Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 12:41

Ανησυχία στην Ευρώπη: Η Λεπέν πέρασε στις δημοσκοπήσεις τον Μακρόν

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 21% έναντι 20% του κόμμματος του Γάλλου προέδρου σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου

Για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία προηγείται του LREM, του κόμματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που διεξήχθη ενόψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019. Τα ακροδεξιά κόμματα συνολικά έχουν προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει το κεντρώο "Η Δημοκρατία Μπροστά" (LREM) να λαμβάνει το 19% της πρόθεσης ψήφου από 20% στα τέλη Αυγούστου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο, της Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 21% από 17% που είχε πρωτύτερα.

Μαζί με το 7% που λαμβάνει το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και 1% για καθένα από τα κόμματα "Frexit"--υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ-- υπό τον πρώην σύντροφο της Λεπέν, τον Φλοριάν Φιλιπό, και τον Φρανσουά Ασελινό, τα κόμματα της άκρας δεξιάς λαμβάνουν ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, από 25% που είχαν στα τέλη Αυγούστου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων στις 30 και 31 Οκτωβρίου, των οποίων ζητήθηκε η πρόθεση ψήφου στην περίπτωση που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή.

Σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu που δημοσιεύτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα κόμματα του Μακρόν και της Λεπέν συγκέντρωναν περίπου 21% το καθένα, το συντηρητικό LR ήταν στην τρίτη θέση με 14% και η "Ανυπότακτη Γαλλία" του Μελανσόν τέταρτη, με 12,5%.

Δημοσκόπηση του Ifop τον Μάιο έδειχνε το LREM να αναδεικνύεται νικητής των ευρωεκλογών με 27% και να προηγείται μακράν της άκρας δεξιάς που λάμβανε 17%, αλλά και του ίδιου του Μακρόν που είχε λάβει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2017.

Οι ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μεγάλη μάχη μεταξύ των κεντρώων, των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων όπως το LREM του Μακρόν και των ακροδεξιών σχηματισμών που θέλουν να σταματήσουν τη μετανάστευση και την παγκοσμιοποίηση.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν ποιος θα ηγείται των μεγάλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της δημόσιας διοίκησης της ένωσης, και επίσης είναι σημαντικός δείκτης συναισθήματος για τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.
Δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε τη δημοτικότητα του Μακρόν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την εκλογή του το 2017, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την πολιτική του. Η φήμη του Μακρόν έχει πληγεί μετά την ξαφνική αποχώρηση δύο σημαντικών υπουργών του και ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι σε σχέση με έναν σωματοφύλακά του. Η σταθερά υψηλή ανεργία, οι μεγάλοι φόροι και οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα ενισχύουν τη γενική αίσθηση δυσαρέσκειας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 19:15

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλλία: Ξεκινά η δίκη της Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ
    Γαλλία: Ξεκινά η δίκη της Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ

    Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα η δίκη της Μαρίν Λεπέν και άλλων Γάλλων δεξιών εθνικιστών στο Παρίσι, που βαρύνονται με τις κατηγορίες πως έλαβαν χρηματοδοτήσεις για ανύπαρκτο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Κατηγορούμενος και ο πατέρας της Λεπέν

    Εκτός από την Λεπέν, επικεφαλής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), ο πατέρας της και ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν βρίσκεται επίσης μεταξύ των 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι καταχράσθηκαν κεφάλαια του δημοσίου. Η Λεπέν αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τα χρόνια από το 2004 ως το 2016 και στρέφονται σε βάρος τόσο του κόμματος Εθνικός Συναγερμός όσο και εναντίον πρώην αιρετών αξιωματούχων και βοηθών τους.

    Αφορά την καταμαρτυρούμενη εικονική απασχόληση βοηθών Γάλλων ευρωβουλευτών. Η κεντρική κατηγορία είναι ότι το κόμμα της Λεπέν έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα.

    Μεγάλα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης έως 10 ετών

    Η υπόθεση λέγεται πως αφορά ποσό σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Λεπέν επέστρεψε πριν από ένα χρόνο 330.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το κόμμα της είχε υπογραμμίσει πως αυτό δεν συνιστά παραδοχή παραπτώματος.

    Η υπόθεση αποτελεί εδώ και χρόνια σοβαρό βάρος για την Λεπέν και το κόμμα της. Αν βρεθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης έως 10 ετών.

    Αν καταδικασθούν, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται επίσης να μην μπορούν να εκλεγούν σε αιρετό αξίωμα για πέντε χρόνια, κάτι που θα φρέναρε την υποψηφιότητα της Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Politico για Μακρόν: Ένα υπέροχο μυαλό που δεν ακούει κανέναν, έφερε διχασμό και χάος στη Γαλλία
    Politico για Μακρόν: Ένα υπέροχο μυαλό που δεν ακούει κανέναν, έφερε διχασμό και χάος στη Γαλλία

    Μια ημέρα μετά τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών που ανέδειξαν τον συνασπισμό της Αριστεράς πρώτο κόμμα και την ακροδεξιά τρίτο με αποτέλεσμα να αφήνουν την Γαλλία διχασμένη και στο χάος και την επόμενη ημέρα να παραμένει ερωτηματικό, το Politico σκιαγραφεί το πορτραίτο του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν.

    Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης του POLITICO Europe Τζαμίλ Αντερλίνι που ταξίδεψε πέρυσι με τον Μακρόν στην Κίνα γράφει για τον άνθρωπο πίσω από τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα υπέροχο μυαλό», αλλά και «μια φιγούρα μοναχική, τραγική, της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική».

    «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν»

    Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, και μου θύμισε όσα έμαθα γι' αυτόν σε εκείνο το ταξίδι.

    Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δικούς του συμβούλους, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που έριξε την πολιτική της χώρας στο χάος.

    Την Κυριακή, σε μια συμμετοχή ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντ' αυτού, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ακροαριστερών βουλευτών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες.

    Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν στα τάρταρα, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και σε τροχιά μακρινής δεύτερης θέσης στο κοινοβούλιο. Η Γαλλία είναι πλέον πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

    Αν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στο ταξίδι μου στην Κίνα είναι σωστοί, η ετυμηγορία του γαλλικού λαού πρέπει να είναι σε κάποιο επίπεδο καταστροφική για έναν πρόεδρο ο οποίος - έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος μετά από δύο δεκαετίες που εξασφάλισε δεύτερη θητεία - φαινόταν να έχει πείσει τον εαυτό του ότι η τόλμη του, οι ικανότητες αποπλάνησης και η χαμαιλεοντική του επίδειξη θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτική δύσκολη θέση.

    «Δεν ακούει κανέναν»

    «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν» και «πραγματικά μισεί να χάνει», είχε πει πέρσι στο ταξίδι στην Κίνα ένας σύμβουλος του Μακρόν στον δημοσιογράφο του Politico. «Είναι μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύσει τους πάντες. Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας τρέφει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος γι' αυτόν … είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους - και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας» δήλωσε ένας άλλος.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά το ρίσκο των εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής.

    Ένα περίπλοκο μυαλό

    Το περιβάλλον του, γράφει ο δημοσιογράφος, περιγράφει τον Πρόεδρο ως ένα «περίπλοκο μυαλό». Όλοι αναγνωρίζουν ωστόσο τη γοητεία που ασκεί. Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει φίλους.

    «Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά καθόλου τη βαρύτητα», ανέφερε ένα άτομο που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Μακρόν. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν λόγο - ότι τον Μακρόν η Γαλλία τον μισεί με πάθος».

    Και συνεχίζει το Politico τη σκιαγράφηση του προφίλ Μακρόν: «Εκεί έγκειται το παράδοξο του Μακρόν - εμφανίζεται ταυτόχρονα ως παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ως ένα πρόθυμο κουτάβι που αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη. Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγωισμό που είναι βαθιά ανασφαλής- ένας ευγενικός, γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους- ένας πολιτικός που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετιστεί με το γαλλικό κοινό. Γιατί τον μισούν τόσο πολύ οι άνθρωποι, ιδίως ο "λαός" της Γαλλίας; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι ένας παράξενος - τον θεωρούν αλαζόνα, ελιτιστή, μη σχετιζόμενο και ξένο προς τους Γάλλους».

    Αποδίδει δε την αρχή για τη δημιουργία των συναισθημάτων αυτών στον γαλλικό λαό για τον Μακρόν, στην σχέση του με την Μπριζίτ. Και γιατί πολλές φορές, όπως γράφει, φαίνεται στον γαλλικό λαό ψεύτικος και ανειλικρινής.

    «Μοιάζει κάπως λιγότερο από ανθρώπινο, υπερβολικά τέλειο, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει το ανθρώπινο κομμάτι λίγο λάθος», αναφέροντας ότι μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, θυμίζοντας τις φωτό που κάνει τον μποξέρ, ή άλλες που αντέγραφε το στιλ του Ζελένσκι.

    «Τα πάντα είναι μια παράσταση, είπε πρόσφατα ο φίλος μου ψυχίατρος» γράφει ο αρθρογράφος. «Πάντα ποζάρει και ποζάρει- η ψυχολογία του είναι συναρπαστική και ενοχλητική».

    To ταξίδι στην Κίνα που γύρισε μπούμεραγνκ

    Η πιο τρανταχτή αλλαγή χαρακτήρα έγινε σε μια επίσημη τελετή με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Ο Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή δείχνοντας πολύ αυστηρός, σχεδόν σκυθρωπός. Ο Κινέζος δικτάτορας μίλησε για μόλις οκτώ λεπτά, διαβάζοντας μια επιπόλαιη, προετοιμασμένη ομιλία από ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Μακρόν- χωρίς σημειώσεις, μιλώντας απευθείας στον Σι με ένα άκρως διδακτικό, ύφος που απευθυνόταν ξεκάθαρα στις κάμερες και σε κάθε Γάλλο που παρακολουθούσε.

    Η συνοδεία του Σι από υπουργούς που τον υποκλίνονταν όλο και περισσότερο, καθώς η διάλεξη συνεχιζόταν: 10 λεπτά, 15 λεπτά, απλά συνεχιζόταν. Ο Σι, ο οποίος αντιμετωπίζεται στο κινεζικό σύστημα ως σύγχρονος αυτοκράτορας, ανοιγόκλεινε τα μάτια του με μανία και έμοιαζε σαν να είχε μόλις καταπιεί έναν ιδιαίτερα βλαβερό βάτραχο. Γύρω στα 21 λεπτά, άφησε έναν καθαρά ακουστό αναστεναγμό - έντονη ανυπομονησία που έβγαινε από κάθε πόρο του σώματός του.

    Ο Μακρόν φαινόταν να μην το γνωρίζει. Η ομιλία του κράτησε τρεις φορές περισσότερο από την ομιλία του Σι - μια ασυγχώρητη παραβίαση του πρωτοκόλλου στο κινεζικό σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που προερχόταν από τον ηγέτη μιας πρώην αποικιακής, βάρβαρης χώρας που τώρα έχει πέσει σε δύσκολους καιρούς.

    Μέχρι το τέλος, οι υπουργοί του Σι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ταραγμένη μουρμούρα τους και την αναταραχή τους.

    «Ο Μακρόν δεν θα σας αφήσει να φύγετε από μια συνάντηση μέχρι να πειστεί ότι κατάφερε να σας πείσει, ότι έπεισε όποιον κι αν μιλάει», δήλωσε ένας από τον στενό του κύκλο.

    Το πρόβλημα είναι ότι η επιμονή του μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κίνα, «οι σύμβουλοί του του είπαν να μιλήσει με σεβασμό και ταπεινότητα στον Σι Τζινπίνγκ - αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο για κάθε πρόεδρο της Γαλλίας», μου είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στο ταξίδι. «Είπε τα λόγια του σεβασμού, αλλά ο Σι δεν τα ερμήνευσε έτσι».

    Οι μοιραίες αποφάσεις

    Και στη συνέχεια φωτίζει τον χαρακτήρα του μέσα από μια τραγική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης και τις απέλπιδες προσπάθειες όλων να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    «Καθώς η Ευρώπη προετοιμαζόταν για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Μακρόν επέμεινε ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην πραγματοποιήσει το όνειρό του για την ανασύσταση της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας.

    «Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε στην Ουκρανία», μου είπε στα τέλη του περασμένου έτους ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση σε κορυφαίες ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών.

    Εχοντας κυριευτεί από την ύβρη και περιφρονώντας τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και τους δικούς του διπλωμάτες, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα για να αποπλανήσει τον Ρώσο δικτάτορα και να υποχωρήσει.

    Αντ' αυτού, του επιφυλάχθηκε μια ταπεινωτική συμπεριφορά, βάζοντάς τον να κάτσει στην άλλη άκρη ενός αστεία τεράστιου τραπεζιού. «Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο σχέδιο», μου είπε ένας από τους συμβούλους του»

    Και επανερχόμενος στο τώρα προσπαθεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την απόφαση του Μακρόν να πάει σε εκλογές. «Πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του - ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον ονειρικό του ρόλο του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας. Στην πορεία, οδήγησε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά. Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη. Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνο επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. Μπορεί αυτή τη φορά να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δίχασε ακόμη περισσότερο τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KENZO TRIBOUILLARD POOL
  • Γαλλία: Ο Μακρόν κρατά στην πρωθυπουργία τον Ατάλ, μέχρι να αποφασίσει το «Μέτωπο» ποιον θα προτείνει
    Γαλλία: Ο Μακρόν κρατά στην πρωθυπουργία τον Ατάλ, μέχρι να αποφασίσει το «Μέτωπο» ποιον θα προτείνει

    Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ατάλ και του ζήτησε να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας»

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαμπριέλ Ατάλ μετέβη στο μεσημέρι στο γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν για να του επιδώσει την παραίτησή του, όπως προανήγγειλε χθες, Κυριακή

    Εναπόκειται στον πρόεδρο της Γαλλίας να αποδεχθεί ή μη την πρωθυπουργική παραίτηση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαμπριέλ Ατάλ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι θα επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Γαλλίας, όπως το θέλει η γαλλική πολιτική παράδοση, και ότι είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του για όσο διάστημα χρειασθεί.

    Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

    Ούτε 24 ώρες δεν κράτησαν τα πανηγύρια το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που κέρδισε την Λεπέν και ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Η τετρακομματική συμμαχία εμφανίζεται ήδη διχασμένη στην ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού. Όπως είναι γνωστό, στο «Μέτωπο» υπό την ηγεσία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, μέσα σε ένα μήνα είχαν συσπειρωθεί η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι. Τώρα όμως ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, πολλά στελέχη του αριστερού συνασπισμού εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τον Μελανσόν, ο οποίος θεωρητικώς θα μπορούσε να βρεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο. Απαραίτητη προϋπόθεση, είτε με προφορική, είτε με ψηφοφορία, τα τέσσερα κόμματα να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα έχει ευρεία απήχηση και βεβαίως θα βεβαίως να λάβει το «πράσινο φως» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

    Πρώτη άρχισε τις διαφοροποιήσεις η κοντομαλλούσα πρώην βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτάν. ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα του Μελανσόν και κάλεσε τους βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί ώστε να προτείνουν στον Εμανουέλ Μακρόν έναν πρωθυπουργό «που δεν θα είναι ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν». Ο πρώτος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του «Λαϊκού Μετώπου» διαβεβαίωσε ότι δεν θα προτείνει τον εαυτό του για πρωθυπουργό. Ωστόσο, χθες το βράδυ ζήτησε από τον Μακρόν να ορίσει έναν πρωθυπουργό από το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», εννοώντας τον εαυτό του.Το Ελιζέ δεν δείχνει διατεθειμένο να επισπεύσει οποιαδήποτε συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού. Ο Μελανσόν προκαλεί δυσφορία στους κεντρώους. Η παράταξή του έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από Γάλλους πολιτικούς ότι φλερτάρει με τον «αντισημιτισμό». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού εντός της εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, που ανήκει στην αριστερή συμμαχία, η οποία δεν κατάφερε να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική βουλή (289 έδρες). Κρίνοντας ότι δεν πρέπει να δίνουμε «την αίσθηση ότι δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε», ο Ολιβιέ Φορ διαβεβαίωσε ότι η επιλογή θα γίνει «αυτή την εβδομάδα», «είτε με συναίνεση, είτε θα υπάρξει αναγκαστικά ψηφοφορία» μεταξύ των διαφορετικών σχηματισμών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

    Ποιοι θέλουν τον Μελανσόν
    Από την πλευρά της, η βουλευτής από το κόμμα του Μελανσόν, Ματίλντ Πανό υποστήριξε ότι η αριστερή συμμαχία θα προτείνει «έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα».Σε δηλώσεις της στο δίκτυο RTL, η Πανό έσπευσε να υπερασπιστεί τον επικεφαλής του κόμματός της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι αυτός που δίδαξε στην αριστερά ότι θα μπορούσε να κερδίσει ξανά»...Δεν τον μισούν οι περισσότεροι, πηγαίνετε σε λαϊκές πόλεις.»

    Αντιθέτως, η λαοφιλής γραμματέας των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ, τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας Μελανσόν στο αξίωμα του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, οι μακρονιστές όπως και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση έχουν ακόμη λιγότερες έδρες. Σε θεσμικό πλαίσιο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει σήμερα να καλέσει επισήμως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο και να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Σε άρθρο του το Politico, μετά την αναπάντεχη νίκη στις εκλογές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου πιάνοντας στον… ύπνο τους δημοσκόπους, επισημαίνει ότι οι δύο βασικές δυνάμεις του αριστερού συνασπισμού, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και οι Σοσιαλιστές αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις επικείμενες διαβουλεύσεις, που θα μπορούσαν να αποκλείσουν από την κούρσα για την πρωθυπουργία την επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ παρά την εντυπωσιακή παρουσία της στην προεκλογική καμπάνια.
    Για την Ανυπότακτη Γαλλία, η προφανέστερη επιλογή θα ήταν ο ίδιος ο 72χρονος Μελανσόν, αλλά με την προκλητική του στάση σε θέματα που ποικίλουν από την οικονομία μέχρι τον πόλεμο στη Γάζα απωθεί τους κεντρώους - κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο. Άλλα ονόματα από την Ανυπότακτη Γαλλία που έχουν επίσης ακουστεί είναι εκείνα του συντονιστή του κινήματος, Μανουέλ Μπομπάρ, της επικεφαλής της ΚΟ της στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, της ανερχόμενης βουλευτή Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ, προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.

    Οι πολέμιοι του Μελανσόν
    Στους πολέμιους του Μελανσόν, που θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο πρώην δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Φρανσουά Ρουφέν, που αποχώρησε από την Ανυπότακτη Γαλλία και κάλεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους». Επιπλέον, ακούγεται και το όνομα της Κλεμαντίν Οτέν, πρώην βουλευτή της Ανυπόκτης Γαλλίας, που ασκεί ολοένα και εντονότερη κριτική στον Μελανσόν και τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι «γνωρίζει » ότι περιλαμβάνεται «μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το τιμόνι της νέας κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης»

    Από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που βυθίστηκε στα τάρταρα στις προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά έκτοτε ξεκίνησε μια απροσδόκητη ανάκαμψη, με αποκορύφωμα την ισχυρή του εμφάνιση στις ευρωεκλογές, όπου τερμάτισε πρώτο μεταξύ των αριστερών δυνάμεων με ποσοστό σχεδόν 14%, τα ονόματα που «παίζουν», σύμφωνα με το Politico, είναι τρία: ο νυν αρχηγός των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ο απερχόμενος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, ο 48χρονος Μπορίς Βαλό, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη βουλευτής στην πρώην περιφέρειά του.

    Στο μεταξύ, ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι και εκείνο του Ραφαέλ Γκλικσμάν, συνιδρυτή του κεντροαριστερού κόμματος Place Publique, που συνεργάστηκε με τους Σοσιαλιστές στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του, ο Γκλικσμάν εντάχθηκε στον αριστερό συνασπισμό ενόψει των βουλευτικών και θεωρείται πολιτικός με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί το κέντρο, αφού είναι φιλοευρωπαίος κι έχει απορρίψει τα πιο σκληροπυρηνικά σημεία της ρητορικής του Μελανσόν. «Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε χθες στην γαλλική κρατική τηλεόραση. «Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο», πρόσθεσε χωρίς όμως να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο. το Politico βλέπει και ως λύση την επιλογή ενός προσώπου εκτός πολιτικής σκηνής, για να κατευναστούν οι διαφωνίες που θα προκύψουν στην Αριστερά. Ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Γκλουκσμάν έθεσε αυτή την επιλογή στο τραπέζι τον περασμένο μήνα, προτείνοντας τον Λοράν Μπερζέ, πρώην ηγέτη του ρεφορμιστικού συνδικάτου CFDT. Ο Μπερζέ έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα: έχει ευρεία απήχηση στην αριστερά αλλά και στη κυρίως όμως έχει την ικανότητα να γεφυρώνει χάσματα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER HOSLET
  • Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή - Τα 4 σενάρια για τη νέα κυβέρνηση
    Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή - Τα 4 σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

    Πρώτο το μέτωπο της Αριστεράς χωρίς αυτοδυναμία, 2ος Μακρόν, 3η η Λεπέν - Οι εσωτερικές διαφωνίες που απειλούν την αριστερή Συμμαχία - Ο ρόλος του Μακρόν και των Μελανσόν, Τοντελιέ στο νέο τοπίο - Απογοήτευση και εκνευρισμός στην ακροδεξιά

    Η ακροδεξιά προέλαση προς το Palait Bourbons, το μέγαρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ανεκόπη. Οι κάλπες έστειλαν στην τρίτη θέση τελικά, το απόλυτο φαβορί για την νίκη και στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών μετά τον θρίαμβο του 32,25% του πρώτου, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.
    Και έδωσαν μια μεγάλη-απρόσμενα- νίκη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), τη συμμαχία που εσπευσμένα σχημάτισαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς την επομένη των Ευρωεκλογών, με στόχο να φράξουν το δρόμο της ακροδεξιάς προς μια πλειοψηφία διακυβέρνησης της χώρας.

    Στις 5.00 το πρωί το NFP συγκέντρωνε από 171-187 έδρες. Αφήνοντας πίσω του τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν, που με τη σειρά του συνετρίβη σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, χάνοντας έως και 100 έδρες, όμως κατακτά από 152-163 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση. Υποχωρώντας έτσι στη δεύτερη θέση, κόντρα ωστόσο στα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη και με διψήφιο αριθμό βουλευτών. Το RN κυμαινόταν από 134-152 έδρες, οι ανθεκτικοί Ρεπουμπλικάνοι (LR) από 63-68, ενώ 9-10 έδρες κατέληγαν σε άλλα μικρότερα κόμματα.

    Πώς ήρθε η ανατροπή

    Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου έπαιξαν η εκ νέου αύξηση της συμμετοχής, η μαζική καταψήφιση από τους νέους των υποψηφίων του RN και η στρατηγική των αποσύρσεων των υποψηφίων του NFP και του κεντρώου EN στις περιπτώσεις περιφερειών όπου υπήρχαν 3 ή και 4 υποψήφιοι στον β΄ γύρο, υπέρ εκείνου εκ των δυο σχηματισμών που είχε περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στη μετωπική κόντρα του στην κάλπη με τον υποψήφιο του ακροδεξιού RN.
    Τώρα όμως, ζητούνται πρωθυπουργός και κυβέρνηση. Η επόμενη κυβερνητική μέρα στη Γαλλία αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ο πρώτος κίνδυνος αποκρούστηκε. Ο δεύτερος όμως, είναι η χώρα να αποφύγει περαιτέρω πολιτικές περιπέτειες, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολυπαραγοντική υπόθεση και ο κίνδυνος η χώρα να δοκιμαστεί από μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια ακόμα και από ακυβερνησία είναι αρκετά ισχυρός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την ομαλή πορεία της Γαλλίας προς το μέλλον.
    Ο Μακρόν

    Ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το αποτέλεσμα για τον ίδιο είναι απογοητευτικό, μια βαριά ήττα που επιβεβαιώνει πως το κέντρο στη Γαλλία ολοένα συρρικνώνεται. Από την άλλη όμως, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, δεν είναι ισοπεδωτικό όπως αναμενόταν, άρα δεν αποδυναμώνεται πλήρως η διαπραγματευτική του ισχύς στα παζάρια με τις ηγεσίες των κομμάτων που ακολουθούν.

    Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, την οποία ο επικεφαλής στις εκλογές του κεντρώου συνασπισμού θα του την υποβάλει σε λίγες ώρες επισκεπτόμενος προς τούτο τα Ηλύσια Πεδία. Την ώρα που θα υπάρχει και μια πρώτη αρκετά σαφής εικόνα από το άνοιγμα των αγορών και το πώς αντιμετωπίζουν το ναυάγιο των κυβερνητικών ονείρων της ακροδεξιάς στη Γαλλία, αλλά και τους κινδύνους πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας.
    Ποιος όμως θα πάρει την πρωθυπουργική εντολή; Από το Προεδρικό Μέγαρο διέρρευσε χθες ότι ο Εμ. Μακρόν θα περιμένει πρώτα να αποκρυσταλλωθεί πλήρως η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης ώστε να σταθμίσει τα δεδομένα και να προχωρήσει στις κινήσεις του. Θεωρητικά θα έπρεπε να καλέσει αμέσως κάποιον εκπρόσωπο του NFP ή να ζητήσει από τη συμμαχία να του υποδείξει πρόσωπο, καθώς στις εκλογές το NFP συμμετείχε χωρίς να έχει ορίσει υποψήφιο πρωθυπουργό για την περίπτωση νίκης. Υπό τον φόβο ότι οι διαφωνίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε ναυάγιο την συγκρότηση του μετώπου.

    Υπόψη όμως, ότι ο Μακρόν πρέπει αργά το βράδυ απόψε να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα 75χρονα γενέθλια της συμμαχίας.

    Κυβέρνηση μειοψηφίας του NFP

    Ποια είναι τα κυβερνητικά σενάρια; Πρώτο, κυβέρνησης μειοψηφίας του NFP. Από πλευράς όλων των κομμάτων που μετέχουν στο NFP εκφράζεται η διάθεση να εξαντληθούν οι δυνατότητες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν παρασάγγας.

    Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του NFP, χωρίς συνεργασία με τους μακρονιστές, άρα μειοψηφίας και με πρωθυπουργό που να προέρχεται από το ισχυρότερο σε βουλευτές κόμμα της αριστερής συμμαχίας, δηλαδή το δικό του. Μειονέκτημα τεράστιο μιας τέτοιας κυβέρνησης ότι θα είναι ευάλωτη και τελικά όμηρος δύσκολων ισορροπιών στην Εθνοσυνέλευση και θα κινδυνεύσει μα το καλημέρα να καταρρεύσει στα εξ ων συνετέθη.

    Συνεργασία NFP-EN

    Ένα δεύτερο σενάριο διακυβέρνησης αναπτύσσεται με βάση ότι στην επιδίωξη αυτή του Μελανσόν αντιδρούν οι εκ νέου ενισχυμένοι Σοσιαλιστές, αλλά και οι Οικολόγοι. Ζητούν να γίνει ψηφοφορία στις τάξεις του NFP και αναζητούν άλλο όνομα για τη θέση του πρωθυπουργού, πιθανότατα δε να συμφωνήσουν σε αυτό της δημοφιλούς επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ενώ ακούγεται και το όνομα του Φρανσουά Ολάντ. Αλλά το περιθώριο υποχώρησης του Μελανσόν είναι σχεδόν μηδαμινό.

    Η πρόταση αυτή προϋποθέτει συνεργασία με τους κεντρώους του Μακρόν, είτε του συνόλου του NFP ώστε να υπάρξει καθαρή πλειοψηφία. Όμως Ατάλ και άλλα επιφανή στελέχη του EN, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ και ο νυν υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, αλλά και ο ίδιος ο Μακρόν απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μελανσόν και το κόμμα του λόγω των ακραίων θέσεων που έχει, αλλά και της μετωπικής σύγκρουσης που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματός του στην προηγούμενη 5ετία.

    Επομένως το δεύτερο σενάριο παραπέμπει τελικά σε κυβέρνηση καθαρής πλειοψηφίας υπό την δύσκολη προϋπόθεση συνεργασίας στην οποία θα προχωρήσουν οι μετριοπαθείς συνιστώσες του NFP, με τα πιο προοδευτικά τμήματα του EN, ουσιαστικά διαλύοντας τη συμμαχία με τον Μελανσόν.

    Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι βλέπουν στο ρόλο του πρωθυπουργού ακόμα και τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη χθες πανηγυρικά βουλευτής στην περιφέρεια του Κοζέ και δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο πρωθυπουργίας του ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά του πολιτικού ρόλου που θέλει να παίξει ή όχι η Εθνοσυνέλευση».

    Μακρόν - γκωλικοί και ειδικού σκοπού

    Μάλιστα καλούν και τον Μακρόν να δεσμευτεί ότι δεν θα επιχειρήσει συνεργασία με τους γκωλικούς ρεπουμπλικάνους για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ένα τρίτο ακόμη σενάριο που είναι θεωρητικά στο τραπέζι.

    Ενδεικτικά ο γραμματέας του PS (Σοσιαλιστές) Ολιβιέ Φορ δήλωσε πως «ζητώ από εκείνους που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους και δεν θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με την δεξιά για να εμποδίσουν το NFP», απευθυνόμενος στο μπλοκ του Μακρόν. Ο δε ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλουκσμάν δήλωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε λύση με ωριμότητα, σε μια Εθνοσυνέλευση διχασμένη, μακριά από τα άκρα».

    Το τέταρτο σενάριο αφορά την ευχέρεια του Προέδρου Μακρόν -με το ανάλογο κόστος- για τον διορισμό ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης μη πολιτικών προσώπων, που θα αναλάβει ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού την μεταβατική ενός έτους (όπως επιβάλλει το Γαλλικό Σύνταγμα, απαγορεύοντας νέες πρόωρες εκλογές) διακυβέρνηση της χώρας, περιοριζόμενη στη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας χωρίς να προτείνει νομοσχέδια που θα προκαλέσουν τριβές και κίνδυνο καταψήφισης.

    Απογοήτευση

    Όπως είναι λογικό το αποτέλεσμα προκάλεσε απογοήτευση και πολύ εκνευρισμό στις τάξεις του Εθνικού Συναγερμού. Ο Μπαρντελά επιτέθηκε ξανά στη «συμμαχία της ατιμίας και στις επικίνδυνες εκλογικές διευθετήσεις» μεταξύ Μακρόν, Ατάλ και των ακραίων αριστερών ομάδων. Αλλά επέλεξε έναν αισιόδοξο τόνο ένεσης ηθικού, κλείνοντας την ομιλία του στους συγκεντρωμένους στο εκλογικό κέντρο του RN οπαδούς του: «Απόψε όλα ξεκινούν, ο Εθνικός Συναγερμός θα ενισχύσει το έργο του, στην Εθνοσυνέλευση πρώτα, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, στη χώρα μετά. [...] Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που έχει αρχίσει να ελπίζει ξανά».

    Η δε Λεπέν απέφυγε να παραδεχθεί την βάσει των προγνωστικών ήττα της. «Είμαστε πρώτοι. Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν πήγε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1. Ελπίζοντας ότι η συμμαχία του NFP θα κλυδωνιστεί αμέσως και ισχυρά εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών της για τη νέα κυβέρνηση.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT
  • Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί να αποφευχθεί μια ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο
    Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί να αποφευχθεί μια ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

    Ο Γάλλος προεδρος σε επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου επανέλαβε την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία του για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε σήμερα στην "απόλυτη ανάγκη να αποφευχθεί μια ανάφλεξη" μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
    "Επανέλαβε την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία του για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί μια ανάφλεξη, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τόσο τα συμφέροντα του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ και να αποτελέσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα", δήλωσε το Ελιζέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.
    Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε "την επιτακτική ανάγκη για όλες τις πλευρές να προχωρήσουν γρήγορα προς μια διπλωματική λύση και υπενθύμισε την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση".
    "Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό", πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, καθώς ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόχσταϊν, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στο Παρίσι.
    Ο Χόχσταϊν πρόκειται να συναντήσει εκεί τον ειδικό απεσταλμένο της Γαλλίας στον Λίβανο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τη σύμβουλο του προέδρου Μακρόν, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.
    Το Μέγαρο των Ηλυσίων δραστηριοποιείται εδώ και μήνες μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.
    Ο Χόχσταϊν ταξίδεψε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στα μέσα Ιουνίου σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών, περιμένοντας παράλληλα μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία αναμένεται επίσης να κατευνάσει το μέτωπο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή του Λιβάνου.

    Το Παρίσι προσπαθεί, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων βάσει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ (Finul /UNIFIL) πρέπει να αναπτυχθούν και να παραμένουν στον νότιο Λίβανο, αποκλείοντας τις ισραηλινές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές, όπως της Χεζμπολάχ.

    "Η Finul αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αυτής της λύσης και η ασφάλειά της όπως και η ελευθερία δράσης της πρέπει να διαφυλαχθούν", υπογραμμίζει το Ελιζέ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KENZO TRIBOUILLARD POOL
  • Εκλογές Γαλλία: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε», λέει η Λεπέν - Ποιον ρόλο επιθυμεί
    Εκλογές Γαλλία: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε», λέει η Λεπέν - Ποιον ρόλο επιθυμεί

    «Θέλουμε να κυβερνήσουμε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

    Μιλώντας στο France Inter, η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» δήλωσε ότι θα σεβαστεί τον ρόλο του Μπαρντελά αν γίνει πρωθυπουργός και ότι δεν θα ήθελε να είναι η ίδια μέλος της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείσα εάν ο Εθνικός Συναγερμός θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν λάβει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, η Λεπέν υποστήριξε ότι θα χρειαστεί πλειοψηφία.

    «Θέλουμε να κυβερνήσουμε» - Ποιον ρόλο επιθυμεί

    «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάμε σε κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε», δήλωσε. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε», επισήμανε.

    Σύμφωνα με την Guardian, η Λεπέν δήλωσε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ότι δεν θα είναι πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης. «Θα είμαι επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών», ξεκαθάρισε η Λεπέν.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπόρευση με τον Όρμπαν στην Ευρωβουλή

    Σε ερώτηση αν θα ενταχθεί στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που έχει σχηματίσει ο Βίκτορ Όρμπαν, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά είπε ότι το κόμμα θα εξετάσει τι υπάρχει στο τραπέζι μετά τις γαλλικές εκλογές.

    «Είμαστε συγκεντρωμένοι σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι θεμελιώδης για το μέλλον της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία: Τα ποσοστά Λεπέν - Μακρόν
    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία: Τα ποσοστά Λεπέν - Μακρόν

    Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα από τον α' γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

    Το πρωί της Δευτέρας, το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

    Τοακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

    Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    Όλα θα κριθούν πλέον στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου με τον σημερινό πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καλεί σε συστράτευση προκειμένου να μπλοκαριστεί η ακροδεξιά.

    Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, κατήλθε στις εκλογές με την αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire στην 1η εκλογική περιφέρεια της κεντρικής Κορέζ και θριάμβευσε, λαμβάνοντας το 37,63%. Κέρδισε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Rassemblement National (RN), Μετέ Πουζέ (30,89%), και τον υποψήφιο του δεξιού Les Républicains, Φράνσι Ντυμπουά (28,64%), ο οποίος είχε υποστηριχθεί από το στρατόπεδο του προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν.

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να διπλασιάζει τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2022 (18,7%), δείχνοντας για πρώτη φορά ότι έχει την απόλυτη δυναμική να κατακτήσει την εξουσία.

    Σημειώνεται πως το κόμμα που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση - αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από πρόεδρος.

    Ποιοι εκλέγονται

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

    Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

    Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ LUDOVIC MARIN POOL
  • Στις κάλπες αύριο η Γαλλία - Η ανάλυση του Bloomberg για τις τρεις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές στις εκλογές
    Στις κάλπες αύριο η Γαλλία - Η ανάλυση του Bloomberg για τις τρεις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές στις εκλογές

    Η έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό να "γράψει ιστορία" θα γίνει πραγματικότητα την Κυριακή, όταν οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

    Αλλά μπορεί να μην είναι η ιστορία που ήλπιζε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Στην τρίτη θέση δημοσκοπικά το κόμμα Μακρόν

    Στις τρεις εβδομάδες από τότε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει το Bloomberg.

    Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και το ακροαριστερό France Unbowed.

    Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου ακολούθησε μια συντριβή στις ευρωεκλογές υπέρ της ακροδεξιάς. Αιφνιδίασε τους πάντες και προκάλεσε αναταραχή στις αγορές σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας κυβέρνησης του Εθνικού Συναγερμού ή της Αριστεράς στα δημόσια οικονομικά και τις επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

    Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα για την ανακοίνωση της πρόωρης ψηφοφορίας, ο Μακρόν δήλωσε ότι «η άνοδος των εθνικιστών, των δημαγωγών, αποτελεί κίνδυνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας, για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».

    Η Λεπέν έχει επιτεθεί στους χειρισμούς του προέδρου στην οικονομία, μπαίνοντας στο επίκεντρο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει μια πολιτική κληρονομιά ως μεταρρυθμιστής.

    Έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετώπισε θέματα που αποτελούν πυρήνα για τους υποστηρικτές της, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

    Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, εν τω μεταξύ, έχει παρουσιαστεί ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει τον Εθνικό Συναγερμό μακριά από την εξουσία. Στο οικονομικό μέτωπο, έχει ζητήσει απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού της Γαλλίας και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους.

    Ο κίνδυνος των άκρων

    Ο Μακρόν έχει αντιδράσει προειδοποιώντας για τους κινδύνους των «άκρων», λέγοντας ότι οι ατζέντες του ακροδεξιού και του ακροαριστερού μπλοκ φέρνουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «εμφύλιο πόλεμο».

    Οι δυσκολίες του προέδρου άρχισαν όταν το κόμμα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση κατά την ψηφοφορία για το νομοθετικό σώμα που ακολούθησε την επανεκλογή του για δεύτερη πενταετή θητεία το 2022.

    Η κυβέρνησή του δυσκολεύτηκε να επιτύχει συναίνεση στο κοινοβούλιο για να περάσει βασικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοτικότητά της κατέρρευσε πέρυσι, όταν προώθησε μια αντιδημοφιλή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης χρησιμοποιώντας ένα συνταγματικό εργαλείο για να παρακάμψει την ψηφοφορία, παρά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες. Έχει, ωστόσο, επιβιώσει από τις προτάσεις δυσπιστίας με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων, αν και το κόμμα αυτό έχει πλέον διασπαστεί μετά τη συμμαχία του ηγέτη του, Ερίκ Τσιότι, με τη Λεπέν.

    Ο Μακρόν λέει ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη ψηφοφορίας ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο, όταν όπως είπε «τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να εκδιώξουν την κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον ετήσιο προϋπολογισμό».

    Ενώ ορισμένες από τις 577 έδρες στην κάτω βουλή θα αποφασιστούν την Κυριακή, οι περισσότερες θα πάνε πιθανότατα σε επαναληπτικό γύρο στις 7 Ιουλίου.

    Η ψηφοφορία δύο γύρων καθιστά τις προβλέψεις για τις έδρες δύσκολες, ωστόσο οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν ο μεγαλύτερος σχηματισμός. Η ομάδα της Λεπέν θα χρειαστεί 289 βουλευτές για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, από την Elabe και την Odoxa, εκτιμούν ότι θα λάβει 260-295 και 265-305 έδρες αντίστοιχα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ LUDOVIC MARIN POOL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς