Η υπογραφή της νέας συνθήκης έγινε σε επίσημη τελετή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 –Για μια συμφωνία που θα αλλάξει για πάντα το εμπορικό τοπίο έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ
Τη νέα βορειοαμερικανική συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών υπέγραψαν σήμερα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, που θεωρήθηκαν δύσκολες, έγιναν με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για «πρότυπο συμφωνίας ελεύθερων ανταλλαγών που θα αλλάξει για πάντα το εμπορικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση μ' αυτή τη συνθήκη, η δύσκολη διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με πρωτοβουλία του μεταξύ των τριών χωρών.
Η νέα συμφωνία, με ημερομηνία σύναψης τις 30 Σεπτεμβρίου, αντικαθιστά τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου που ισχύει από το 1994 και την οποία ο αμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να καταργήσει.
Οι διαπραγματευτές των τριών χωρών κατέληξαν σε μια συμφωνία έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα τρία μέρη κατέληξαν τελικά σ' έναν συμβιβασμό σε αριθμό λεπτών ζητημάτων, ιδιαίτερα σχετικά με το αυτοκίνητο και τη γεωργία.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 22:24
Φορώντας γιλέκο οδοκαθαριστή ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει την απάντηση του για τις δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να αποκάλεσε «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του.
«Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;»
Λίγες μέρες απομένουν για τις αμερικάνικες εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να μείνει στην επικαιρότητα αφού φτάνοντας στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο του φορώντας φωσφόριζέ γιλέκο οδοκαθαριστή ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο απορριμματοφόρο που έφερε τα διακριτικά της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Πώς σας φαίνεται το σκουπιδιάρικο μου;» ρώτησε ο Τραμπ τους δημοσιογράφους μέσα από το απορριμματοφόρο προσθέτοντας «αυτό είναι προς τιμήν της Καμάλα και του Τζο Μπάιντεν».
Αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ
Παράλληλα, ο Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε να διατηρήσει εκ νέου αποστάσεις από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ, το αστείο του οποίου σε συγκέντρωση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανώ προκάλεσε αντιδράσεις στους τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο.
«Δεν ξέρω τίποτα για τον κωμικό. Δεν ξέρω ποιος είναι. Δεν τον έχω δει ποτέ. Άκουσα ότι έκανε μια δήλωση, αλλά ήταν μια δήλωση που έκανε. Είναι κωμικός, τι να σας πω. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτόν» είπε ο Τραμπ για να προσθέσει αμέσως μετά «αγαπώ το Πουέρτο Ρίκο και το Πουέρτο Ρίκο με αγαπάει».
Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε πως θα γράψει «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία των ΗΠΑ και καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του αντιπάλου της για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.
Μια εβδομάδα προτού διεξαχθούν ίσως οι πιο αμφίρροπες και τεταμένες εκλογές στην ιστορία της χώρας, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και υποψήφια σκιαγράφησε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο με τα πιο μελανά χρώματα: είναι «ασταθής», έχει καταληφθεί από «εμμονή για εκδίκηση», τον «κατατρώει η μνησικακία» και έχει βαλθεί να αποκτήσει «εξουσία χωρίς όρια».
Τα πάντα στην πολυαναμενόμενη ομιλία της κυρίας Χάρις είχαν σκοπό να δείξουν την αντίθεση. Ξεκινώντας από την τοποθεσία. Οι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί -75.000, σύμφωνα με την ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της- που πήγαν να την ακούσουν στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και υποψήφιος είχε ξεσηκώσει τους οπαδούς του την 6η Ιανουαρίου 2021, προτού πολλοί από αυτούς επιτεθούν στο Καπιτώλιο, για να αποπειραθούν να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.
«Ας αγωνιστούμε και σε επτά μέρες θα έχουμε την εξουσία»
Η κυρία Χάρις παρουσίασε αισιόδοξο όραμα για το μέλλον της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, που είναι «αρκετά μεγάλη για να συμπεριλάβει όλα τα όνειρά μας, αρκετά δυνατή για να αντέξει τις ρήξεις και τους διχασμούς, αρκετά άφοβη για να φανταστεί ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις».
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει μαύρο όραμα μιας χώρας σε παρακμή, που υφίσταται κατ’ αυτόν εισβολή από τους μετανάστες, η αντιπρόεδρος είπε στους υποστηρικτές της «ας αγωνιστούμε για αυτή την όμορφη χώρα και σε επτά ημέρες θα έχουμε την εξουσία. Κάθε ένας από εμάς έχει την εξουσία να γυρίσει σελίδα και να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της πιο απίστευτης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ».
Για τους υποστηρικτές της αντιπροέδρου, αυτό το ραντεβού στην Ουάσιγκτον είχε σκοπό να «καθαρίσει» ο τόπος από «έγιναν την 6η Ιανουαρίου» 2021, είπε η Μίτζι Μάξγουελ, 69 ετών, που ταξίδεψε από τη Φλόριντα μαζί με τη μητέρα της σε αναζήτηση «αγάπης, πάθους και ενθουσιασμού».
Διαβεβαίωσε πως ψήφισε ήδη, όπως 50 και πλέον εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, που έχουν στείλει τα ψηφοδέλτιά τους επιστολικά ή ψήφισαν εκ των προτέρων, χωρίς να περιμένουν την 5η Νοεμβρίου.
Το 2020, ψήφισαν περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες.
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος, που μπήκε στην κούρσα καθυστερημένα, μετά την άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι, λογάριαζε πως με αυτή την ομιλία της θα προσελκύσει εκείνους που δεν την γνωρίζουν καλά, ή την ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή.
Διαφορετική πολιτική υπόσχεται η Κάμαλα Χάρις
Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως σε περίπτωση νίκης της, θα ασκήσει «διαφορετική» πολιτική, δίνοντας έμφαση στο «κόστος ζωής», ιδίως σε βοηθήματα για τη στέγη και την περίθαλψη.
Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή της να αποκαταστήσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που δυναμιτίστηκε το 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έκανε στροφή στον συντηρητισμό έπειτα από διορισμούς τριών μελών του από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μάχη στήθος με στήθος σε 7 πολιτείες
Οι δυο αντίπαλοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στις επτά πολιτείες-κλειδιά για την 60άρα Δημοκρατική και τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο, που κάνουν συνεχώς εμφανίσεις εκεί.
Σε μια από αυτές -στην Πενσιλβάνια- πήγε άλλωστε να μιλήσει χθες ο πρώην πρόεδρος, που διεκδικεί το αξίωμα για τρίτη φορά.
Η πολιτεία αυτή έχει μεγάλη κοινότητα Πορτορικανών, πολλά μέλη της οποίας είναι αγανακτισμένα αφού χιουμορίστας χαρακτήρισε το Πουέρτο Ρίκο «νησί από σκουπίδια» το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του κ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη.
Η αντίπαλός του ελπίζει πως η κατακραυγή θα της δώσει πολύτιμες ψήφους σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία με δεδομένο το έμμεσο και περίπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα θα κριθεί στις «swing states»: την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε χθες στην πολεμική λέγοντας πως τα «μόνα σκουπίδια» που βλέπει να «επιπλέουν» είναι οι «οπαδοί» του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας με τη σειρά του την οργή πολλών Ρεπουμπλικάνων. Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως απλώς χρησιμοποίησε τη «ρητορική» του χιουμορίστα, ενώ, αναφερόμενος στον προκάτοχό του και υποψήφιο διάδοχό του, επέμεινε ότι «η δαιμονοποίηση των Λατίνων είναι απαράδεκτη».
Στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά με εξαιρετικά σκαιό τρόπο στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε «κάδο απορριμμάτων» εξαιτίας της μαζικής έλευσης μεταναστών.
«Κανένας δεν θέλει να το βλέπει αυτό. Πώς κερδίζεις εκλογές με αυτό; Δεν κερδίζεις παρά μόνο με απάτη, με αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL
Η πιθανή εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί αναστάτωση στην ΕΕ καθώς φοβάται αλλαγές στην πολιτική της Ουάσιγκτον με απρόβλεπτες συνέπειες στη Γηραιά Ήπειρο
Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι των ΗΠΑ και προσπαθούν να προετοιμαστούν, όσο γίνεται, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Διπλωμάτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή με κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Björn Seibert, και εκπροσώπων διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής που καλύπτουν θέματα από το εμπόριο έως την ενέργεια, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ προσπαθεί να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις των εκλογών εάν νικήσει ο Τραμπ και μάλιστα έχει δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας με το όνομα του αμερικανού υποψήφιου προέδρου.
Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα
Οι συσκέψεις αφορούν το εμπόριο, την άμυνα, αλλά και τις γεωστρατηγικές σχέσεις.
Ανησυχία για Ουκρανία
«Ανησυχούν για το εμπόριο, αλλά κυρίως για την Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες στο Politico, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες προβλέπουν «απότομες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ ακόμη και πριν από την ορκωμοσία».
Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.
Οι δηλώσεις του αμερικανού υποψήφιου προέδρου έχουν προκαλέσει επίσης ανησυχία.
«Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν τίποτα. Έχουμε έλλειμμα 312 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ. Ξέρετε, η ΕΕ είναι μια μίνι – αλλά όχι τόσο μίνι – είναι μια μίνι Κίνα», έχει δηλώσει ο Τραμπ.
Ακόμα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους «παραβάτες» συμμάχους του ΝΑΤΟ που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 10 έως 20% σε όλες τις εισαγωγές για να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.
Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης στο Politico ότι οι συσκέψεις στην ΕΕ ασχολήθηκαν και με τις σχέσεις της Ένωσης με την Κίνα, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να οξύνει του ανταγωνισμούς με το Πεκίνο.
«Πράγματι προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Εξετάζονται όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε μια στενή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Arianna Podestà, εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως για να αποτραπεί η εφαρμογή του ριζοσπαστικού δεξιού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να τον κλείσουμε μέσα»
«Πολιτικά να τον κλείσουμε μέσα», έσπευσε αμέσως να διορθώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επευφημούμενος από παρόντες σε γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου του και υποψήφιας του κόμματός του για την προεδρία, της Κάμαλας Χάρις, στο Νιου Χάμσιρ.
Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει φανεί εξαιρετικά διακριτικός όσον αφορά τις διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και υποψηφίου για νέα θητεία την 5η Νοεμβρίου.
Όταν ο κ. Τραμπ αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο μεγιστάνας απαιτούσε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του και να φυλακιστεί, με οπαδούς του να κραυγάζουν «κλείστε τη μέσα!» — την εποχή, είχε γίνει λόγος για ρήξη με τα αμερικανικά πολιτικά ήθη.
«Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την αλήθεια»
Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα.
«Ο Τζο Μπάιντεν μόλις παραδέχθηκε την αλήθεια: το σχέδιο του κι αυτό της Κάμαλας (σ.σ. Χάρις) ήταν πάντα ο πολιτικός διωγμός του αντιπάλου τους, του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, διότι δεν μπορούν να τον νικήσουν» καθαρά, υποστήριξε η Κάρολαϊν Λίβιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου.
«Κλείστε τον μέσα!»
Σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυρίας Χάρις, οπαδοί της φώναξαν «κλείστε τον μέσα!». Όμως η αντιπρόεδρος δεν άργησε να αντιδράσει: «Για μισό λεπτό», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στις αρχές του τρέχοντα μήνα. Προτού συμπληρώσει:
«Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς ας ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο, σύμφωνοι;».
Ενώ πλέον δεν απομένουν ούτε δυο εβδομάδες ως τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντα να προοιωνίζονται εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Κάμαλα Χάρις.
«Πλασιέ» χαρακτηρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουκρανία.
Διατυπώνοντας ενστάσεις για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας στον YouTuber Πάτρικ Πετ-Ντέιβιντ επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι πως «δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήσει αυτόν τον πόλεμο να ξεκινήσει».
«Θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει ποτέ. Κάθε φορά που έρχεται, του δίνουμε 100 δισεκ. δολάρια – ποιος άλλος πήρε τόσα χρήματα στην ιστορία; Αυτό δεν έχει προηγούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, αφού αισθάνεται «πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι-Ντι Βανς, έχει ταχθεί ενάντια στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει τον πόλεμο πριν τις 20 Ιανουαρίου
Ο υποψήφιος πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι εάν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο πόλεμος αυτός δεν θα ξεσπούσε. «Ο πόλεμος δεν ξέσπασε στα τέσσερα χρόνια που ήταν στον Λευκό Οίκο και «δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ». Διαβεβαίωσε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα μπορέσει να τερματίσει τις εχθροπραξίες πριν από την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, με στρατιωτική βοήθεια εκτιμώμενης αξίας 50 δισεκ. δολαρίων – αρκετά μικρότερη βέβαια σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
«Μάχη» μέχρις εσχάτων θα χρειαστεί να δώσουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το NBC News, τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνουν ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου.
Ποσοστό 4% των εκλογέων δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστο ή δεν θα επέλεγε κανέναν από τους δύο.
Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών η δημοτικότητα της Χάρις φαίνεται να μειώνεται σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, μετά από μεγάλη ώθηση που έλαβε το καλοκαίρι.
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως υπάρχει τεράστιο χάσμα ως προς την προτίμηση που επιδεικνύουν οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφοφόροι στους δύο υποψήφιους, ενώ το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε κορυφαίο κίνητρο για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.
«Καθώς το καλοκαίρι έφυγε και μπήκε το φθινόπωρο, οποιεσδήποτε ενδείξεις δυναμικής για την Καμάλα Χάρις έχουν σταματήσει» δήλωσε ο Δημοκρατικός δημοσκόπος Τζεφ Χόργουιτ, ο οποίος διεξήγαγε αυτήν την έρευνα μαζί με τον Ρεπουμπλικανό δημοσκόπο Μπιλ ΜακΙντουρφ . «Ο εκλογικός αγώνας έχει γίνει εκρηκτικό μείγμα».
Σύμφωνα με τον ΜακΙντουρφ ότι οι «αντιπρόεδροι» της Χάρις συνέβαλαν στον περιορισμό της απήχησής της, καθώς οι εκλογείς ανησυχούν πως ο αντιπρόεδρος δεν αντιπροσωπεύει την αλλαγή από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ότι οι ψηφοφόροι βλέπουν την προεδρία Τραμπ πιο θετικά από αυτή του Μπάιντεν.
«Ζητάει άλλη μια θητεία για ένα κατεστημένο κόμμα» είπε ο ΜακΙντουρφ για την Χάρις.
Ωστόσο, με το 10% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη και ένα κομμάτι αναποφάσιστων να είναι ακόμη μετέωρο, ένα υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων πιστεύει ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές θα κάνουν «Πολύ μεγάλη διαφορά» στη ζωή τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμμετοχή μεταξύ των διαφορετικών ομάδων θα μπορούσε να καθορίσει τη νίκη.
Οι προκλήσεις για τους δύο ψηφοφόρους
«Η πρόκληση για την Καμάλα Χάρις είναι να μπορεί να συμπληρώσει τα κενά που έχουν οι ψηφοφόροι για αυτήν» σημειώνει ο Χόργουιτ.
«Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι να μπορέσει να υποστηρίξει ότι το χάος και η συμπεριφορά που ενόχλησε τόσους στην πρώτη του θητεία δεν θα τον εμποδίσουν να κυβερνήσει την Αμερικής» πρόσθεσε.
«Ο επόμενος μήνας θα δείξει εάν οι υποψήφιοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο Χόργουιτ.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL
«Ανησυχώ για τους επόμενους 3-4 μήνες, αλήθεια ανησυχώ. Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε σε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας των ανθρώπων που έχουμε στην κυβέρνηση», ήταν οι ατάκες που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε ψηφοφόρους του στην Καλιφόρνια.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και εκ νέου υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τη μάχη από την Κάμαλα Χάρις, θα είναι σε θέση να λύσει τόσο το ουκρανικό, όσο και το μεσανατολικό ζήτημα.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η φορά που Τραμπ μιλά για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, είπε ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα εάν χάσει τις εκλογές του 2024.
Αλλά και πιο παλιά, το 2016 στο πλαίσιο της κατεχόμενης ουκρανικής χερσονήσου, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι η Κριμαία αποτελεί απειλή για την έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO / POOL
Πεπεισμένος ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν εκείνος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του ότι έχει επισκεφθεί τη Γάζα.
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε θέρετρο γκολφ, στο Μαϊάμι της Φλόριντας, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την ίδια μέρα, όπως αναφέρουν οι New York Times ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει κάποια τέτοια καταγραφή. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, ένας σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι η Γάζα βρίσκεται «στο Ισραήλ» και ότι ο Τραμπ έχει επισκεφθεί το Ισραήλ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί τμήμα του Ισραήλ και δεν υπήρξε ποτέ, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει την προσάρτησή της. Ήταν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 έως το 2005, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από την περιοχή. Το 2007, μετά την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν αποκλεισμό που περιόριζε την πρόσβαση στην περιοχή.
Καμία καταγραφή δεν υπάρχει ότι ο Τραμπ βρέθηκε ποτέ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος ή ως επιχειρηματίας. Το 2017, το πρώτο έτος της θητείας του επισκέφθηκε το Ισραήλ και ταξίδεψε στη Δυτική Όχθη -μια ξεχωριστή περιοχή που απέχει για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Βηθλεέμ.
Το σχόλιο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Τραμπ θα προσεγγίσει την κατάσταση στην περιοχή εάν κερδίσει άλλη μια θητεία. Ορισμένοι στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ευνοούν την ιδέα της επανακατάληψης και προσάρτησης της Γάζας.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία έχει καταστήσει την υποστήριξη του Ισραήλ κεντρικό σημείο της εκστρατείας του κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι υποστηρικτές του έχουν επαινέσει αρκετές πολιτικές αποφάσεις που έλαβε ως πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ και των ιστορικών συμφωνιών που εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών εθνών.
Μάλιστα στη συνέντευξή του σημείωσε ότι «έκανα περισσότερα για το Ισραήλ από οποιονδήποτε άλλον. Έκανα περισσότερα για τον εβραϊκό λαό από οποιονδήποτε άλλον. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε, δεν είναι αμοιβαίο».
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds