Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε ελπίδα πως η ιταλική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου - Λεμέρ: «Αν δεν συμμορφωθείτε, τέλος η ευρωζώνη»
Με εμφανή τη διάθεση αποτροπής μιας κρίσης ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Ιταλία να δείχνει διατεθειμένη να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός στο θέμα του προϋπολογισμού της πριν το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τη θέση αυτή και ο Μάριο Σεντένο συμπλήρωσε πως η Ιταλία έχει μια εβδομάδα για να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της.
Κατά την έξοδο του ο Υπουργός ΟΙκονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις Ιταλικές θέσεις και την οικονομική στρατηγική της.
Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών. Έπειτα, στις 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.
Παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς τον Δεκέμβριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκού Τύπου ΔΝΤ.
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Αν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, τέλος η ευρωζώνη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του Τρία. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ. «Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.
Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.