τις οποίες εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οι οίνοι μη ελληνικής προέλευσης, είναι κατά ανεξήγητο τρόπο ιδιαίτερα χαμηλές, αφού οι συνθήκες παραγωγής στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν ευνόησαν, όπως και στην Ελλάδα την παραγωγή οίνων σε επίπεδο κόστους παραγωγής που να αιτιολογεί τόσο χαμηλές τιμές.

    Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ένα σαφές και έντονο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στους εγχωρίως παραγόμενους οίνους, το κόστος παραγωγής των οποίων είναι φέτος σημαντικά υψηλότερο, εξαιτίας των αδυναμιών ελέγχου των συντελεστών του κόστους εισροών. Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης.

    Θα πρέπει κατά συνέπεια οι καταναλωτές, να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα ( bag in box- ασκούς), μιας και η υφιστάμενη νομοθεσία τους παρέχει σημαντικές δυνατότητες.

    Όπως προβλέπει η απόφαση για τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013), τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό. Παράλληλα, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς (σσ. ΚΕΟΣΟΕ) να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

    Οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά.

    «Να επισημάνουμε ότι οι οίνοι αυτοί αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής που έχει τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας, αφού πωλούνται στον τελικό καταναλωτή έως 15 φορές ακριβότεροι, σε σχέση με την τιμή αγοράς τους, καταστρέφοντας κατ’ ουσίαν τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ.

    Για τους λόγους που προαναφέραμε καλούμε τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, να προβούν σε ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής από την παραπληροφόρηση και την οικονομική νοθεία των προϊόντων, που καταναλώνει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς
    ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς

    Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σύγκριση με το συνηθισμένο, για λόγους ακρίβειας, οι ιταλικές επαγγελματικές οργανώσεις δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή για το 2024. Με 41 εκατ. εκατόλιτρα, η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων παραγωγών κρασιών, αλλά με μεγάλες διαφορές ανά περιοχή.

    «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες συγκομιδές που θυμάμαι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης εμπειρίας μου ως οινολόγος», σημείωσε ο Riccardo Cotarella, Πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινολόγων Assoenologi, όταν παρουσίασε αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις στις 24 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ της μεγάλης υπερβολικής βροχόπτωσης στον Βορρά και στο Κέντρο και της ζέστης και της ξηρασίας στον Νότο, ο τρύγος του 2024 αναμφισβήτητα δυσκόλεψε τους Ιταλούς αμπελουργούς. Συνολικά, εάν και οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 7% σε όγκο σε σύγκριση με το 2023, να θυμηθούμε ότι πέρυσι σημειώθηκε η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 60 ετών (38,3 Mhl).

    «Οι όγκοι είναι επίσης χαμηλότεροι από εκείνους του 2017, η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 50 ετών», υπογραμμίζει ο Ιταλός εκπρόσωπος της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti. Και προσθέτει: «Πριν από περίπου δέκα ημέρες, είχαμε σημαντική βροχόπτωση με κρύο αέρα, που είχε αντίκτυπο στο τέλος της ωρίμασης». Αποτέλεσμα ήταν η αγορά συμπυκνωμένων γλευκών να είναι πολύ ενεργή, ιδίως για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ζάχαρης σε βασικές ποικιλίες σταφυλιών.

    Καμία ελπίδα για πτώση των τιμών

    Εάν οι Ιταλοί είναι ευχαριστημένοι με την αντοχή των αμπελιών παρά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες φέτος, έχουν μειώσει τα αρχικά επίπεδα εκτιμήσεων – μεταξύ 43 και 45 Mhl – σε πιο μέτρια επίπεδα. Σε συνδυασμό με τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο, που υπολογίζονται στα 42,2 Mhl στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή -14% σε σύγκριση με το 2023, αυτοί οι όγκοι θα επηρεάσουν την φετινή περίοδο. «Φέτος, τα αποθέματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ειδικά για τους λευκούς», επιβεβαιώνει η Ciatti. «Και με μια ακόμη αδύναμη συγκομιδή, αναμφίβολα θα φτάσουμε σε ένα ιστορικό χαμηλό το επόμενο έτος. Ακόμη και με την πτώση της κατανάλωσης, θα είναι πολύ δύσκολο για τα ιταλικά οινοποιεία να διαχειριστούν αυτή την πολύ μικρή παραγωγή».

    Η επίδραση στην αγορά δεν άργησε να έρθει: «Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για πτώση των τιμών. Η μόνη πιθανότητα τώρα είναι να παραμείνουν σταθερά ή να αυξηθούν. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και οι αγοραστές θα βιαστούν να αγοράσουν. Οι πρώτοι θα είναι τυχεροί και θα μπορούν να αγοράζουν όγκους σε τιμές που τους ταιριάζουν. Όσοι φτάνουν αργότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Αυτό ισχύει για τα generic κρασιά, αλλά ακόμη και για DOCs όπως το prosecco ή το pinot grigio η κατάσταση είναι συγκρίσιμη επειδή δεν έχουμε αποθέματα. Οι τιμές είναι αρκετά σταθερές, οπότε πιστεύω ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συναφθούν πολλά συμβόλαια».

    Υποδομές πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας

    Συνολικά, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 5 έως 10% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές, ο Ιταλός χρηματιστής εκτιμά ότι οι τιμές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν γύρω από το περσινό τους επίπεδο. Αυτό, γνωρίζοντας ότι η ιταλική αγορά θα εξαρτηθεί επίσης από την κατάσταση στην Ισπανία, όπου οι αρχικές προβλέψεις συγκομιδής περίπου στα 40 Mhl θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 38 Mhl. «Αυτή τη στιγμή οι τιμές στην Ιταλία είναι κοντά σε εκείνες των ισπανικών κρασιών που παραδίδονται στην Ιταλία και είναι πιο βολικό να αγορασθούν από την Ιταλία. Αν η Ισπανία ανέβαζε τις τιμές της, οι Ιταλοί θα κάνουν αμέσως το ίδιο γιατί οι εμφιαλωτές δεν θα έχουν άλλες επιλογές». Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στις εταιρείες εμφιάλωσης είναι σκληρός. «Ανταγωνίζονται μεταξύ τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κερδοφορίας τους σε σημείο που δεν μπορούν να επενδύσουν», σημειώνει ο Ιταλός χρηματιστής.

    «Όλοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Οι πελάτες των οινοποιείων τους ζητούν να χορηγήσουν εκπτώσεις, ενώ οι παραγωγοί απαιτούν αύξηση των τιμών. Το πρόβλημα είναι ότι για πέντε ή δέκα χρόνια όλοι έχουν επενδύσει στις εγκαταστάσεις τους – ιδιαίτερα στις γραμμές εμφιάλωσης, για να αυξήσουν το δυναμικό παραγωγής και εάν η αγορά συνεχίσει να μειώνεται και η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή, μέρος αυτής της υποδομής δεν θα είναι πλέον απαραίτητη. Ορισμένοι εμφιαλωτές θα πρέπει να κλείσουν τις εγκαταστάσεις».

    Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν

    Το παράδειγμα της Σικελίας είναι ιδιαίτερα εύγλωττο. Η ξηρασία και η δραστική μείωση του όγκου έχουν ήδη προκαλέσει ένα θύμα φέτος, την Cantina Europa. Με 6.000 στρέμματα αμπελώνων και 1.500 συνεταιριστές, το συνεταιριστικό οινοποιείο επιχείρησε μια συμμαχία με τον γειτονικό συνεταιρισμό Colomba Bianca, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να κλείσει. «Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν», αναγνωρίζει ο Ιταλός μεσίτης. «Στη Σικελία, δεν υπάρχουν αρκετά σταφύλια. Αλλά συνολικά, όταν υποφέρουν από χαμηλή σοδειά για δύο συνεχόμενα χρόνια και τα πάγια έξοδα αυξάνονται, τα ιταλικά οινοποιεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν, ειδικά εκείνα του Κέντρου-Νότου. Οι παραγωγοί σταφυλιών επηρεάζονται από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Κοστίζει περισσότερο η παραγωγή των σταφυλιών παρά η πώλησή τους. Αναμφίβολα θα δούμε πολλούς εγκαταλελειμμένους αμπελώνες στο μέλλον».

    Κριτική κατά των εκριζώσεων

    Αλλά οι Ιταλοί έχουν μια πολύ πιο στοχευμένη προσέγγιση για την εκρίζωση από ό,τι σε άλλες χώρες: «Με την εκρίζωση διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού και να μεταφέρουμε ένα ουσιαστικό μέρος της περιφερειακής οικονομίας στη βιομηχανική αμπελοκαλλιέργεια», τονίζει ο Ιταλός μεσίτης. Μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ιταλίας, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο χάσμα: αν το Βένετο, για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πιο πλούσιο τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν συμβαίνει στην Απουλία, στη Σικελία, στο Αμπρούτσο ή στο Μάρκε. Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Unione Italiana Vini, Lamberto Frescobaldi, ζητά μια προορατική στρατηγική: «Η ευρωπαϊκή ομάδα υψηλού επιπέδου πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υποστήριξη όσων θέλουν να παραμείνουν στον κλάδο παρά στην ενθάρρυνση αυτών που θέλουν να φύγουν… Σίγουρα ο κλάδος διανύει μια δύσκολη περίοδο… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εκτροπής στρατηγικών κεφαλαίων για να ενθαρρύνουμε την εκρίζωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες
    Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες

    Μια γκρίζα γάτα που ζούσε μια εξαιρετική ζωή με επισκέψεις στην παραλία και εκδρομές στη λίμνη, πήγε μόνη της στη μεγαλύτερη περιπέτειά της: ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Γουαϊόμινγκ στην Καλιφόρνια.

    Αλλά το πώς το αιλουροειδές που ονομάστηκε Rayne Beau - έφτασε στο σπίτι του δύο μήνες αφότου χάθηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής εκδρομής για κάμπινγκ παραμένει ένα μυστήριο.

    Ο Benny και η Susanne Anguiano και οι δύο γάτες τους έφτασαν στο Fishing Bridge του Yellowstone στις 4 Ιουνίου για το πρώτο ταξίδι στο δάσος. Αλλά λίγο μετά την άφιξή τους, ο Rayne Beau τρόμαξε και έτρεξε στα κοντινά δέντρα.

    Το ζευγάρι τον έψαχνε επί τέσσερις ημέρες, βάζοντας μάλιστα τις αγαπημένες του λιχουδιές και τα παιχνίδια του. Όταν τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο Σαλίνας της Καλιφόρνια στις 8 Ιουνίου, η Susanne Anguiano δήλωσε ότι ήταν συντετριμμένη, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι θα τον έβρισκε.

    «Μπαίναμε στην έρημο της Νεβάδα και ξαφνικά βλέπω ένα διπλό ουράνιο τόξο. Το φωτογράφισα και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα σημάδι», είπε.

    Τον Αύγουστο, οι Anguianos έλαβαν εκπληκτικά νέα όταν μια εταιρεία μικροτσίπ τους έστειλε μήνυμα ότι η γάτα τους βρισκόταν στην Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων στο Roseville της Καλιφόρνια, σχεδόν 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από το Yellowstone. Απέχει μόνο περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) από το σπίτι του στο Σαλίνας.

    Μια γυναίκα που είδε για πρώτη φορά τον Rayne Beau να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης της βόρειας Καλιφόρνιας τον τάιζε και του έδινε νερό μέχρι που τον παγίδευσε στις 3 Αυγούστου και τον πήγε στην τοπική SPCA.

    Την επόμενη μέρα, οι Anguianos πήγαν στο Roseville και πήραν τη γάτα τους, η οποία είχε χάσει 6 κιλά. «Πιστεύω πραγματικά ότι έκανε αυτό το ταξίδι κυρίως μόνος του. Οι πατούσες του ήταν πραγματικά χτυπημένες. Έχασε το 40% του σωματικού του βάρους, είχε πραγματικά χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών λόγω ανεπαρκούς διατροφής. Έτσι, δεν τον φρόντιζαν», δήλωσε η Susanne Anguiano.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Photo by 42 North on Unsplash

  • ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών
    ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών

    Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα

    Τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έζωσαν το Λος Άντζελες παρέμεναν χθες Πέμπτη εκτός ελέγχου, προειδοποίησαν οι αρχές, παρότι η πτώση του υδραργύρου διευκόλυνε κάπως τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες. Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43° Κελσίου.
    Όμως οι τρεις πυρκαγιές στην περιοχή τους, που έχουν καταστρέψει δεκάδες κατοικίες και οδήγησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων οικογενειών, παραμένουν επικίνδυνες: έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια κάπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως αυτό το στάδιο.
    Στους λόγους βορειοανατολικά της πόλης, η Μπρουκ Πάλεντσαρ δεν είχε παρά μερικά λεπτά στη διάθεσή για να πάρει τα παιδιά της και να φύγει μπροστά στην προέλαση της λεγόμενης «Line Fire». «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», εξήγησε η κάτοικος του χωριού Ράνινγκ Σπρινγκς στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KTLA. «Δεν προλάβαμε να πάρουμε και πολλά, μας έμειναν τρία τάπερ από τη ζωή μας», πρόσθεσε.

    Το σπίτι της είναι πλέον ένας σωρός στάχτες γύρω από την τούβλινη καμινάδα, που άντεξε. Η πυρκαγιά, που καταβρόχθισε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές. Τριαντατετράχρονος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι αρχές θεωρούν πως είναι πυρομανής που υποτροπίασε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν κινητοποιημένοι και οι τρεις πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους.
    Στη «Line Fire» οι βάρδιες είναι 28ωρες αντί για τις συνήθεις 24ωρες, σύμφωνα με τον πυραγό Κάιλ Άρλετζ, που υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Βεντούρα. «Δεν κοιμάστε πολύ, αλλά ειλικρινά, για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά», είπε. Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χθες το πρωί, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών στην περιοχή. Η σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στο Μάλιμπου, έγινε αισθητή ως και την πόλη Λος Άντζελες και πέρα από αυτή. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί ούτε ζημιές.

    Παράλληλα, η «Bridge Fire» συνεχίζει να καίει εθνικό δρυμό: έχει καταστρέψει 206 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου τριάντα σπίτια. Εικόνες από την πόλη Ράιτγουντ απαθανατίζουν απανθρακωμένα κουφάρια οχημάτων και κτιρίων. Τρεις άνθρωποι, που είχαν παγιδευτεί σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, έγινε γνωστό χθες πως απομακρύνθηκαν προχθές Τετάρτη και είναι ασφαλείς.

    Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και μπορεί να εξαπλωθεί με εκρηκτικό τρόπο, λόγω της άφθονης ξερής βλάστησης στην περιοχή. Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η υπηρεσία CalFire φοβάται πως θα δημιουργήσει δικό της τοπικό κλίμα, με τους καπνούς να οδηγούν στο να σχηματιστούν επικίνδυνα σύννεφα (σ.σ. «πυροσωρειτομελανίες» στην ορολογία των μετεωρολόγων), ικανά να προκαλέσουν κεραυνούς και σφοδρούς ανέμους.

    «Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τη φωτιά, εξήγησε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Λιούις στη San Gabriel Valley Tribune. Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η «Airport Fire», που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, συνεχίζει και αυτή να εξαπλώνεται. Στους λόφους και στα φαράγγια γύρω από την πόλη Λέικ Έλσινορ, σπίτια και οχήματα έγιναν στάχτη.

    Πάντως το έργο των πυροσβεστών διευκολύνεται από τη μείωση των θερμοκρασιών, που θα επιτρέψει ο πρωινός ψυχρός αέρας από τον Ειρηνικό να φθάσει στις περιοχές που πλήττονται. Προχθές Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να επιταχυνθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.
    «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», εξήγησε ο κυβερνήτης Νιούσομ, που επισκέφθηκε πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τη «Line Fire». Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες, που της προσέφεραν μερικές ανάσες, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι δύσκολη.

    Η λεγόμενη Golden State αντιμετώπισε σειρά καυσώνων φέτος και, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, έζησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η «Park Fire» απανθράκωσε πάνω από 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Οι επανειλημμένοι καύσωνες μακράς διάρκειας είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ